Hívnak ​a csillagok 36 csillagozás

Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

1918, ​Dublinban tombol a spanyolnátha, Írországot feldúlta a háború és a járvány. A kórház szülészetén Julia Power nővérnek nincs elég embere, miközben a várandós anyákat, akik elkapták a szörnyű vírust, közös karanténba zárják. A nővér körül felbukkan két kívülálló, dr. Kathleen Lynn, aki állítólag lázadó és keresi a rendőrség, és egy fiatal önkéntes segítő, Bridie Sweeney.
A három nő három nap leforgása alatt megváltoztatja egymás életét. A szűkös, sötét szülészeti osztály lakóit a járvány megtizedeli, de a rettegéssel teli világban újszülötteknek adnak életet. Az anyák és a személyzet kifogyhatatlan gyengédséggel, emberségesen teszik a dolgukat, helyt állnak a lehetetlennel határos helyzetben.
Mindig van remény, és nincs olyan szörnyűség, amiből ne lenne kiút – üzeni nyomban klasszikussá vált új regényével Emma Donoghue.

„És még ezek után mondja valaki, hogy a történelem nem ismétli önmagát.” (New York Times)
„Donoghue legjobb regénye A szoba óta.”… (tovább)

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635680122 · Fordította: Dudik Annamária Éva
>!
XXI. Század, Budapest, 2020
332 oldal · ISBN: 9789635680139 · Fordította: Dudik Annamária Éva

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Julia Power


Kedvencelte 4

Most olvassa 9

Várólistára tette 149

Kívánságlistára tette 139

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Egy könyv egy járványról. Egy járvány néhány napjáról. De ne higgyétek, hogy csak ennyi. Ez a könyv sokkal több ettől. Az emberi hivatástudat, a kitartás, a bátorság, az önzetlenség könyve, miközben Írországban, Dublinban vagyunk, 1918-ban, ahol a spanyolnátha szedi áldozatait, miután a háború is életeket oltott ki, megtépázta az országot.

Óriási feszültséget és energiákat közvetített ez a könyv, megrázó és felzaklató jeleneteknek lehettünk tanúi, ugyanakkor mégis szívmelengető volt arról olvasni, hogy vannak önzetlen, hős, bátor, erős emberek, akiknek fontos embertársaik segítése minden körülmények között.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/03/emma-donoghue-hiv…

robinson P>!
Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Ha Emma Donoghue új regényét néhány szóval kellene ajánlanom, akkor azt mondanám, hogy nyomasztóan komor, elgondolkodtatóan drámai a három nő története, amiben ott ragyog rengeteg érzelem. A regény történése bekúszik, sokáig ott marad az olvasó lelkében.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/12/hivnak-csillagok.html

NemesTimi P>!
Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

100 évvel ezelőtt is világjárvány volt, tombolt a spanyolnátha, aminek több volt az áldozata, mint az első világháborúnak. Pár nap történéseit követhetjük nyomon egy ápolónő szemszögén keresztül. Nyomasztó az egész könyv hangulata, nagyon realisztikusan ábrázolja vajúdásokat (többször felötlött bennem a gondolat, ezt a könyvet férfiak ne olvassák el. :) ), majdnem az egész történet egy kórházi szobában játszódik. Szinte fulladoztam én is az olvasás közben, tényleg annyira jól ábrázolja a körülményeket az írónő.
Tragédiák, sorsok bontakoznak ki a lapokon.
Összeségében tetszett a könyv, de volt benne egy momentum, ami miatt levontam 1,5 csillagot. spoiler

Kabódi_Ella P>!
Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

„Emlékeztettem magamat arra, hogy a hírek fele pusztán kitaláció. Manipulált tények a közhangulat javítása érdekében, de legalábbis cenzúrázott tájékoztatás, hogy elkerüljék a még nagyobb kétségbeesést.”

Lendületes, sokatmondó, felzaklató történet. Az a fajta, amit nem lehet csak úgy letenni, mert az események észvesztő tempóban áramlanak, és ezt a sodrást nehezére esik az olvasónak megtörni. Emma Donoghue: Hívnak a csillagok c. regénye a 21. Század Kiadó egyik év végi újdonsága.

1918-ban járunk a háború által kizsigerelt Írországban, ahol tombol a spanyolnátha. Az éhínségtől, nélkülözéstől legyengült ír nép keserves küzdelmet folytat a túlélésért. A férfiak többsége a frontokon harcol, a nők pedig igyekeznek helyettük is helyt állni a gyárakban és a kórházakban. A járvány kíméletlenül szedi áldozatait: egész családokat találnak holtan nyomorúságos, hideg kunyhóikban, emberek esnek össze az utcán a saját vérükben fuldokolva. Julia Power ápolónőként dolgozik egy dublini kórház lázasszülészeti osztályán, ahová azok a terhes nők kerülnek, akiket megfertőzött a kíméletlen betegség. Egyetlen segítsége a szakképzetlen, de tanulékony, és jó természetű Bridie Sweeney, aki egy apácák által üzemeltetett árvaházból kerül önkéntesként a kórházba. A történetben fel-felbukkan még a rendőrség elől bújkáló Kathleen Lynn doktornő legendás alakja is, aki valós történelmi személyiség: korát megelőzve kiállt a női jogokért a katolikus Írországban, és harcolt az Ír Polgári Hadseregben.

Ez a regény olyan, mint egy csésze Yorkshire Tea: sűrű, tömör, fekete, és kikezdi az ember gyomrát. Az én véleményem az, hogy a biztos recept szerinti hatásvadászat, illetve a jelen korunk eseményeire való áthallásokra építő érzékenyítés közötti határvonal elmosódott. Ám ezt nem feltétlenül tudom hibaként felróni, mert rejlik bizonyosfajta erő ebben. Az pedig kétségtelen, hogy alapos és mindenre kiterjedő, komoly kutatómunka van mögötte. Donoghue döbbenetes részletességgel ír le mindent, ami a lázasszülészeti osztályon történik. Márpedig elég sok minden történik, jóformán megemészthetetlen tempóban. Hosszan vajúdó kismamák, nehézkesen világra jövő csecsemők, lázas delíriumban haldokló várandós asszonyok – alig akad egy lélegzetvételnyi pihenő a sokkoló leírások között. Bevallom, én emiatt kicsit megsorozva éreztem magam olvasás közben.

Az egymást gyorsan követő, grafikusan ábrázolt orvosi vészhelyzetek rövidke szüneteiben bepillantást nyerhetünk az apácarendek által vezetett árvaházak gátlástalan működési elvébe, a nők botrányosan kiszolgáltatott, nehéz helyzetébe, és a háborút megjárt férfiak tragikus sorsába is. Vallási kérdéseket feszeget, húsbavágó szociális problémákra mutat rá, és belekóstol kicsit a politikába, amitől sokrétű lesz, de túlzsúfolt is. A zaklatott hangulatot végig fenntartja, ezáltal nincs határozott íve. A karakterábrázolásra nem igazán marad idő, de a cselekedeteik által mégis mélyrehatóan megismerjük az egyes szereplőket. Tetteik miatt válnak nem csak szimpatikussá, de reményeink szerint ismerőssé is a számunkra. Mindvégig a szívünkön viseljük sorsukat, együttérzünk velük, és hozzánk nőnek, ami nagyon nagy pozitívum egy ilyen túlterhelt eseményfolyamban. Az utolsó fejezetben az az érzésünk támad, hogy összecsapnak a fejünk felett a hullámok, ám a végső, lezáró motívum megejtő szépsége kárpótol bennünket mindenért. Kerek vége van, nem marad hiányérzetünk, ennek ellenére ez a befejezés önmagában nem zárja ki a folytatás lehetőségét, mi több, szinte kívánja azt.

Irgalmatlanul erős történet. Intenzív, impulzív, túlsúlyos, és nagyon kemény. Kiváló a stílusa, mert bár tömény, egyáltalán nem zavaros. Tiszta üzenetet hordoz, jó érzékkel machinál, érdekfeszítő és felkavaró. Ami nagyon fontos, hogy történelmi akkurátussága miatt valósághű és szavahihető is. Ugyan aktualitása több tekintetben nyomasztóan hathat az olvasóra, ez a drámai, megindító, szókimondó történet sokunk szívét megszólítja majd. Hiszen eleven, érzékenyítő üzenete éppen az, hogy fontos nyitott szemmel járni, és felelősséget vállalni. Hogy emberséggel, empátiával és szeretettel sok minden leküzdhető. Még azok a minket szinte fulladásig, elviselhetetlenségig elborító nehézségek is, amikkel manapság kell szembenéznünk mindannyiunknak.

Emma Donoghue: Hívnak a csillagok c. írása kivételesen, zavarbaejtően intim hangvételű, és tükrében profánul éles kép rajzolódik ki társadalmunkról lelki szemeink előtt. Ebben a regényben „a fájdalom és az öröm úgy együvé nőtt, hogy nehéz őket elválasztani egymástól.” Ettől ilyen markáns, emiatt képes nyomot hagyni, és emiatt válik – így, vagy úgy – felejthetetlen olvasmánnyá.

Könyves_polc>!
Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Lendületes, sokatmondó és felkavaró. Leginkább ezekkel a szavakkal tudnám jellemezni a művet. Irgalmatlanul erős történet, mely sűrű, sötét, de magában hordoz egy kis fényt, a reményt. Tanulságos, hiszen rávilágít arra, hogy fontos lenne az, hogy figyelmesebbek, empatikusabbak és felelősségteljesebbek legyünk. Hiszen szeretettel és kellő odafigyeléssel bármi megoldható!
Bővebben, itt:
https://blankakonyvespolca.blogspot.com/2021/01/emma-do…

Esmeralda P>!
Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Szó szerint letehetetlen könyv, én bekapcsolt kamerás meetingek alatt is olvastam, Bori lányom egyhuzamban, hajnalig…
Még csak pontosan megfogalmazni sem tudom, miért. Nincsenek benne döbbenetes fordulatok, nem várt tragédiák, egyszerűen magával sodor ennek a feszes három napnak minden pillanata. Érdekes az is, hogy bár részletekbe menően mesél az esetek orvosi vonatkozásairól, az erre egyébként kifejezetten érzékeny lányomnak a szempillája sem rezzent, annyira a helyén van az egész.
Nem kérdés, milyen érdekes a száz évvel ezelőtti influenzajárványról olvasni a mostani közepén, milyen sok a hasonlóság, milyen sok mindenre ráéreztek már akkor is az orvosok, ápolók. Az sem meglepő, hogy a kormánypropaganda sem mai találmány. Arra azonban nem számítottam, hogy majdnem ennyire, sőt, talán éppen ennyire fontos szála a regénynek az ír apácák „anyaotthonainak” és árvaházainak működése. Nem olyan régen olvastam néhány hosszabb riportot erről, de meg kell mondjam, azok épp csak bepillantani engedtek a felszín alá. Elakadt a szavam, milyen hatalmuk volt embereéletek felett, milyen fanatikusak, könyörtelenek és emelett tudatlanok voltak közülük sokan, láthatóan túl sokan…

Lynn doktornőről pedig szívesen olvasunk többet, a dokumentumfilm is érdekel, ha megtalálom, hol elérető, megosztom majd a linket.

Update: @orvosi_székfű megtalálta
https://ifiplayer.ie/kathleen-lynn-the-rebel-doctor/

Nagyon jó szívvel ajnlom!

2 hozzászólás
Bianka_s_treasures>!
Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Nagyszerű, magával ragadó, érzelmi hullámvasút ezek a szavak jól kifejezik milyen volt elolvasni a Hívnak a csillagok című könyvet, mégis kevésnek érzem.

Gyönyörű könyv, a maga keserédességében!

A történet főszereplőnője Julia nővér, aki egy ideiglenesen kinevezett korábban tárolóként használt apró szobában az influenzával megfertőzött terhes nőket gondozta. Három ágy, három beteg asszony, akiknek nem csak a betegséggel, de a szüléssel is meg kellett küzdeniük. Három nap alatt játszódik a történet és ez a kevés idő alatt az ágyakon fekvő nők gyakran cserélődtek. Kemény volt a szüléseket végig kísérni, ahogy Julia minden nap küzd az anyukákért és a babáikért. Megdöbbentő volt olvasni az eseményeket, ugyanakkor le is nyűgözött, hogy a mai modern technika nélkül hogyan álltak helyt az akkori nővérek.

A másik fontos szereplője a történetnek az Brigid, aki mint kisegítő csöppen bele Julia napjaiba. A lány egy olyan anyaotthonban nevelkedett, amiről mai napig cikkek jelennek meg. Írország sötét történelmi foltjának szokták nevezni. (Az első cikket, amiben ezerkről az anyaotthonokról olvastam belinkeltem a blogomra.)
De sokkal durvább volt olvasni részleteket a bántalmazásokról. Nagyon sajnáltam Brigid-et, akinek esélye sem adatott tanulni, jobb életkörülményeket teremtenie magának. Ugyanakkor szívszorító történetén kívül jó volt olvasni arról, ahogy Julia tanítgatja és egyre szorosabb kapcsolat bimbózik közöttük. Az írónő mesterien, kellemesen és lágyan ír a kapcsolatukról.

A harmadik fontos szereplő Lynn doktornő volt, az ír ellenállás egyik oszlopostagja. Egy doktor, aki életeket ment, nagyon ért a szakmájához, saját kórháza is volt és közben mégis az írek függetlenségéért is harcolt. Sajnos tevékenysége akkori emberekből gonosz pletykákat váltott ki. Nem sokan néztek jó szemmel a doktornőre. Én egy kicsit többet olvastam volna róla, ugyanakkor tetszett, ahogy Julia gondolkodás módjára hatással volt.

A borító nagyon tetszik, ahogy utal a főszereplőnőre. Különleges és azonnal megfogott.

Egy szó, mint száz nagyon megtetszett ez a könyv és mindenkinek csak ajánlani tudom! (Na meg egy csomag zsepit az utolsó részhez.)

További véleményemért kattints a blogomra :)
https://biankakincsei.blogspot.com/2021/03/2021-marcius…

theodora P>!
Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Apró sikerek, remény és fájdalom – ez a Hívnak a csillagok motívuma. Ijesztő volt olvasni az 1918-as járványról a közel egy éves események fényében, a történelem megismétli önmagát. Nehéz olvasmány, aki nem bírja a véres részleteket, annak nem ajánlom. Nekem is megfeküdte a gyomrom több helyen a szüléssel, a női test teljes kizsákmányolásával és a beavatkozásokkal kapcsolatban, de érdekes élmény volt bepillantani ebbe az idegen világba. Juliát megkedveltem, bámultam a kitartását és drukkoltam neki, hogy találjon boldogságot ebben a sötét időszakban.

Benedek_Eszti>!
Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Lelkileg nagyon megterhelt a könyv, ugyanakkor megnyert magának. A férfiaknak nem tudom, hogy tetszene, viszont így női szemmel igazán megható, megindító, szívszorító és fájdalmas olvasmány volt, ami a fiatal és idősebb nőknek szerintem egyaránt elnyerné a tetszését.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/emma-donoghue-hivnak-a-csillagok/

konyvkritika>!
Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

Eddig tudatosan kerültem az összes olyan könyvet, ami a jelenlegi járványhelyzetet dolgozza fel valamilyen szinten, ezzel a könyvvel azonban valahogy pont ebbe a témába cseppentem bele. De mivel a regény története a spanyolnátha és annak hatásait ecseteli, ezért nem éreztem zavarónak vagy hatásvadásznak.⁣

Olvasóként akarva-akaratlanul is a jelenlegi járványhelyzetre gondol az ember miközben ezt a könyvet olvassa. Bár a könyv egy másik kort mutat be, és ez egy tényekből szőtt fikció, mégis sok hasonlóságot mutat a jelenbeli eseményekkel.⁣

A női sors nagyon hangsúlyos ebben a regényben, a könyv szerzője három különböző nő történetén keresztül mutatja be a 20. század eleji ír történelmet, kiragadva belőle egy olyan kort, amikor több ezren is belehaltak a spanyolnáthába.⁣

Rám nagy hatással volt ez a könyv, és nem a járványhelyzet miatt, hanem azért, mert anyaként teljesen át tudtam élni azoknak az anyáknak a sorsát akik ebben a regényben elmesélik történetüket.⁣

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/emma-donoghue-hivnak-a-csillagok/


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Milyen különös munka az ápolóké! Idegenek vagyunk a páciensek számára, de a szükség úgy hozza, hogy egy ideig a legbensőségesebb viszonyba kerülünk velük. Aztán valószínűleg soha többé nem találkozunk.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ápolás
Bea_Könyvutca P>!

A fájdalom és az öröm úgy együvé nőtt, hogy nehéz őket elválasztani egymástól.

312. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Régebben néha hoztam magammal egy-egy könyvet olvasni, a múlt héten azonban a könyvtár minden könyvet visszakért, és karanténba tett.

14. oldal

TheRiddler P>!

Emlékeztettem magamat arra, hogy a hírek fele pusztán kitaláció. Manipulált tények a közhangulat javítása érdekében, de legalábbis cenzúrázott tájékoztatás, hogy elkerüljék a még nagyobb kétségbeesést.

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Julia Power
Bea_Könyvutca P>!

– Roppant kijózanító ez a járvány – tette hozzá bánatosan. – Itt vagyunk az orvoslás aranykorában, hatalmas lépéseket teszünk a tífusz, a veszettség, a torokgyík ellen, erre egy teljesen hétköznapi influenza kétvállra fektet bennünket. No, most önök a legfontosabbak, a gondoskodó ápolók. Nagyon úgy tűnik, hogy jelenleg egyedül a szeretetteljes gondoskodás képes életeket menteni.

163. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Ez is csak egy ösvény az erdőben, mondogattam magamnak. Benőtte az aljnövényzet, néhol alig látszik, ide-oda kanyarog, de akkor is ösvény, márpedig minden ösvény vezet valahová.

307. oldal

theodora P>!

– A csillagokra mindent rá lehet fogni – dünnyögte.
– Parancsol, doktornő?
– Ezt jelenti az influenza – felelte. – Influenza delle stelle: a csillagok hatása. A középkori Itáliában azt tartották, hogy a betegség bizonyíték arra, hogy az ég irányítja a sorsot, az embereknek szó szerint megvan a maguk csillagzata.

163. oldal

theodora P>!

– Szóval, amikor eljön valaki ideje, akkor a csillag magához húzza… – mutatta, mintha horgászbotot tartana a kezében, és halat fogott volna.

262. oldal

szumerki>!

Kezdek eleget tudni ahhoz, hogy megértsem, nem tudok semmit.

264. oldal

MutiMit0lvasol>!

-Felemelték a viteldíjat?
-Nem, abból csak kavarodás lenne. Csak már nem mehet el olyan messzire egy pennyért.

11. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdos Péter: Hajnali láz
Ken Follett: Az idők végezetéig
Brigitte Riebe: A Sienai bűnös
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Jim Shepard: Áron könyve
Orosz T. Csaba: Lovagkirály
Affinity Konar: Mischling
Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Colm Tóibín: Brooklyn
Lucinda Riley: A meredély szélén