Honor, ​vár, ispánság 3 csillagozás

Válogatott tanulmányok
Engel Pál: Honor, vár, ispánság

E kötet Engel Pál azon tanulmányait tartalmazza, amelyek többsége ma már tananyag, a magyar középkor-kutatás megkerülhetetlen részei, mint például A honor, Nagy Lajos ismeretlen adományreformja vagy Az ország újraegyesítése. Károly Róbert küzdelmei az oligarchák ellen. Egyes tanulmányok ma már nehezen hozzáférhetőek, ugyanakkor kötelező olvasmányként szerepelnek az egyetemi oktatásban. Valamennyi Engel-mű alapvető jellemzője, hogy egyrészt rendkívül adatgazdag, másrészt valamilyen új felfedezést, értelmezést, hipotézist tartalmaz. A tanulmányok elkészítésük kronologikus rendje szerint követik egymást a kötetben, ez a megjelentetési mód ugyanis lehetőséget ad a szerző munkamódszerének megismerésére: az egymást követő tanulmányok jól láthatóan egymásra épülnek, az egyik tanulmányban felvetett problémát a következőkben önálló tanulmányban oldja meg.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Millenniumi Magyar Történelem Osiris

>!
Osiris, Budapest, 2003
704 oldal · ISBN: 9633893925

Most olvassa 2

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

attatoth P>!
Engel Pál: Honor, vár, ispánság

Engel Pál: Honor, vár, ispánság Válogatott tanulmányok

A magyar középkor eddig csak kevéssé foglalkoztatott, így Engel Pál válogatott tanulmányait olvasva meglepetéssel fedeztem fel, hogy amit valamikor az iskolában tanultam mennyire vázlatos és elavult volt. Ez a könyv figyelmeztetett, hogy érdemes még a legalapvetőbbnek és legegyszerűbbnek látszó fogalmak, tények elfogulatlan vizsgálata is, hiszen kiderülhet, hogy eddigi, biztosnak hitt tudásunk téves.


Hasonló könyvek címkék alapján

László Gyula: Őseinkről
Kniezsa István: Magyarország népei a XI. században
Kemény Zsigmond: A mohácsi veszedelem okairól
Szűcs Jenő: Nemzet és történelem
Majorossy Judit (szerk.): Egy történelmi gyilkosság margójára
Borzsák István: A Nagy Sándor-hagyomány Magyarországon
Kádas István – Skorka Renáta – Weisz Boglárka (szerk.): Veretek, utak, katonák
Benkő Elek – Kovács Gyöngyi – Orosz Krisztina (szerk.): Mesterségek és műhelyek a középkori és kora újkori Magyarországon
Zsoldos Attila: Vitézek, ispánok, oligarchák
Neumann Tibor – Rácz György (szerk.): Honoris causa