Hétpecsétes ​titok 42 csillagozás

Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

A ​Hétpecsétes titok a 19. századi Londonba kalauzolja az olvasót. A megtörtént eseményeken alapuló történet két hősnője a korabeli nőmozgalmak egyik élharcosa, Emily 'Fido' Faithfull, és a jómódban élő, házasságába belefásult szépasszony, Helen Codrington. A két nő hosszú évek után találkozik újra az angol fővárosban, s Fido egyik pillanatról a másikra Helen házassági válságának kellős közepében találja magát. A válság végül botrányos váláshoz vezet, amelyben nemcsak Helen, de Fido jó híre is kockán forog.

A viktoriánus Angliában nem nézik jó szemmel sem a házasságtörést, sem a női egyenjogúsági mozgalmakat, s végképp elutasítóak a válással szemben. Amikor pedig felmerül a gyanú, hogy a két asszony viszonya több is lehetett barátságnál, Fidónak nemcsak a társadalom súlyos ítéletével kell szembenéznie, de önmagával is, és mindazzal, amit önálló, független nőként képviselt.

Emma Donoghue színes tablót rajzol a korabeli angol társasági élet képmutató világáról, a… (tovább)

Eredeti mű: Emma Donoghue: The Sealed Letter

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Alexandra, Budapest, 2013
456 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633571668 · Fordította: Csonka Ágnes

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

>!
Trixi
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Szaftos viktoriánus válás.
Csak amíg eljutunk addig, az egy kissé hosszadalmas. Két régi barátnő sok év után újra találkozik, beszélgetnek (én meg úgy érzem magam, mint a gyertyát tartó harmadik fél), a barátságot ott folytatják ahol abbahagyták. Két különböző karakter, és mind a kettő az őrületbe kergetett. Fido végtelenül naiv, még akkor is hisz Helennek, mikor az újra és újra becsapja, kihasználja. Helen meg …. nos, őt gyűlöltem. Sose tudtam megérteni az ilyen unatkozó libákat, akik akkor sem fogják fel tetteik következményét, amikor az orruk előtt van. A tárgyaláson voltak pillanatok mikor majdnem megsajnáltam. A férj sem mentes a hibáktól, elég hideg ember. Helen ez elől menekül (meg szimplán egy nyughatatlan liba). Tehát értem én a karakterek hibáit is, erényeit is. A történet ugyan fikció, de nagyon is valós alapokon nyugszik, és inkább ez adta azt a pluszt ami miatt érdemes elolvasni a könyvet (bár az elején majdnem feladtam).

>!
Skeletrino P
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Nagyon tetszett.
Fikció és valóság kiváló arányú keveréke.
Lassan ott fogok tartani, hogy ránézek a könyvborítóra, meglátom hogy írta Emma Donoghue, aztán nem is nézem tovább, megveszem.

>!
annie55
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Nem is terveztem ennek a könyvnek az elolvasását, csak egy akció keretein belül akadtam rá. arra pedig végképp nem számítottam, hogy ennyire fogom szeretni, de a nőmozgalmak és a válás a viktoriánus Angliában olyan hangulatot kölcsönzött a könyvnek, hogy letenni is képtelen voltam. Megéri elolvasni!
Bővebben: http://anniekonyvesblogja.blogspot.hu/2015/09/emma-dono…

>!
anni_olvas
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Tetszett! Érdekes, olvasmányos volt, kifejezetten tetszett, hogy betekintést engedett a 19. századi Anglia cseppet sem romantikus világába!

>!
Dénes_Gabriella P
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Nem nagyon tudom, hogyan is mondjam… Ez a regény nekem abszolút csalódás volt. A karakterek jellemvonásai és viselkedése eléggé ellentmondásosnak tűntek itt-ott. Valahogy bennem nem állt össze a sztori, és nem tudom megmondani, miért. Az is eszembe jutott, lehet azért, mert végig azt éreztem, legyúrja a torkomon, s bizonygatja a régi barátság (úgy is mint "barátság") fontosságát s mindenek felett való voltát. Nekem ez így, ebben a formában erőszak volt.
Utólag olvastam még néhány, Emily Faithfullról szóló, angol nyelvű cikket, és ott meg azt olvastam, hogy gyanúsították csak, de igazából senki nem tudja, hogy mindaz, amiről például a regényben szó van, és amiért a könyv végén Helen Smith hozzá fordul, és amiről említést tesz, az tényleg megtörtént-e. Egyébként észrevevődik, az író dokumentálódott és próbálta követni a korabeli sajtóban is föllelhető eseményeket. Innen nézve meg azt mondom, azt, hogy a régi barátság (úgy is mint "barátság") fontosságának erőszakolása értelmet nyer, hiszen át kell tolnia az olvasón – aki talán tájékozottabb Faithfull-ügyben, mint én – a saját álláspontját.
A korrajz persze éles, a kor rémes… de hát minderről már értesültünk ennek előtte is.

>!
Nitucee
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

A könyv elején az olvasható .."tele szexualitással"…hát nem is tudom. Ez volt az egyetlen magyarul megjelent könyve az írónőnek, melyet még nem olvastam, de a többi könyvében sokkal több ilyesmi volt. Úgy éreztem, visszafogta magát egy kicsit ezzel a sztorival. Ugyanúgy lekötött ez a műve is, mint a többi, és a kedvenc írónőm maradt továbbra is, mert az biztos hogy maga a nyelvezet és a történet is fantasztikus, és mit ad isten a végén ismét megtudhattam hogy ez a sztori sem volt teljes egészében légből kapott. Hihetetlenül imádom, hogy képes volt (ennél a könyvénél IS) egész kutatómunkákat végezni a korabeli lapokban, feljegyzésekben, és összerakosgatni egy rég történt esemény képkockáit, és ezek alapján ilyen lebilincselő történetet írni.

>!
byBB
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Ez a történet engem megdöbbentett!!
Végig úgy éreztem, kb. 400 oldalon keresztül, hogy valami nem stimmel és a fülszöveget sem igazán értettem. Aztán a történet vége felé, amikor már szépen megfogalmaztam magamban az értékelést, az utolsó kirakós darabka a helyére ugrott, összeállt a kép és az én gondosan megfogalmazott kis mondataim ezer darabra hullottak szét!!
A szereplők együtt dagonyáznak a mocsokban és miközben mindenki a saját „makulátlanságát” próbálja megmenteni úgy, hogy a másikat próbálja cipője sarkával lejjebb taposni, garantáltan mindenki bepiszkolódik. ("Az igazat, a részben igazat, és csakis az igazat nem!")
Amíg olvasás közben olyan általános kérdések merültek fel bennem, mint: "létezik e igaz barátság, ("Csitt, csitt Júdás!") a szerelem éghet e mindkét fél számára azonos intenzitással és hőfokon vagy ez minden esetben törik valamelyik fél oldalán, az együttélés (házasság) menthetetlenül elérkezik előbb-utóbb az elhidegülés végstádiumába?) rádöbbentem, a történet lényege messze túlnyúlik ezeken a kérdéseken!
Mindenkinek ajánlom, aki bepillantást kíván nyerni a 19. századi angol társadalom mélyebb bugyraiba.
Kedvenc mondatom a könyvből: „Egy úriember mindig úriember marad, kivéve, ha egy úrinő megfeledkezik az úrinői mivoltáról.”

>!
m0soly
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Ez egy tök jó könyv lehetett volna a szüfrazsett mozgalomról, ehelyett azonban 450 oldalon keresztül azon vekengtünk, hogy spoiler
Nem biztos, hogy a történet hibája, hogy nem tetszett, egyszerűen az első néhány fejezet alapján nem ezt vártam.
A nagy csavar pedig kicsit sem volt meglepő, de ezt már megszoktam. :)

>!
Cersei
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

A fülszöveg alapján elszomorodva konstatáltam, hogy itt bizony 400 oldalon keresztül kénytelen leszek elviselni két – vagy több – nő vontatott lezbülését, akik a viktoriánus Angliában, az alsó és a felső tábla összevonásával igyekeznek közös ülést rendezni. A könyv elolvasása után: Bárcsak így lett volna.
Az értékelés egésze itt olvasható: https://nemnyilatkozom.wordpress.com/2016/08/11/%c2%a43…

>!
konyvkritika
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Valóság és fikció találkozik ebben a regényben. Valóság az a történelmi és társadalmi háttér, amit a könyv ábrázol, fikció a kitalált történet egy-egy része, még akkor is ha egy rég történt esemény mozzanatai lettek újra feldolgozva.

Nagyon érdekes volt a viktoriánus Angliáról olvasni, ami egy különleges hangulatot adott a könyvnek. Kőkemény valóság, kőkemény hiedelmek és előítéletek, kevés romantikával. Főleg a válásról alkotott korhű kép az, ami leginkább visszaadta a könyvben, azt a komor és cseppet sem igazságos korrajzot, amiben az akkori emberek éltek.

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/emma-donoghue-hetpecsetes-titok/h…


Népszerű idézetek

>!
Trixi

Minden esküdtszék a közvélemény kicsinyített mása, asszonyom, és a közvélemény minden logikát nélkülöz.

>!
cassiesdream

A függetlenség, a saját otthon, az utazás… – Fido az ujjain számlálja. – A szabadság jobb társa sokunknak. mint a szerelem.

>!
cassiesdream

A hosszú szünet, a hét esztendő, mialatt Fido és Helen ismeretlenek voltak egymás számára, résként tátog közöttük, akár egy kínos hasadás a harisnyán.

21. oldal

>!
cassiesdream

Lehet, hogy az ember egyszer rossz vasárnapi ebédet eszik, de attól még nem dönt úgy, hogy eltörli a vasárnapi ebéd intézményét.
– Én tizenöt esztendeje gyűröm magamba azt az ebédet – feleli Helen halkan.

>!
sheni IP

a visszaemlékezés kemény , ahhoz hasonlatos, amikor az ember egy merev, sajgó izmát kezdi újra mozgatni

30. oldal

>!
sheni IP

Csillogó epe csordul le az ajkáról a kőre, akár a pókfonál.

241. oldal

>!
sheni IP

A barátságok nem túl tartósak – főként azok nem, ahol a túlzott bizalmasság okán mindkét fél túlságosan a másik hatalma alá kerül.

378. oldal

>!
sheni IP

Újra és újra becsap, én pedig hagyom, széttárom a karomat, s úgy nyalábolom fel a hazugságait, akár a virágokat.

388. oldal

>!
sheni IP

Szerettem a feleségemet, ahogy tőlem telt. Ahogy én nem voltam vadállat, ő sem volt szörnyszülött.

419. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Waters: A szobalány
Per Olov Enquist: Blanche és Marie könyve
Angela Carter: Esték a cirkuszban
Oscar Wilde: Dorian Gray képmása
Wilde Oszkár: Dorian Gray arczképe
Bram Stoker: Drakula
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe
Bram Stoker: Drakula, a vámpír
Bram Stoker: Drakula gróf válogatott rémtettei
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / The Picture of Dorian Gray