Úgy, ​ahogy vagy 102 csillagozás

Az önfeledt szexualitás pszichológiája
Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Egy ​könyv, amely gyökeresen átformálja mindazt, amit eddig a női testről gondoltál.

Miért olyan nehéz eljutni a csúcsra? Normális az, amit szex közben érzek? Velem van a baj? – Rengeteg nő tesz fel magában ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket nap mint nap, és érez bizonytalanságot saját teste és szexualitása kapcsán. Emily Nagoski egyedülálló munkájának fő célja, hogy eloszlassa e gyötrelmes kételyeket, és megmutassa az utat önmagunk felé. A több évtizedes gyakorlattal rendelkező szexuálterapeuta hittel vallja, hogy szexualitásunk az ujjlenyomatunkhoz hasonlóan egyedi, és nagyban függ reakcióinktól, egyéniségünktől, illetve a körülményeinktől, hétköznapi tapasztalatainktól. Épp ezért nincs okunk a szégyenkezésre vagy arra, hogy másokhoz hasonlítgassuk önmagunkat.

Minden nő más – és ez így normális.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az örömteli és kielégítő szexuális élet nem a testrészeinktől, hanem a hozzájuk való viszonyunktól függ. Amint megismerjük… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Libri, Budapest, 2022
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636040772 · Fordította: Getto Katalin
>!
Libri, Budapest, 2021
508 oldal · ISBN: 9789634339212 · Fordította: Getto Katalin
>!
Libri, Budapest, 2021
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338697 · Fordította: Getto Katalin

Enciklopédia 2


Kedvencelte 11

Most olvassa 125

Várólistára tette 253

Kívánságlistára tette 301

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Az értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2022/03/emily-nagoski-u…

Egy impulzív vásárlás során szereztem be Emily Nagosky könyvét. A kasszához majdnem, hogy letakarva vittem; csak az járt a fejemben, nehogy valaki ismerős meglássa, mit tervezek olvasni. Érdekes, hogy már amiatt is szégyenérzet keletkezett bennem, hogy terveim között szerepel egy olyan mű feldolgozása, amely a női nemiséget érinti, hiszen ezzel úgy éreztem, megbuktam: nyíltan elismerem, hogy érdekel a téma, esetleg szükségem van rá. Ez a gondolatmenet az olvasás előrehaladtával oldódott fel bennem a leírtak hatására, tökéletes példaként alátámasztva azt, amit a szerző szeretne közölni az olvasóközönségével: úgy vagy tökéletes, megismételhetetlen és szerethető, ahogy vagy.
A társadalom hosszú évtizedek, sőt évszázadok óta sulykolja a nőkbe, hogy az ő nemiségük elrejteni való, tisztátalan minden hozzá kötődő gondolat vagy éppen egyáltalán nem számottevő – mondhatni csupán a férfi kielégülés és a gyermeknemzés eszköze. Az idők folyamán a nézet nem változott olyan sokat, csak maga a hírcsatorna módja lett más. A társadalmi és morális elvárások mellé az újságok sokszínűségével és az internet által bemutatott hamis világképpel bővült az a közeg, ahol egy lány csak eltorzított önmagát fedezheti fel; gúzsba kötik a felsoroltak és ezáltal a saját testét idegennek látja, csöppet sem szerethetőnek. Emily Nagosky ezeket a tévképzeteket igyekszik alaposan átrágni, mivel, mint szexuálpszichológus, tisztában van azzal, hogy a női gyönyör csak akkor tud igazán kiteljesedni, ha nem csak fizikailag, hanem mentálisan is rendben vannak a dolgok. De mielőtt ebbe belevágna, könyvében elsőként alaposan ismerteti a női nemi szerv felépítését, folytonos párhuzamot vonva a férfi koronaékszerekkel. Ha az ismeretünket mindösszesen a saját tapasztalataink és a néhai biológia órák teszik ki, akkor kellemes meglepetésben lehet részünk – főként abban az esetben, ha eddig mondhatni viszolyogva, fenntartásokkal vagy érdektelenül fordultunk saját nemiségünk irányába. Az ismertető közben a szerző folyamatosan hangsúlyt fektet az önelfogadás fontosságára is. Sokszor hangsúlyozza, hogy mindannyian szépek és tökéletesek vagyunk; az egyediségünk a normalitás keretein belül van – rendelkezzünk bármilyen adottságokkal is. Emiatt a könyv nem csupán ismeretterjesztő hatással rendelkezik, hanem egy igazi lelki fröccsöt ad az olvasónak.
A biológiai leírást követi a szexualitás témaköre, melyet a szerző több szempontból is megvizsgált. Kitér a kulturális örökségből fakadó tévhitekre és ezek káros hatásaira, miközben elénk tárja, milyen folyamatok játszódnak le az agyban, hogyan épül fel a gyönyör és az orgazmus, valamint, hogy ezekhez milyen feltételek szükségesek. Folytonos önmonitorozásra biztat, segítve ezzel az olvasót, hogy megértse a benne lezajló folyamatokat, hiszen a változás elsődleges alapköve a teljes megismerés. Miután rámutat a számottevő jellemzőkre, mankót ad az olvasó kezébe, miként tudja befolyásolni a saját szexualitásához való hozzáállását. Ha valaki nyitottan áll a témához és valóban átforgatja magában az olvasottakat, változást érhet el. A minden fejben dől el mondás talán még sosem volt igazabb.
Bár a könyv tudományos volta nem vonható kétségbe, az író nem csupán a száraz, tankönyvi anyagot tárja elénk. Mint egyfajta szituációs játék, több különböző nő történetét is bemutatja, így megfelelő példát szolgáltatva az általa átadni kívánt tudáshoz. Van, aki túlzott szexuális késztetést érez, más pedig épp a skála távolabbi oldalán helyezkedik el, így az olvasó is legalább részben tud azonosulni valamely megszemélyesítéssel, s ezen felül a többiek sztorija iránt is mély érdeklődést tanúsít. Ezek a női sorsok a teljes könyvön végig vannak vezetve, felvezetésként szolgálnak az aktuális témáknak és mindemellett elősegíti a figyelem fenntartását is.
Abszolút nem bánom, hogy végül vettem a bátorságot és beszereztem Emily Nagosky történetét. Bár nem hiszem, hogy sok változás ment volna végbe általa a személyiségem és a hozzáállásom tekintetében, mégis úgy érzem, hogy felnyitotta a szememet az önelfogadás témakörében, valamint sok újdonsággal szolgált, így a meglévő tudásom bővítésére is tökéletesnek bizonyult.

KleineKatze>!
Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Emily Nagoski nők százezreit vagy millióit ölelte át megjelent könyvével. Vannak akik csak mosolyogtak, vannak akik talán megkönnyebbülésükben sírtak. Az viszont kétségtelen, hogy valahol mindegyiküknek segített kicsit, és nem utat mutatott, hanem megerősített abban, hogy mindenki egyedi és ez teljesen rendben van. Ennek így kell lennie.

Sokszor elgondolkoztam – kissé megtörten –, hogy miért tartunk ott 2015-ben (de még 2022-ben is), hogy ezt még mindig magyarázni kell. Hogy még mindig aktuális, és még mindig tabu. Mert biztos vagyok benne, hogy lesznek vagy voltak olyanok, akik innen-onnan hallottak a könyv megjelenéséről, a boltban pironkodva vették le a polcról, esetleg ki se merték nyitni, mert hogy mégis miért kell ilyesmiről olvasni, írni egyáltalán. Ez persze sehol sem az egyén, a nő hibája, nem okolhatjuk érte, amikor szinte mindenhonnan – és főleg a médiából – özönlenek felé a nemével (és ezáltal szexualitásával) kapcsolatos elvárások. Sokszor tudattalanul vésődnek ezek belénk, hiszen önmagában a szexualitás témaköre sem ölelt fel biosz órán többet 30 percnél. Erre valahogy sosem marad idő, ez nem lényeges. Az pedig hogy egy nő értékelheti, szeretheti magát teljesen kizárt. De a legfontosabb is, hogy nem jó úgy ahogy van.
Hiszen ha szereti magát, élvezi a szexualitás megélését, akkor egy mocskos és értéktelen k**va, ha azonban nem kívánja, nem érdekli, szánalmas prűd. És ezek még csak nem is radikális esetek. A legszomorúbb, hogy sokszor még nők egymást is ítélik, hiszen másról sem szól a világunk, mint az ítélkezésről és a társadalmi elvárásoknak a megfeleléséről. Persze ennek hátterében még mindig az áll, hogy általánosan egy férfiközpontú társadalomban élünk, És az egyenlőtlenségek a szexualitáshoz való viszonyban is megmutatkoznak. Pedig miért ne élhetné meg egy nő is a nőiességét, annak szépségét?

Nagyon fontos könyvnek tartom, és remélem, hogy egyre többekhez eljut, különösképpen azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Azt gondolom, hozzájuk fog utolsóként, de ki tudja.

tamachan>!
Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Ahogy – feltételezem – sokaknál, anno nálunk is átlapozták a szexualitással foglalkozó fejezeteket biológia órán. off Persze idővel az ember felszed valamennyi tudást a témáról, azonban – ahogy erre a könyv is rámutat számos ponton –, ezek az információk gyakran félrevezetőek, a valósággal nem egyeznek meg, és ebből fakad az a mérgező gondolat, hogy valami baj van velünk.
Tabutémáról van szó, de nőként felelősségemnek tartom, hogy megismerjem a testemet és annak működését; és ezzel a férfiaknak se kéne máshogy lenniük. Rendkívül átfogónak, alaposnak és godolatébresztőnek találtam a könyvet. Olyan témákban is felnyitotta a szememet, amire nem is számítottam. Számos metaforát használ, életszerű példákat hoz fel, kitölthető feladatlapok is találhatóak benne, megszólít és tudományosan is alátámasztja a mondandóját. Talán kicsit sokszor volt elismételve, hogy normális vagy, de még ezt is el tudom neki nézni, hiszen ez tényleg egy olyan terep, amiben fontos a megerősítés. Csak ajánlani tudom mindenkinek, akár problémád van életed ezen részével, akár nem, akár nő vagy, akár férfi; ez a könyv alapjaiban változtatja meg amit a nemiségről és a testedről gondolsz.

Boglinc P>!
Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Legelőször néhány kiragadott idézettel fogott meg magának, aztán az egyik kedvenc sorozatomban, a Sex Education 3. évadában is felbukkant, s tudtam, hogy nekem ezt bizony el kell olvasnom, nincs mese. Nem is bántam meg, hiszen a közel 500 oldalon elképesztő mennyiségű információt kaptam, amiket hasznosíthatok.

A női szexualitás még ma is tabu, és sok tévhit övezi, Emily Nagoski pedig egyszer és mindenkorra szeretne tiszta vizet önteni a pohárba, és bemutatni, hogy igen, mindenki normális, és jó úgy, ahogy van, még akkor is, ha másképp működik, mint az átlag.

Az évem egyik legfontosabb könyve lett, és remélem nagyon sokan el fogják olvasni.

Bővebben itt:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2021/10/emily-na…

>!
Libri, Budapest, 2021
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338697 · Fordította: Getto Katalin
polimatilda I>!
Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Ez egy olyan kötet, amit mindenkinek kivétel nélkül odanyomnék a kezébe, hogy TESSÉK TANULJ!
Olyan alapvető dolgokat mond el, amiknek szerintem egyértelműnek kellene lenniük, de mégsem azok, és én is olvasás közben fedeztem fel, hogy bizony egy csomó mindennel kapcsolatban nem kötöttem össze a pontokat, így most már viszont átlátom az egész képet.
Nem mondom, hogy most feltétlenül tudom is hasznosítani a megszerzett tudást, viszont akármikor segítséget nyújthat, vagy akár ha valaki tanácsot kérne, akkor is tudnék segíteni, vagy csak a kezébe nyomnám a könyvet.
Sok tévhitre és helytelen sztereotípiára kitér, és többszörösen elmélyíti a gondolatot, hogy a szexualitás megélésének mennyi helyes módja van.
A benne lévő történetszálak, amik a megértést próbálták elősegíteni számomra néha feleslegesnek tűntek, és mivel minden fejezetben csak 1-1 szösszenet volt, nem tudtam egyszerűen követni, hogy ki-kicsoda, de nem is ezek a részek voltak a leglényegesebbek.
Összességében viszont nagyon fontos a mondanivalója, és hasonló könyvek által mindenkinek tájékozódnia kellene ebben a témában, mert bár nem sokat beszélünk róla, „tabu” téma, igenis muszáj róla szót ejteni, mert nem egy elhanyagolható része az emberi életnek. Úgyhogy vagy ezzel a kötettel, vagy hasonlókkal igenis érdemes az életben egyszer megismerkedni, mert olyan információkat oszt meg, amit korábban más nem tett meg. off

Készítettem hozzá egy olvasóvlog (szerűséget) is, itt nézhetitek meg: https://youtu.be/qt4zCa7CvnU

4 hozzászólás
Lobo P>!
Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Emily Nagoski nem azzal a céllal írta meg ezt a könyvet, hogy majd megváltoztatja minden nő szexuális életét. Ő csak azt akarta őszintén kommunikálni nőtársai felé, hogy attól, mert bár közel egyforma intim testrészekkel rendelkezünk még az működhet totál másképpen sőt eltérően, mint amit az átlagnak, vagy a társadalmilag elvártnak gondolunk. De ez nem azt jelenti, hogy valami nincs rendben velünk. Sőt, éljen a változatosság: higgyük csak el, hogy a társadalmilag ránk kényszerített elvárások alaptalanok, nincs egy sztenderd aminek meg kell felelnünk és ha ez nem így van, akkor jobb, ha elássuk magunkat. Dehogy: inkább ismerjük meg a felszerelésünket, keressük meg a mozgatórugóit és próbálkozzunk a beüzemeléssel, s ha valami működik, akkor hajrá, használjuk úgy. Szóval ebben rejlik az ő nagy titka és sikere: őszinteség és elfogadás amit egyrészt magával szemben is elvár, de alkalmazza a gyakorlatban is (szexuális oktatással, felvilágosítással és támogatással foglalkozik) sőt az olvasói felé is ezt kommunikálja a könyvben.

Részletesen: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2021/10/25/emily-nag…

Mircsi>!
Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Hű, hát ez a könyv rohadt hasznos, és minden nőnek olvasnia kéne, meg mindenkinek, aki nőkkel szexel. :D Az elején nem volt benne túl sok újdonság (de ezt annak a számlájára írom, hogy olvastam ezt a szuper könyvet és ezért eléggé kiművelt vagyok), aztán olyan érdekes lett, hogy a férjemnek is próbáltam előadni, amit olvastam (több kevesebb sikerrel, inkább elolvastatom vele is).

Hatalmas erénye a könyvnek, hogy nagyon könnyen és jól érthető annak ellenére, hogy tudományos igényességgel magyarázza el a dolgokat (vesszőparipám, a hivatkozások valami csodálatos). A másik, hogy végtelenül pozitív és megerősítő – azt mondja, hogy a szexualitásban minden normális, ami közös megegyzezésen alapul.

Csodálkozom, hogy nincs rajta a feminista címke egyébként (rárakni nem mertem, de szerintem mehetne rá), mert a szerző elég sokszor ki van akadva a társadalmi elvárásokra meg a patriarchátusra, leginkább arra, hogy a férfi szexualitás a normalitás, és egy nő rosszul érzi magát, ha nem úgy működik, miközben mitől működne úgy, ha egyszer nő az illető. És hát igen, emlékeim szerint a Láthatatlan nőkben is eléggé kivolt boncolva ez a téma.

2 hozzászólás
cintiatekla P>!
Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Az Úgy, ahogy vagy nem az a könyv, amiben jól bevált pózokat kínál a szerző, amivel mindenki szexuális élete fellendülhet. Sőt. Sokkal inkább egy olyan irányból közelíti meg a témát, amiről úgy gondolom, hogy még egészen kevesen tették meg. Emily Nagoski szerint nem a technika, hanem a hozzáállás és a saját testünkkel való viszonyunk az, ami pozitív élményeket adhat.

A kötet hangvétele az, ami nekem még nagyon szimpatikus volt a pozitív üzeneten túl. Mert ha valami nem sikerül, akkor sokan hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy gond van velünk, holott abszolút nincs semmi probléma. Kicsit lelki fröccs és önmegerősítés is a szerző részéről, hogy szuper vagy, ahogy vagy. Mert a nők nagy részénél nem szervi, hanem lelki eredetű a gát.

Illetve egy érdekesség az Úgy, ahogy vagyról: a Sex Education című Netflix-sorozatban Maeve is ajánlja Nagoski könyvét a harmadik évad elején mint egy kötetet, amit mindenképp érdemes elolvasni, ha nem vagy biztos magadban.

Bővebben: https://www.gyorgytekla.hu/2022/01/emily-nagoski-ugy-ah…

shreklover>!
Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

az írónőnek a stílusa és írásmódja is tetszett. voltak benne számomra érdekességek, de alapjáraton nem volt benne semmi újdonság. 16 éves kor felett magabiztosan adnám bárki kezébe.

felícia97>!
Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Emily Nagoski könyve különleges és hiánypótló szerintem a könyves piacon ebben a témában.Az elmúlt fél évben több könyv is került a kezembe, ami a nemek közötti viselkedési különbségekkel foglalkozott,olyan viszont aminek konkrétan a szexualitás az alfája és omegája nem igen szokott az utamba sodródni.Felkeltette az érdeklődésemet a sok pozitív értékelés is,így fejest ugrottam a kötetbe.Sok érdekes részletbe belekóstolunk a szexualitásról a könyvben:az információk egy része újdonság,más részei pedig már ott is vannak a fejünkben,itt viszont a hozzájuk való hozzáállásunkat szeretné megváltoztatni Nagoski mert szerinte az a kulcsa az egészséges önszemléletnek,és ez hatványozottan igaz a szexuális életre.Ha valaki nincs békében magával,a vágyaival vagy annak hiányával(már pedig sokan vannak így)ott értelemszerűen máshogy fog működni a minket hajtó fogas kerék is, mint ahogy azt a belénk nevelt elvek szerint várnánk.És ez teljesen rendben van.Ha másmiatt nem is,már csak azért is érdemes elolvasni ezt a könyvet,hogy lássuk mennyire különbözőek vagyunk és ha eltérünk a társadalmi normák által ránk erőltetett ideálképtől az is teljesen normális.Úgy vagyunk jók, ahogy vagyunk és ez igaz a szexuális működésre is.A könyv megmutatja, hogy mind normálisak vagyunk csak el kell fogadni önmagunkat és azt amilyenek vagyunk.A folyamat, hogy ezt rögzítsük magunkban persze nem mindig egyszerű,de a szerző hiszi,hogy kellő hittel és akarattal sikerülhet.A felvetett témák közül a kontextus,a serkentő és gátló rendszer működése segített felismerni fontos tényezőket,valamint a reszponzív vágy.Ajánlom mindenkinek aki egy kicsit is nyitott a témára.


Népszerű idézetek

Boglinc P>!

A Média Üzenete: „Valami baj van veled.” Elfenekelés, szexi ételek, édes hármas… mind megvolt, ugye? De legalább volt csiklói orgazmusod, hüvelyi orgazmusod, méhorgazmusod, tantrikus orgazmusod, többszörös orgazmusod? És legalább harmincötféle pózt kipróbáltál az aktus során? Ha nem: frigid vagy. Ha nem volt elég partnered, nem nézel pornót, és nem tartasz egész arzenált vibrátorokból az éjjeliszekrényeden, akkor prűd vagy. Azonkívül: kövér vagy és sovány; a melled túl nagy és túl kicsi. Az egész tested úgy rossz, ahogy van. Ha nem próbálod meg megváltoztatni, lusta vagy. Ha megelégszel azzal, ahogy kinézel, akkor igénytelen vagy. Ha pedig kifejezetten tetszel magadnak, akkor öntelt cafka.
Röviden: mindent rosszul csinálsz. Csináld máshogy. Nem, ez sem jó, ehelyett csináld inkább azt. És így tovább, a végtelenségig.

206. oldal

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

1 hozzászólás
Boglinc P>!

[…] sose mondj olyat önmagadnak, amit nem mondanál a barátodnak, vagy mondjuk a lányodnak.

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

2 hozzászólás
Kitabu_hu P>!

Sokféle okból emelünk falakat magunk köré, de általában énünk sérülékeny részeit akarjuk védeni. El akarjuk rejteni mindazt, amit nem akarunk mások szeme elé tárni. Távol akarjuk tartani magunktól a világot. Ami bennünk van, meg akarjuk tartani magunknak. De a fal az fal; mindenképpen akadályt jelent, bármilyen célból épült is.

238. oldal

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Boglinc P>!

A nőket arra trenírozták, hogy ócsárolják magukat, ha netán kudarcot vallanak valamiben. „Jajj, de hülye vagyok!”, „Ez nekem nem megy!” stb. Hülye vagyok, kövér vagyok, lúzer vagyok – reflexszerűen ismételgetjük, ha valami nem úgy megy, ahogy elképzeltük. Agyunk pedig lassan összeköttetést teremt az önostorozás és a viselkedésünket befolyásoló mechanizmusok között, és kiépül a gátlások rendszere. Nem meglepő tehát, hogy a kritikus önszemlélet közvetlen kapcsolatban áll a depresszióval.

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Boglinc P>!

Úgy is lehetünk egészségesek, hogy a napfényre vágyunk, meg úgy is, hogy szeretünk meghúzódni az árnyékban. Ez a szexualitás valódi természete. Egyformák vagyunk. És különbözünk. Ez maga a normalitás.

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

shreklover>!

Mindenkinek kell egy hely, egy ember, ahol és akivel szabad folyást engedhet az érzéseinek anélkül, hogy a másik ítéletétől vagy attól kellene tartania, hogy elriasztja a másik embert. Meg kell találnunk ezeket az embereket, ezeket a helyeket.

159. oldal

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Boglinc P>!

[…] emlékeztesd magad, hogy amikor megszülettél, tested általános csodálat és rajongás tárgya volt, szüleid feltétel nélküli szeretettel fordultak felé, és ugyanezt érdemli ma is. Tedd félre az önkritikát, és arra koncentrálj, ami tetszik a testeden.

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

3 hozzászólás
szelesteirita P>!

Egyetlen lány sem úgy jött a világra, hogy utálta a testét vagy szégyenkezett volna a nemisége miatt. Az ilyesmit éppúgy megtanuljuk, mint bármi mást. De akkor azt is meg kellene tanulnunk, hogy nincs abban semmi rossz, ha szeretjük magunkat olyannak, amilyenek vagyunk

239. oldal

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Boglinc P>!

Kisbaba korunkban mindenki dicsér, mindenki ünnepel minket. A kislány testének minden porcikája, minden gödröcskéje és hurkácskája úgy tökéletes, ahogy van. Egészen addig, míg el nem következik a serdülőkor.
De valójában mi történik a serdülőkorban? A lány addigra magába szívta mindazokat az üzeneteket, amelyek sugallata szerint semmi oka rá, hogy elégedett legyen a saját testével. Mire serdülni kezdünk, a saját testünkre irányuló kíméletlen kritika magvait már elvetették a lelkünkben, és a test iránti kezdeti bizalmat, sőt tetszést kitartó büntetéssel sikerült kiirtani.

208. oldal

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Boglinc P>!

A nőket a kultúra felhatalmazza arra, hogy kritikát mondjanak önmaguk felett, ám a „dicsekvést” bünteti. Elképzelhetetlen, hogy kimondjuk: úgy tetszünk magunknak, ahogy vagyunk.

208. oldal

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy Az önfeledt szexualitás pszichológiája


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Dickson: A teljes jogú nő
Gillian Anderson – Jennifer Nadel: Mi nők
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
M. Scott Peck: Úttalan utakon
Susan Forward: Mérgező szülők
Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?
M. Scott Peck: A járatlan út
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Mayim Bialik: FelNŐni
Gary Chapman: A szerelem pszichológiája