Hétpecsétes ​titok 37 csillagozás

Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

A ​Hétpecsétes titok a 19. századi Londonba kalauzolja az olvasót. A megtörtént eseményeken alapuló történet két hősnője a korabeli nőmozgalmak egyik élharcosa, Emily 'Fido' Faithfull, és a jómódban élő, házasságába belefásult szépasszony, Helen Codrington. A két nő hosszú évek után találkozik újra az angol fővárosban, s Fido egyik pillanatról a másikra Helen házassági válságának kellős közepében találja magát. A válság végül botrányos váláshoz vezet, amelyben nemcsak Helen, de Fido jó híre is kockán forog.

A viktoriánus Angliában nem nézik jó szemmel sem a házasságtörést, sem a női egyenjogúsági mozgalmakat, s végképp elutasítóak a válással szemben. Amikor pedig felmerül a gyanú, hogy a két asszony viszonya több is lehetett barátságnál, Fidónak nemcsak a társadalom súlyos ítéletével kell szembenéznie, de önmagával is, és mindazzal, amit önálló, független nőként képviselt.

Emma Donoghue színes tablót rajzol a korabeli angol társasági élet képmutató világáról, a… (tovább)

Eredeti mű: Emma Donoghue: The Sealed Letter

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Alexandra, Budapest, 2013
456 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633571668 · Fordította: Csonka Ágnes

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

>!
Skeletrino P
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Nagyon tetszett.
Fikció és valóság kiváló arányú keveréke.
Lassan ott fogok tartani, hogy ránézek a könyvborítóra, meglátom hogy írta Emma Donoghue, aztán nem is nézem tovább, megveszem.

>!
annie55
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Nem is terveztem ennek a könyvnek az elolvasását, csak egy akció keretein belül akadtam rá. arra pedig végképp nem számítottam, hogy ennyire fogom szeretni, de a nőmozgalmak és a válás a viktoriánus Angliában olyan hangulatot kölcsönzött a könyvnek, hogy letenni is képtelen voltam. Megéri elolvasni!
Bővebben: http://anniekonyvesblogja.blogspot.hu/2015/09/emma-dono…

>!
anni_olvas
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Tetszett! Érdekes, olvasmányos volt, kifejezetten tetszett, hogy betekintést engedett a 19. századi Anglia cseppet sem romantikus világába!

>!
Nitucee
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

A könyv elején az olvasható .."tele szexualitással"…hát nem is tudom. Ez volt az egyetlen magyarul megjelent könyve az írónőnek, melyet még nem olvastam, de a többi könyvében sokkal több ilyesmi volt. Úgy éreztem, visszafogta magát egy kicsit ezzel a sztorival. Ugyanúgy lekötött ez a műve is, mint a többi, és a kedvenc írónőm maradt továbbra is, mert az biztos hogy maga a nyelvezet és a történet is fantasztikus, és mit ad isten a végén ismét megtudhattam hogy ez a sztori sem volt teljes egészében légből kapott. Hihetetlenül imádom, hogy képes volt (ennél a könyvénél IS) egész kutatómunkákat végezni a korabeli lapokban, feljegyzésekben, és összerakosgatni egy rég történt esemény képkockáit, és ezek alapján ilyen lebilincselő történetet írni.

>!
byBB
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Ez a történet engem megdöbbentett!!
Végig úgy éreztem, kb. 400 oldalon keresztül, hogy valami nem stimmel és a fülszöveget sem igazán értettem. Aztán a történet vége felé, amikor már szépen megfogalmaztam magamban az értékelést, az utolsó kirakós darabka a helyére ugrott, összeállt a kép és az én gondosan megfogalmazott kis mondataim ezer darabra hullottak szét!!
A szereplők együtt dagonyáznak a mocsokban és miközben mindenki a saját „makulátlanságát” próbálja megmenteni úgy, hogy a másikat próbálja cipője sarkával lejjebb taposni, garantáltan mindenki bepiszkolódik. ("Az igazat, a részben igazat, és csakis az igazat nem!")
Amíg olvasás közben olyan általános kérdések merültek fel bennem, mint: "létezik e igaz barátság, ("Csitt, csitt Júdás!") a szerelem éghet e mindkét fél számára azonos intenzitással és hőfokon vagy ez minden esetben törik valamelyik fél oldalán, az együttélés (házasság) menthetetlenül elérkezik előbb-utóbb az elhidegülés végstádiumába?) rádöbbentem, a történet lényege messze túlnyúlik ezeken a kérdéseken!
Mindenkinek ajánlom, aki bepillantást kíván nyerni a 19. századi angol társadalom mélyebb bugyraiba.
Kedvenc mondatom a könyvből: „Egy úriember mindig úriember marad, kivéve, ha egy úrinő megfeledkezik az úrinői mivoltáról.”

>!
m0soly
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Ez egy tök jó könyv lehetett volna a szüfrazsett mozgalomról, ehelyett azonban 450 oldalon keresztül azon vekengtünk, hogy spoiler
Nem biztos, hogy a történet hibája, hogy nem tetszett, egyszerűen az első néhány fejezet alapján nem ezt vártam.
A nagy csavar pedig kicsit sem volt meglepő, de ezt már megszoktam. :)

>!
Cersei
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

A fülszöveg alapján elszomorodva konstatáltam, hogy itt bizony 400 oldalon keresztül kénytelen leszek elviselni két – vagy több – nő vontatott lezbülését, akik a viktoriánus Angliában, az alsó és a felső tábla összevonásával igyekeznek közös ülést rendezni. A könyv elolvasása után: Bárcsak így lett volna.
Az értékelés egésze itt olvasható: https://nemnyilatkozom.wordpress.com/2016/08/11/%c2%a43…

>!
dmmddm
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Tetszett. Érdekes, elgondolkodtató, elborzasztó világ lehetett ez a XIX. század. A mából visszanézve – jogok birtokában – különösen nehéz lehet elképzelni, milyen emberi kapcsolatok bontakozhattak ki abban a korban. Minden szereplő bűnös és áldozat is egyben, néha Fidót sajnáltam, néha Helent vagy a férjét, de leginkább a házaspár kislányait…
Én is kezdek úgy lenni az írónő könyveivel, hogy már csak a név alapján is leveszem a könyvtár polcáról.

>!
Hajnalcsillag
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Nem lett volna számomra ennyire unalmas, ha egy kicsit több cselekmény van a történetben. Mindenestre azért legyűrtem és nem volt annyira nagyon rossz, csak sok volt erre az egészre ez a 450 oldal…

>!
szanita
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Elgondolkodtató, ugyanakkor rém unalmas és vontatott…


Népszerű idézetek

>!
cassiesdream

A függetlenség, a saját otthon, az utazás… – Fido az ujjain számlálja. – A szabadság jobb társa sokunknak. mint a szerelem.

>!
cassiesdream

A hosszú szünet, a hét esztendő, mialatt Fido és Helen ismeretlenek voltak egymás számára, résként tátog közöttük, akár egy kínos hasadás a harisnyán.

21. oldal

>!
cassiesdream

Lehet, hogy az ember egyszer rossz vasárnapi ebédet eszik, de attól még nem dönt úgy, hogy eltörli a vasárnapi ebéd intézményét.
– Én tizenöt esztendeje gyűröm magamba azt az ebédet – feleli Helen halkan.

>!
sheni IP

a visszaemlékezés kemény , ahhoz hasonlatos, amikor az ember egy merev, sajgó izmát kezdi újra mozgatni

30. oldal

>!
sheni IP

Én tán hímneműekként emlegetem a férfiakat, mintha orángutánok volnának?

47. oldal

>!
sheni IP

Csillogó epe csordul le az ajkáról a kőre, akár a pókfonál.

241. oldal

>!
sheni IP

A barátságok nem túl tartósak – főként azok nem, ahol a túlzott bizalmasság okán mindkét fél túlságosan a másik hatalma alá kerül.

378. oldal

>!
sheni IP

Újra és újra becsap, én pedig hagyom, széttárom a karomat, s úgy nyalábolom fel a hazugságait, akár a virágokat.

388. oldal

>!
sheni IP

Szerettem a feleségemet, ahogy tőlem telt. Ahogy én nem voltam vadállat, ő sem volt szörnyszülött.

419. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Oscar Wilde: Dorian Gray képmása
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / Mesék – Elbeszélések
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe
Cassandra Clare: Az angyal
Gail Carriger: Soulless – Lélektelen
Charles Dickens: Közös barátunk
Terry Pratchett: Cseles
Anthony Capella: A kávék költője
Charles Dickens: Két város regénye
Charles Dickens: Szép remények