A ​Patkányfogó (Rougon-Macquart család 7.) 212 csillagozás

Émile Zola: A Patkányfogó Émile Zola: A Patkányfogó Émile Zola: A Patkányfogó Émile Zola: A Patkányfogó Émile Zola: A Patkányfogó Émile Zola: A Patkányfogó Émile Zola: A Patkányfogó Émile Zola: A Patkányfogó Émile Zola: A Patkányfogó Émile Zola: A Patkányfogó Émile Zola: A Patkányfogó Émile Zola: A Patkányfogó Émile Zola: A Patkányfogó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A regény egy külvárosi csapszékről, Colombe apó Patkányfogójáról kapta a címét. Ez a csapszék a regényben félelmetes jelképpé mélyül: mint valami iszonyú mocsár, elnyeli Coupeau-t, a szerencsétlenül járt bádogossegédet, elemészti iszákos munkatársait, sírjává lesz Gervaise-nek, a Párizsba szakadt, szánalomra méltó mosónőnek is. Gervaise – a regény főhőse – szívósan küzd a fojtogató sors ellen, de felőrlődik férje és szeretője között, akik irgalmatlanul gyötrik, s lelketlenül kihasználják.

Eredeti mű: Émile Zola: L'Assommoir

Eredeti megjelenés éve: 1877

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Diákkönyvtár

>!
Európa, Budapest, 2004
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630775867 · Fordította: Antal László
>!
Pán, Budapest, 1992
390 oldal · ISBN: 963796519X · Fordította: Antal László
>!
Európa, Budapest, 1986
468 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630740184 · Fordította: Antal László

8 további kiadás


Enciklopédia 9

Helyszínek népszerűség szerint

Patkányfogó


Kedvencelte 42

Most olvassa 25

Várólistára tette 137

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Émile Zola: A Patkányfogó

Olyan ez a regény, mint egy irodalmi szociológiai-tanulmány Párizs egykori munkásságáról, a szerencsétlen alsó osztálybeliekről. A Rougon-Maquart regénysorozat hetedik része egy külvárosi csapszékről, Colombe apó „Patkányfogó”-járól kapta a címét. Ez a csapszék a regényben félelmetes jelképpé mélyül: mint valami iszonyú mocsár, elnyeli Coupeau-t, a szerencsétlenül járt bádogossegédet, elemészti iszákos munkatársait, s sírjává lesz Gervaise-nek is, a Párizsba szakadt, szánalomra méltó mosónőnek. Gervaise – a regény főhőse – szívósan küzd a fojtogató sors ellen, de végül – ha ideiglenesen jobbnak tűnik is sorsa – felőrlődik férje és szeretője között, akik irgalmatlanul gyötrik, s lelketlenül kihasználják. Az alkohol közvetlen és közvetett pusztító hatása is érzékletesen kerül ábrázolásra, erkölcsi tanulság, útmutatás is ez a javából…

>!
Sapadtribizli P
Émile Zola: A Patkányfogó

Annyira személyessé vált számomra ez a könyv, hogy nehezen vettem rá magam az értékelésre… Alapjaimban rengetett meg…
Azt hittem, hogy Párizs külvárosának szegénységben megnyomorult embereinek történetét fogom olvasni, sok piszkot, mocskot, feketeséget. E helyett olvastam egy megnyomorult családról, szegénységről, piszokról, feketeségről, de olyan volt, mintha ez a család nem Párizsban, nem több évtizeddel ezelőtt, mégcsak nem is a külvárosban lenne, hanem a szomszédban, vagy éppen a családban – és ez volt ami annyira megrázott engem! Nem bújhattam ki a történetből, hogy á, ez a kor lejárt, vagy ez a közeg távol van tőlem – mert nem! Mert azért jól indultak a dolgok, nagyon is jól! És mégis elcsúszott valami… Szenvedélyesen kerestem, hogy mi is, és miért is… Mert ha ennyire igaz, és személyes tudott lenni, akkor ez a lecsúszás azért ott van az ember mellett, és fenyeget… Nagyon vékony a határ…
Mentem az utcán a központban. Előttem volt egy nő, semmi extra nem volt rajta, vagy vele. Tisztán láttam az arcát, azt a pillanatot, amikor meggörnyedt, erőlködött, és kiszakadt belőle egy nagy ordítás… Kiabált, visított, nem értettem, hogy mit, megrémültek az emberek, és próbáltak arréb menni – én is. Szégyenemben és a miatta érzett bánatomban, hirtelen Gervaise-vé vált szemeben ott az a nő… Abbahagyta a kiáltást, fogta a hátitáskáját, és elment.
Erről szól számomra ez a könyv.

4 hozzászólás
>!
Ikarosz
Émile Zola: A Patkányfogó

Zola az egyik kedvenc íróm, pedig nem sok happy endet írt. Ő az emberi nyomorúság krónikása, a gyarlóság és esendőség megéneklője.
Bár ahogy a művei, úgy ez is a korabeli társadalom viszonyai között játszódik, mégis örök. Azért örök, mert valójában az emberről szól, nem konkrét személyekről, és az ember olyan ma is, mint 150 éve.
Ennek a regénynek a legfőbb tanulsága a nyomor újratermelődése, ahogy azok, akik kemény munkával kilábaltak belőle, néhány pillanat alatt visszazuhanhatnak és a legjobb szándékúakat is elnyelheti a mocsár, ha nem vigyáznak.
Manapság, milliónyi létminimum közelében tengődő országában talán sokkal fontosabb ez a könyv, mint elsőre gondolnánk.

>!
Dana
Émile Zola: A Patkányfogó

Hiába fogjuk be orrunk, Párizs homályos és haltól, festéktől, munkától bűzlő negyedének átható szaga mindenképp áthatja érzékeinket. Gervaise tragikus és megrázó alázuhanása ebbe a bűzbe magával rántja az olvasót is, ebbe a mocsárba, ahonnan mintha nem vezetne kiút, és ahol olyan könnyű visszazuhanni az ismerős szagba. Embertelen. Vagy istenten. Mindenképp megrázó.

>!
ppeva P
Émile Zola: A Patkányfogó

Vitáztunk egyszer, hogy vajon szép-e az, ha a csúnyát szépen írják meg.
Zola ebben a könyvében bemutatta, hogy a sárból is lehet aranyat csinálni… Zseniális volt, ahogy bemutatta a társadalom legalján tengődő emberek, emberroncsok életét.
Hihetetlen bátorság kellett hozzá, hogy 150 évvel ezelőtt ilyen témához nyúljon, és merőben „forradalmi” volt a nyelvhasználat. Érzékletesen mutatja be a főszereplő család felemelkedését a szorgalom, kitartás, szeretet eredményeképp – majd anyagi és erkölcsi lecsúszását, tönkremenését az alkoholnak, lustaságnak, közömbösségnek köszönhetően.
Nagyon érdekes véletlen, hogy A Patkányfogóval párhuzamosan olvastam Prustól A bábut. Hasonló korban íródott, az írók nagyjából kortársak. Prus regényének Varsó mellett Párizs is színhelye – Prus idealizálta Párizst (Varsóhoz képest), Zola viszont bemutatta a város legnyomorúságosabb részeit is. De voltak néhol bekezdések, ahol szinte megzavarodtam, melyik könyvet is olvasom éppen. :)

>!
Traclon
Émile Zola: A Patkányfogó

Alighanem rekordot döntöttem azzal, hogy egészen 2010 novemberétől 2013 júniusáig sikerült ezt a könyvet olvasnom. Ennek viszont megvolt az oka.
A könyvnek körülbelül a kétharmadán mindössze két hét alatt szaladtam végig, ugyanis amikor nemrég újra elővettem, hogy haladjak vele ismét egy keveset, annyira elkapott a hangulata, a mondanivalója, a nyelvezete, a cselekménye, összességében az egésze, hogy faltam a lapokat. Hozzáteszem, nem véletlen, hogy az azt megelőző két és fél évben sem hagytam félbe soha, csak parkoltattam az olvasását – időnként 20-30 oldalakat haladva vele –, mert a legelejétől éreztem, hogy csak a megfelelő pillanatban kell, hogy elkapjon, és akkor nagyon fogom szeretni. Ez most végre megtörtént.
Ez a mű igenis szépirodalom. Fantasztikus a fogalmazásmódja (külön ki kell emelni a magyar fordítást is), remekül visszaadja a korabeli emberek gondolkodás- és beszédstílusát, és nagyon erőteljes emberi jellemkritikát ad át. A szereplők mindegyike egytől egyig undorító, ellenszenves figura, legszívesebben gépágyúval lőttem volna halomra mindet. A féktelen, aljas rosszindulattól kezdve (Lorilleaux-ék), az önző, züllésbe vezető hedonista lustaságon (Coupeau) át az álnok, hazug kétszínű, behízelgő képmutató haszonlesőig (Lantner) az emberi lélek árnyoldalának minden aspektusát felvonultatja. Egyedül a főszereplő Gervaise-t tudtam leginkább sajnálni, bár nem egyszer őrá is dühös voltam, amiért nem képes kitörni abból a fertőből és nyomorból, ami lassan, de biztosan ellepi a feje búbjáig. Pedig a segítő kart odanyújtja neki a sors nem egyszer, és ő maga is átérzi, hogy meg kellene ragadnia, végül mégsem teszi, inkább ragaszkodik azokhoz, akik megvetik, lenézik, kihasználják és keresztbe tesznek neki.
Zola leíróképessége pedig zseniális. A kilátástalan, embertelen nyomort ilyen érzékletesen nem sokan tudnák átadni rajta kívül. Amikor a rongyrázó lakomákról írt, szinte magam is úgy éreztem, mintha betegre zabáltam volna magam, amikor pedig a napokon, heteken át tartó nincstelenséget festette le, akkor pontosan éreztem a kínzó éhséget…
Lesz még olyan kötete a sorozatnak, amit kézbe veszek, az már ezek után biztos!

13 hozzászólás
>!
lilijan
Émile Zola: A Patkányfogó

hát nem lett tőle jobb kedvem, de valahogy éreztem, hogy most nem egy könnyed nyári szórakoztató-szennyet (vagy kevésbé szennyet) tartok a kezemben, így brutális, gyomorforgató hangulatától függetlenül igen jó regénynek tartom. az atmoszféraépítés tökéletes, de mégsem nyomja el a történetetet, a tanulságok egyértelműek, de nem szocialista ifjúságnevelő módon távoliak és szájbarágósak, az pedig, hogy így utánajárt a korabeli szlengnek, nyelvi finomságokkal is gazdagította a művet, bár ezt egyértelműbben csak az eredeti nyelven történő olvasás után állíthatnám. ja, és kivételesen sikerült egy olyan alkoholizmus-ellenes regényt írni, amitől tényleg nem támad kedve az embernek inni, ezt garantálhatom.

>!
Dénes_Gabriella
Émile Zola: A Patkányfogó

Nagyon érdekes olvasmány. Zolás, mi tagadás… a naturalista leírások már-már szaglanak.

Annyira lehangolt, hogy a felívelés elején annnnnnnnyira lehet tudni, hogy merre fog kifutni ez az egész.

Nagyon merész társadalmi rajz. Nagyon megdöbbentő. Ha ma írna valaki ennyire konkrétat, vagy nagyon elkussolnák az egészet, vagy nagyon támadnák érte. De megérné… Az anyáskodó felnőtt kislányért majd megszakadt a szívem…

Nagyon szembeötlött, hogy miközben Gervaise áll a középpontban, végig mennyire férfiszempontú az egész leírás :-). Nyilván, mi más is lehetne.

Nagyon érdekesnek tartom a cím és a szöveg viszonyát. Többféle értelmezési perspektívát tár elénk. Azt gondolom, de lehet, hogy túlfilózom a dolgot… hogy többet ad, mint például a Nana. Vagyis nem megjelöl és körülír valakit/valamit, hanem a kocsma mellett a nyomorúságos életre (lásd regény zárlata) is utal, plusz a züllésre is. Nyilván, így nagy kezdőbetűvel a züllés helyére asszociálhatunk. De ez most több. Szerintem.

4 hozzászólás
>!
dtk8 P
Émile Zola: A Patkányfogó

Zolával eddig elkerültük egymást. Vagyis tudtam én róla Karinthytól, meg úgy általában, ezért úgy ültem le olvasni, hogy akkor jöjjön a szenny, a mocsok. Eleve a címéből azt gondoltam, hogy a kocsmában fog játszódni.
Erre megjelenik Gervaise, akit jól pofára ejtenek, de aztán fenekel, összekaparja magát, talpra áll. Indul a szerelem Coupeau-val, jön a kis Nana, a bolt, szóval minden kezd klappolni. Úgy megnyugodtam ettől, hogy meg is kedveltem Gervaise-t, és drukkoltam neki, hogy összejöjjön. És így még jobban fájt aztán a mocsok. Gervaise-t a környezete húzza le magával, és válaszképpen ő sorban bányássza elő magából a hét főbűnt. Mikor azt hittem, hogy már nincs lejjebb: volt. Lalie története pedig végképp betette a kaput.
Arra gondoltam, hogy folytatom majd a Nanával, de most egy tíz évet várok még vele.

6 hozzászólás
>!
RKAti P
Émile Zola: A Patkányfogó

Latin-magyar szótár szerint a horror jelentése:
horror, oris m
-borzadás {átv}
-borzalom {átv}
-hidegrázás {eü}
-irtózás {átv}
-irtózat {átv}
-iszony {átv}
Ebben az értelemben számomra, horror könyvek szerzői elsősorban Émile Zola és Tar Sándor.
(sajnálom Stephen (King) labdába sem rúghatsz!)
@Riru kedvencét olvastam!


Népszerű idézetek

>!
Nílkantha

Gyereket csinálni nem nagy sor, felnevelni – ugyebár? –, az a művészet.

101. oldal (Kriterion, 1972)

>!
NannyOgg SP

A férfiak gyakran egyetlen éjszakáért nősülnek: az elsőért; csakhogy az elsőt követi a többi, és jönnek a nappalok vég nélkül, és jön az egész élet, ők pedig addigra már réges-régen beleuntak…

53-54. oldal (Európa Könyvkiadó, Budapest, 1986)

Kapcsolódó szócikkek: házasság
>!
Nílkantha

Aki a mocsokban hever, nem örül, ha rásüt a nap.

371. oldal, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1972

>!
Nílkantha

…a gyerek úgy szaporodik a nyomorban, mint trágyadombon a gomba.

150. oldal, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1972

>!
nuskod

Egymás hegyén-hátán, együtt rohadtak; ha pár rohadt alma akad a kosárban, a többi is megromlik.

>!
Nílkantha

Mindig akadnak jótét lelkek, akik sietnek megvinni a kellemetlen újságot, […]

371. oldal, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1972

>!
Nílkantha

Mindenhez hozzászokhat az ember, de sajnos, az evésről nem tud leszokni.

386. oldal, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1972

>!
dtk8 P

Istenem, a megszokás elkoptatja a tisztességérzetet is, mint akármi mást.

>!
Nílkantha

…ha a béka felfuvalkodik, ökörnek hiszi magát.

300. oldal, Kriterion Könyvkiadó Bukarest, 1972

>!
levendulalány

– Elment az eszetek, hogy politikán vesztek össze? … Ingyencirkusz a politika! Érdekel az minket? … Rakjanak oda akit akarnak, királyt, császárt, tudomisénkit, én akkor is megkeresem a magam öt frankját, s eszem és alszom, nem igaz? … Hülyeség az egész!

78. oldal


A sorozat következő kötete

Rougon-Macquart család sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Victor Hugo: A nyomorultak
Honoré de Balzac: Elveszett illúziók
Honoré de Balzac: Goriot apó
Honoré de Balzac: Eugénie Grandet
Anne Brontë: Wildfell asszonya
Madame de Lafayette: Clèves hercegnő
Louis Aragon: A bázeli harangok
Gustave Flaubert: Bovaryné
Irvine Welsh: Trainspotting
Honoré de Balzac: Gobseck / Goriot apó