Néma ​bűnök 6 csillagozás

Emilly Palton: Néma bűnök

Nehéz lehet az élet egy olyan családban, ahol az ember fiúnak készült, de lánynak születik. Az anyai szeretet, mint olyan, csak egy eltorzult, hideg formában létezik, ha egyáltalán van, míg az apa nem riad vissza a gyermek bántalmazásától sem. A családon belüli erőszak nagyon is valós, erre pedig E. Palton önéletrajzi regénye a Néma bűnök egy kiváló bizonyíték.

>!
Mogul, 2018
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150022376

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Laura_Bakos 
Emilly Palton: Néma bűnök

Először is szeretném megköszönni az írónőnek a könyvet.
A Könyvhéten volt szerencsém személyesen is találkozni vele, ahol jól kifaggattam pár dologról, amik megmozgatták a fantáziámat. A Néma bűnökről a megjelenés előtt hallottam, egy kedves ismerősöm hívta rá fel a figyelmem. Akkoriban eléggé magam alatt voltam, ezért simán visszautasítottam. Mégis, egyre jobban kezdett érdekelni. Leginkább a róla hallott pozitív vélemények fogtak meg, és az, hogy számomra ismerős témát boncolgat. A szülők viselkedése, szerepe meg ezeknek a kihatása a gyerekük életére.
A regényről tudni kell, megtörtént eseményeket elevenít fel. A szép pillanatoktól kezdve, a fájdalmas emlékeken keresztül. Ezekről fontos beszélni, hiszen másoknak is ismerősek lehetnek azok a történések, amiken a szerzőnek keresztül kellett mennie. Más róla hallani és más átélni.
Hogy végül mi vett rá arra, hogy elolvassam?
A válaszom az, hogy maga az élet.
Egyszóval, én imádtam a könyvet, és nagyon várom a folytatást.
Bővebben itt: —-> https://krvilagakonyvek.blogspot.com/2018/10/emilly-pal…

>!
Borka_V_Szabó IP
Emilly Palton: Néma bűnök

Ritka az olyan alkalom, amikor rettentően büszke vagyok arra, hogy részt vehetek egy könyv megszületésében így vagy úgy, és ezt nem átallom nyilvánosságra hozni.
Emilly könyve ilyen. Tudom, nem tökéletes (nincs tökéletes írása senkinek), a nyelvezete itt-ott körmönfont tud lenni (ilyen a szarkasztikus „rendőrnyelv”, és azt hiszem, ezt máshogy átadni nem lehet), és az írónő első könyve (valahol mindent el kell kezdeni, nem?). Nagyon remélem, hogy lesz még belőle, mivel ez egy sorozat, és már várom a folytatást. (Költői megszólalás volt, hát persze, hogy lesz! Mert majd @Hollótoll kolléganő és én odahatunk! :D)
Emilly létezése maga egy nagy spoiler.
Teljesen szokatlan stílusa és szarkazmussal teli nyelvezete megfogott (még ROW-hoz képest is!), ami miatt imádom, mert ilyet így még nem olvastam sehol. spoiler És az élettörténet, amit leír, a sokszor szívszorongató, sokszor vicces szituációk nagyon is déja vu-sek spoiler, emiatt külön a szívembe tudtam zárni.
Nem tudom szavakba önteni, amit érzek, de ez nekem egy katartikus írás. Shame on me, hogy író létemre nem tudom szavakba önteni, de így jártam. :D
Minden értékelés szubjektív, ahogy a csillagok is, de a mondanivaló miatt – családon belüli erőszak és közösségi verbális bántalmazás – tényleg mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el.
*****
A hivatalos ajánló se hangzik máshogy: „Ez a regény talán nem könnyen olvasható, mert mesélős, egyszerre szarkasztikus és szívet szorongató memoár. Egy nem hétköznapi könyv a sajnos mindennapos magyar valóságról. Érdemes elolvasni, mert Emilly saját világot teremt. Egyedi stand-up komikus stílusban teszi ezt, hiszen a rémségeket csak humorral lehet elviselni.” | Robin O’Wrightly, író

>!
Mike_Menders IP
Emilly Palton: Néma bűnök

„Egyszer már mondtam, hogy szeretlek. Ha valami változik, szólok” – mondta az öreg székely a feleségének.
Nos, hasonlóan konzervatív családba született hősnőnk, akinek a régimódi családmodellben kell helytállnia egy modern világban. Képzeljük el a szigorú, kemény apát, akit a nyak, azaz a manipulatív anya irányít, három gyerekkel a háta mögött. Mindezt tetézi a tény, hogy két lány után egy fiút vártak a szülőszobában, de ehelyett az írónő irónikus személye látta meg a napfényt.
Szóval ha mindezt elképzeltük, akkor lássuk, mi várható: pár pofon fájdalommal leöntve, és köretként némi cinizmussal tálalva – ez utóbbi teszi a könyvet könnyen emészthetővé még akkor is, ha ebben az első részben pár kisebb-nagyobb tragédia is megjelenik.
Bevallom, jól szórakoztam. Nem, nem a fájdalmon, vagy a bántalmazáson, ami azért átkúszik a sorok közt, hanem Emilly nyíltan kegyetlen, ám mégis torz iróniáján, ahogy görbe tükröt tart a „klasszikus”, már-már tanyasi családmodellnek. Megtudjuk, hogyan lehet túlélni egy ilyen gyermekkort a születéstől az első szerelemig.
Nagyon kíváncsi leszek a folytatásra, vajh' mi jöhet még ezután?


Népszerű idézetek

>!
Emilly_Palton I

Egyik nap az egész családnak sikerült egy időben az asztalhoz ülnie. A fatert, mint jó kopóhoz illik, kivételes szimattal áldotta meg a sors. Így neki is feltűnt a vejjelölt túlontúl sok szabadideje. Már nagyon szúrta édesapám oldalát ez a talány.
– Eccsém, te mióta nem dolgozol? – kérdezett rá.
– Megvan az már két hónapja is.
– Miért? – érdeklődött tovább.
– Tudod, tériszonyom van, és legutoljára úgy megszédültem, hogy elküldtek orvoshoz. Így most táppénzen vagyok.
– Az más. Értem. – A család szép csendben eszegetett tovább. Eltelt
– De hát te ács vagy!

Emilly Palton: Néma bűnök 50. oldal

>!
Borka_V_Szabó IP

Amúgy jó gyerek voltam én, igazán. Csak az a fránya tinikor.

>!
Cleaveland

Az életben nem a halál a legrosszabb, ami történhet. Az élet az, amelyben nem jut az ember számára hely.

>!
Borka_V_Szabó IP

Valamikor a nyolcvanas évek elején, egy nyári napon születtem, ez biztos.

(első mondat)

>!
Borka_V_Szabó IP

Az életben nem a halál a legrosszabb, ami történhet. Az élet az, melyben nem jut az ember számára hely.

>!
Borka_V_Szabó IP

Akkor még nem érdekeltek a könyvek, az irodalom és az olvasás. Azt is, amit végül hazavittem, csak azért választottam, mert megtetszett a borítója.
Eltelt jó pár nap, mire otthon a kezembe került a könyv, amit tőle kaptam. Gondoltam, hogyha már odaadta, akkor illő is lenne belekukkantani. Azt hiszem, ekkor szerelmesedtem bele a könyvekbe, ami a mai napig tart.

>!
Borka_V_Szabó IP

Állandóan vittem és hoztam a könyveket, amiket onnantól kezdve faltam. Nem volt olyan, amit ne akartam volna elolvasni, ami ne érdekelt volna. Bármilyen témában is íródott az adott mű, nem érdekelt, csak az, hogy olvashassak. Egy teljesen új, szép világ tárult a szemeim elé, ahol minden lehetséges, csak az író fantáziáján múlt, hogy milyen korba, időbe és helyszínre kalauzol el. Mindent éreztem, láttam, hallottam, amit a főszereplő, itt nem bántott senki. A könyvek lettek a barátaim.

>!
Borka_V_Szabó IP

Anita először halkan, majd egyre hangosabban nevetett. A végén már a szája elé tette a kezét, úgy próbálta eltakarni azt, ami lehetetlen volt.
– Ne röhögj már, ez nem vicces! – dorgáltam meg, de az ő hirtelen támadt jókedve rám is átragadt, és apró mosoly kúszott fel az arcomra.
– Jó, elismerem, alapból nem humoros az, amit mesélünk egymásnak, és nem is azon nevetek.
– Akkor?
– Hát, ahogy előadod a dolgot. Ezért mondtam nemrég, hogy érdekes szemlélettel rendelkezel.
– Dehogy, csak valahogy túl kell élni a hétköznapokat – sóhajtottam. – Meg talán így egyszerűbb, és nem is fontos néven nevezni a gyereket.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kien Nguyen: Amerika hazavár!
Elizabeth Kim: Tízezer könnycsepp
Hegyes Zoltán: Egy apagyilkosság története
Krúdy Gyula: Primadonna
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Augusten Burroughs: Farkas az asztalnál
Morvai Krisztina – Simek Kitti: Kitti
Sophie Andrews: A megsebzett
Alekszandr Szergejevics Puskin: Puskin titkos naplója
Méhes György: Szép szerelmek krónikája