La ​vie devant soi 10 csillagozás

Émile Ajar: La vie devant soi Émile Ajar: La vie devant soi Émile Ajar: La vie devant soi

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Signé Ajar, ce roman reçut le prix Goncourt en 1975. Histoire d'amour d'un petit garçon arabe pour une très vieille femme juive : Momo se débat contre les six étages que Madame Rosa ne veut plus monter et contre la vie parce que „ça ne pardonne pas” et parce qu'il n'est „pas nécessaire d'avoir des raisons pour avoir peur”. Le petit garçon l'aidera à se cacher dans son „trou juif”, elle n'ira pas mourir à l'hôpital et pourra ainsi bénéficier du droit sacré „des peuples à disposer d'eux-mêmes” qui n'est pas respecté par l'Ordre des médecins. Il lui tiendra compagnie jusqu'à ce qu'elle meure et même au-delà de la mort.

Eredeti megjelenés éve: 1975

>!
Mercure de France, Párizs, 2013
204 oldal · ISBN: 9782715216440
>!
Gallimard, Paris, 2010
274 oldal · ISBN: 9782070373628

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

János_testvér I>!
Émile Ajar: La vie devant soi

Igazi tragikomikus mű, Örkényhez, Rideghez hasonló. Semmit nem olvastam eddig Ajartól, nem is értem hogy maradt ki, pláne egyetemen. Nem olvastam utána, de gondolom, korrekt az, ahogyan ezt a sajátos szegmensét ábrázolja a francia társadalomnak. Ami másnak adminisztratív vagy rendőrségi ügy, az a főszereplőknek barátok, élet, halál.

noramaria>!
Émile Ajar: La vie devant soi

Bármennyire is rövid ez a könyv, nem az a fajta, amit fél nap alatt elolvas az ember. Húszoldalanként tartani kell egy kis szünetet, mert annyira felkavaró minden szinten, ahogy az ártatlanság virágozni tud a legnagyobb nyomorban is.

unveiling_scarlet P>!
Émile Ajar: La vie devant soi

Atyaég! Ez a könyv valami mesteri! És annyira örülök, hogy úgy döntöttem, franciául olvasom, mert hihetetlen élmény volt!
Gah, még a hideg is ráz!

Sorsa>!
Émile Ajar: La vie devant soi

Még gimnáziumban volt feladva kötelező olvasmányként, és az egyik leggyönyörűbb könyv volt, amit valaha olvastam. Igazán szívhez szóló, elgondolkodtató alkotás, nem csoda hogy díjat nyert. Ajánlom mindenkinek, ha teheti olvassa eredetiben, nem bánja meg!

SandraMarseille>!
Émile Ajar: La vie devant soi

Nehéz bármit is mondani erről a könyvről, mert engem is letaglózott a végére és még mindig a hatása alatt vagyok, így valamilyen szinten megértem, hogy ilyen népszerű lett és nagyon jó értékeléseket kap. Sokkoló és szűrő nélkül mutatja be a társadalomból kivetett emberek kegyetlen valóságát. Zsidó koncentrációs tábort megjárt kiöregedett prosti hamis papírokkal, aki nevelőotthont működtet a prostituáltak eldobott gyerekei számára, de van itt nehéz sorsú jólelkű traveszti, elmebaj, gyilkosság, eutanázia és a rasszizmus témáját is súrolja felszínesen. A gyerekszemszög szerintem sokat ront a könyvön, mert sokat nem ért még a világból és ez a szűrő nélküli impulzusáramlás teljesen kaotikussá teszi a könyvet.


Népszerű idézetek

Effy>!

C'est pas nécessaire d'avoir des raisons pour avoir peur, Momo.

ℕnabella>!

Je pense que pour vivre, il faut s'y prendre très jeune, parce qu'après on perd toute sa valeur et personne ne vous fera de cadeaux.

ℕnabella>!

Lorsqu'il n'y a personne pour vous aimer autour, ça devient de la graisse.

ℕnabella>!

… les cauchemars, c'est ce que les rêves deviennent toujours en vieillissant.

ℕnabella>!

Je sais qu'il y a beaucoup de gens qui font du bien dans le monde, mais ils font pas ça tout le temps et il faut tomber au bon moment. Il y a pas de miracle.

Nolya>!

Monsieur Hamil aussi, qui a lu Victor Hugo et qui a vécu plus que n'importe quel autre homme de son âge, quand il m'a expliqué en souriant que rien n'est blanc ou noir et que le blanc, c'est souvent le noir qui se cache et le noir, c'est parfois le blanc qui s'est fait avoir.

Nolya>!

J'ai souvent remarqué que les gens arrivent à croire ce qu'ils disent, ils ont besoin de ça pour vivre.

ℕnabella>!

Les psychiatriques sont des gens à qui on explique tout le temps qu'ils n'ont pas ce qu'ils ont et qu'ils ne voient pas ce qu'ils voient, alors ça finit par les rendre dingues.

ℕnabella>!

C'est pas la peine de discuter avec les drogués, ils n'ont pas de curiosité.


Hasonló könyvek címkék alapján

Honoré de Balzac: Splendeurs et misères des courtisanes
Antal Szerb: Le voyageur et le clair de lune
Honoré de Balzac: Le Père Goriot
Milan Kundera: L'Insoutenable légèreté de l'être
Antoine de Saint-Exupéry: Le Petit Prince
Victor Hugo: Les Misérables (francia)
Carlos Ruiz Zafón: Marina (francia)
Robert Merle: La mort est mon métier
Imre Kertész: Être sans destin
Patrick Süskind: Le pigeon