Roncs 18 csillagozás

Emily Bleeker: Roncs

Lillian ​Linden hazudik. Látszólag bátor túlélője egy repülőgép-katasztrófának, azonban hazudik a családjának, a barátainak, az egész világnak, amióta a mentőhelikopterek megtalálták őt és a másik túlélőt, Dave Hall-t, a Csendes-Óceán egy déli, lakatlan szigetén. Csaknem két évvel az eltűnésük után a megmenekülők rivaldafénybe kerülnek, és egyik napról a másikra médiasztárokká válnak. Azonban az igazi történetet nem mondhatják el – tehát hazudnak.

A közönséget lenyűgözi a szerencsétlenül jártak meséje, Lilliannek és Dave-nek azonban vissza kell térniük az életükhöz, a házastársukhoz. Genevieve Randall, a jó szimatú újságíró és hírműsor-vezető azonban nem hisz nekik. Gyanút fog, hogy Lillian és Dave története a többi túlélőről nem igaz. Elszánja magát, hogy kideríti az igazat, nem számít, hány életet tesz ezzel tönkre.

A túlélésről, titkokról, megváltásról szóló lenyűgöző történetben két hétköznapi embert kényszerít egymás mellé a tragédia -végül kénytelenek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576945 · Fordította: Miks-Rédai Viktória
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
336 oldal · ISBN: 9789632457475 · Fordította: Miks-Rédai Viktória
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
336 oldal · ISBN: 9789632457482 · Fordította: Miks-Rédai Viktória

Most olvassa 3

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Hópárduc P>!
Emily Bleeker: Roncs

Nálam ez egyszer olvasós. Nagyon nehezen haladtam vele. Az eleje számomra alig akart beindulni és kissé össze-vissza volt a történet. Utána kezdett kitisztulni, hogy ki kicsoda és ki mit követett el. Sok-sok hazugság a túlélés érdekében.
A történet két szálon fut, múlt és jelen. Az igazság és a hazugság.
A szereplők sem lettek nekem szimpatikusak.

josageszter>!
Emily Bleeker: Roncs

Szerettem. Nagyon érdekes a sztori, gyorsan olvasható és folyamatosan fent tartja az ember érdeklődését. Egyszerre vagyunk a jelenben, amikor Lili interjút ad és utoljára elmeséli a történetet, azt az időszakot, amikor egy szigeten kellett élnie miután lezuhant a magánrepülőjük. Emellett látjuk a múltat, és megtudjuk mi történt ebben az időszakban. Vannak titkok, amiket el kell rejteni, és történtek dolgok, amikről nem lehet beszélni. Vannak benne nehezebb és könnyebb időszakok, az írónő néha egyszerűsített, de nem is „csak” az volt a könyv lényege, hogy mennyire nehéz megélni távol a civilizációtól, hanem arról szól, milyen lesz az ember, ha senki nem felügyel, nincsenek szabályok és nem lát a társadalom. Milyen kiszolgáltatottak leszünk, hogyan próbálunk túlélni és meg tudjuk-e tartani az emberségünket. Nem olvastam az értékeléseket, de gondolom a vége miatt (is) áll ilyen százalékon a könyv. Tény, hogy gyors a vége és hirtelen, de én mindenképpen elképzelhetőnek tartom ezt a befejezést kicsit lassabb verzióban. spoiler Nekem tetszettek a morális kérdések, az érzelmek kibontása, a következmények és a kialakult helyzetek. Szerintem jól ír az írónő és érezhetik sokan csalódásnak vagy egyszer olvasósnak a könyvet, de szerintem ha egyszer is olvassa az ember, akkor szórakoztató és kikapcsoló.

szindilu>!
Emily Bleeker: Roncs

Ami különösen tetszett az a realisztikus leírása a szigeten töltött időnek. Bizony-bizony az ember szőrös és büdös kis lény, ha nem jut hozzá a piperecikkekhez. A megmenekülés utáni időszak már egy picit kevésbé sikerült hihetőre, bár igazából olvasója válogatja, ugyanis ez a könyv nem csak jó kikapcsolódást nyújt, hanem komolyan el is tudja gondolkodtatni az embert néhány érdekes és komoly témában. Ezekről spoiler-mentesen nehéz lenne írni, így nem is megyek bele részletesebben, ha kíváncsiak vagytok rá, szerintem egy olvasást megér :)

Könyveslány P>!
Emily Bleeker: Roncs

Gondban vagyok. Ha nem olvastam volna a borító szöveget, akkor lehet, hogy magasabb értékelést adok a könyvnek, így viszont nem tudok eltekinteni attól, hogy mennyire nem arról szól a könyv, amit az ajánló ígér. Az oknyomozó történet, amiben Genevieve ki akarja deríteni az igazságot a túlélők történetéről, ugyanis egyszerűen nem létezik. Az, hogy kitalálok valamit (tények, bizonyítékok? ugyan!) és egy riportban megpróbálom a gondolataimat a riportalany elé tárni spoiler nem oknyomozás, Genevieve pedig csak mellékszereplőnek tekinthető. Amúgy maga a túlélők története érdekes, a jelenben folyó interjú és a visszaemlékezős részek szépen összekapcsolódnak. David és Lily kedvelhetőek, ugyanakkor spoiler. A külcsín (borító) viszont nagyon rendben van.

mamono>!
Emily Bleeker: Roncs

Én nem a fülszöveg alapján kezdtem olvasni a könyvet, végül is engem nem a nagy titok vonzott a sztorihoz. Én azt vártam tőle, hogy a zuhanásról, meg az utána történtekről olvassak, és ezt teljes mértékig megkaptam. Amiről a fülszöveg alapján azt hittem, hogy mögöttes sztori kiderült, hogy a főszál. Ez pedig nekem nagyon bejött.
Szóval egy repülőgép lezuhan, és a szereplőink egy szigeten találják magukat valahol a földi paradicsom és a földi pokol között. Ahol minden falat életért, minden napért küzdeni kell, ahol az esélyek a „békés öregkorra” igen csekély. Én valószínűleg még a csónakban kihullottam volna a történetből, de „érdekes” volt olvasni a könyvet. Bár olvasás közben az az érzésem volt, hogy kicsit cukormázas a sztori, bár mindig arra hivatkozott a szerzőnő, hogy mennyire lefogytak a szereplői, ennek ellenére a nehézségeket nem kerekítette ki igazán.
A szereplőket jó volt megismerni, de Kent kivételével nem hagytak mély nyomot bennem. Kent pedig spoiler


Népszerű idézetek

Könyvmolyocska1 P>!

– Olyan csinos az arcod, miért nem hagyod, hogy mások is lássák?
Tucatnyi dolgot válaszolhatnék erre, de nem teszem. Sosem teszem.

15. oldal

Könyvmolyocska1 P>!

NÉHA HAZUDNOD KELL. Néha csak így védheted meg a szeretteidet.

7. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Paul. A névtől David halántékán haragosan lüktetni kezdett az ér. Miért kellett máris felhozni? Paul volt messze a legnehezebb hazugságuk – olyan sok mindent kellett eltagadni. Az érzéseit, Lily érzéseit iránta, és hogy milyen pocsék lett minden, miután elment.
– Ebben nem vagyok biztos. – Dave megköszörülte a torkát. – Talán Lilliant kellene erről megkérdeznie, erre ő tudna válaszolni.
– Eszerint nem sok időt töltött Paullal, igaz?
– Ha az ember egy kis szigeten köt ki, lehetetlen elkerülni a másikat – válaszolta Dave bosszúsan.
– Ó, tehát el akarta kerülni Pault és Lilliant? – Genevieve kegyetlenül kifacsarta a szavait. – Miért?
Dave úgy érezte magát, mint a kobra, amelyet a kelleténél többször piszkáltak meg. Kész volt lecsapni méregtől csöpögő fogaival.

Könyvmolyképző KU>!

Megpróbálok visszaemlékezni a vizualizációs technikákra, amelyeket a szülésfelkészítő órákon tanultam. Zen. Teljesen zen leszek. Amikor Kent közrefogja a sebet az ujjaival, mélyebbre húzódok önmagamban, minden képet felidézek, amelyeket a Lamaze-tréning során Karen nővértől tanultam.
Mégis mindkét esetben epidurális érzéstelenítést kaptam, szóval nagy hasznát nem vettem.
Amikor lassan kifújom a levegőt, Kent újra átböki a tűt a bőrömön, ezúttal gyorsabban. Érzem, ahogy a cérna húzódik utána. Amikor a másik oldalra is beszúrja, elveszítem az önuralmamat, és elhúzódok a kis kínzóeszköz elől. Káromkodásfüzér fakad fel mögöttem.

Könyvmolyképző KU>!

Néha elfelejtem, milyen csodás volt az étel. Csokoládé, steak, fánk, pizza, friss zöldbab, hamburger, fagyi… mindaz, amit talán sosem ízlelhetek újra. Már rájöttem, hogy az ízek emléke hamarabb eltűnik, mint a többi érzéké. A „finom” és „ízletes” szavak semmit sem mondanak arról, mennyire hiányzik bármi, ami nem hal vagy patkány vagy csiga vagy változatos érettségű gyümölcs.
A számba tömöm a banán maradékát. Még mindig rémesen éhes vagyok. Mogyoróvaj, igen az csodás lett volna, vastagon a nyomorult banánutánzatra kenve.

Könyveslány P>!

Az, hogy elmenekült az igazság elől, nem vált be valami fényesen: talán, ha az igazság felé fordul, az be fog. Vajon az igazság eltörli majd a múltat, nem hagyva semmit, csak a heget a vállán, és néhány fakuló emléket? Biztosan nem…

Könyveslány P>!

Hogy juthatott valaha az eszébe, hogy egy gyerekes háztartásban világos színeket alkalmazzon?

Könyveslány P>!

A homok forró, égeti az arcomat, de nem érzem. Ez nem igaz, érzem, de meg is érdemlem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dennis Lehane: Viharsziget
Colleen Hoover: Verity
Chandler Baker: Ne add tovább!
Helena Silence: Enigma
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
A. J. Finn: Nő az ablakban
Michael Crichton: Az elveszett világ
Sigríður Hagalín Björnsdóttir: A sziget
E. Lockhart: A hazudósok
Guillaume Musso: Az írók titkos élete