Mrs. ​Jeffries és a gyilkos bál (Mrs. Jeffries 5.) 74 csillagozás

Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a gyilkos bál

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ki ölhette meg Hannah Greenwoodot a bálon? Gáncsoskodó természetű nőszemély volt, de ez még nem ok arra, hogy eltegyék láb alól.

Különösen kínos, hogy Whiterspoon felügyelő is részt vett az ünnepségen. Csakhogy neki fogalma sincs, ki lehetett a tettes. Szerencséjére Mrs. Jeffries a briliáns elméjű házvezetőnője rájön néhány furcsaságra. Vajon mit láthatott Lady Cannonberry, amíg egy pohár puncsra várt a felügyelőtől? Miért az oldalajtón át távozott Mr. Locke? Milyen gyanús eseményre célozgat Mr. Wartburton a fiatal özvegynő Rowena Stanwick múltjában? És miért lopták el Dr. Solan jegyzetfüzetét, ha abba csak a verseit jegyezte fel?

Ha Miss Marple házvezetőnő lenne, úgy hívnák: Mrs. Jeffries. A sorozat minden kötete önálló detektívtörténet.

Eredeti megjelenés éve: 1994

>!
Lettero, Budapest, 2017
260 oldal · ISBN: 9786155733376 · Fordította: Révbíró Tamás, Rudas Tamás
>!
Lettero, Budapest, 2017
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155733369 · Fordította: Révbíró Tamás, Rudas Tamás

Enciklopédia 4


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

bartok_brigitta P>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a gyilkos bál

Hol a többi kötet? Eddig fel sem tűnt, hogy a fordítás nem a megszokott sorrendben zajlott, így kimaradt néhány kaland, mire újra találkozunk a csapat tagjaival. Véleményem szerint ez okozta azt a hiányérzetet, amit az olvasás közben felfedeztem. Igaz, hogy a könyvek olvashatóak önálló regényként is, mégis vannak olyan visszautalások, amikhez feltétlenül szükséges lenne az előzmények ismerete. Icipicit haragszom.
Mrs. Jeffries és az Upper Edmonton Gardensben álló nagy ház lakói még most is igazán megérik a pénzüket! A nyomozó úr ezúttal mutatott némi fejlődést, és úgy érzem, hogy ezzel a rejtéllyel talán még egyedül is elboldogult volna, de akkor kimaradtam volna ebből a csodálatos hangulatból. Továbbra is élvezem a humoros átkötéseket, a karakterek közötti dinamikát, magukat a karaktereket. A nyomozás most érdekesebbre sikerült, mint a korábbi részben. Könnyed kikapcsolódásnak igazán megteszi. Csak az a hiányérzet ne lenne…

Mariann_Czenema P>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a gyilkos bál

Ritka alkalom, ha egyet kell értenem a fülszöveggel, de most én is csak megerősíteni tudom: akik nem szeretik Poirot hiúságát, vagy éppen unják Miss Marple pletykálkodását, de Agatha Christie-hez hasonló light gyilkosságot keresnek: nos azoknak való ez a könyv!

És azoknak is, akik szívesen olvasnak az angol arisztokrácia hibáiról, mert az irodalmi körben, ahol a gyilkosság megtörténik, bizony-bizony majd mindenki titkol valamit, hazudik :)
(bővebben:
http://czenema.blogspot.hu/2018/02/emily-brightwell-mrs…)

Habók P>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a gyilkos bál

Sajnos eléggé hiányzik a le nem fordított néhány kötet. Így is érthető a könyv, de azért van néhány utalás benne, aminél az olvasó kicsit elakad. De persze enélkül is érdekes a történet. És főleg az, hogy az egyébként rokonszenves felügyelő – láthatóan több kötet óta – semmit nem változott, semmi eredménye nem lenne, ha a háznépe nem dolgozna helyette. Ők viszont egyre jobbak. Szerencsére még van egy kötet magyarul…

Adryenne1991 >!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a gyilkos bál

Kicsit bonyolult. Kicsik sok szereplő. Kicsit összefügg minden mindennel.
A barátnőmtől kaptam karácsonyra, mivel neki nem tetszett a borító. Nekem tetszik. Olyan angolos.
Szívesen kezdtem neki, mivel annak ellenére, hogy nem olvasok olyan sok krimit, nagyon kedvelem ezt a műfajt.
Tetszett. Meglehetősen összetett történet, ahol minden apró kis részletre figyelni kell, de jó kis krimi volt, meglepő csavarral. :)
Mínusz csillag jár nálam, ha össze-vissza kell lapozgatnom, hogy be tudtam azonosítani a szereplőket. Túl sok van belőlük azt hiszem.
Ennek ellenére kíváncsi vagyok a sorozat többi kötetére, így valamikor tuti sort kerítek rájuk. :)

Kovaxka P>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a gyilkos bál

Kicsit szomorú vagyok, mert szeretni akartam. Viktoriánus korban játszódó krimi, ahol nyomoz a cselédség: így elmondva tényleg Agatha Christie és a Downton Abbey szerelemgyereke lehetne spoiler. Sajnos én nem találtam sem érdekesnek, sem bájosnak. Rég kínlódtam ennyit egy rövid krimivel: kiszámítható volt viszont, sematikus és unalmas. Szegény felügyelő kifejezetten idegesített, és a házvezetőnő sem varázsolt el. Sajnálom.

szilvamag P>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a gyilkos bál

Nekem ez a rész is nagyon tetszett! Jó stílusban írt, gyorsan olvasható, nagyszerű kikapcsolódást nyújtó olvasmány volt, melynek a végére érve magam is meglepődtem, hogy mennyire élveztem a könyv remek hangulatát és hamisítatlan angol humorát. Úgyhogy kérem a következőt!
Bővebben: http://szilvikonyvespolca.blogspot.hu/2018/03/emily-bri…

tinuviel89>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a gyilkos bál

Nyomozási módszer a cselédpletykára építve, zseniális. Az írónő első könyvét is szerettem, de ez még jobb. Üde és szórakoztató, érdekes karakterekkel, izgalmas cselekménnyel.

roganedina>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a gyilkos bál

Sokkal jobb volt, mint az első rész. Jobban volt felépítve, sokkal izgalmasabb a történet. Most a felügyelő tutyimutyisága sem zavart annyira. (csak azt nem értem, hogy miért nem sorban adják ki a könyveket… Az első után miért az ötödik jön?)

theodora P>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a gyilkos bál

Viszonylag sok szereplőt mozgatott meg ez a könyv, az elején nem győztem visszalapozni a szereplőlistához, de egy idő után persze memorizáltam a kapcsolatokat.
A felügyelő ügyesebb és szemfülesebb ebben a részben – sőt le is leplezi egy mondatával a kis csapatát. Itt és még néhány visszautalásban érződik, hogy ez már egy későbbi rész, hiába olvasható önállóan is, azért a kis mozzanatok, a karakterek fejlődése, élményei hiányoznak.
A könnyed krimi/cozy mystery műfaj kedvelőinek remek választás ez a könyv, hangulatos, csavaros és tele van szerethető szereplőkkel. Remélem folytatódik a magyar kiadás is!

Mary_J P>!
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a gyilkos bál

Igazi kis könnyed, szórakoztató olvasmány és azt hiszem egyre jobban szeretem is meg a sorozatot, bár őszintén szólva teljesen meg vagyok döbbentve és kicsit fáj is a fordítás sorrendjén, 1. 5. és 7?? :O :( arról nem is beszélve, hogy hol a többi?? :(. Az összes szereplő nagyon szerethető még a kissé ügyefogyott Whiterspoon felügyelő is, aki mondjuk az első részhez képest egész komoly fejlődést mutat szerintem. A történet megint ötletes volt, nem sikerült kitalálnom a gyilkos kilétét se. A nyomozás is szépen haladt, nem tanúskodtak szuper képességekről csak keresgélték a nyomokat, nyitva tartották a szemüket fülüket, nekem ez is nagyon tetszik ettől valahogy sokkal igazibb számomra. Smythe történetére is egyre kíváncsibb vagyok, remélem nem maradok le róla kimaradt kötetekkel…


Népszerű idézetek

Kasztana>!

Pedig számítani lehetett arra, hogy Rowena erre az alkalomra is túlöltözik majd, gondolta, amikor észrevette, hogy Shelby milyen olvatag mosolyt küld az özvegy felé. A férfiak teljesen ostobák. Annyi eszük sincs, hogy észrevegyék, ha a szalonna kutyából készült – akkor sem, ha ott van az orruk előtt.

13. oldal

Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a gyilkos bál

theodora P>!

– Ó a fenébe – mormogta Betsy. – Végre van egy jó kis gyilkosságunk, ez meg itten lábatlankodik.

59. oldal

dokijano>!

Tudja, mit vágott a fejemhez a mai ebéd után? Azt, hogy a nyúl rágós volt! Képes volt megkérdezni, hogy tartunk-e itthon Cockle-féle epetablettát! Azt állította, hogy az ebéd megfeküdte a gyomrát! Hallott már ilyet? Az én hagymás nyúlragum… Az egyik specialitásom!

22-23. oldal, Első fejezet (Lettero, 2017)

dokijano>!

    Beszéd közben Sloan magabiztossága fokozatosan visszatért. Úgy gondolta: talán akad még egy-két ember, aki tudja, hogyan kell verset írni, de velük szemben sincs oka aggodalomra. Itt nem kell nagy versenyre számítania. Legtöbbjük akkor sem ismerne fel egy jó költeményt, ha az odamenne hozzá, és beleharapna az ülepébe.
    Mennyire ostobák ezek. Richard Venerable, a döntőbíró évek óta nem írt semmi érdemlegeset. Valószínűleg olvasni sem igen olvas már, legfeljebb a whiskyspalackok címkéjét. Sloan abban reménykedett, hogy a fickó nem lesz túlságosan részeg a bálon, és át tudja adni a győztesnek járó díjat.

15-16. oldal, Első fejezet (Lettero, 2017)

TiszlaviczMarcsi IP>!

Semmi öröm se lenne a pénzből, ha az ember nem költhetné a barátaira.

277. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barát · öröm · pénz
Habók P>!

Ahogy Betsy mondta egyszer, gyanúsítottakat követni és nyomokat felkutatni sokkal érdekesebb, mint padlót súrolni és ágyneműt vasalni.

theodora P>!

– Jó estét, Gerald – vakkantotta Mrs. Livinston-Graves a helyiségbe rontva. Egy meglehetősen piszkos, csapzott állapotban lévő sziámi macskát tartott a karjában. – Nézd csak meg – siránkozott panaszosan, és a felügyelő orra alá tolta az állatot. – Alphonse csupa sár lett. Szegénykémet odakint találtam, egy bokor alatt reszketett a félelemtől.
Alphonse morgott, és Witherspoon orra felé kapott a mancsával.

31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska

A sorozat következő kötete

Mrs. Jeffries sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Szívtelen
Tasha Alexander: Gyöngyként hulló könnyek
Rob Thomas – Jennifer Graham: Az ezer dolláros bikinivonal
Lee Child: Éjféli szállítmány
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
George Mann: Mechanikus London
Robert Galbraith: Gonosz pálya
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai
Agatha Christie: A kutya se látta
Borisz Akunyin: Azazel