Artemis ​Fowl és az elveszett kolónia (Artemis Fowl 5.) 13 csillagozás

Eoin Colfer: Artemis Fowl és az elveszett kolónia

ARTEMIS FOWL jótét lélekké vált… de csak majdnem

Minden előzetes figyelmeztetés nélkül egyre több démon ölt testet a Földön. Ha az embereknek sikerülne elfogniuk egyet, az összes tündér lelepleződne. A démonok megjelenését megjósoló kacifántos számítások között még a briliáns Kisgebe sem tud eligazodni, de ismer valakit, aki segíthet rajtuk: Artemis Fowlt.
Amikor azonban egy rendkívül zavart ördögfióka jelenik meg egy szicíliai színházban, nem Artemis az egyetlen, aki várja. Valaki más is elkezdte megfejteni a tündérvilág titkait… méghozzá egy tizenkét éves lány. Elindul a versenyfutás az idővel, és jelentős átalakulásokon keresztülmenő Artemis Fowlnak mélyen bele kell nyúlni piszkos trükkökkel teli erszényébe, ha meg akarja menteni tündér barátait a rájuk leselkedő végzettől. Ennek tetejébe még egy hataloméhes démon hadúr is megszállni készül az emberek létsíkját mindenre elszánt seregével.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
GABO, Budapest, 2018
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634063827 · Fordította: Heinisch Mónika

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Szájlapáti Tőzeg


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
Eoin Colfer: Artemis Fowl és az elveszett kolónia

Megint egy varázslatos Artemis! Nagyon remélem lesz még belőle néhány! Jelen pillanatban, éppen csak hogy befejeztem, heveny elvonási tünetek jelentkeztek rajtam. Úgyhogy most nekiállok és megfejtem a lapok alján „gnómus nyelven” levő feliratokat. Rengeteg új – irreleváns – információval lettem gazdagabb. Ígérem, ha szemtől szembe találkozom egy démonnal, emlékezni fogok rá, mit tegyek, ha tüsszent. :D

Bori_L P>!
Eoin Colfer: Artemis Fowl és az elveszett kolónia

Nem tudom eldönteni, hogy:
– hozzávágtak Colferhez egy x kötetre szóló szerződést,
– valamilyen (egyébként teljesen érthető) oknál fogva nem tudja elengedni Artemist,
– vagy egyszerűen én öregedtem ki ebből a világból.
Mindenesetre ez a rész nem ütött akkorát. Mondjuk már az előző sem, úgyhogy nem tudom, miért vagyok csalódott. Mármint oké, hogy elvesztettünk egy fontos szereplőt, de jó lett volna, ha a helyébe kapunk is valakit. Oké, kapunk egy Minervát, de azért lássuk be, ő eléggé gyenge pótlék… Colfer humorát még mindig tudom értékelni (sőt, még Artemisét is, biztos örülne neki), de nekem ez a sztori már kifulladóban van. Egy-két délutáni olvasnivalónak tök jó, de azért maradok inkább a nosztalgiával telített* első két résznél, amiket már rongyosra olvastam.

*off

7 hozzászólás
Mithril>!
Eoin Colfer: Artemis Fowl és az elveszett kolónia

2018-at írunk, és a több mint tízéves várakozás után elkészülni látszó Artemis Fowl film felrázta álmából a fandomot. Új angol kiadás, új képregény adaptáció, és egy új spin-off sorozat… és a Gabo is úgy döntött, kiadja a soron következő kötetet. Sajnos – legalábbis a molyos értékelések száma alapján – úgy néz ki, ez utóbbi nem talált akkora fogadtatásra, mint kéne neki.
Nekem gyerekkorom meghatározó sorozata volt az Artemis Fowl, mondhatni ő volt az én Harry Potterem. Amikor láttam, hogy nem jönnek a kötetek magyarul, ez volt az első angol könyv (vagyis a harmadik kötete), amit megvettem, csak nagyjából tudtam követni a cselekményt, de szépen sorban megvettem mindegyiket (a szomszédom Amerikában élő lánya küldte haza nekem a köteteket, még nem volt/nem ismertem a BookDepót), ahogy jelentek meg, és a közepe táján már tudtam annyira angolul, hogy mindent értsek belőle.
(Ja, és még mindig folyékonyan olvasok gnómusul. Durva!)
Sajnálom, hogy nem ismertebb szélesebb körben ez a sorozat, hiszen minden megvan benne, ami egy ifjúsági fantasyhoz kell – izgalmas, jók a szereplők, és azon ritka könyvek közé tartozik, amiken néha hangosan röhögök.
Ez a mostani kötet is hozza a korábbiak színvonalát, van benne tündéres akció, megfelelő mennyiségű Tőzeg, zseni Artemis, és a kötet új főszereplője, No. 1 is abszolút kedvelhető. Habár Minerva Paradizo még mindig nem a kedvenc karakterem, mert Artemis Fowl az én waifum!
Őszintén köszönöm a Gabo kiadónak, hogy időnként újra adnak egy esélyt a sorozatnak, mert tényleg megérdemli. Ha bármit kiadnak még, én biztosan meg fogom venni! (Igen, ha lesz filmes borítós, azt is.)

8 hozzászólás
Veron P>!
Eoin Colfer: Artemis Fowl és az elveszett kolónia

Azzal kell kezdenem, hogy ez most kevésbé volt nagy élmény, mint anno az első részek. Hogy most én lettem ennyivel öregebb, vagy csak az évek múltával már kevésbé hangulatos és/vagy újszerű egy sorozat x. része, tudja fene.
Pedig még démonokat és egy elveszett szigetet is kaptunk no, szavam se kéne legyen. A régi, megszokott szereplők is hozzák kb. azt, amit kell. Lehet, hogy itt is hiányzott valami újdonság?
Van mondjuk szerelem is, újdonságnak, de ennek meg pont nem annyira örültem, még ha nem is csaptunk át nyálba, de azért na.
És persze összességében nem volt ez rossz, igazából jól elvoltam vele, talán tényleg csak az az idő hiányzik, mikor ez az egész még újdonság volt.
Azt azért hozzátenném, hogy az eszméletlenül, minősíthetetlenül sok hiba sem tett jót az olvasási élményemnek, azért ez már kritikán aluli. Mondjuk nem is szerepel korrektor, de nem hiszem, hogy ez a megoldás :(

AgiVega IP>!
Eoin Colfer: Artemis Fowl és az elveszett kolónia

Anno, amikor angolul megjelent – bő tíz éve – olvastam angolul, de az emlékek igencsak megkoptak, úgyhogy ismét jót szórakoztam rajta, majdnem mintha egy ismeretlen könyvet olvasnék. Néhol egy kicsit már túl csavarosnak, már-már követhetetlennek éreztem a cselekményt, de összességében véve jó volt. Ja, és ezúttal nem utáltam Minerva Paradizót. :D


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Szulfát a bürokrácia királya volt. Ahogy a törpék mondták: „Akkor sem képes döntést hozni, ha kezében a vizes korsó, és ég a fraslicce.”

117. oldal

4 hozzászólás
Chöpp P>!

– Úrrá lenni a pubertáson? – horkantott a testőr. – Ha sikerül, ön lesz az első a világon.
– Szokás szerint – tette hozzá Artemis.

14. oldal

Chöpp P>!

Tőzeg a jármű hűtőszekrénye felé sandított, és a legnagyobb örömére egy grillcsirkét és egy csalánsört fedezett fel benne. Mindkettőt kiszabadította.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szájlapáti Tőzeg
Chöpp P>!

… a testőrszakmában a valószínűleg korántsem volt annyira megnyugtató, mint egy kevlár-zubbony.

12. oldal

Chöpp P>!

Tőzeg felnyögött. – Vagy elhányom magam, vagy elalszom, esetleg mindkettő.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szájlapáti Tőzeg
Chöpp P>!

– Mennyi időm van? – kérdezte az elflány, miközben lassan eltűnt a szemük elől.
Artemis megnézte a stoppert az óráján.
– Ha sietsz – felelte –, akkor semennyi.

107. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Andri Snær Magnason: Időláda
Szigeti Kovács Viktor: A táltos
Nyulász Péter: Helka
Rick Riordan: Neptunus fia
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
Otfried Preußler: Krabat
Otfried Preußler: Krabat a Fekete Malomban
Eric Elfman – Neal Shusterman: Edison csapdája
Victoria Schwab: Az Archívum