After ​Atlas (Planetfall 2.) 1 csillagozás

Emma Newman: After Atlas Emma Newman: After Atlas

Gov-corp detective Carlos Moreno was only a baby when Atlas left Earth to seek truth among the stars. But in that moment, the course of Carlos’s entire life changed. Atlas is what took his mother away; what made his father lose hope; what led Alejandro Casales, leader of the religious cult known as the Circle, to his door. And now, on the eve of the fortieth anniversary of Atlas’s departure, it’s got something to do why Casales was found dead in his hotel room—and why Carlos is the man in charge of the investigation.

To figure out who killed one of the most powerful men on Earth, Carlos is supposed to put aside his personal history. But the deeper he delves into the case, the more he realizes that escaping the past is not so easy. There’s more to Casales’s death than meets the eye, and something much more sinister to the legacy of Atlas than anyone realizes…

>!
Gollancz, London, 2018
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781473223875
>!
Ace, New York, 2016
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780425282403

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Noro >!
Emma Newman: After Atlas

Negyven évvel ezelőtt egy őrült zseni épített egy Atlas névre keresztelt csillagközi űrhajót, hátrahagyta a kizsigerelt Földet, és ezer kiválasztott társaságában elindult egy jobb világot keresni. Ez a regény azonban nem róluk szól. (Az expedíció történetével a sorozat első része foglalkozik.) Az After Atlas azokról mesél, akik itt maradtak.

Emma Newman érdekes kísérletbe fogott: két regénye nem folytatásos történetet ad ki, hanem párhuzamosan játszódnak, méghozzá egymástól olyan távolságban, hogy az egyik eseményeinek semmiféle hatása nem lehet a másikra. Bármelyiket elolvashatjuk önmagában, az kerek egészet fog adni, a kettő együtt viszont izgalmas plusz rétegekkel gazdagítja nem csak a közös háttérvilágot, de az egyes könyvek főhőseit is. A két főszereplő ugyanis, bár különböző bolygókon él, sok közös vonást hordoz: mindkettejüknek hazudtak egész életükben, és egyikük sem tudja, hogyan dolgozza fel az ebből származó egyedüllétet. Mindketten elindulnak, hogy felfedezzék a körülöttük zajló események mögött rejlő igazságot. De mivel a két társadalom, amely körülveszi őket, nem is lehetne eltérőbb, így teljesen másképp alakul a történetük.

Carlos Moreno egyike azoknak, akiket a szó szoros értelmében hátrahagytak az Atlas utasai: anyja az űrhajóval tartott, apja pedig lelkileg összeomlott, miután nem került be a legénységbe. A fiú előbb egy szektába, majd az utcára került, onnan pedig vállalati rabszolgaságba. Negyven éve dolgozik a brit rendőrségnek csak azért, hogy visszafizesse iskoláztatása költségeit, és még bőven van adóssága. Viszont, mivel a munkáján kívül gyakorlatilag nincs élete (a szerződése szerint lényegében nincs is joga hozzá), ő az ország talán legjobb nyomozója. Most azonban egy olyan ügyet kell megoldania, amely visszavezeti gyermekkora lezáratlan ügyeihez, és potenciálisan az Atlas által hátrahagyott problémákhoz is.

Maga a történet legnagyobb részben egy hagyományos logikával felépített, ugyanakkor a világ sajátosságait is kiaknázó krimi: egy holttest, egy nyomozó, egy rejtély, valamint egy olyan poszt-kiberpunk infrastruktúra, amely teljesen átalakítja a nyomozati eszköztárat. Az áldozat és a rendőr azonban sokkal mélyebb kapcsolatban áll egymással, mint az a tipikus bűnügyi regényben megszokott. Ennek köszönhetően pedig a nyomozót is sokkal mélyebben ismerhetjük meg, nem marad meg az átlagos krimi „okos problémamegoldója” szintjén. Megtudjuk, hogyan tette tönkre az életét részben az eltávozott űrhajó, részben pedig maga a világ, amit az Atlas elhagyott. A színvonalas karakterábrázolás mellett a nyomozás is profin lett felépítve, a sci-fi oldal viszont kissé elsikkad a krimi-aspektus mellett. Az olvasó nyilván sejti, hogy a gyilkosságnak valami köze kell legyen vagy az űrhajóhoz, vagy annak építőihez, de a legutolsó fejezetekig semmiféle választ nem kap arra, hogyan kapcsolódik össze a kettő. Ez pedig lehet, hogy egy krimiben tökéletes megoldás, de sci-fiben nem érzem igazán szerencsésnek. Bár azt el kell ismernem, hogy a lezárás tökéletes volt, de az oda vezető út nem kimondottan az én ízlésem szerint való.

5 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Planetfall sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ben H. Winters: The Last Policeman
John Scalzi: Head On
Richard Morgan: Altered Carbon
Midori Gotou: Psycho-Pass: Inspector Shinya Kogami 3.
Richard Morgan: Thin Air
Tom Sweterlitsch: Tomorrow and Tomorrow
S. Andrew Swann: Forests of the Night
Nigel D. Findley: 2XS
Eric Brown: Necropath
Suzanne Collins: Mockingjay