Mrs. ​Jeffries és a halott orvos (Mrs. Jeffries 1.) 152 csillagozás

Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a halott orvos

Ha Miss Marple házvezetőnő lenne, úgy hívnák: Mrs Jeffries.
A külföldön nagy sikerű sorozat főszereplője az okos, csavaros eszű Mrs Jeffries. Remek logikájával és elsőre ártatlannak tűnő kérdéseivel minden gyanús esetben rávezeti munkaadóját, a kedves, naiv, ám sajnos egyáltalán nem pengeagyú Whiterspoon felügyelőt a helyes megoldásra. Ráadásul Mrs Jeffries mindig készen áll egy kis saját detektívmunkára, hogy elősegítse a felügyelő nyomozását.

Amikor holtan találják Dr. Slocumot az elegáns rendelőjében, úgy tűnik, véletlen baleset érte az elismert londoni orvost. Csakhogy Mrs Jeffries szerint egyes körülmények meglehetősen rejtélyesek. Miért a hátsó ajtón keresztül érkezett látogatóba Dr. Hightower az elhunyt kollégához? Mi történt pontosan az előző szombaton Mrs Crookshank teadélutánján? Mit titkol Mrs Leslie francia szobalánya? És kinek állhatott érdekében mérgező gombát csempészni az orvos vacsorájába?

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Kulinária, 2016
248 oldal · ISBN: 9789639905931 · Fordította: Dobos Anna, Révbíró Tamás
>!
Kulinária, Budapest, 2016
248 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639905948 · Fordította: Dobos Anna, Révbíró Tamás

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Mrs. Jeffries · Smythe · Gerald Witherspoon


Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 81

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a halott orvos

Angol? Krimi? Nagyon brit? Na, akkor ide vele nekem!
Nagyon aranyos és izgalmas kis történet volt ez, de hát már a címből és a borítóból is csak jóra lehetett számítani.

Az ilyen laza tempójú angolos, modoros (a modoros szót itt most egyértelműen pozitív jelzőként használom), nyomozgatós krimikben én először is a szereplőket szeretem a legjobban, aztán jön a könyv helyszíne iránti rajongásom, legyen az vidéki kastély, poros londoni külváros, vagy éppen szívélyes városi rezidencia, és bizony ám, csak itt a sor végén kullog a nyomozás, maga a bűntény s annak megoldása.

Félreértés ne essék, szeretem a szépen kidolgozott, agytekervényeimet megdolgoztató gyilkosságokat, csak éppen a rendkívül finom körítés nélkül nem lennének azok, amik.
Szeretem ha egy krimi először a hangulatával fog meg magának, és Mrs. Jeffries története már az első oldalaktól kezdve ilyen volt.

Szívesen olvasnék még több Mrs. Jeffries krimit, hisz egy bűntény, egy házvezetőnőbe bújt mesterdetektív, egy csésze meleg tea, és számomra kész is a tökéletes este.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/02/emily-brightwell-m…

KönyvParfé>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a halott orvos

A könyv gyorsan olvasatta magát, egyszer csak azon vettem észre magam, hogy az utolsó fejezetnél tartok. Aranyos, szórakoztató, könnyed kis történet, egy csésze forró Earl Grey mellé tökéletes választás. A folytatásra biztosan vevő leszek, kíváncsian várom, milyen bűntény megoldásában jeleskedik legközelebb Mrs. Jeffries és a szuper csapata.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/03/11/emily_brightwell_m…

Kis_Andrea>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a halott orvos

Ó hát sajnos ez harmatgyenge volt. :-(
Az egész könyv valahogy nyögvenyelős, izzadtságszagú. A szereplők egyszerűek mint egy faék, és egyáltalán nem illenek a korhoz, amiben a könyv játszódik, ámde nagyon idegesítőek. Maga a bűntény könnyen kitalálható, olyannyira, hogy az első alkalommal, mikor megjelent a tettes a színen, már tudni lehetett, hogy ő lesz a befutó. Amúgy a könyv megjelenése nagyon szép, és a maga bárgyú módján szórakoztató kis rövid történet. Strandra, fogorvosi váróba tökéletes.

2 hozzászólás
Levandra P>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a halott orvos

Van úgy, hogy elegendő egy egysoros ajánlás a borítón és máris viszed haza a könyvet. Most is így jártam, fehér sávban feltüntetett szöveg, na meg a tetszetős fülszöveg miatt döntöttem mellette. Agatha Christie és Downton Abbey rajongó lévén azt gondoltam, jó döntés, nem csalódhatom és a tetszetős külső is erről igyekezett meggyőzni. A marketing mögött viszont nem azt találtam, amire számítottam.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/08/emily-brightwe…

Navi P>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a halott orvos

Ez nekem most tetszett :)
Kicsit AC-utánérzetem volt, a kedves házvezetőnő támogatja a szellemi kihívásokkal küzdő „gazdájának”, a felügyelőnek a munkáját. Szegény felügyelő egy kicsit lassú, bárgyú, bár ha hagyunk neki időt, akkor képes összerakni a mozaikokat. Mrs. Jeffries az ő házvezetőnője, aki egy rendőr özvegye és imádja a nyomozást. Ő és a többi alkalmazott nyomozza ki az ügyet és segítenek a nyomozónak. Jó kis könyv volt, semmi eget rengető, de most pont jó volt :)

ggizi P>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a halott orvos

Nagyon pofás kis könyv, nem is tudtam otthagyni a könyvtárban, és bíztam benne, hogy a tartalom is ilyen kellemes lesz. Nem is csalódtam. Nagyon kedves és szerethető ember lehet ez a felügyelő, ha a házvezetőnője és az egész háztartása azon ügyködik (persze szigorúan a háttérben, a férfi tudta nélkül), hogy megmaradjon jólhangzó és tiszteletreméltó pozíciójában – aminek megszerzése amúgy is nagyjából Mrs. Jeffrey érdeme, hiszen saját erőből és észből még mindig irattárosként ügyködne a neves Scotland Yardon. Elég szórakoztató volt végigkövetni, ahogy Mrs. J. próbálta a megfelelő irányba terelni a férfit és trükkösen sugallni a lépéseket, hogy azok mindenképp az ő saját ötleteinek tűnjenek. Mondjuk egy kicsit besokalltam a felügyelő önbizalomnövelő magasztalásától, de úgy összességében egy nagyon könnyed és kellemes kis történet volt.

tonks>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a halott orvos

A jópofa borító és fülszöveg alapján sokkal jobbra számítottam.
Egy nem túl érdekes ügy nem túl érdekes felgöngyölítése, pedig lenne benne potenciál: jól sikerültek azok a részek, amiben az egész szolganép a gazda érdekében nyomozott. De Mrs Jeffries azért nem Miss Marple, ennyi erővel a pletykàs öreg szomszédasszonyom is az. Szörnyen nevetségesek voltak azok a részek, amiben ő és a felügyelő szerepeltek, pedig ez lenne az egész sztori alapja.

U.i.: tévésorozatként simán működhetne, szinte látom magam előtt, mint krimis Downton Abbeyt.
U.i.2: apropó Carson zokogna a sarokban, ha látná, hogy milyen komornyik van itt.

bozs>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a halott orvos

Imádtam!!!
Sokáig azon gondolkoztam, hogy melyik filmre hasonlít a történet (nem tudom honnan jött a sugallat, hogy hasonlítsam valamelyik filmhez, de nem hagyott nyugodni a gondolat), majd rájöttem, hogy rajzfilmre hasonlít, a Bigyó felügyelő felnőttes változata. :)
A felügyelő nyomoz, de mivel nem rendelkezik a nyomozáshoz megfelelő ösztönökkel és a személyzet hatalmas hálát érez irányába, köré sereglik a házvezetőnője, szobalánya, szakácsa, lovász fiúja és a kocsisa. Persze láthatatlan módon segítik elő a rejtély megfejtését és szuperül csinálják.

Külön köszönet, hogy a borítón feltüntetett ajánló nem hazudik!
Remélem még tervezik a többi rész fordítását, kiadását.

16 hozzászólás
bartok_brigitta P>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a halott orvos

Nem tudom miért, de amikor elsőként megláttam a Mrs. Jeffries-sorozat borítóit éreztem, hogy ezeket a történeteket nekem olvasnom kell. Az első könyv végeztével bizton kijelenthetem, hogy nem kellett csalódnom; Mrs. Jeffries és az Upper Edmonton Gardensben álló nagy ház lakói igazán megérik a pénzüket! A történet hozta az Agatha Christie-féle hangulatot, némileg felfrissítve azt a Csengetett, Mylord? világából ismert angol humorral. Hiába áll a központban egy aljas gyilkosság, nagyon jókat derültem a szolgálókon, és az őket terelgető Mrs. Jeffriesen, aki mindent elkövetett annak érdekében, hogy imádott gazdája ne érezze magát olyan béna nyomozónak, mint amilyen. A szereplők abszolút szerethetőek, mindegyiküknek megvan a maga hangja, nem folynak össze, viszont sokkal kiforrottabbak is lehetnének. A regény stílusa egyszerű, gördülékeny, derűs – már amennyire egy bűntény derűs lehet. A rejtély sem volt éppen bonyolult, de nem mondanám, hogy könnyen ki lehet találni a gyilkos személyét. Kellemes kikapcsolódásnak éppen megteszi!

Habók P>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a halott orvos

No lám, amerikaiak is tudnak klasszikus angol krimit írni. Szépen, lassan csordogál a történet, autós üldözés helyett befogják a lovakat, és azzal követik a gyanúsítottat, akkurátusan lelépik, mennyi idő az a kis távolság, minden gyanúsítottat kihallgatnak – csak a nyomozást nem az végzi el, akinek a feladata lenne. Egy kis segítség, ezúttal nem a barátoktól, hanem a ház népétől. A házvezetőnő, a szobalány, a szakácsnő, a kocsis mind ügyesebben dolgozik, mint maga a nyomozó. És éppen ettől lesz olyan szórakoztató a krimi.


Népszerű idézetek

Madama_Butterfly>!

Lady Afton kutyájának butasága közszájon forgott. Annyira ostoba volt, hogy a saját gazdáját sem ismerte meg.

20. oldal

Wonderwoman>!

Vélekedése szerint az emberi természet az egyetlen változatlan dolog a folyton változó világban.

22. oldal

Habók P>!

– Nos, ő sajnos nem alszik – vágta oda az orvos, és szinte felnyársalta a tekintetével Witherspoont. – Meghalt, mégpedig rendkívül gyanús körülmények között.
– Gyanús? – visszhangozta Witherspoon felügyelő.
Ő nem talált semmi különöset abban, hogy egy halott van egy orvosi rendelőben. Való igaz, a kórházakban több a hulla, de ha valaki nem kórházban hal meg, erre a célra a második legjobb hely egy rendelő.

Első fejezet

Barbus87>!

[…] Ha a háznép körében szokás lenne eltenni láb alól a rossz modorú gazdákat, az uraságok fele már alulról szagolná az ibolyát.

TiszlaviczMarcsi I>!

Az emberek nagyon ügyesek abban, hogy azt hallják, amit hallani akarnak.

156. oldal

Emese_Szalai>!

Vélekedése szerint az emberi természet az egyetlen változatlan dolog a szüntelenül változó világban.

22. oldal

Barbus87>!

Mrs. Goodge dünnyögött valamit a teáscsészéjébe. Mrs. Jeffries csak annyit értett belőle: „Tompa, mint a vajkés.”

Barbus87>!

– Nem tudom – csóválta a fejét Smythe. – Szerintem az a két tróger, akikkel ma este beszéltünk, akkor sem ismerné fel, hogy mi az igazság, ha a hátuk mögé lopózna, és jól belerúgna a se.. a sejhajukba – helyesbített gyorsan. – Én még mindig azt hiszem, hogy hazudnak, ahogy a torkukon kifér, és a fa mögött nem bujkált senki.

Kapcsolódó szócikkek: Smythe
Chöpp >!

Mrs. Jeffries sokáig ébren maradt aznap este, és a gombákról szóló könyvet tanulmányozta, amelyet Wiggins hozott a mozgókönyvtárból. De nem sokra ment vele. Gyakorlatilag semmi sem volt benne a gyilkos galócáról, vagy ahogy Mrs. Crookshank nevezte őket, a bolond kalaposról.

84. oldal


A sorozat következő kötete

Mrs. Jeffries sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Szívtelen
Amanda Quick: Míg a halál el nem választ
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya
Theodora Goss: Az alkimista lányának különleges esete
John Dickson Carr: A három koporsó
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
J. D. Robb: Halálos rögeszme
Karen Rose: Számolj tízig