Lecke ​a férfiakról (Emmanuelle 1.) 44 csillagozás

Emmanuelle Arsan: Emmanuelle – Lecke a férfiakról Emmanuelle Arsan: Emmanuelle – Lecke a férfiakról

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​ma már legendás Emmanuelle először 1959-ben jelent meg egy obskurus párizsi kiadónál, álnéven. Azóta számtalan változatban kering, több filmváltozat, videokazetta, folytatás készült belőle, s mind a mai napig cseppet sem vesztett aktualitásából: tavaly jelent meg a Laffont kiadónál az első teljes és véglegesnek tekinthető változat. Harminc éve tart tehát az Emmanuelle diadalmenete, s a könyv méltán nyerte el „az évszázad erotikus regénye” címet. A minden eddigi rekordot megdöntő példányszám persze nem magyarázható pusztán az erotikával: kellett hozzá egy remekül megrajzolt nőalak, Emmanuelle, a maga „erotikái zsenialitásával”, kellett egy másik izgalmas, markáns figura, az olasz Mario, aki lázadó-felszabadító szónoklatait végül tettekkel igazolja, s végül, de nem utolsósorban, kellett egy jó tollú szerző (akit történetesen szintén Emmanuelle-nek hívnak), aki nagyon ravasz szerkesztésmóddal tartja ébren az olvasó érdeklődését: az erotika végig ott lebeg a levegőben, mindig… (tovább)

Eredeti cím: Emmanuelle 1 – La leçon d'homme

Eredeti megjelenés éve: 1959

>!
Partvonal, Budapest, 2013
278 oldal · ISBN: 9786155283093 · Fordította: Váradyné Sz. Hermina
>!
Európa, Budapest, 1989
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 963075102X · Fordította: Váradyné Sz. Hermina

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Marie-Anne

Helyszínek népszerűség szerint

Bangkok


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Dénes_Gabriella >!
Emmanuelle Arsan: Emmanuelle – Lecke a férfiakról

Eléggé negatív előfeltételezésekkel vettem kézbe a művet. Egyrészt korábbi élményként adott az O története, ami hát… inkább hagyjuk, meg De Sade márki sem lett a kedvencem… Az A szerető pedig könyvben egyenesen csapnivaló. Szóval azt gondoltam, biztos ez is megint egy regény, ami körül túl sok a felesleges felhajtás. Szerencsésen csalódtam.
Van valami művészet az egész könyv mögött, ami miatt nem lesz unalmas és közönséges, mint a legtöbb erotikusnak csúfolt kortárs „alkotás”.

alaurent P>!
Emmanuelle Arsan: Emmanuelle – Lecke a férfiakról

Amikor megjelent itthon, a könyv és a film, nagy durranás volt,szó szerint mindenki beszélt róla, akár látta, akár nem. Annak idején a filmet láttam, a könyvet nem, de ha már a kezembe került, kedvem támadt megnézni. Nehezen mondanám meg, melyik a jobb a két műfaj közül, a film fülledtebb, erotikusabb, izgatóbb, a könyv első fele ugyanezt hozz, a másodikban viszont ellaposodik, amikor meg próbálja megideologizálni a 'kufircolj ha jólesik, mindegy kivel' elvet. Az erotikai zsenialitás mint fogalom új volt a számomra, vélhetőleg van ilyen ember, aki rendelkezik ezzel a tulajdonsággal – mi többiek pedig próbáljuk elképzelni… Ebben segít valamennyit a könyv, ha annyit nem is, hogy újraolvassam valaha.

Zakkant_Tudós>!
Emmanuelle Arsan: Emmanuelle – Lecke a férfiakról

Szerintem ez egy remek könyv. A felső tízezer szexuális játszadozásairól mesél, ebből a szempontból pont az ellentéte az Egy kis bécsi kurva emlékezéseinek, aminek ugye szegénynegyed a helyszíne. Mondjuk nem hinném, hogy volt az ötvenes években 1000 km/h átlagsebességet elérő utasszállító repülőgép, ahogy az író az első fejezetben kijelenti. A lényeg viszont, hogy mind az erotikus, mind a beszélgetős rész pompás, ez utóbbi nagyon elgondolkodtató és tanulságos mondanivalót fejez ki – nem állítom, hogy mindennel egyetértettem, de a 80%-ával biztosan. Bírom az ilyen lázadó, nonkonformista hozzáállást, nagy arc ez a Mario. Ne feledjük el azt sem, hogy ez 55 évvel ezelőtt mennyire merész alkotásnak számíthatott. Ami nem tetszett, azok a néha előforduló bibliai idézetek voltak. Valamint a leszbikus szál (Marie-Anne-nal és Bee-vel) nem volt elvarrva, ez a mű végén lógott a levegőben. Ez persze nem hiba akkor, ha a folytatásban lesz még erről szó, és remélem, lesz, mert nagyon tetszett, és kíváncsi vagyok arra is, hogy a kiscsaj és Emmanuelle között történik-e valami, a kölcsönös bámészkodáson kívül. A hetero szexjeleneteket is fantasztikusan komponálta meg a szerző. Többet kaptam ettől a könyvtől, mint vártam. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Łaetitia>!
Emmanuelle Arsan: Emmanuelle – Lecke a férfiakról

Úgy kellett olvasnom a villamoson, h a borító ne nagyon látszódjon. Egy nénike csúnyán nézett…

5 hozzászólás
metahari P>!
Emmanuelle Arsan: Emmanuelle – Lecke a férfiakról

Sokáig aktuális legenda lesz. Sőt, ebben a meztelentest dömpingben még inkább jó lesz forgatni félnetek nem kell…

7 hozzászólás
lejla>!
Emmanuelle Arsan: Emmanuelle – Lecke a férfiakról

A regény egyetlen hosszú (vagy talán nem is olyan hosszú – 250 oldal) szeretkezés, sok kisebb orgazmussal, s egy naggyal a végén. Minden erotikus könyvnek legalább meg kellene próbálnia felnőni ehhez a színvonalhoz, különben nincs is értelme.
Nem pornó, nem szerelem – erotika (és esztétika).

SMesi>!
Emmanuelle Arsan: Emmanuelle – Lecke a férfiakról

Az első fele érzéki, a második filozofikus, nekem mindkettő tetszett.

lilijan>!
Emmanuelle Arsan: Emmanuelle – Lecke a férfiakról

filozófiai értelemben is értékes műnek tartom, mindamellett, hogy olvasni is jó.

Eltiron>!
Emmanuelle Arsan: Emmanuelle – Lecke a férfiakról

Kamaszfiúként hogyne szerettem volna ezt? Ráadásul tényleg jól van megírva, a mostani erotikus regényekhez képest mindenképp.


Népszerű idézetek

Zakkant_Tudós>!

Az igazi erotika nem a testhelyzeten múlik. Az erotika a szituációból születik meg.

188. oldal

Zakkant_Tudós>!

– Ó nem, nem tiszta. Egyáltalán nem tiszta. Egy szűz nem feltétlenül tiszta. Csak nagyon hülye.

63. oldal

1 hozzászólás
Zakkant_Tudós>!

– Szerinted mit jelent, hogy valaki intelligens?
[…]
– Nem azt keresi, amit mások már megtaláltak. Azután: tudja, mikor kell nemet mondani a hatalom érveire. Nem fogad el készen kapható gondolatokat. Nem ragaszkodik mereven semmiféle sémához és divathoz. Az intelligencia a jelszavak, a vezényszavak, a tilalmak, a zászlók, a körmenetek, a keresztes hadjáratok esküdt ellensége. Aki intelligens, takarékoskodik a tapssal és a füttyel.

101. oldal

Zakkant_Tudós>!

– Egyetlen férfi karjaiban a nő már félig elhagyatott.

190. oldal (Mario)

Zakkant_Tudós>!

Amikor teleittam magam Bee nyálával, én itatom meg őt a számmal és a vaginámmal. Úgy fogja szívni a szája a hüvelyemet, mint az övé Marie-Anne mellét. Én ugyanakkor fogok a szájába élvezni, amikor Marie-Anne a hüvelyébe. S miközben képzeletbeli spermámat nyeli, Marie-Anne szűz teje a vaginájába folyik… Testünk egymásba vegyülő nedvei isteni elegyet képeznek. Szomjunkat többé semmi más nem csillapítja, csak ez a nedű, akár magunk vagyunk, akár társaságban – ahová egyébként már csak együtt járunk: a három elválaszthatatlan.

115-116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Marie-Anne
Zakkant_Tudós>!

Jó az, ami szép, ami kísértésbe visz, ami erekciót okoz. Rossz az, ami csúnya, ami ellenséges, ami korlátozza, ami akadályozza.

167. oldal

Zakkant_Tudós>!

Az erotika nem örökség, hanem egyéni kaland. Örvendjünk neki és éljünk aggály nélkül az alkalommal, amelyet a társadalom azzal nyújt, hogy titkolja a recepteket: először annak örüljünk, hogy ellopjuk őket, aztán pedig annak, hogy ki is próbáljuk. De nyugodtak lehetünk: az erotika akkor is meg fogja őrizni egyéni hódítás jellegét, ha az emberiség megszabadul a szexuális tabuktól. A verselés törvényeinek nyilvánvalósága vajon felmentette-e valaha is a költőt attól, hogy maga fedezze fel a költészet titkát?

173-174. oldal

Zakkant_Tudós>!

Amit a társadalom tilt, azt törvénnyel fejezi ki […] amit megenged, azt divatnak nevezi. […] Ami nem tilos, kötelező. […] Így megértheti, miért nem lesz soha elegendő, hogy megrövidítse a szoknyáját: ezzel nem játssza ki a jólneveltség radarállomásait, s nem ugorja át a szabadság falát. Ha félmeztelenül jár az utcán, és egészen meztelenül mutatja magát a strandon, az élet esztétikai minősége bizonyára előrehalad. De amíg övék lesz az utolsó szó, […] engedelmeskedni fog illuzórikus hierarchiájuknak, addig az ön agya egy rabszolga agya marad.

174. oldal

Zakkant_Tudós>!

A sziámi nő vibráló tenyerei végigcsúsztak Emmanuelle meztelen testén, s fölényes szakértelemmel behatoltak minden mélyedésbe és redőbe: a nyak hajlatába, a hónaljba, a mellek és fenekek közé.

74. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hónalj

A sorozat következő kötete

Emmanuelle sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Malee: Tigriskarmok és bársonytalpak
Galgóczi Erzsébet: Törvényen kívül és belül
Patricia Highsmith: Carol
Michel Houellebecq: A csúcson