Le Roi Ladurie egy fennmaradt középkori inkvizíciós per dokumentumai alapján rekonstruálja egy occitán (dél-francia) falu vallási hiedelmeit, világképét. A számos nyelven megjelent munka két évtizede nemcsak klasszikusnak számít, hanem történeti bestseller is. Első kísérlet egy történeti közösség világképének rekonstruálására, amit azóta történeti antropológiának nevezünk. A könyv magyar nyelvű kiadása régi adósság, az egyetemi oktatás nélkülözhetetlen segédeszköze. A könyv olvasmányos, a szélesebb olvasóközönség érdeklődésére is számot tarthat.
Montaillou 8 csillagozás
Eredeti megjelenés éve: 1975
A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris könyvtár - Történelem

Emmanuel Le Roy Ladurie: Montaillou Egy okszitán falu életrajza (1294-1324)
Egészen egyedülálló helyzetről ad képet ez a mű: a késő középkorban, francia földön az isten háta mögött, egy apró hegyi faluban elharapózik az eretnekség, és a falu szinte teljes felnőtt lakosságát beidézik az inkvizíció elé. A kihallgatásokról készített jegyzőkönyvek nagy része pedig fennmarad és az akták összeolvasásából kirajzolódik a község mindennapi élete, kapcsolati hálója, életkörülményei. Ebből írt Ladurie egy nagyon száraz, szociológiai szempontú, tudományos elemzést különböző elvont fogalmak és kategóriák szerint rendezve az olvasottakat: pl. halál, házasság, férfi és női szerepek, társadalom alapsejtje, stb. – a kedvenc párbeszédeit és nyilatkozatait is idézve.
Szerintem nem létezik olyan diák, aki ezt A-tól Z-ig betűre végigolvasná, és most kivételesen hálás vagyok a könyvtári könyvvel örökölt aláhúzásoknak – még ha nem is mindig a lényeget emelik ki. Ladurie nagy fecsegő, és van is mit mesélnie erről a különleges leletről. Másrészt a kronologikus rendszerezés hiányában a nevek teljesen összemosódnak – nem volt kapaszkodóm, amihez kötni tudtam volna őket, aztán fel is adtam, át is futottam a példák nagy részét és a levont következtetésekre koncentráltam.
A szöveg mögött a szárazság és kategorikusság (és a felületes olvasás) ellenére érezni lehet a realitást, egy kis életszagot, a szociológia és pszichológia mögött az embert: az elemi vágyaival és félelmeivel. Ami szívmelengető érzés, kellemes a múltba nézni, és azt látni, hogy az akkori ember sem különbözött lényegében a maitól.
(És nincs is annyi bujálkodás a könyvben, mint amennyit a borító, meg a kivonatok ígérnek!)

Emmanuel Le Roy Ladurie: Montaillou Egy okszitán falu életrajza (1294-1324)
A középkori népi vallásosság példaszerű bemutatása. Ráadásul igazi bestseller-téma: egy régi inkvizíciós tárgyalás felülvizsgálata. Akinek nem szakterülete a középkori albigensek, annak túl részletező, túl pepecselő.

Emmanuel Le Roy Ladurie: Montaillou Egy okszitán falu életrajza (1294-1324)
Alapos monográfia, az eretnek falu néhány lakójának és családjának az életét igazán közelről megismerhettük (ami tetszett).
Arengeteg adat miatt viszont elkerülhetetlenül száraz lett a szöveg, és nehézséget okoz, hogy nincsenek rendszerezve a személyekre vonatkozó adatok bár egy táblázatban vagy listában (életkor, születési idő megközelítőleg, a családok tagjai, a rokoni kapcsolatok) – igaz, a szerző az utószóban kifejti, hogy a szerkesztő szigorúan egy megadott oldalszám betartására késztette, és így a függelék csak tanulmányként jelenhetett meg (ez lett volna a függelék?), ugyanakkor ebben a magayr kiadásban nem található meg ez. Zavart az is, hogy a jegyzőkönyvből bizonyos idézetek újra meg újra felbukkantak, különböző kontextusokban, és ez az értelmezés leegyszerűsítő vagy általánosító voltát erősítette bennem. Mindezektől eltekintve azonban valóban nagyon kimerítő munka.

Jegyzőkönyvünkből tehát fénytöréssel vagy legjobb esetben tükrözéssel ez a „paraszti” kultúra jut el hozzánk. Sommás megvetéssel kétségtelenül akár le is lehetne becsülni. Túl sok ember tekinti ma – és már 1300-ban is… – a parasztokat nehéz felfogású, otromba fajankóknak. Csakhogy ezek összetévesztik a falu csendjét, a félénkséget, a zárkózottságot és a mezőn élő ember szemérmességét a műveletlenséggel. Mivel ezek a „fajankók” a társadalmi megbecsülés legalsó fokán helyezkednek el, az ő mentalitásukról kapott kép ebből a megvetést sugárzó szemszögből nézve nem lenne túl érdekes.
333.