Kleopátra ​árnyai 14 csillagozás

Arszinoé könyve
Emily Holleman: Kleopátra árnyai

Caesar ​és a szőnyeg, Antonius és a csata, Octavianus és a kígyó: Kleopátra életében mindezeket megelőzte Arszinoé.

XII. Ptolemaiosznak nem csak egyetlen lánya volt. Ez a regény Kleopátra nővéréről és húgáról szól.
A forrongó Egyiptomból Ptolemaiosz Rómába szökik. Legidősebb lánya, Bereniké azonnal megragadja a hatalmat, és igyekszik használható szövetséget kovácsolni a környező országokkal a terjeszkedő, világuralomra törő városállam ellen. Mellette áll vérszomjas anyja, az eunuchja, a tanácsadója. És két kísérletet tesz a férjhezmenetelre is, hogy katonákat és haditechnikát szerezzen. Kevés sikerrel jár… Ptolemaiosz legkisebb lánya, Arszinoé az életben maradásért küzd: apja és anyja elfelejtkezett róla, otthagyták Alexandriában, Berenikének pedig érdekében állna azonnal megöletni, hogy ne lehessen belőle trónkövetelő. Egyedül próbál orgyilkosok és kétes hűségű szolgák között lavírozni, miközben éjjelente rémálmokat lát, amelyek nappal valóra válnak.
… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Európa, Budapest, 2016
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634054061 · Fordította: Dranka Anita

Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

LunaNessuno>!
Emily Holleman: Kleopátra árnyai

Sajnos ez nem az én könyvem volt. Egyszer még vissza fogok rá térni, most túlságosan siettettem. Nem azt kaptam, amire számítottam a cím alapján. Fülszövegeket már igyekszem nem olvasni, így még nagyobb a meglepetésfaktor. Most viszont lehet, nem ártott volna.

off

Történetünk egy kislányt követ, Kleopátra húgát. Párhuzamosan elindul egy másik szál is, Kleopátra mostohanővéréé, aki Egyiptom trónörököse. Nálam a legnagyobb gyengeség könyvek terén, hogy gyerekszereplőkkel képtelen vagyok azonosulni. Arszinoé, Kleo húga pedig olyan 9 éves forma gyerek volt, ami már rosszul indított nálam. Untam, borzalmasan. Bereniké, a trón várományosa sem volt egy kimagaslóan érdekes karakter.

Egy szó mint száz, a karakterekkel nem voltam kibékülve. De mi van a sztorival? Nos, arról nem sokat tudok mondani, ugyanis sok minden nem történik. Számomra legalábbis nem volt semmi érdekes. Félig értettem az utálatot Arszinoé irányába, félig pedig untam az állandó „jaj, szegény kislány, mindenki utálja” maszlagot.

A leírások szépek voltak, viszont a párbeszédek számomra korhűtlenek voltak. Nem éltem abban a korban nyilván, de szerintem nem így beszéltek egymással az emberek. Ez a nyelvezet túl modern egy több, mint 2000 évvel ezelőtti történethez. Felfedeztem továbbá egy ilyen mondatot: Isten veled, Pénelopé. Isten? Vizsgáljuk csak meg a történet színhelyét. Egyiptom. Nem volt isten, istenEK voltak. Jó pár darab, nem tudnám felsorolni mindet. Persze ők is említve voltak, de ez nem igazán illik bele egy Ókori Egyiptomról szóló könyvbe.

Újra fogom olvasni, mert képtelenség, hogy tényleg ennyire unalmas legyen ez a könyv. Ha az, nagyon szomorú leszek. A kultúra kedvelőinek ajánlom, ha jobb passzban vagyok, még engem is beszippant, hiszen Egyiptom az egyik legnagyobb kedvencem. Most ez nem jött be, talán máskor. Egy próbát megér, de látom, miért nem jön belőle folytatás.

8 hozzászólás
eenca P>!
Emily Holleman: Kleopátra árnyai

Ezt az értékelést @Niki_Salamon-nak ajánlom ❤

Ezt a könyvet sokszor nézegettem és a legutóbbi Moobius rendelés során úgy döntöttem, hogy végre meg is vásárolom. Mindig érdekelt és szerettem az ókori egyiptomi kultúrát és történeteket, és ki ne hallott volna már Kleopátráról, de kíváncsi voltam, hogy kik is az ő árnyai. Őszintén bevallom, hogy nekem nem volt ismerős Bereniké, a Ragyogó és Arszinoé a korábbi tanulmányaimból / olvasmányaimból. Azonban a könyv legelején lévő Ptolemaiosz-ház csaláfájából az derül ki, míg Arszinoé Kleopátra édestestvére, egész pontosan a húga, addig Bereniké a nővérük de csak féltestvérük.

A történetet Arszinoé és Bereniké mesélik el felváltva, mint Az ifjabb és Az idősebb. A cselekmény akkor kezdődik, amikor Bereniké erőszakkal magához ragadta a hatalmat, miután apja a_„Fuvolás”_ elmenkült a lázadások elől. Mivel a könyv Arszinoé fejezetével indít, így nem egészen egyértelmű, hogy mi történt csak az, hogy édesapja a „Fuvolás” ott hagyta és elhajózott szeretett nővérével, Kleopátrával.

Arszinoé-t rögtön megsajnáltam, főleg miután kiderült, hogy édesanyja is elmenekült két kisöccsével és úgy tűnt, hogy ő senkit sem érdekel. Tudom, hogy az akkor egy kegyetlen világ volt, de attól még nem volt jó érzés azt olvasni, hogy egy 8-9 éves kislány nem elég fontos se az apjának se az anyjának, így ott hagyják a palotában, hogy majd lesz vele valami. Akkoriban nem ódzkodtak gyerekeket kivégezni főleg, ha később fenyegetést jelenthettek a trónra.

A két lánytestvért azonban kimondatlanul is összekötötte a kitaszítottság érzése, hogy őket nem szeretik és nem kellenek senkinek se.

Bereniké is a szívemhez nőtt a véres hatalomátvétel ellenére is. A regényben próbált másképp / jobban kormányozni, mint ahogy az apja tette, de sokszor szembesült vele, hogy nőként sosem tud egy férfihoz felérni, egy férj nélkül csupán csonka, nem teljes. Tetszett, hogy küzdött ez ellen és voltak is kisebb sikerei, azonban az ő sorsát is megpecsételte az ahogyan nevelkedett. Szeretet nélkül, kétségek között, mindenhol árulót / árulást sejtve. Nagyon finoman volt ábrázolva, hogy ez milyen mértékben tudja felőrölni az embert és már-már őrületbe kergetni.

Nekem ez a regény egy fantasztikus olvasási élményt nyújtott, és szívből ajánlom mindenkinek aki szereti a történelmi regényeket.

*********************************************************
Akit bővebben érdekel, hogy mit ír Wiki a lányokról, itt hagyok két linket ☺️

Bereniké, a Ragyogó link
Arszinoé link

9 hozzászólás
Uraza>!
Emily Holleman: Kleopátra árnyai

Nem egy nagy szám, maga úgy az egész mű, nem igazán győzött meg, pedig szeretem az Egyiptommal kapcsolatos műveket. A címe viszont nagyon találó és kicsit talán megtéveszthető, mert én is, azért azt gondoltam, hogy Kleopátra is fog elég sokat szerepelni, és milyen érdekes lenne olvasni egy sztorit vele kapcsolatban,de hát mégsem. Azért találó, mert a két testvéréé a főszerep, és abban igaza van az írónőnek, hogy, mivel Kleopátra igencsak nevezetes uralkodó volt, a húga és nővére csak az árnyékában tengődhet. Van olyan, hogy valaki azt sem tudja, hogy Kleopátrának, voltak lány testvérei, de talán ha tudja is, akkor lehet, hogy a nevüket nem, mert szerintem, a történelem szempontjából nem voltak annyira fontosak, hogy mindenki tudjon róluk. Történelem órán is, csak Kleopátráról szoktunk hallani, de róla is csak Cézár, és Antonius miatt. A sztori hűen követi a történelmi eseményeket, ezzel nincs is semmi baj, viszont a szereplők nálam kiverték a biztosítékot. Leginkább Arszinoé, és leginkább azzal, hogy van vagy 9-10 éves, és fel van háborodva, ha valaki gyerekként kezeli, csak mert ő úgy hiszi , hogy már régen felnőtt. Tény, hogy olyan dolgokon ment keresztül, amin sokan az ő korában nem, de hát attól még csak egy gyerek. Meg nekem, nagyon az jött le, hogy igencsak beképzelt, ő is meg Bereniké is. De talán Bereniké-t még jobban kedvelem, persze vele is voltak gondok, de ezt nem annyira éreztem, mint a húgánál. Amikor először találkoztam itt molyon ezzel a könyvvel, még nem volt %-an értékelve, pedig már vagy 5 éve kiadták a könyvet magyarul, és bár ez akkor kicsit gyanús is volt, most már értem miért, mert szerintem nem egy nagy durranás. Aztán amikor ránéztem az írónő oldalára, szemet szúrt az is, hogy a moly szerint más könyvet nem is írt elvileg. Aztán egy kis kutatás után, megtudtam, hogy a könyvnek megjelent a folytatása angolul még 2017-ben. Én azt gondolom, hogy mivel nem függővéges a könyv, meg nem is eléggé népszerű, nem kár, hogy a folytatását, eddig nem adták ki. (Szerintem, már nem is fogják).

Sziszandria P>!
Emily Holleman: Kleopátra árnyai

Nagyon szeretem az ókori Egyiptomban játszódó műveket, így nehéz elfogulatlanul nyilatkozni, de nagyon tetszett a könyv. Két „ellentétes” oldalon álló lány nézőpontjából követhetjük az eseményeket, akik szinte alig találkoznak egymással. Szívesen elolvasnám a történetet a középső lány, Kleopátra szemszögéből is, ő hogy látta az eseményeket, amíg az apja segítségért kuncsorgott Rómában. Azt sajnálom, hogy a műben végül nem derült ki, hogy Bereniké kitől kapta a levelet, illetve hogy mi lett Alexandrosszal a hatalomátvételkor.

Roni_K P>!
Emily Holleman: Kleopátra árnyai

A 2016-os nyaram fénypontja volt!!!

Zaphire>!
Emily Holleman: Kleopátra árnyai

Arszinoé könyve? Nem is tudom, sok köze nem volt hozzá. Váltott szemszögből olvashattunk Kleopátra testvéreiről, Berenikéről és igen, Arszinoéról, de semmiképp nem nevezném az ő könyvének, sokkal inkább szólt idősebb nővéréről.
Sajnos nagy csalódás volt számomra a könyv. Egy viszonylag rövid időt ölelt fel a történet és egyáltalán nem volt képes az írónő szerethetővé tenni legalább egy szereplőt, aki miatt érdemes lett volna olvasni….sajnálom, pedig alig vártam.


Népszerű idézetek

Sziszandria P>!

Néha azzal segítesz a legtöbbet valakinek, ha hagyod, hogy megvívja a saját küzdelmeit.

319. oldal

7 hozzászólás
Sziszandria P>!

– Nem hinném, hogy a bátorság azt jelenti, hogy soha nem félsz […]. Szerintem a bátorság az, amikor annak ellenére sem adod fel, hogy félsz.

135. oldal

1 hozzászólás
Sziszandria P>!

[…] Tetszett neki ez a terv: menj férjhez valakihez, öld meg, és lopd el a katonáit.

354. oldal

Sziszandria P>!

– Én is azt hittem, hogy anyám örökké fog élni. Ha tizennégy szülés nem öl meg egy asszonyt, mi lehet rá képes?
– És mi volt képes rá?
– Egy katona.

155. oldal

Sziszandria P>!

– Ne beszéld tele hazugságokkal a fülem, Ganümédész. Arra megvan a saját eunuchom.

181. oldal

Sziszandria P>!

Mindenki, aki valaha is szerette, vagy elhagyta, vagy porrá vált. Ez volt az ő átka.

452. oldal

Uraza>!

Az eposzokban és színdarabokban ott lüktetett az élet, a történelem viszont a halottakról szólt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Michelle Moran: Nefertiti
Jean-Pierre Montcassen: A halál vámszedője
Wilbur Smith: A sivatag istene
Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján
Mika Waltari: Szinuhe
Michelle Moran: Kleopátra lánya
Georg Ebers: Egyiptomi királylány
Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó
Michelle Moran: Az eretnek királyné
Paul Doherty: A hiénák éve