Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas népszerűségnek örvend. Ehetjük könnyű ebédként vagy nagyobb vacsora részeként, de vendégvárónak is tökéletes.
Emi Kazuko Londonban élő, japán gasztronómiai író és újságíró 30 eredeti receptje alapján otthon is finom sushit és sashimit készíthetünk. A Könnyű sushi receptjeihez a szerző Magyarországon is könnyen beszerezhető hozzávalókat választ, a spenóttól, spárgától és répától kezdve a rákig, füstölt lazacig és az omlettig. A könyv egyik fejezetében gyerekeknek szóló recepteket is találunk.
Könnyű sushi 3 csillagozás
Enciklopédia 4
Várólistára tette 2
Kívánságlistára tette 7
Kölcsönkérné 1
Kiemelt értékelések
Ha valaki még sosem készített sushit, ez a könyv tökéletes segítség, hogy elkezdje. Életem első saját készítésű sushitekercsei is egész profin néztek ki, nem estek szét, és a rizst is csak egyszer égettem oda (ami természetesen nem a könyv hibája volt!), másodjára már sikerült. :) Nincs szükség semmilyen speciális felszerelésre, profi eszközök nélkül is tökéletesen elkészíthetőek az ételek – kivéve az alapanyagok, azok természetesen elég speciálisak. Az egyetlen fontos dolog a bambuszgyékény, de ez manapság már szinte minden háztartásban fellelhető/olcsón megvásárolható.
Nagy piros pont, amiért a végén össze van gyűjtve, hogy Magyarországon hol szerezhetőek be az alapanyagok.
Nagyon jól leírja, hogyan készítsük el a sushit lépésről lépésre. A végén pedig néhány beszerzési hely is fel van tüntetve, ami nálam külön pluszpont.
Népszerű idézetek
A sashimi lényege, hogy tökéletesen friss halból készül. Ha tehetjük, vásároljunk olyan helyen, ahol jelölik, hogy a hal sashiminek vagy sushinak való. Ha lehet, egész halat vásároljunk, ne előre szeleteltet. A halárust megkérhetjük, hogy szeletelje fel nekünk. A nagyobb halak esetében, mint amilyen a tonhal és a lazac, a szelet is megfelel.
56. oldal, Klasszikus sashimi
tofubagyuk inari-zushi (6 tofubatyuhoz)
▼1/2 adag ecetes rizs
▼3 friss japán sült tofu (abura-age)
▼3/4 csésze leves-sűrítmény
▼2 evőkanál mirin (rizsborÖ vagy édes sherry
▼2 evőkanál japán szójaszósz (shoyu)
▼2 szárított shiitake gomba
▼5 cm-es répadarab, apróra vágva
▼1 evőkanál szaké (elhagyható)
tálaláshoz:
▼pácolt gyömbér
▼japán szójaszósz (shoyu)
▲Készítsük el az ecetes rizst (sumeshi) a 11. oldalon leírtak szerint
▲A sült tofut (abura-age) tegyük vágódeszkára, és sodrófával mindegyiket hengergessük meg. Ezzel elváasztjuk egymástól a tofu vékony rétegeit, hogy majd szűrjük le – így kevésbé lesz olajos.
▲Mindegyik darabot vágjuk félbe, és vágott felénél óvatosan nyissuk szét (ha még nem nyílt volna ki), hogy egy kis tasakot kapjunk.
▲A levessűrítményt és a vizet 2 evőkanál cukorral egy lábasban felforraljuk. Beletesszük a tofubatyukat, és közepes lángon 3 percig főzzük, majd hozzáadunk 1 evőkanál mirint és 1 evőkanál szójaszószt. Körülbelül 10 percig kis lángon főzzük, amíg az összes folyadék el nem párolog. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
▲Eközben a szárított shiitake gombát legalább 30 percre meleg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük, de az áztatólevet megtartjuk. A gombák szárát levágjuk, kalapjukat felaprítjuk. Az áztatóléből 1/4 csészényit lábasba öntünk, hozzáadjuk a maradék cukrot, mirint, szójaszószt és a szakét, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a répát és a shitakét, és 3-4 percig gyöngyöztetjük, amíg a folyadékot szinte teljesen fel nem szívja. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
▲A meleg rizshez hozzákeverjük a megfőzött répát és gombát. Kezünket ecetes vízbe mártva 6 golyót formázunk a rizsből. A felesleges levet kinyomjuk a tofubatyukból, és ujjainkkal kinyitjuk. Mindegyik batyuba nyomjunk egy rizsgolyót, és ha akarjuk, ráhajthatjuk a szélét. A batyukat félbe is vághatjuk, és a sarkába tehetjuk a rizst, hogy háromszögletű „Napóleon-kalap” legyen az eredmény.
▲Tálaláskor pácolt gyömbért és szójaszószt kínálunk hozzá.
40. oldal
A sushi általános elnevezés, azokat az ételeket jelöli, amikben „sumeshi”, azaz ecetes rizs van. A sushit soha ne tegyük hűtőszekrénybe, mert megkeményedik! Az ecet miatt a rizs néhány napig friss marad, ha becsomagolva, hűvös helyen tároljuk, például árnyékos ablakpárkányon.
11. oldal, Ecetes rizs: sumeshi
Hasonló könyvek címkék alapján
- Campos Jiménez Maria (szerk.): Japán konyha lépésről lépésre ·
Összehasonlítás - Raj Tamás – Oláh Tamás: Aladdin konyhája ·
Összehasonlítás - Lydia Darbyshire (szerk.): Ázsia ízei ·
Összehasonlítás - Mark Edwards – Nobu Matsuhisa: Nobu ·
Összehasonlítás - Nemere Ilona: Távol-keleti ízek ·
Összehasonlítás - Mózes István Miklós (szerk.): A 100 legjobb távol-keleti recept ·
Összehasonlítás - Gáll Tímea: Kölcsönkért kovász 100% ·
Összehasonlítás - Steiner Kristóf: Kristóf konyhája 97% ·
Összehasonlítás - Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren 100% ·
Összehasonlítás - Tóthné Libor Mária: Limara Péksége 97% ·
Összehasonlítás