Hová ​lettek az eltűntek? 67 csillagozás

Emma Rowley: Hová lettek az eltűntek?

„Fordulatos és izgalmakkal teli thriller.” – Cara Hunter bestsellerszerző

A nevem Kate.
Önkéntes vagyok egy helyi segélyszolgálatnál. A fiatalok, akik elszöktek otthonról, engem hívnak, hogy üzenetet küldjenek a szeretteiknek. Nincs faggatózás, nincsenek kérdések.
Nincs túl sok hívás, és az a néhány is általában rövid és tétova, vagy csak telefonbetyárkodás.
De ma reggel egy Sophie nevű lány telefonált.
Az a dolgom, hogy felvegyem a kapcsolatot a szüleivel, és tudassam velük, hogy a lányuk biztonságban van.
A gond viszont, hogy Sophie nincs biztonságban.
És Sophie az én lányom.
Emma Rowley thrillerében átélhetjük egy édesanya leghátborzongatóbb csatáját, amit a gyermeke védelmében kell megvívnia.

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
368 oldal · ISBN: 9786155875670 · Fordította: Szaszkó Gabriella
>!
Álomgyár, Budapest, 2018
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155875663 · Fordította: Szaszkó Gabriella

Most olvassa 4

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

ProKontra>!
Emma Rowley: Hová lettek az eltűntek?

Mostanában elég sok író „foglalkozik” a gyermekrablással, illetve eköré építi a történetét. A Hová lettek az eltűntek kicsit más koncepcióra épül. Ebben a történetben szökésről olvashatunk és arról, hogy a szülők, család, barátok hogyan is élik ezt meg.

Végig megvan benne a nyomasztó érzés, ami egy pszichológiai drámának, thrillernek az egyik jellegzetessége, erre még jönnek a titkok, a főszereplő lelkivilága és az elmaradhatatlan kételkedés mindenki részéről. Mégsem érzem, hogy igazán meggyőzött volna. Jó kezdés, közepes folytatás, majd a vége felé az egész kezdett leülepedni és unalmassá válni, illetve elég sok lett a kiszámítható klisé.
Lényegében a történet olvasható, megvannak a kötelező elemek, a karakterek kidolgozása is jól sikerült, azonban nekem valamiért nem sikerült közel kerülnöm hozzájuk. Nem tudok elmenni az mellett, hogy olyan érzést kelt, mintha Emma Rowley egy újabb bőrréteget akart volna lerántani a már megszokott „eltűnt, meghalt, meglett, nem lett meg, nem halt meg” témáról. Ezzel viszont senki kedvét nem akarom elvenni a könyvtől, ha egy lazább pszichológiai drámára vágysz, ha csak most merültél el ebben a zsánerben, akkor lehet, hogy ez a te regényed lesz.
Teljes ajánló:
https://prokontra.net/2021/01/25/emma-rowley-hova-%e2%8…

2 hozzászólás
KöfférTzitzah P>!
Emma Rowley: Hová lettek az eltűntek?

Kate lánya két évvel ezelőtt eltűnt, de a nő még mindig nem tudja elfogadni, hogy Sophie elszökött a családjától, és a világot beutazva boldogan él nélkülük. Pedig a lány több képeslapot is küldött az évek során, mindegyiken azzal a rövidke üzenettel, hogy jól van, és ne aggódjanak érte. Az eset miatt az édesanya önkénteskedni kezd az Üzenet a palackban telefonos szolgálatnál, mely segítségével az elszökött, eltűnt gyerekek „füstjeleket” küldhetnek hozzátartozóiknak, hogy minden rendben van velük. Egyik este végre megtörténik az, amire a nő mind ezidáig várt: a saját lánya telefonál a szolgálathoz, mégpedig éppen akkor, amikor ő van soron a hívások fogadásában.

Kate ezután elmeséli családtagjainak és a rendőrségnek, hogy mi történt, miközben küzd azzal, hogy elfogadja, lánya tényleg önszántából ment el, és senki nem kényszerítette rá. A könyv első fele az azon való lelki gyötrődés, hogy Kate mit csinálhatott volna másként, mivel ártott annyit Sophie-nak, hogy elmeneküljön otthonról, miközben viszont nyugtatgatja magát, hogy semmit nem tett rosszabbul, mint a többi szülő. Minden tinivel akadnak gondok, minden családban vannak veszekedések, és meg van róla győződve, hogy náluk is átlagos szinten maradt a családi feszültség, mielőtt lánya eltűnt volna. Ahogy abban is teljesen biztos, hogy tényleg Sophie intézte a telefonhívást, amit véletlenül éppen ő fogadott, ám környezetének erős a gyanúja, hogy a telefon aznap este nem is csörgött.

Minden megvan ebben a könyvben, ami az összes többi hasonló thrillerben: gyógyszereket szedő, olykor alkoholmámorban úszó nő, akit elhagyott a férje a családi tragédia után, és akinek nem hisz a környezetéből senki a világon, mert annyira szét van csúszva. Kate néha kételkedik önmagában, de aztán a sorozatos önigazolások után acélakaratát csatasorba állítva egyszemélyes nyomozásba kezd, mert nem létezik, hogy az ő lánya csak úgy otthagyta volna őket. Ő nem volt soha rossz anya, most sem az, ezért nem hagyja cserben a gyerekét, és rendíthetetlenül kutakodik, még akkor is, ha ehhez elő kell ásnia a múlt halottait is. Miközben a nő egyre biztosabbá válik az igazában, a hozzá közel álló személyek egyre inkább kételkednek benne. De vajon csak ő lát minden sarokban rémeket, vagy Sophie tényleg belesétált egy veszélyes csapdába?

Tipikusan alakul a történet: az anyának, akiben mindenki kételkedik, igaza lesz, leleplezi a tettest, aki persze nem az, akire elsőnek hiszi. Semmi új a nap alatt, klisé klisé hátán, bár a találás nem rossz, így ha ez lenne a világon az első thriller, amit kézbe vettem volna, eléggé tetszene. De mivel nem idegen a műfaj, sajnos semmi újat nem tudott nyújtani még a legvégső csavar sem. Minden olyan elemet felhasznált az írónő, ami izgalmassá tesz egy thrillert, de nincs benne semmi egyediség, semmi plusz. Márpedig egy jó könyvhöz nem elég az összes létező műfaji sajátság bevonása, ennél azért többre van szükség.

A fentieket figyelembe véve inkább azoknak ajánlom ezt a történetet, akik még csak ismerkednek a thrillerekkel, mert számukra újdonság lesz, megfelelő mennyiségű izgalmat és meglepetést kaphatnak. De aki már látott egyet s mást, az ne olyan nagy elvárásokkal kezdjen bele az olvasásba, mert csalódni fog.

link

K_A_Hikari I>!
Emma Rowley: Hová lettek az eltűntek?

„…néha az embernek csak el kell mennie.”

Összességében ez egy izgalmasan induló thriller, ami a közepe felé még mindig tartja a szintet, mielőtt a végén mélyrepülésbe kezdene. Szívem szerint az utolsó hatvan oldalt vagy teljesen kivágnám, vagy átírnám.
Sokat lehet rajta morfondírozni, a karaktereit tetteit elemezgetni, de azért nem eszi bele magát több hétre az ember gondolatai közé.
Kicsit olyan érzésem van, hogy a jó fordító ellenére az alapanyag hagy kívánnivalót maga után.
Keserű egy picikét a szám íze.
Kár érte.

Blogbejegyzés: https://irasaimtarhaza.blogspot.com/2018/12/emma-rowley…

1 hozzászólás
Brigi__>!
Emma Rowley: Hová lettek az eltűntek?

Nehezen indult, de annál nagyobb csattanóval ért véget. Tetszett

nia2td>!
Emma Rowley: Hová lettek az eltűntek?

Nagyon jó!

A könyv második felétől úgy beindultak az események, hogy szó szerint nem bírtam lerakni.

<3 <3

BEV>!
Emma Rowley: Hová lettek az eltűntek?

Ennél azért izgalmasabbra számítottam. Az elején nagyon jól indul, az alaptörténet, akár jó is lehetne, de aztán egy kicsit (nagyon) ellaposodik. Olyan nyűglődős, vontatott, alig vártam, hogy a végére érjek. Nagy meglepetéseket nem okozott. Egy laza kriminek elment.

Pajorka>!
Emma Rowley: Hová lettek az eltűntek?

Meglepően tetszett a könyv. Az értékelések alapján rosszabb könyvet képzeltem el, sablonosat. Tény, hogy voltak benne már ismert elemek és a történetre is már a sokadik réteget húzták rá, de valahogy ezek ellenére is tetszett.
Nagyon sok könyvet olvastam ebben a műfajban és legtöbbször tudom, hogy mi fog történni. Sejtésem most is volt, hogy ki, hol, merre, és kivel, de mint kiderült nagyon benéztem. :D

Francis_04>!
Emma Rowley: Hová lettek az eltűntek?

A legjobb thriller amit olvastam eddig. Nem tudja az ember letenni,ha belemerül a történetbe. A történetbe ami megmutatja,hogy egy anya soha,de soha nem adja fel a kutatást a gyermeke után.
Sophie két éve szökött el otthonról egy búcsú üzenetet hagyva maga után. Az anyja majd,beleőrül a tehetetlensége,és egy telefonhívás új reményt ad neki,belekezd a nyomozásba saját maga. Amikor elmeséli a családjának és a rendőrségnek azt hiszik már teljesen megbolondult. Azt mondják,hogy elhiszik akit mond Kate,de érezhető,hogy csak hazudnak neki.
Ahogy haladtam a történettel egyre biztosabb voltam benne ki is a tettes,akivel „elszökött” Sophie. Annyira biztis voltam benne,hogy ő az,és amikor rádöbbentem,hogy nem ő az. Pont az volt akire soha nem gondoltam volna.

Sok könyv foglalkozik mostanság a gyerek eltűnésekkel. Próbálják kitalálni mi vezet odáig,hogy valaki gondol egyet és egy búcsúüzenet után eltűnik és sosem kerül elő. Vagy valaki nem akarja,hogy előkerüljön.
A legmegrázóbb dolog egy család életében,ha eltűnik a gyerekük,vagy más hozzátartozó. Kate helyébe én sem adtam volna fel a reményt,hogy előkerül a lánya.

Marta_Kotai_Szabone>!
Emma Rowley: Hová lettek az eltűntek?

Azért ennél többet vártam volna… Nagyon el volt húzva a dolog.

Édeskiskönyvkritikák>!
Emma Rowley: Hová lettek az eltűntek?

A könyv elején rengeteg kérdés merült fel bennem a témával kapcsolatban. Leginkább a miért?-ek érdekeltek, ill.az út, ami egy serdülő elszökéséhez vezet. Csalódott voltam amiért a szerző elég sablonosan foglalkozott ezzel a kérdéskörrel. Úgy érzem ebből a témából sokkal több mindent ki lehetett volna hozni.
Bővebben:
https://edeskiskonyvkritikak.hu/2019/01/21/emma-rowley-…


Népszerű idézetek

K_A_Hikari I>!

Azt mondják, elszökni könnyű, hazamenni igazán nehéz.

201. oldal

K_A_Hikari I>!

– Elege lett – vonja meg a vállát –, néha az embernek csak el kell mennie.

105. oldal

K_A_Hikari I>!

Egy pillanatra, csak egyetlen percre megértem, hogy miért akar valaki elszökni.

172. oldal

K_A_Hikari I>!

Furcsa, hogy működik az ember agya. Valami beindítja az emlékezetet, egy apró figyelmeztetés, majd felvillan egy szinapszis, és máris létrejött a kapcsolat.

224-225. oldal

2 hozzászólás
K_A_Hikari I>!

A reggelek a legnehezebbek. A nap kezdetén el kell dönteni, mi legyen a cél, amiért egyáltalán érdemes felkelni.

14. oldal

K_A_Hikari I>!

Ez történik, ha az ember próbál újra normális lenni. A múlt csapdákat állít.

54. oldal

K_A_Hikari I>!

Talán ezt nyelem le a legnehezebben az egészben: hogy az élet megy tovább. Amikor egyszerűen tovább kell haladnod, és nemcsak összeszorított szájjal, ahogy képzeltem, hanem még mosolyt is kell varázsolnom az arcomra…

96. oldal

K_A_Hikari I>!

Az az igazság, hogy jobban szeretem a dolgok hamis változatát. Nem akarom meglátni az igazságot. Mert akkor azonnal elkezdenék félni.

218. oldal

K_A_Hikari I>!

Valamire ráébredtem az itt-tartózkodásom alatt, valami nagyon fontosra: a bizalom fegyver.

240. oldal

K_A_Hikari I>!

Meglepődnél, hogy az emberek mennyi mindent elhisznek.

333. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Helena Silence: Ezüsthíd
Colleen Hoover: Verity
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Angela Marsons: Egy élet ára
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Stephen King: Tortúra
Riley Sager: Zárj minden ajtót!
Kathryn Croft: A lány akit elvesztettél