A ​vér 15 csillagozás

Émile Zola: A vér

Esténként már elalszol, rossz leány, ha hosszan elmesélem neked a rózsa kacérkodását és a szitakötő hűtlenkedését. Majd megmutatom én a te lusta szempilláidnak, Ninon. Oly rettentő mesét mondok ma neked, hogy egy hétig be nem hunyod a szemedet. Hosszú mosoly után jól esik a rémület.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Populart Füzetek Interpopulart · Populart füzetek – világirodalom Interpopulart

>!
Interpopulart, Budapest, 1995
102 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636131287 · Fordította: Éber László, Salgó Ernő
>!
Interpopulart, Budapest, 1995
102 oldal · puhatáblás · ISBN: 963613071X · Fordította: Éber László, Salgó Ernő
>!
Interpopulart, Budapest, 1994
102 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636130086 · Fordította: Éber László, Salgó Ernő

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

dre>!
Émile Zola: A vér

Érdekes volt, különösen a Nantas c. elbeszélés tetszett, mert nagyon meglepett a vége. A többi valamivel komorabb volt, de mindegyiknek megvolt a maga hangulata.

dokijano >!
Émile Zola: A vér

    A két nehezen emészthető Zola-regény után egy rövidebb és könnyedebbnek ígérkező kötetet kerestem a szerzőtől, így esett a választásom erre a filigrán kiadványra. No persze az sem elhanyagolható vonzerő, hogy egyrészt megtalálható a MEK-en, másrészt novellákat tartalmaz, amelyeket mindig is jobban preferálok a hosszú regényeknél. off.
    Ez a vékony kötet négy novellát tartalmaz: a Jacques Damour, az Egy szerelmi éjszakáért, a Nantas és a címadó A vér c. írásokat.
     Jacques Damour tisztes szegénységben éldegél a családjával mindaddig, amíg kitör a kommün. spoiler A végén aztán mégis megbékél, és jobbra fordul az addigi kalandos és küzdelmes élete.
    Az Egy szerelmi éjszakáért című novellából egy bűnesetet és következményét ismerhetjük meg. Nem volt idegborzoló. Némi merészséggel azt is mondhatnám, hogy kitalálható a vége. De az ember mégis kíváncsi Zola megoldására.
    A Nantas egy érdekházasság és következményeinek rövid története. A vége meglepően romantikusra sikeredett. A naturalista Zolától vadabb lezárást vártam.
    A vér c. novellában négy hadfi meséli el a véres csatát követő rémálmát. spoiler Eléggé szürreális rémálmok: Zola nem elégszik meg a patakzó vérrel, egyenesen vértengert vízionáltat a hőseivel. De szerencsére a lezárás már békésebb, lásd az idézetet (spoiler-veszély!)
    Könnyebben olvasható történetekre számítottam, aztán mégis hosszabb időbe tellett elolvasni, mint az előtte olvasott regényeket. No nem azért, mert lassan haladtam vele, hanem mert semmi ingerenciát nem éreztem a folytatásra egy-egy történet végén. Nem tudom, vajon más novellákat is írt-e Zola, mindenesetre ez a négy története nem nyerte el a tetszésemet. Azt hiszem, maradok a regényeinél, de azokat is csak óvatosan adagolva.

Geo>!
Émile Zola: A vér

Tetszett ez a kis kötet, Zolatól az első olvasásom volt.
De nem utolsó. Már az első sorokban megfogott az írói stílusa.
A történetek pedig szívszorítóak, igazak emberiek és tragikusak voltak.
Jacques Damour története, élete fájdalmas példa számomra.

3 hozzászólás
bcsilla>!
Émile Zola: A vér

Első mű Zolától, amit olvasok, könnyen olvasható, érdekes történetek, fogok még tőle olvasni.


Népszerű idézetek

dokijano >!

Igaz, hogy Damour hétfőnként néha szünnapot csinált, de eszén maradt és lefeküdt, ha sokat ivott, másnap pedig, visszatérve a munkához, semmirekellőnek nevezte önmagát.

Jacques Damour, Első fejezet

tgorsy>!

Nantas anyjától örökölte a makacs becsvágyat. Gyors elhatározású, hideg akaratú fiatalember volt. Már egészen fiatalon erőnek mondta magát. Gyakran nevettek rajta, ha bizalmas közlésekre ragadtatta el magát és ismételte kedvenc mondását: „Erő vagyok.” Ez a mondás komikussá vált, ha vékony fekete kabátjában látták, amely fesledezett a vállán és amelynek ujjai csuklóin fölül értek. Így lassanként valóságos kultuszt űzött az erőből, csak azt látta a világon, abban a meggyőződésben, hogy mégis csak az erősek győznek. Szerinte elég akarni és erősnek lenni. A többi nem fontos.

Vasárnaponként, amikor egyedül sétált Marseille kiégett határában, lángésznek érezte magát; lényének legmélyén mintegy ösztönszerű inger hajtotta előre; aztán hazament burgonyát enni rokkant apjával, de azt mondta magában, hogy valamikor még kivágja majd a maga részét abban a társadalomban, amelyben harminc éves létére még semmi sem volt. Nem alacsonyrendű irigység, a köznapi élvezetek megkívánása volt ez, hanem egy oly értelem és akarat igen tiszta érzése, amelyek nincsenek a maguk helyén és logikai kényszerűségből fel szándékoznak emelkedni arra a helyre.

65. oldal (Nantas)

tgorsy>!

…megvetését nyilvánította aziránt, amit társadalmi konvencióknak nevezett és aminek az átlagemberek alá vannak vetve. Mit határoz a tömeg véleménye, ha reá taposunk! Csak felsőbbrendűnek kell lenni. A mindenhatóság mindent kiment.

75. oldal Nantas

2 hozzászólás
dokijano >!

Egy hónap múlva Damour Amerikában volt.

Ekkor zűrzavaros élet következett, amely találomra a különös, de egyúttal köznapi kalandok egész sorába sodorta. Megismerkedett mindenfajta nyomorral, belekóstolt mindenfajta szerencsébe. Háromszor is azt hitte, hogy együtt van a százezer frankja, de minden elolvadt az ujjai között, meglopták és végső erőfeszítésében maga veszítette el mindenét. Végeredményben sokat szenvedett, dolgozott és egy inge sem maradt.

Jacques Damour, Második fejezet

dokijano >!

Ekkor Nantas magasabbra emelte szemét, a homályban morajló Párizsra, a bal part utcáira, tereire, kőpartjaira, amelyeket a táncoló gázlángok világítottak meg és letegezte Párizst, bizalmaskodó, fölényes volt hozzá:
    – Most az enyém vagy!

Nantas, Első fejezet

dokijano >!

    Numeában Damour jól viselte magát. Munkát talált, reményt nyújtottak neki a kegyelemre. Igen szelíd ember volt, szeretett a gyermekekkel játszani. Nem foglalkozott többé politikával, keveset érintkezett társaival, magányosan élt; legfeljebb azt vethették szemére, hogy nagyritkán iszik, de részegségében is jó fiú volt, aki forró könnyeket sírt és magától lefeküdt. Megkegyelmezése tehát bizonyosnak látszott, ekkor azonban egyszerre eltűnt. Bámulva értesültek róla, hogy négy társával megszökött.

Jacques Damour, Második fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Maurice Leblanc: Arsène Lupin, az úri betörő
Lev Tolsztoj: Ivan Iljics halála
Gárdonyi Géza: Az én falum
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai
Lev Tolsztoj: Ivan Iljics halála / Szergij atya
Stefan Zweig: Ámok
Lev Tolsztoj: Kreutzer-szonáta
Agatha Christie: Poirot nyomoz
Karen Blixen: Karnevál
Babits Mihály dráma- és prózafordításai