Ha ​megtalálsz 125 csillagozás

Emily Murdoch: Ha megtalálsz

Vannak ​dolgok, amelyeket lehetetlen magad mögött hagyni…

Egy lepusztult lakókocsi egy nemzeti park végtelen erdősége mélyén. A hely, amit a tizenöt éves Carey az otthonának hisz. Csak a fák oltalmazzák őt és a húgát, Jenessát, miközben mentálisan beteg anyjuk hosszabb-rövidebb időre egyedül hagyja őket, mígnem egyszer csak végleg eltűnik az életükből. A lányokat az apjuk találja meg, és visszaviszi őket a gimik, a ruhák és a helyes fiúk zavarba ejtően sziporkázó világába.
Míg a hatéves Jenessa könnyen alkalmazkodik az új helyzethez, Carey-nek szembe kell néznie azzal, miért rejtette el őt az anyja tíz évvel ezelőtt egy erdő közepén. Mindeközben kísérti a múltja… a sötét múltja, amely megmagyarázza, miért némult el Jenessa már egy éve. Jobb lenne mindent elfelejteni és tovább lépni. De Carey jól tudja, közel kell tartania magához a húgát és még közelebb a titkot, mert ha kiderül, az veszélybe sodorhatja mindkettőjüket.

Emily Murdoch Arizonában él férjével… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
GABO, Budapest, 2016
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634062776 · Fordította: Benedek Leila
>!
GABO, Budapest, 2016
300 oldal · ISBN: 9789634063629 · Fordította: Benedek Leila

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Carey Violet Blackburn · Charles Benskin · Delaney Benskin · Jenessa Joelle Blackburn · Melissa Benskin · Ryan Shipley


Kedvencelte 21

Most olvassa 3

Várólistára tette 126

Kívánságlistára tette 99

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Márk_2011>!
Emily Murdoch: Ha megtalálsz

Hihetetlen tartalommal bír a regény!
Az írónő nagyon szépen visz be minket ebbe az erdőbe, ahol mi is elhagyjuk picit a szívünk, és a lelkünk egy darabja is ott marad. Két kislány Carey (15) és Jenessa (6) az erdő közepén, a „Százholdas Pagonyban” él . Édesanyjuk 10 éve elszökött velük, elmondása szerint, apjuk elől menekülve. 10 év után pedig mégis édesapjuk talál rájuk, anya elhagyta őket!
Rengeteg érzést váltott ki belőlem a regény, csak úgy pörögtek a lapok! Carey gondolatait dőlt betűkkel jelzi az írónő! Féltem egy idő után ezektől a dőlt betűktől!
Megszerettem ezt a két drága gyermeket.
Jenessa – t olyan tramua éri, melynek során elnémul, és e közös titok mindkét kislány lelkét nyomja. A feloldához pedig, erő, bátorság és végtelen szeretet szükséges! Carey számára pedig elfogadás! Elsősorban saját maga elfogadása!
Olvassátok! Fáj, de megéri!
„Nem babra megy a játék!”

4 hozzászólás
_Eriii>!
Emily Murdoch: Ha megtalálsz

Egész éjjel bőgtem, és most is, egyszerűen képtelen vagyok abbahagyni a zokogást, mert ez a könyv bármennyire is fájdalmas, bármennyire is összetör, de ugyanakkor annyi szépség van benne, hogy azért is csak sírok. Tele van fájdalommal minden egyes oldala, de ott van minden oldalon, egy félénk mosoly, egy felderült arc, egy kézmozdulat amely azt bizonyítja, hogy kisüt majd a nap, kell egy kis idő, de már látszik a sötét fellegek felet néha egy-egy fényes csík. Rengeteg könyvet olvastam családon belüli erőszakról, talán ez sem borzalamasbb mint a többi, de ezt a történetet, ezeket a szereplőket mintha valami csodálatos fényesség vonta volna körbe. Úgy fáj a szívem, úgy zokogok, és nem csak azért, mert tele volt a könyv borzalommal, hanem a csodálatos dolgokért, amelyek úgy eltöltötték szívem, hogy majd felrobban. Az ilyen anyákat fel kellene akasztani, ki kellene belezni.

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Emily Murdoch: Ha megtalálsz

Nagyon szép és fájdalmas történet, mondanám azt, hogy szerencsére csak egy könyv ez, de sajnos a való életben is vannak Careyk és Jenessák, akik nem biztos, hogy ilyen lehetőségek között tudják újrakezdeni az életüket, nem biztos, hogy megkapják valaha is a szeretetet, a megértést és a segítséget ahhoz, hogy legyőzzék a múlt szörnyűségeit.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2018/05/emily-murdoch-ha-…

Pandalány P>!
Emily Murdoch: Ha megtalálsz

Felkavar, nem hagy nyugodni, és teljesen letaglóz.

Ezt a könyvet nővéremtől kaptam tavaly nyáron és első látásra vonzott a borító, kíváncsian vártam a történetet sajnos csak most jutottam el odáig, hogy elolvassam. Nagyon jó választásnak bizonyult ezzel a regénnyel köszönteni 2017-et. :D Már az első fejezet teljesen letaglózott annak ellenére is, hogy a fülszöveg alapján számítani lehetett a búskomor, nyomasztó hangulatára.Bírom az ilyen köteteket.
A regény hangulata nagyon sejtelmes volt, kiszámíthatatlan és egyszerűen lebilincselő történet, alig bírtam letenni. Annak ellenére is, hogy rendkívül sötét könyv, teli szomorúsággal, komoly témákkal, és egy leheletnyi reménnyel.
Egyrészt a lányoknak fel kell dolgozniuk azt, hogy nem az a normális és elfogadott, ahogy ők eddig éltek. A nélkülözés, amiben eddig részük volt, nem az átlagos élet része és lehet ennél sokkal jobb soruk. Másrészt az új családjukba való beilleszkedés ebből kifolyólag sokkal nehezebb, mint például egy árvaházból családhoz kerülő örökbefogadásnál.

A főszereplő testvérpárt, Careyt és Nessát nagyon sajnáltam azért, ahogyan élniük kellett eddig és összeszorult a szívem, amikor kiderült, hogy spoiler. Az első oldalaktól kezdve drukkoltam nekik. Mivel a nagyobbik lány, Carey szemszögéből ismerhetjük meg az eseményeket, ezért számomra hiteles volt és kellően érzékeltette az írónő mindazt a szörnyűséget, amin ezek a gyerekek átmentek és mindazt, amit éreztek. Nem elég az erdőben leélt sok kemény év, egy sötét titok is beárnyékolta szomorú sorsukat.
Végig az járt a fejemben olvasáskor, hogy vajon a valóságban létezhet ilyen?Vajon tényleg vannak ennyire beteg emberek, akik ilyen életre kényszerítenék a saját gyereküket?Sajnos a válasz valószínűleg igen. :(
Tudtam volna még olvasni, de nekem ez a 300 oldal is meggyőző volt és szívesen olvasnék még az írónőtől. :*

Bibi_️3>!
Emily Murdoch: Ha megtalálsz

„A kisgyerekeknek kell valami, amiben hisznek. Majdnem olyan fontos ez számukra, mint a levegő. És mivel anya sosem tette meg neki azt a szívességet, hogy elhitessen vele valamit, Szent Józsefre maradt a feladat.”

bővebben:
http://bibibuchlove.blogspot.com/2017/03/emily-murdoch-…

Kovaxka P>!
Emily Murdoch: Ha megtalálsz

Valahogy megtalálnak mostanában a gyermekbántalmazásos esetek. Az ember azt gondolná, hogy nem lehet újat mondani ebben a témában, és mindig kiderül, hogy van még lejjebb. A testvérek, Carey és Jenessa kapcsolata különleges, és különleges a környezetük is. A történet jól felépített, lassan ismerjük meg az előzményeket, bár végig sejthető, mire megy ki a játék. Pontot az idealizált végkifejlet miatt vontam le, bár jólesett a lelkemnek.

buzavirág>!
Emily Murdoch: Ha megtalálsz

Engem megtalált. Gyönyörű, szépen megírt történet lehetne, ha ne lenne benne annyi borzalom és szenvedés. Két kislány, akik a rosszban is meglátták a jót, és az erdőt Százholdas Pagonynak nevezték el, csakhogy szebbnek tűnjön az életük ebben a kilátástalan helyzetben. Példamutató történet a testvéri szeretetről, az újrakezdésről, ami egyszerre szívmelengető és szívszorító, szem nem marad szárazon.

tmezo P>!
Emily Murdoch: Ha megtalálsz

Végig áthatotta egy különleges, szomorkás hangulat. Érezhető volt, hogy a múltban komoly dolgok történtek a gyerekekkel, de ez az újrakezdésről szólt, az események feldolgozásán. Nagyon pozitív, hogy szerencsésen zárult, megnyugvás, hogy a gyerekek sorsa jóra fordult.
Nagyon erős benne a testvéri szeretet, a kitartás, a gondoskodás, még úgy is, hogy eleinte a nagyobbik gyerek is „kicsi”. Különleges a kapcsolatuk a környezetükkel, megtanultak a körülményekhez igazodni, kihozni minden napból a lehető legjobbat. Szomorú, amin keresztülmentek, aminek kitette a lányokat az anyjuk.
Sejtehető volt, hogy valami nagy dolog történt velük az erdőben, nagyon vártam, hogy Carey felfedje a közös titkukat, de nem lepett meg, sajnos erre lehetett számítani.

2 hozzászólás
ggizi P>!
Emily Murdoch: Ha megtalálsz

Nagyon érdekes volt ez a történet, mert bár a fájdalmasabb részekről csak közvetve, visszaemlékezések és következtetések útján szembesültünk, így is tökéletesen átjött a sorok között a lányok elhanyagoltsága, kihasználása, bántalmazása. És nem mellesleg az a hihetetlenül erős kapocs is köztük, amit ez a lehetetlen helyzet csak megerősített. A normális életbe való visszailleszkedést, illetve egyáltalán annak megismerésének kezdő szakaszát ismerhettük meg és szoríthattunk a lányokért (főleg Carey-ért), hogy valamennyire sikerüljön a hátuk mögött hagyniuk azt az erdőt. Egyáltalán nem hagyott hidegen a könyv, de volt egy mondat a végén (a citromsárga sídzsekivel), amitől teljesen padlót fogtam. Nincsenek rá szavaim…

mate55>!
Emily Murdoch: Ha megtalálsz

Be kell vallanom: borzasztó nehéz erről a könyvről írni. Egyszerűen azért, mert ha tini fejjel olvastam volna, biztosan nagyobb hatást gyakorolt volna rám. Ám ennek ellenére is betalált, még másnap is elmerengtem a cselekményén és bizony el kell ismerni, mint elsőkönyves író ezzel a történettel előrukkolni igen merész cselekedet volt. Emily Murdoch könyve nem az erőszak felé építkezik, hanem az erőszak által megváltoztatott állapotot mutatja be. Benne fájdalmasan szomorú élettörténeteket, sorsokat ismerhetünk meg. És valamilyen szinten mindegyik mozgatórugója a spoiler „család”. A „Ha megtalálsz” felkavaró könyv, úgy mesélt el egy spoiler történetét, hogy közben ne dőlhessek kényelmesen hátra. Bármelyik kamasznak szívesen a kezébe nyomnám, mert remek párbeszédeket indíthat el: mi is a felelősség, és vajon csak az felelős-e aki…..spoiler Vannak felemelő és szívhez szóló regények, amelyekből bármikor erőt meríthetünk. Ez a könyv viszont nem az élet napos oldalára kalauzol bennünket, hanem a legmélyebb sötétségbe, ahová azonban legalább akkora élmény belépni, mint onnan kiszabadulni. Nagyon megdöbbentett, többször megbántam, miért is kellett nekem megint ilyen szörnyűségekről, ráadásul gyerekek sorsáról olvasnom.


Népszerű idézetek

mate55>!

Az otthon ott van, ahová hazatér a szíved.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: otthon
mate55>!

Egy könyv egy egész világ – jelentem ki ünnepélyesen.
– És?
– És ezért, ha könyved van, mindened van.

149. oldal

buzavirág>!

A jó dolgok akkor jönnek, ha készen állunk beengedni őket. Annyit kell tenned, hogy mindennek és mindenkinek adsz egy esélyt.

169. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Melissa Benskin
mate55>!

Annyiféle könny létezik a világon.

262. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carey Violet Blackburn · könny
Nyuszika91 P>!

Hallgatással válaszolok, és máris megízlelem a csend hatalmát. A szavak fegyverek. A fegyverek erősek, akár csak a ki nem mondott szavak. Ahogyan a nem használt fegyverek.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carey Violet Blackburn
chhaya >!

Anya mindig azt mondja, mindegy, milyen szegény a' ember, mindegy, hogy módos vagy éppen nincstelen, hogy a küszöböt rágja, vagy a templomban egerészik, a legjobb dolgok a' életben ingyen vannak.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Carey Violet Blackburn · Joelle Blackburn
Pandalány P>!

[…] ha könyved van, mindened van.

149. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carey Violet Blackburn
Pandalány P>!

Ki vagyok én most? Ki voltam ezelőtt? Ugyanaz a lány vagyok?

Kapcsolódó szócikkek: Carey Violet Blackburn
_Eriii>!

Ez nem lehet igaz. Ez nem lehet mind az enyém. A szerencse sincs ingyen. És ha rólunk van szó, a szerencse körülbelül olyan ritka, mint a vaj.

tmezo P>!

– […] Mindenben képesek vagyunk megtalálni a szépet. A nélkülözésben is. Ilyen az ember. A legjobbat hozza ki abból, amije van.

Kapcsolódó szócikkek: Melissa Benskin · nélkülözés

Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Bukowski: A kezdő
Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája
Deborah Lytton: Csend
Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Ellen Hopkins: Crank – A Szörny
Virginia C. Andrews: Star
Dan Gemeinhart: Egy kutyus két élete
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Scott Stambach: Ivan Iszajenko láthatatlan élete