Könnyű ​sushi 3 csillagozás

Emi Kazuko: Könnyű sushi

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas népszerűségnek örvend. Ehetjük könnyű ebédként vagy nagyobb vacsora részeként, de vendégvárónak is tökéletes.
Emi Kazuko Londonban élő, japán gasztronómiai író és újságíró 30 eredeti receptje alapján otthon is finom sushit és sashimit készíthetünk. A Könnyű sushi receptjeihez a szerző Magyarországon is könnyen beszerezhető hozzávalókat választ, a spenóttól, spárgától és répától kezdve a rákig, füstölt lazacig és az omlettig. A könyv egyik fejezetében gyerekeknek szóló recepteket is találunk.

>!
Corvina, Budapest, 2009
64 oldal · ISBN: 9789631357912 · Fordította: Kúnos Linda

Enciklopédia 4


Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Dyngo>!
Emi Kazuko: Könnyű sushi

Ha valaki még sosem készített sushit, ez a könyv tökéletes segítség, hogy elkezdje. Életem első saját készítésű sushitekercsei is egész profin néztek ki, nem estek szét, és a rizst is csak egyszer égettem oda (ami természetesen nem a könyv hibája volt!), másodjára már sikerült. :) Nincs szükség semmilyen speciális felszerelésre, profi eszközök nélkül is tökéletesen elkészíthetőek az ételek – kivéve az alapanyagok, azok természetesen elég speciálisak. Az egyetlen fontos dolog a bambuszgyékény, de ez manapság már szinte minden háztartásban fellelhető/olcsón megvásárolható.
Nagy piros pont, amiért a végén össze van gyűjtve, hogy Magyarországon hol szerezhetőek be az alapanyagok.

S_E_Tünde>!
Emi Kazuko: Könnyű sushi

könnyű??? Az relatív. A kihívás a rízs.. nekem az vagy sikerül vagy nem :D de a receptek tényleg könnyűek

rollergirl64>!
Emi Kazuko: Könnyű sushi

Nagyon jól leírja, hogyan készítsük el a sushit lépésről lépésre. A végén pedig néhány beszerzési hely is fel van tüntetve, ami nálam külön pluszpont.


Népszerű idézetek

Szelén>!

A sashimi lényege, hogy tökéletesen friss halból készül. Ha tehetjük, vásároljunk olyan helyen, ahol jelölik, hogy a hal sashiminek vagy sushinak való. Ha lehet, egész halat vásároljunk, ne előre szeleteltet. A halárust megkérhetjük, hogy szeletelje fel nekünk. A nagyobb halak esetében, mint amilyen a tonhal és a lazac, a szelet is megfelel.

56. oldal, Klasszikus sashimi

Kapcsolódó szócikkek: hal · sashimi · tonhal
S_E_Tünde>!

tofubagyuk inari-zushi (6 tofubatyuhoz)
▼1/2 adag ecetes rizs
▼3 friss japán sült tofu (abura-age)
▼3/4 csésze leves-sűrítmény
▼2 evőkanál mirin (rizsborÖ vagy édes sherry
▼2 evőkanál japán szójaszósz (shoyu)
▼2 szárított shiitake gomba
▼5 cm-es répadarab, apróra vágva
▼1 evőkanál szaké (elhagyható)
tálaláshoz:
▼pácolt gyömbér
▼japán szójaszósz (shoyu)

▲Készítsük el az ecetes rizst (sumeshi) a 11. oldalon leírtak szerint
▲A sült tofut (abura-age) tegyük vágódeszkára, és sodrófával mindegyiket hengergessük meg. Ezzel elváasztjuk egymástól a tofu vékony rétegeit, hogy majd szűrjük le – így kevésbé lesz olajos.
▲Mindegyik darabot vágjuk félbe, és vágott felénél óvatosan nyissuk szét (ha még nem nyílt volna ki), hogy egy kis tasakot kapjunk.
▲A levessűrítményt és a vizet 2 evőkanál cukorral egy lábasban felforraljuk. Beletesszük a tofubatyukat, és közepes lángon 3 percig főzzük, majd hozzáadunk 1 evőkanál mirint és 1 evőkanál szójaszószt. Körülbelül 10 percig kis lángon főzzük, amíg az összes folyadék el nem párolog. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
▲Eközben a szárított shiitake gombát legalább 30 percre meleg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, de az áztatólevet megtartjuk. A gombák szárát levágjuk, kalapjukat felaprítjuk. Az áztatóléből 1/4 csészényit lábasba öntünk, hozzáadjuk a maradék cukrot, mirint, szójaszószt és a szakét, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a répát és a shitakét, és 3-4 percig gyöngyöztetjük, amíg a folyadékot szinte teljesen fel nem szívja. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
▲A meleg rizshez hozzákeverjük a megfőzött répát és gombát. Kezünket ecetes vízbe mártva 6 golyót formázunk a rizsből. A felesleges levet kinyomjuk a tofubatyukból, és ujjainkkal kinyitjuk. Mindegyik batyuba nyomjunk egy rizsgolyót, és ha akarjuk, ráhajthatjuk a szélét. A batyukat félbe is vághatjuk, és a sarkába tehetjuk a rizst, hogy háromszögletű „Napóleon-kalap” legyen az eredmény.
▲Tálaláskor pácolt gyömbért és szójaszószt kínálunk hozzá.

40. oldal

Szelén>!

A rizsfőzés sikerének kulcsa az, hogy úgy bánjunk vele, mint egy gyerekkel: gyengéden, de határozottan.

bevezető

Kapcsolódó szócikkek: rizs
Szelén>!

A sushi általános elnevezés, azokat az ételeket jelöli, amikben „sumeshi”, azaz ecetes rizs van. A sushit soha ne tegyük hűtőszekrénybe, mert megkeményedik! Az ecet miatt a rizs néhány napig friss marad, ha becsomagolva, hűvös helyen tároljuk, például árnyékos ablakpárkányon.

11. oldal, Ecetes rizs: sumeshi

Kapcsolódó szócikkek: rizs
Szelén>!

Közvetlenül a tekercsek összeállítása előtt a gáztűzhely takaréklángja vagy elektromos sütőlap felett pirítsuk néhány másodpercig a norit, hogy ropogós legyen, és intenzívebb ízű.

12. oldal, Egyszerű sushitekercs: norimaki

Szelén>!

A vastag tekercsek általában ötféle különböző színű tölteléket tartalmaznak, egész norilapba tekerve. Enni nehezebb, de vendégeinket elkápráztathatjuk vele.

19. oldal, Nagy sushitekercsek: futomaki

Szelén>!

A kézzel formázott, azaz nigiri-zushi a sushik királya. Bár látszólag egyszerű, valójában ezt a legnehezebb elkészíteni, és még Japánban sem gyakran készítik házilag.

46. oldal, Kézzel formázott sushi: nigiri

Szelén>!

A sushizsargonban garinak hívják a savanyított gyömbérszeletet. A sushi és a sashimi elengedhetetlen kísérője. Nemcsak megenni jó, de szájfrissítőnek is kiváló.

62. oldal, Pácolt gyömbér

Kapcsolódó szócikkek: sashimi

Hasonló könyvek címkék alapján

Campos Jiménez Maria (szerk.): Japán konyha lépésről lépésre
Raj Tamás – Oláh Tamás: Aladdin konyhája
Lydia Darbyshire (szerk.): Ázsia ízei
Mark Edwards – Nobu Matsuhisa: Nobu
Nemere Ilona: Távol-keleti ízek
Mózes István Miklós (szerk.): A 100 legjobb távol-keleti recept
Gáll Tímea: Kölcsönkért kovász
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége