Megjelenésének várható időpontja: 2017. május 25.
!

Némaság 60 csillagozás

Endo Suszaku: Némaság Endo Suszaku: Némaság Endo Suszaku: Némaság
Bookline · 2.790 Ft –15% 2.371 Ft
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Endo ​Suszaku Némaság című regénye – témaválasztásában és szemléletében egyaránt – sajátságosan katolikus regény. Japánban játszódik, a 17. század elején, mikor a gyorsan terjedő kereszténységet hirtelen kitiltják az országból. A misszionáriusokat és az újonnan kereszténnyé lett japánokat brutális kínzásokkal kényszerítik hitük megtagadására. A regény főhőse egy portugál szerzetes, Rodrigues, aki társával elindul a messzi Japánba, hogy meggyőződjék a kósza hírek valódiságáról. A két szerzetest, célja elérésében – a misszionálás folytatásán túl – egy személyes indíték vezérli: az a hír járja ugyanis, hogy rajongva tisztelt hajdani szerzetes-tanáruk, a japán missziók legendás hírű vezéregyénisége is megtagadta hitét. Az ő sorsáról szeretnének mindent megtudni, amikor nekivágnak a kalandos tengeri útnak, hogy Indián és Kínán keresztül eljussanak Japánba…
A szamurájok kegyetlenségben harsány világa szinte fülsiketítővé erősíti Rodrigues háborgó lelkében Isten némaságát. Hogyan… (tovább)

Eredeti cím: 沈黙

Eredeti megjelenés éve: 1966

>!
Cartaphilus, Budapest, 2017
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632664750 · Megjelenés időpontja: 2017. május 25.
>!
Cartaphilus, Budapest, 2013
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632662190 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
Szent István Társulat, Budapest, 1987
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633603242 · Fordította: Lukács László

Hirdetés

Kedvencelte 10

Most olvassa 8

Várólistára tette 93

Kívánságlistára tette 72


Kiemelt értékelések

>!
sophie P
Endo Suszaku: Némaság

Ha jogosítvány szükséges ahhoz, hogy valaki ebből a könyvből filmet készíthessen, akkor Martin Scorsese a Krisztus utolsó megkísértésével megszerezte azt. És én meg is fogom nézni, hogyan boldogult. Úgy alakult, hogy szép lassan olvastam (kevés most az idő), és ebédnél megbeszéltük – szinte jelenetről jelenetre –, mi a könyvhöz képest a film, mit mutat a rendező, mit látnak a nézők, legalábbis az a kettő, akit én ismerek. Mondhatom, meglehetősen jó vitaalap. Eléggé szöveghűnek látszik az adaptáció, persze a filmnyelv az más, muszáj a más ritmus, és egy kis kiszínezés is megbocsátható (talán a végét kivéve, de ezt majd még eldöntöm a moziban, mindenesetre ezúttal botránytól nem kell tartani).

Szóval rokon a téma, több szempontból is. Például Kazantzakisz azt mondja, hogy az ő könyve „nem életrajz, hanem minden vívódó ember hitvallása.”, és ez valamiféleképpen a Némaságra is igaz. Ha nem is hitvallás, de mondjuk dilemma-váz.

Különben én @maneki_neko véleményét (https://moly.hu/ertekelesek/1252355) osztom: négy főszereplő van, négy nézőpont (sőt öt: ne csak Kicsidzsirot vegyük észre, hanem az összes többi érintettet) , csak erről könnyű elfeledkezni, ha a mesélő egyébként európai (gondolkodású). Pedig pont ez az egészben az érdekes: hogy olyan csendes írás, annyira nem akar megmondó lenni, és annyi kérdést vet fel, hogy az már szinte unalmas, viszont mindenkit arra sarkall, hogy elgondolkozzék, legalább azon, hogy mit tenne, ha ott lenne. Az igazság tehát az, hogy mindenkinek megvan a maga igazsága, csak képzeld el!

>!
Szent István Társulat, Budapest, 1987
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633603242 · Fordította: Lukács László
>!
Kkatja P
Endo Suszaku: Némaság

Bár nem vagyok katolikus, nagyon tetszett, köszönöm @bedeguar, igen jó választás volt!
Szomorú és elgondolkodtató történet a hit erejéről és hatalmáról. Itt az igazi kihívás a vallásgyakorlók számára, hogy mikor a hiteden múlik a saját és mások élete, akkor mit teszel, éled tovább belül, de kívül megtagadod, hogy tovább hirdethesd és élhessenek a híveid vagy kitartasz, meghalsz és megölnek másokat a „hited miatt”.
Kemény döntések, helyzetek sorakoznak itt fel és végülis elhangzik az egyetlen reális megoldás is, mit számít a külsőség, ha életekről van szó? Meddig éri meg a mártírhalál és a büszkeség? Jogunk van a hit nevében elnézni, elviselni a kínzásokat, pláne másokét? Mi van igazán belül, menekülni szeretnének ezek az emberek a földi siralomvölgyből, ezért tartják a mártírhalált dicsőítendő választásnak?
https://moly.hu/idezetek/701572
Hol a szereteted, ha többször is elárulnak, megbánják, mégis milyen nehéz megbocsátani, még egy papnak is.
Többször párhuzamot von a saját élete és Jézus útja között a Japánban rekedt portugál pap, és vannak is hasonlóságot, a valódi kérdés tényleg az lehetne, hogy „Mit tenne ebben a helyzetben Jézus?” Ha így gondolunk a helyzetünkre, mindjárt világosabb és tisztább lesz, hogy minden szenvedés csak a sajátunk lehet, másokat ebbe nem szabadna belevonni, itt tartom elhibázottnak a hittérítők ilyesfajta útjait is, pl. egy japán paraszt nem tudom mennyire tudta magáévá tenni a katolikus hitelveket. Itt inkább valóban az lehetett a döntő, hogy valaki egyáltalán emberként tekintett rájuk és nem igavonó baromként, de ez nem tudom mennyire elég a vallásos hitélethez. Inkább voltak mártírok az áldozatok is, akik a halált is jobbnak találták a nyomorúságos élethez képest, amire kényszerítették őket.
De ezek csak az én gondolataim, más lehet, hogy mást olvas ki belőlük, de olvassátok, mert érdemes!
Papnövendékeknek, teológusoknak külön ajánlanám!

>!
Cartaphilus, Budapest, 2013
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632662190 · Fordította: Galamb Zoltán
>!
giggs85 MP
Endo Suszaku: Némaság

Endo Suszaku kultikus rangú, stílusában leginkább Graham Greenhez hasonlított katolikus, japán szerző volt, aki nem olyan rég, 1996-ban hunyt el.
Leghíresebb könyvéből, a Némaságból Martins Scorsese forgat filmet, nem kisebb színészekkel, mint Daniel Day-Lewis, vagy Benicio del Toro. Ha eddig még sokan nem is hallottak a japánról, a világhír garantálva.

A 17. század elején elterjedt és kedvelt vallás volt a katolikus Japánban. Aztán egy hirtelen politikai-gazdasági váltás után betiltották, és a követőit üldözni kezdték. A legtöbb külföldi, elsősorban portugál pap, örökre elhagyta az országot. Néhányan maradtak, köztük a leghíresebb, az egyik első missziót vezető, Ferreira. Vele rövid ideig, levelek útján kapcsolatban tud maradni az egyház, ám hirtelen ő is eltűnik. Az utolsó hír róla az, hogy feladta a hitét, és a japánok szolgálatába állt.

Itt kezdődik a történet. Az egykori tanítvány Rodrigues atya és néhány társa ezt képtelen elfogadni, ezért engedélyt kérnek, hogy Japánba utazzanak és kiderítsék az igazságot. Egyetlen segítségük, a száműzött japán, Kicsidzsiró lehet. Hosszas utazás végén megérkeznek, és néhány helyi keresztény segítségével téríteni kezdenek. Mindenütt a szelíd papok számára szinte felfoghatatlan kegyetlenséggel és szegénységgel találkoznak.
Rodrigues gyorsan felfogja, hogy a keresztény hit fennmaradása egyedül tőle függ, és néha riadtan, néha örömmel fogadja, hogy sorsa, és Jézus sorsa szinte egymás tükörképei. Az események aztán hirtelen rosszra fordulnak, ami miatt Rodrigues élete legkeményebb hitbéli próbáját kell kiállnia.

Endo e könyvben nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy bemutassa a kereszténység, és általában a hit természetet, és azt, hogy ezek mit tudnak adni egyetlen embernek. És arra is választ keres, hogy mit kíván, mit várhat el Krisztus egy egyszerű földi halandótól. S teszi ezt úgy, hogy közérthető legyen a más vallásúak (elsősorban a buddhista japánok), és a nem hívők számára is. Bár az író mélyen hívő katolikus, egyetlen pillanatig sem didaktikus a regénye, és nem kívánja egyértelműen jónak beállítani a keresztényeket, sem a „pogányokat”vérszomjas vadállatoknak.

A könyv címe a Némaság, ami Isten szótlanságára utal. Ugyanis még egy hívő lélek számára is nehezen felfogható, hogy egy kegyelmes isten, hogy maradhat néma, akkor, amikor a híveit halomra ölik, és kegyetlenül kínozzák. Kérdés volt ez a 17. században, és kérdés volt ez Endo számára is nem sokkal a Hirosimai és Nagaszaki atomtámadás után. Kérdés ez ma is.
A kitűnő japán író válaszát mindenki megkaphatja, aki elolvassa ezt a könyvet.

13 hozzászólás
>!
bagie P
Endo Suszaku: Némaság

Az olvasás befejezése óta eltelt egy hónapban nem sikerült megfogalmaznom a bennem támadt érzéseket, pedig sokszor eszembe jut a könyv.
Olyan témát taglal a történet – hit megtagadása – amely olykor feltámadva bennem, pillanatokra, napokra elgondolkodtatott az évek során is, a könyv elolvasása nélkül is. Egyházi iskolába jártam, apácák neveltek a legérzékenyebb éveimben, de bevallom sokkal megrendültebb hittel kerültem ki a (90-es évek közepe) a közegből, mint ahogyan -ugyan „csak” gyermeki hittel- bekerültem.
Azóta foglalkoztat a téma, hogy a körülmények hatással vannak-e, lehetnek-e a hitre, vagy az ember tud-e/akar-e olyan erős lenni, hogy a körülmények ellenére, és Isten némasága mellett is kitart, de nem csak magában, hanem a környezete előtt vállaltan is hite mellett.
Rodrigues tanítója – akiről azt a hírt kapja, hogy megtagadta hitét – nyomába ered, és küzd meg ő is a körülményekkel, az isteni némasággal.

>!
mohapapa I
Endo Suszaku: Némaság

Mert a saját életemet feltehetem az elveim oltárára, de a másokéval vajon van jogom keményvonalasnak lenni?
Vagy tizenöt éve olvastam, de a választ a kérdésre a mai napig nem találtam meg.

>!
bedeguar P
Endo Suszaku: Némaság

Alternatív kálváriát fest le a Némaság – a keresztre feszítést megelőző és követő horrort és kétséget. Azon tűnődöm, hogy egy igazán érett személyiség kifejlődhet-e, ha nem él át valami hasonlót, és hogy megéri-e…

Milyen aktuális még mindig ez a könyv… Talán az emberiséggel egyidős, hogy a hatalom előírja, miben hihetünk, miben találhatunk vigaszt, eldöntik helyettünk, mi a egy országnak, egy népnek ( nemzetnek), mi a hasznos, a szép, az igaz. Az agitprop gépezet tervez, végrehajt.
Mi az, ami az emberséget életben tartja? Hit? Szeretet? Könyörület? Hitetlenként is meggyőződésem, hogy a vallásoknak nagy a szerepük abban hogy ezeket a tulajdonságokat mindenki ismeri, hogy ezek erényekké váltak.

A főszereplő elbukott, amikor a lehetetlent megkísérelte, és kezdettől fogva nincs lehetősége jó döntést hozni. Külsőség-e a hit megtagadása? Kinek a szenvedése céltalan? Mikor van értelme a szenvedésnek? Nehéz kérdések ezek, mert nincs jó válasz rájuk. Aki szembekerül velük, mind elbukik.

>!
Virágszépe 
Endo Suszaku: Némaság

Endo Suszaku valódi történetet írt meg a portugál Rodrigues szerzetes életéről. Elolvashatjuk a pap eredeti leveleit, melyekből az embert is megismerhetjük. Később az író veszi át a történet folytatását. Rodrigues atya hittérítő a XVII. századi Japánban, és soha nem tud letérni az útjáról, bár a hatalom térdre kényszeríti. Bizonytalan, őszinte és kételyekkel teli gondolatait átérezhetjük, hogyan jut el a döntésig, melyik az a pillanat, mondat, érzés, amely végül mártírt, vagy kitagadottat eredményezhet. Ha kitart hite mellett, ártatlanok halnak meg, ha megtapossa a fumiét, megmenthet emberi életeket.
Nagyon értékes regény, a jövőben sokszor eszembe fog jutni Rodrigues atya.

>!
PTJulia
Endo Suszaku: Némaság

Magába szippant. Fáj. Megdöbbent. Ismerős helyzeteket, karaktereket fedezek fel- ki a megalkuvó, ki tart ki végig, kinek mennyi a júdáspénz…
Hónapokkal az olvasása után is kísért és kísér, mély-istenélmény, kemény próbatétel. Ott motoszkál az örök kérdés: Én mikor tagadnám meg? Miért tagadnám meg? Fájdalmas egyben megnyugtató megtalálni a választ: van, amikor igen, akikért igen, „rálépnék a Fumiére”. Mint ahogy ráléptek később sírva az egyszerű falusi és városi emberek, és titokban őrizték tovább a lángot, ami aztán később fellobbanhatott. De ehhez kellettek azok a mártírok, akik nem kötődtek senki földi halandóhoz, akiknek „egyedül elég az Ő kegyelme”, akik erőt és hitet adtak a hétköznapi, olykor szeretetből és nem félelemből bukdácsoló többieknek.
Az érett hithez ezt az utat mindenkinek végig kell járnia, ezt a szembenézést vállalni kell, és bele kell esni az irgalmas, kegyelmes és megtaposott Isten karjaiba…

>!
maneki_neko
Endo Suszaku: Némaság

Ez a könyv több egy puszta történetnél. Millió kérdést vet fel, amelyekről órákig lehetne beszélgetni (vitatkozni). Véleménye mindenkinek lehet róluk, de az egyedüli igaz választ senki sem találhatja meg rájuk.
Szerintem négy sarkalatos szereplő van, akiknek tetteiről és az azok mögött rejlő indítékokról sokat lehetne beszélni. A két pap: Rodrigues és Ferreira, a rendőrfőnök: Inoue, és a gyarló japán kisember: Kicsidzsiro. Mit tettek, miért, és vajon jól tették-e, vagy máshogy kellett volna (hogyan)?

>!
fukszia
Endo Suszaku: Némaság

Nem értek egyet az erőszakos hittérítéssel, ezért ezt a könyvet igazi kívülállóként olvastam.
Nagyon szépek benne a tájleírások, csak érintőlegesek a japán szereplők, a legmarkánsabb a misszionárius Rodrigues. Rabságának fő mondanivalója a hit erősségének a mércéje. Kérdéseket tesz fel önmagának, amikor a sok szenvedésre nem talál magyarázatot és nem érti, hogy miért is néma az Isten, amikor útmutatásra és segítségre lenne szükség.
Meddig tarthat ez a szinte fanatikus hit?
Meddig lehet a tanításokból magyarázatot találni a szenvedésekre?
Felvállalható-e egy ember szenvedése több ember haláláért?
A könyv megadja a választ, aminek az értékelése (szerintem) beállítottságtól függően magyarázatként fogható fel.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Kkatja P

Ha majd eljön a halálom órája, a világ vajon akkor is ugyanígy megy majd tovább, éppoly közömbösen, mint most? Miután legyilkolnak, a kabóca akkor is énekelni fog, és a legyek álmosítón tovább döngicsélnek? Én is ily hősies szeretnék lenni? És vajon valódi, titkos vértanúságra vágyom, avagy csupán dicső halálra? Azt akarom vajon, hogy becsüljenek, hogy imádkozzanak hozzám, hogy szentnek nevezzenek?

162. oldal

>!
Lyanna P

A bűn – gondolta –, nem az, aminek általában vélik ; nem lopás és hazugság. A bűn: brutálisan átgázolni egy másik ember életén anélkül, hogy észrevennénk, miféle sebet okozunk neki.

122. oldal

>!
maneki_neko

Elborította a részvét. De a szánalom nem cselekvés. Ez nem igazi szeretet. A szánalom, mint minden indulat, egyfajta ösztön csupán.

145. oldal

>!
Kkatja P

    A nap fehéren ragyogta be a fedetlen udvart. A könyörtelen sugarak alatt komoran sötétlett a fekete elszíneződés, mely egykor a félszemű férfi vére volt.
    Miképpen azelőtt, a kabócák most is szárazon és reszelősen énekeltek. Még a legenyhébb fuvallat sem kavarta fel a levegőt. Miképpen azelőtt, most is egy légy döngicsélt a pap arca előtt. A külvilág semmit sem változott. Egy férfi meghalt; de semmi sem változott.
     – Szóval idáig jutottunk… – A pap megrázkódott, ahogy megmarkolta a rácsot. – Szóval idáig jutottunk…
    Zavarodottságának okát mégsem a hirtelen bekövetkezett eseményekben kellett keresni. Kizárólag az udvarban uralkodó csendet nem értette, a kabóca hangját, a legyek zümmögését. Egy férfi meghalt. A külvilágban mégis minden úgy ment tovább, mintha mi sem változott volna. Lehetséges ennél őrültebb dolgot elképzelni? Ilyen lenne a mártírhalál? Miért hallgatsz? Az imént ez a félszemű férfiú meghalt – érted halt meg. Tudnod kellene. Akkor miért tart tovább ez a csend? Ez a déli csend. A legyek zümmögése – ez az őrület, ez a kegyetlenség. Te pedig elfordítod az arcod. Ezt… ezt nem lehet elviselni.

161-162. oldal

>!
Kkatja P

A szép és a bájos bárkit lenyűgözhet. Na de hívhatjuk az efféle vonzalmat szeretetnek? Az igazi szeretet abban nyilvánul meg, amikor elfogadjuk az elnyűtt, lerongyolódott embert. Elméletben a pap jól tudta ezt; mégsem tudott megbocsátani Kicsidzsirónak. Arca előtt ismét megjelent Jézus könnyező ábrázata. Mikor e nyájas tekintet találkozott az övével, a papot elöntötte a szégyen.

158. oldal

>!
Tolling

A parasztok bölcsessége abban rejlik, hogy képesek elhitetni másokkal, hogy bolondok.

>!
Tolling

A jóért s a szépért könnyű feláldozni az életünk; meghalni a nyomorultakért és a romlottakért nehéz.

>!
maneki_neko

A szép és bájos mindenkit magához vonzhat. De szeretetnek mondhatjuk-e ezt a vonzódást? Az igazi szeretet akkor is elfogadja az emberiséget, ha azt rongyos cafatként szemétre vetik.

125. oldal

>!
Tolling

Hitük azért terjedhetett úgy el e vidéken, mint a kiszikkadt földbe beleivódó víz, mivel számukra korábban ismeretlen emberi melegséget nyújtott nekik. Életükben először olyanokkal találkoztak, akik emberként tekintettek rájuk.

>!
gjudit8

Isten azonban jobb sorsot szán az embernek, mint amit az a maga tudásával kigondolhat vagy eltervezhet.

22. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Drago Jančar: Katarina, a páva és a jezsuita
Elif Shafak: A város tükrei
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző
Alessandro Manzoni: A jegyesek
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Olga Tokarczuk: Az Őskönyv nyomában
Jessie Burton: A babaház úrnője
Marina Fiorato: A muránói üvegfúvó
Terry Deary: A tűz és a könnyek asszonya
Sjón: A cethal gyomrában