Üvöltő ​szelek 3296 csillagozás

Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek Emily Brontë: Üvöltő szelek

A gyermek Heathcliffet a skót felföld lápos vidékén találják. Mr. Earnshaw szíve megegesik az elhagyott fiún, és hazaviszi házába, ahol lányával, Cathyvel és fiával, Hindleyvel él együtt. Heathcliff az évek múltával beleszeret Cathybe. Ám a féltékeny Hindley mindenáron tönkre akarja tenni, ezért azon a napon, amikor Mr. Earnshaw meghal, az istállóba száműzi Heathcliffet. Nem sokkal később Cathy is elhagyja a házat, feleségül megy a szomszéd birtokos fiához, Edgar Lintonhoz. Heathcliff pedig szépen, lassan kiterveli rettenetes bosszúját…
Harmincéves sem volt még Emily Brontë, amikor megírta a világirodalom talán legkülönösebb szerelmi regényét. Valóság és látomás, természet és lélekelemzés, vadság és szelídség furcsa szövedéke ez a történet, egy romantikus írói lélek vallomása a szenvedélyes szerelemről.

Eredeti megjelenés éve: 1847

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző · Európa Diákkönyvtár Európa · A Világirodalom Remekei Európa · Lazi Könyvkiadó klasszikusai Lazi · Ulpius-ház Klasszikus világirodalom Ulpius-ház · Horizont könyvek Kriterion · Európa Klasszikus Regények Európa · A világirodalom klasszikusai · A világirodalom klasszikusai Európa · Kincses Könyvek · Kapszula Könyvtár Európa · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · Örök Kedvencek Menő Könyvek · A kedvenc könyveim Pannon Lapok Társasága · Ifjúsági könyvek Holnap

>!
Európa, Budapest, 2023
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635045754 · Fordította: Borbás Mária
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2023
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635841097 · Fordította: Feldmár Teréz
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2022
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635841097 · Fordította: Feldmár Teréz

50 további kiadás


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Heathcliff · Catherine Earnshaw · Hareton Earnshaw · Cathy Linton · Nelly Dean · Edgar Linton · Mr. Lockwood · Isabella Linton · Linton Heathcliff · Hindley Earnshaw


Kedvencelte 915

Most olvassa 239

Várólistára tette 1057

Kívánságlistára tette 662

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

reccs P>!
Emily Brontë: Üvöltő szelek

Akár lehetne ez egy szép romantikus regény is, de nem az. Szerencsére, mert így sokkal érdekesebb. Az egész történet, a helyszínek, a szereplők, az élettörténetek, mind szélsőséges benne. Ettől persze igazán olvastatja magát, hiszen mindig várható egy újabb meghökkentő, eltúlzott jelenet, fordulat vagy szereplő.
A regény szerkezete nem éppen hagyományos, hiszen a történet nem kronologikusan halad, és több nézőpontból ismerhetjük meg az eseményeket. Számomra az tette az egészet élvezhetővé, hogy ilyen egyedi a narráció, hogy kívülről, mindig egy mesélőn keresztül lehet követni az eseményeket, mert egyébként a szereplőket a szélsőséges személyiségük, viselkedésük miatt nehéz lett volna végigkísérni.
A gótikus regényekre, kísértettörténetekre jellemző motívumai, illetve Wuthering Heights (Szelesdomb) atmoszférája, és Heathcliff viselkedése egészen nyomasztóvá teszi a hangulatát. Ennek ellenére van benne valami, ami tovább olvastatja. Talán az, hogy olvasóból mi is Ellen Dean történetének hallgatóivá válunk, és muszáj megtudnunk, mi vezette a szereplőket a könyv elején megismert életükig.
Felváltva olvastam Sőtér István (1940) és Feldmár Terézia (2006) fordításában. Az előbbi messze jobban tetszett, a stílusa sokkal jobban visszaadta a mű hangulatát. Meglepő módon éppen a korábbi fordításban maradt meg a beszélő nevek eredeti alakja. Nekem ez a változat tetszett jobban, mert így adták inkább vissza a helyszínt. Mivel a személynevek az újabb változatban is lefordítatlanul maradtak, így számomra nem érvényesült a többi sem.
Mindenesetre megértettem, hogy miért sorolják ezt a legfontosabb regények közé, és miért olvassuk még közel két évszázaddal később is. Nyomasztó, nyugtalanító, de közel sem közhelyes és nagyon is elgondolkodtató lélektani történet. Mindenképpen megéri adni egy esélyt az írónő egyetlen, de annál hatásosabb regényének.

1 hozzászólás
Klodette>!
Emily Brontë: Üvöltő szelek

Egyszerre évtizedeket felölelő családregény, szívet tépő szerelmi történet, hátborzongató gótikus irodalmi gyöngyszem vagyis egy örök érvényű, lélektani elemekkel teletűzdelt klasszikus.
Nem annyira hosszú, én mégis nehezen haladtam vele, amikor először olvastam, hiszen a régies fogalmazásmód és kifejezések zöme cseppet sem könnyítette meg a dolgomat.
A könyv mégis azért olyan népszerű mind a mai napig, mert a benne szereplő karakterek nincsenek túlidealizálva, sőt gyarlók, esendők és sokszor kegyetlenek, gonoszak is, mint maga az emberiség, pont ezért még most is végtelenül aktuális a mondanivalója.
Heathcliff és Catherine Earnshaw kettőse igazi fogalom, párosuk az egyik legmeghatározóbb duó az írott irodalom történelmében. Ők ketten ugyanis annyira szerették és annyira gyűlölték egymást, hogy mindenkit – szó szerint – mindenkit elpusztítottak és tönkretettek maguk körül. Egymásról nem is beszélve…
Kapcsolatuk egyszerre volt lehengerlő, csábító, mérgező, valamint gyalázatos, mégis szívszorító, romantikus és bámulatos.
A regény kitűnő példája annak, hogy a szerelem mennyire pusztító erejű tud lenni, főleg ha mellé végtelen bánat, bosszúvágy és önzőség társul.
Én magam sosem kedveltem egyik szereplőt sem, mégis szántam őket. Képtelenek voltak túllépni a kicsinyességükön, így végül mind meg is itták ennek a levét, hiszen egész életüket boldogtalanul, szeretet nélkül élték le. Ez nagyon szomorú. :(
Gondolom senkinek sem árulok el nagy titkot, amikor leírom, hogy kettejük se veled – se nélküled viszonya nem végződött túl jól és igazi tragédiába torkollott, ahonnan már nem volt visszaút.
Leginkább azoknak ajánlom, akik szeretik a lassan építkező történeteket és képesek toleránsnak lenni ilyen énközpontú szereplőkkel.

Bővebben: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/09/konyvkritik…

4 hozzászólás
ZitussKa >!
Emily Brontë: Üvöltő szelek

„nem fogok nyugodni addig, amíg velem nem leszel.”

Eddigi molyságom egyik legmeghatározóbb olvasási élménye volt és megannyi érzés, gondolat övezi. Bárcsak minden kedvenc soromra emlékeznék és minden mondatot meg tudnék fejteni maradéktalanul. Végletekig szerettem még keserű és nyomasztó valója ellenére is. Vagy pont emiatt. Az évek során ez majd kiderül.
Kedvenc.

2 hozzászólás
gabiica P>!
Emily Brontë: Üvöltő szelek

Nehezen találtam rá a könyv hangulatára, de nem adtam fel, és ó, milyen jól tettem. Egyszerre szerettem és gyűlöltem, ami igazán passzol a könyv hangulatához és mondanivalójához, a benne előforduló eseményekhez.
Zseniális volt, annyira magával ragadott. Komor, és szomorkás, éppen erre volt most szükségem. Örülök, hogy a kezembe vettem, örülök, hogy egy ilyen tökéletes regényt olvashattam.

Amál P>!
Emily Brontë: Üvöltő szelek

Még középiskolában olvastam a könyvet és érdekes módon nekem akkor is tetszett.Amikor megláttam, hogy ilyen gyönyörű kiadásban újra meg fog jelenni, nem volt kérdés, hogy ez nekem kell. Most, hogy jópár év után újraolvastam, mintha egy másik regény lett volna a kezemben, viszont azt kell mondjam, hogy ez a történet még mindig rabul ejt. Nem egy habkönnyű, romantikus nyári olvasmány, kavarognak is bennek rendesen az érzések, csalódottság, szomorúság, dühös vagyok és kiábrándult. És bármily meglepő én Heathcliffel tudok azonosulni. Teljesen megértem az indulatait, a bosszúvágyát, hisz kihasználták, megalázták, sárba taposták az érzéseit. Cathy egy elkényeztetett úri kislány, aki szerelmes a férfiba, de nem meri vállalni az érzéseit, nem mer szembe menni a társadalmi elvárásokkal. Magát a korszakot is nagyon szeretem és biztos, hogy fogom még újraolvasni ezt a különleges, szerelmi történetet.

Niki_néni_olvas P>!
Emily Brontë: Üvöltő szelek

Aj, nehéz mit írni erről a regényről.

Röviden: generációkon átöröklött szenvedés.
Két részről közelíteném meg. Emily Bronte stílusa kiváló, jó volt olvasni a sorait, de a tartalommal nehezen tudtam azonosulni.

A Jane Eyren felbuzdulva gondoltam a másik Bronte nővér kötetével is avatok még egy kedvencet. Tévedtem.
A mű olvastatta magát, vártam, hogy mi lesz a végkifejlet, de ennyi erkölcsi romlottságot és nyomorúságot már nehezen tolerálok.
Egy igazán értékelhető karaktere van, akinél nem találtam jellembeli kicsinyességet: Edgar Linton.

A főgonoszunk, Heathcliff jelleme valahol a 0 és a mínusz végtelen között vándorol. Mindenkinek vissza akarja adni azt az igazságtalanságot, amit gyermekként elszenvedett.

Catherine Earnshaw egy borzalom, mindenki életét megkeseríti.
Valamiért még Nelly karakterével sem tudtam igazán azonosulni.
Lockwood egy biodíszlet, hogy legyen kinek elmesélni a régebbi korok történetét.
Isabella valószínűleg elmezavarban szenvedhetett, hogy elment Heathcliff-fel.

A mű stílusa és a viszonylag pozitív befejezés miatt nem tudtam igazán leértékelni a művet, de egyszer bőven elég volt belőle.

Nono_ P>!
Emily Brontë: Üvöltő szelek

Az ember az egyetlen olyan lény, amely egyszerre képes szenvedélyesen szeretni és mélységesen gyűlölni.

Catherine és Heathcliff szerelme erre a tökéletes példa. Akik számomra főszereplők voltak a műben, nem pedig főhősök, hiszen híján voltak a nemes és tiszteletreméltó tulajdonságokkal. Voltaképp egyik szereplő sem volt szerethető és ezzel az írónő egy sötét, nyomasztó atmoszférát teremtett a könyvben. Plusz a helyszín, Szelesdomb a maga szélsőséges időjárásával és könyörtelen vadvilágával tökéletesen hozzátett a történet hangulatához.

Összeségében nem tagadom az Üvöltő szelek értékét a világirodalomban. DE engem mégsem volt képes elvarázsolni a kaotikus szereplőivel ez a vontatott, gótikus mű.

18 hozzászólás
Kikiriki>!
Emily Brontë: Üvöltő szelek

Sajnos pontosan két teljes hónapnyi idő kellett ahhoz, hogy elolvassam ezt a művet. Elég jól indultam vele, hiszen eleinte nagyon tetszett. Viszont a közepe felé számomra túl rideggé vált, és egyszerűen semmi kedvem nem volt folytatni.
Azonban nem adtam fel, valahogy sikerült, sok-sok szenvedés árán, de túljutottam a nem tetszős részeken. A végén már egy papíron számoltam vissza a maradék oldalszámokat, és a történet újra magába szippantott. Igaz, itt is két hét kellett 145 oldal elolvasásához, de sikerült! El nem tudjátok hinni, milyen boldog voltam, amikor befejeztem.
Rengetegszer megkaptam, hogy ez a könyv nem nekem, egy tizenötéves, huszonegyedig században élő lánynak való. Sőt, azt is mondták, hogy még anyukámnak sem, aki mellesleg szintén a könyv hangulata miatt hagyta félbe régebben.
De persze, mikor hallgatok én az ilyen megjegyzésekre?
A mű nagyon szépen és korhűen ábrázolja az akkori időt és világot. Hideg, szeles és komor, pontosan olyan, mint amilyennek egy ilyen stílusú 19. századi Angliában játszódó történetnek lennie kell. Lehetséges, hogy tényleg nem nekem való, de én mégis nagyon szerettem. Még a sok kínlódás árán is. Mert megérte! :)

>!
Európa, Budapest, 1986
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630738872 · Fordította: Sőtér István
bambali>!
Emily Brontë: Üvöltő szelek

Nehezen találok szavakat.

Imádtam és gyűlöltem.

Néha átnyúltam volna a lapokon, hogy megrázzam Heathcliffet, máskor megöleltem volna.

Fájdalmasan gyönyörű, zsigerbe markoló, szívfájdító. Aki elolvassa, sose felejti többé.

3 hozzászólás
pepege>!
Emily Brontë: Üvöltő szelek

Ezen most én lepődök meg a legjobban. Mármint, hogy ennyire tetszett. Az utóbbi néhány évben nagyon kevés klasszikust olvasok, piszkosul elszoktam tőle, ha mégis, akkor nagyon óvatosan közelítek, nehogy megbánjam.

Az Üvöltő szelek egy hirtelen döntés eredménye volt. Igazából évek óta ott van a polcomon, néha még eszembe is jutott, mikor rápillantottam, hogy mi a fityfenének is vettem meg, mert szinte biztos, hogy nem fogom sohasem elolvasni. Akkor most hogyan került a kezembe? Úgy, hogy a nehezített ábécés kihíváshoz kellett egy „Ü”-vel kezdődő. :) A molyon keresgéltem, mit lehetne, rábukkantam erre és csípőből elkezdtem keresni a könyvtár online katalógusában, ám közben beugrott, hogy mintha lenne belőle saját példányom (Szégyen, hogy még ezt sem tudtam!). És valóban.

Ami elsőre meglepett, hogy a nyelvezete mégsem volt olyan „idejétmúlt”, hanem rögtön fel tudtam vele venni a ritmust, csak úgy olvastatta magát – ahogy mondani szokás. Egyszer valamikor az őskorban – középiskolában – még olvastam, sőt dereng, hogy a filmet is láttam, de egyébként nem sok minden maradt meg a történetből. Talán éppen ez volt a szerencsém. Mert így volt motiváció, hogy haladjak vele. Őszintén szólva, nem nagyon vannak összehasonlítási alapjaim, több évtizedes olvasásokra nyilván nem emlékszik vissza az ember, de azért én úgy gondolom, hogy Emily nagyon korszakalkotót teremtett ezzel a történetével: nem holmi mézes-mázos, romantikától csöpögő, heppiendes, édi-bédiség ez, hanem maga a kőkemény gyötrelmes, szenvedélyes, időnként borzalmas élet. Talán kilógok majd a sorból, (nem tudom, nem olvastam még értékeléseket, majd ha ezt megírom, rápillantok néhányra), de én minden rosszért, ami a könyvben történt Catherine Earnshaw-t okolom spoiler. Heathcliff minden gonoszsága, durvasága, nyerssége ellenére igenis olyan karakter, akit az egész könyvben a legtöbbre értékeltem.

Sebtiben megnéztem a ’92-es filmváltozatot is, meglepően jól vissza tudta adni a könyv hangulatát és ismerős mondatok is visszaköszöntek belőle. Összességében tehát nagy élmény volt számomra mind a könyv, mind pedig a film. Azt hiszem, szépen fokozatosan be kell iktatgatnom egy-egy klasszikus mű olvasását is, mert mérhetetlenül elkortársiasodtam. :)

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!

[…] mi az, ami nem őt juttatja eszembe? Nem nézhetek erre a padlóra anélkül, hogy lábának nyomát ne látnám rajta. Minden felhőben, minden fában az ő arcát látom, őt rejti az éjszaka, ő bukkan elém a nappal csalóka fényeiben. Jelentéktelen férfi- és női arcok, a saját arcom, mind gúnyosan őrá emlékeztetnek. Az egész világ körülöttem azt bizonyítja szüntelen, hogy létezett, és én elvesztettem őt!

33. fejezet

5 hozzászólás
Mary>!

[…] ő sokkal inkább én, mint jómagam. Bármiből van is a lelkünk, az övé s az enyém egy […]

neko>!

A rossz szív még a legszebb arcot is úgy elrútítja, hogy rosszabb lesz, mintha csúnya volna.

susann94>!

Életem nagy értelme: ő. Ha mindenki más elpusztulna, és csak ő maradna életben: általa továbbélnék én is! De ha mindenki megmaradna, csak ő pusztulna el, az egész világ idegen lenne számomra, nem érezném magam többé részesének.

98. oldal, 9. fejezet

Belle_Maundrell >!

Könyvek nélkül gyötrelem volna az életem.

364. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Timi>!

Nem élhetek az életem nélkül! Nem élhetek lelkemtől megfosztva!

163. oldal

1 hozzászólás
>!

Akármiből teremtettek is lelkeink, az övé és az enyém ugyanabból van.

Kapcsolódó szócikkek: Heathcliff
Soós_Norbert>!

Egy értelmes ember elég jó társaság önmagának!

34. oldal (Európa, 1978)

Algernon P>!

Ám a becstelenség és erőszak kétélű fegyver: néha súlyosabban sebzi meg a hozzá folyamodót, mint az ellenséget.

170. oldal

5 hozzászólás
hippipi>!

– Szeretem a földet, amelyre lép, a levegőt, amelyet beszív, és mindent, amihez hozzáér, mindent, amit mond. Szeretem minden pillantását, minden mozdulatát, szeretem őt teljesen és egészen. Elég ez?

75. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Virginia Woolf: Mrs. Dalloway
Virginia Woolf: Clarissa
Dallos Sándor: Aranyecset
William Somerset Maugham: A festett fátyol
William Somerset Maugham: A színes fátyol
William Somerset Maugham: Színes fátyol
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Bridget Collins: A könyvkötő
Jane Austen: Tartózkodó érzelem
Susan Kay: A fantom