Amikor ​összeütköztünk 59 csillagozás

Emery Lord: Amikor összeütköztünk

Jonah sosem gondolta volna, hogy létezik egy olyan lány, mint Vivi.
Vivi nem sejtette, hogy Jonah hoz fényt az életébe.
Egyikük sem gondolta, hogy ilyen nyaruk lesz… hogy olyan nyár lesz, ami felülírhatja a jövőjüket.
Egy lebilincselő történet egy új szerelemről, régi sebekről, és a mélyben fortyogó erőkről… két fiatalról, akik rájönnek arra, hogy ha a megfelelő emberrel, a megfelelő időben „ütközöl”, az mindörökre megváltoztat.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2017
304 oldal · ISBN: 9789634034339 · Fordította: Sziebert Ádám
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2017
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634034216 · Fordította: Sziebert Ádám

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Jonah Daniels · Isaac Daniels · Leah Daniels · Vivian (Vivi) Alexander


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

kellyolvas P>!
Emery Lord: Amikor összeütköztünk

Beleszerettem ebbe a történetbe, annak ellenére, hogy nem egy könnyed nyári sztori, ahol a szerelem áll a középpontban és a végén boldog sóhajjal csukod be a könyvet.
Emery Lord személyében új kedvenc szerzőt avattam, nagyon tetszett az írásmódja, elsősorban a megalkotott karakterei nyűgöztek le.
Vivi lenyűgöző karakter. Jonah is édes, kicsit Peeta-ra emlékeztetett, leginkább a főzés miatt, nagyon meg lehet szeretni őt is, de Vivi viszi el a pálmát ebben a regényben. Nagyon hamar kiderül az apró utalásokból, jelekből, hogy nincs rendben mentálisan ez a lány. Valami történt korábban, ami miatt környezetváltozásra volt szüksége. Valami, ami barátságokat tett tönkre. A szerző hozzáértéséhez nincs kétségem, az előforduló mentális betegségeket rendkívül jól ábrázolta. Olvasóként teljesen át tudtam érezni Vivi gondjait, érzéseit, együtt tudtam örülni vele a jó pillanatokban és kétségbeesni a rosszakban. Kétségbeejtők ezek a mélyrepüléses időszakok, de szerintem rendkívül fontos, hogy ezekről olvashassunk, hogy megértsük ezeket az embereket.
Vivi és Jonah kapcsolata igazán édes, az első pillanattól kezdve imádtam a párosukat, mert annyira különbözőek voltak, mégis nagyon összeillett ez a páros. A fiúnak szüksége volt Vivire, hogy megnyíljon és tudjon beszélni a problémáiról és főleg, hogy el is fogadja, hogy segítségre van szüksége. Vivinek meg szüksége volt Jonah nyugodtságára, visszafogó erejére. A regény nagyon finoman ábrázolja kettejük szerelmét sz első csóktól az intim együttlétekig.
Sokat hozzátett kettejük megértéséhez a váltott szemszögű írásmód, így mindkét főszereplő fejébe beleláthat az olvasó. Emery gyönyörűen ír, a fájdalomról éppúgy mint a mély érzelmekről. A mentális problémákon túl bőven van még mondanivalója a történetnek. A család összetartásáról nagyon jó volt olvasni, ahogy beosztották a feladatokat az anya nehéz időszaka alatt. Jonah haragudott az anyjára, amiért nem szedte össze magát egy bizonyos időn túl, mégsem kért segítséget a család széthullásának a veszélye miatt, félt, hogy a kicsiket elveszik tőlük.
Szerettem ezt a történetet, mert a szereplők valódi fejlődésen mennek keresztül, valóban változnak. Vivi erős hősnő, emlékezetes marad bennem, egy olyan érzelmi utazásra vitt, amit érdemes átélni.

AniTiger P>!
Emery Lord: Amikor összeütköztünk

A boldogság az egy távoli kontinens. Engem most vad vihar tépáz!

Ez a regény olyan, mint az a hullámvasút, ami egy szép lassú felfelé utazással kezdődik, majd a csúcsponton átbillenve egy iszonyat meredek lejtőbe zuhanunk bele. Nincs fék, képtelenek vagyunk levegőt venni, és csak várjuk, hogy szétplaccsanunk-e valami falon, vagy van valami kifutó rész, ahol lelassulva megállunk. Van egy tök jó kifutó rész – nevezzük a regény végének –, ami nekem személy szerint nagyon bejött, de a lejtős rész közben rájöttem, hogy cseppet sem kedvelem az egyik főszereplőt, Vivit. Míg Jonah-t (és mindent, ami hozzátartozik) az első pillanattól imádtam, addig Vivi nagyon a tűréshatáromon táncikolt. :/

Tetszett a történet hangulata, ahogy a stílusa is – és akármikor beházasodnék a Daniels családba :D –, de szegény lány néha kiakasztott. Bár voltak gyönyörű gondolatai és hasonlatai, mit ne mondjak! Például imádtam, amikor az előző életekről értekezett. ♡

Bővebben: https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/08/emery-lor…

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2017
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634034216 · Fordította: Sziebert Ádám
Hintafa P>!
Emery Lord: Amikor összeütköztünk

A feszes ritmusú történet ívét jól kitalálta Lord. Mintha egy kiszámíthatalan hullámvasútra szállnánk fel, amiről mindjárt ketten is tudósítanak. Persze mindketten a saját nézőpontjukból látva a másikat. Vivi, aki elkezd belecsúszni egy újabb mániás szakaszba (azt hiszem így hívják) és Jonah, aki egyszerre csodálja és irigyli a lányt, amiért annyi élet van benne. Miközben az ő édesanyjában látszólag egy szikrányi sem maradt. Ez ismét nekünk, az olvasónak kedvez, akik látjuk, hogy mit jelent ennek a tornádónak a közepében lenni (akár úgyis, hogy nem is tud róla a résztvevő) és milyen tehetelen kívülállóként vele utazni.

Nagyon jó megközelítés, hogy Lord teljesen átlagos és tipikus kamaszokként láttatja az olvasóval a szereplőit. Ha sejtjük is, hogy a depresszió valamilyen formában jelen van az életükben, az első pár oldal alapján akár azt is gondolhatnánk, hogy Vivi intenzív ragyogása az alaptermészete része. Vagy ha nem vesszük figyelembe a beszédes borítót, még azt is megengedhetnénk magunknak, hogy hősnőnket magunkban egy elkényeztetett, figyelemre kiéhezett libának tituláljuk. Közben Jonah az, aki hozza a klasszikus depressziós tüneteket. Így nem csoda, ha egy “civil” elmegy az intő jelek mellett. Nagyon szerettem ezeket a kettős értelmezésnek helyet adó vonásokat, mert jól tükrözik, hogy -szándékunk ellenére- milyen könnyen tudjuk félreérteni egymást.

Vivi, bőséges tapasztalattal rendelkezők módjára éleslátóan és a célnak megfelelő szavakkal fogalmazza meg a történet több pontján is Jonah számára a gyászról, a saját állapotáról, a jövőről szőtt elképzeléseit. Az egymás maszkjai mögét betekintő és a látványtól nem megriadó kamaszok odaadóan támogatják egymást, ahogy csak két sokat látott, mindenre elszánt ember tud.
Bővebben: http://hintafa.blog.hu/2017/12/13/emery_lord_amikor_oss…

2 hozzászólás
agi89>!
Emery Lord: Amikor összeütköztünk

Cuki volt.
Az elején.
Aztán csak kapkodtam a fejem a csapongó színek miatt.
Rohadt érzékletesen mutatja be a spoiler emberke agyában pattogó gondolatokat.
Engem totálisan behúzott a sorok közé magával.

agi452 P>!
Emery Lord: Amikor összeütköztünk

A főszereplő Vivi egy lehengerlő, vidám energiabomba, aki a nyári szünet idejére Verona Cove-ba, egy álmos, békés kisvárosba faluba érkezik édesanyjával. Megismerkedik Jonah-val, aki súlyos terhet cipel: egy tragédia után jóformán teljesen rá szakad a kistestvérei nevelése, ellátása. Jonah Danielsék hatan vannak testvérek és mikor Vivi berobban az életükbe, szinte mindenki azonnal megszereti. De a könnyed viselkedés mögött a stabil támaszt adó Vivi is nagy harcot vív, amire a könyv folyamán fokozatosan vezeti rá az írónő az olvasót…
Kicsit mást kaptam, mint amire gondoltam, de nem bánom. Nagyon bírtam Vivi és Jonah kettősét, Vivi annyira szeretnivaló volt, és Jonah… Jonah… nem lehet nem imádni! Önzetlen, a családjáért hatalmas áldozatot hozó, érzékeny fiú. A tesókat is nagyon bírtam, különösen a kis Leah-t :)
Az írónő csodálatos gondolatokkal, gyönyörű írásmóddal tesz hozzá egy óriási pluszt a történethez. A vége pedig… spoiler Szívből ajánlom!

sztrapacska1213>!
Emery Lord: Amikor összeütköztünk

Elég nagyot ütött ez a történet, ami a tökéletes helyszín és a tiniszereplők ellenére valóban nem könnyed nyári romantikázás. A nyári kaland háttere tökéletes Verona Cove tengerpartja, sziklaszirt, világítótorony, napfelkelte, egy hangulatos olasz étterem, a kisváros kedves lakói, egy Vespa, egy cuki kutyus, egy cuki kislány, egy megértő anyuka (Vivié), egy nagy család…
És a tökéletes háttér előtt a színpadon két sérült fiatal ütközik és akad össze. Egy családi tragédia és egy mentális betegség terheli ezt a kapcsolatot, ami ennek ellenére mégis segít mindkettejüknek. Jonah és Vivi beszélgetései csodálatosak, tele vannak gyönyörű gondolatokkal. Jonah nem szokványos fiú, korán kellett felnőnie, szilárd támasza a kicsiknek, erős gyökerei vannak, előző életeinek egyikében biztosan fa volt:))), és úgy főz, mint az álom.
Vivi az Vivi, őt nem lehet leírni, ahhoz olvasni kell a könyvet, hogy teljes színes valójában megismerhessük. Egy mini tornádó, pedig saját bevallása szerint bármilyen szereplő szívesen lenne az Ózból, de tornádó az soha nem akart lenni.
Amit ők ketten adnak egymásnak, az az elfogadás, ami nélkül nincs továbblépés egyikük számára sem.
A minitornádó összefújta Jonah széteső félbe lévő családját, felkapta őket, átrepítette e gyászon, elsodorta egy olyan helyre, ahol minden csupa szín, és felvillantott egy olyan horizontot, ami bár nem biztos és ismert, de érdemes felé tartani, mert akár szép is lehet. Az életünk szövete a tragédiáktól lukacsos, de „a csipke az egyik legszebb szövet. Csupa lyuk meg hézag, de valahogy mégis teljes, és mégis bűbájos”.
A család pedig befogadta és, ha le nem is csendesítette a vihart, de mederbe terelte, ahol szépen lassan révbe érhet.
Nagyon ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, ami rózsaszín van benne, az tényleg gyönyörű, ennyi még a romantika esküdt ellenségeinek is belefér:)))
Szóval Vivi és Jonah betört az én világomba is, kiírták, hogy „itt járt Jonah és Vivi”…

Vius06>!
Emery Lord: Amikor összeütköztünk

Hát ebbe beleszaladtam… :D Csak azért vettem meg ezt a könyvet, mert Vivinek hívják az egyik főszereplőt. Semmi mást nem tudtam a történetről. De valószínű, hogy mindegy is, mert egyszerűen nem szólt semmiről. Ráadásul utáltam is Vivit. Oké, hogy beteg (bipoláris), és nem tehet róla, hogy milyen idegesítő. De akkor jó lett volna egy kicsit belemenni a témába, hogy mi is ez a betegség. Mert így nem tudjuk megérteni a főszereplőnk kirohanásait.
Ráadásul az írásmód is… az írásmód is idegtépő volt. Mert sok volt… sok volt a pont-pont-pont, és az utána lévő… az utána lévő szóismétlések.
Minden esetre nem mindig kifizetődő, ha úgy vágsz bele egy könyvbe, hogy nem tudsz róla semmit.

Lovebooks>!
Emery Lord: Amikor összeütköztünk

Már egy ideje készültem elolvasni ezt a könyvet. Arra gondoltam valami szerelmes kamaszregényt kapok, kisebb-nagyobb nehézségekkel. Ám ez sokkal több annál. Bemutatja, milyen az, amikor a mélyponton vagyunk és jön valaki, aki kirángat minket belőle, bearanyozza a napjainkat. Vivi bipoláris, tehát ha nem szedi a gyógyszert szeszélyes, mintha nem is önmaga lenne. Jonah pedig egy rendkívül kedves, gondoskodó 17 éves fiú, akinek betegségben elhunyt az édesapja, anyukája pedig mély depresszióba zuhant, így neki és két nagyobb testvérének kell gondoskodni a három kicsiről.
A szerző bemutatta a bipoláris viselkedészavar tüneteit, a gyász, depresszió szakaszait, a szerelem játékosságát, majd az elválást, a változás keserédes szelét. Emellett felhívja a figyelmet arra, hogy igenis merjünk segítséget kérni, ha szükségesnek érezzük.

Bővebben itt:
https://konyvkultura.blogspot.com/2020/11/emery-lord-am…

_Katie_ P>!
Emery Lord: Amikor összeütköztünk

– Lehet, hogy haldokló bolygók voltunk, Jonah, és vonzott minket a sötétség. – (…) – Amikor összeütköztünk, visszalöktük egymást égi pályánkra, hogy ott keringjünk tovább. Most ennek jött el az ideje: hogy ki-ki visszatérjen a maga pályájára.

Két bolygó, két a helyzetük ellenére fantasztikus bolygó, akik csak keringtek magányosan, egyedül a hidegben, a sötétségben, de amikor összeütköztek felizzott a szikra és azzal, hogy egymásra találtak, elűzték a hideget, a magányt és a sötétséget.
Vivi és Jonah összeütköztek és életet leheltek egymásba. Elfogadták a másikat a hibájával, a furcsaságával, mert elég volt nekik az, hogy a másik boldoggá és különlegessé teszi őket. Ők ketten nyomot hagytak az égbolton és egymáson és a Daniels családon.
Itt járt Vivi és Itt járt Jonah én pedig örülök, hogy találkozhattam velük


Népszerű idézetek

dragonfly11>!

– Hallottad már azt a mondást, hogy „ A hajót a kikötőben nem érheti baj, de nem arra való, hogy a kikötőben legyen”?

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jonah Daniels
H_Nikó>!

Lehet, hogy a következő életemben hullám leszek az óceánban, te pedig hegy leszel, és sok-sok éven át súroljuk-nyaldossuk egymást. Te fájdalmas lassúsággal fogsz vetődni, vagy mit csinálni, én meg hol zúgva csapódom beléd, hol gyengéden cirógatom az oldaladat. Ez ránk vallana, nem?

Kapcsolódó szócikkek: Vivian (Vivi) Alexander
dragonfly11>!

-Tudod, sokan készpénznek veszik, hogy minden gyereknek joga van két felelősségteljes, szerető szülőhöz. Én viszont nem érzem úgy, hogy ez ilyen magától értetődő lenne. Egyedül születünk, és egyedül halunk meg. Ha jut neked egy felnőtt, akire tényleg számíthatsz, akkor elég nagy mákod van.

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: felelősségteljes · Vivian (Vivi) Alexander
AniTiger P>!

    Apám minden szempontból nagy ember volt: jó magasra nőtt, robajlott a nevetése, és olyan személyiséggel áldotta meg a sors, hogy kitöltötte a teret. Egy helyben tartott, röghöz kötött minket a súlyával: ha olyan fotókat nézegetek, ahol még nyolcan vagyunk, és képzeletben eltávolítom őt, valahogy félrecsúszik, egyensúlyát veszti a kép. Meg mi is.

20. oldal (Jonah)

AniTiger P>!

     Boldog? – gondoltam. De hát basszus, én a közelében sem járok annak, hogy boldog legyek! A boldogság az egy távoli kontinens. Engem most vad vihar tépáz!

98. oldal (Jonah)

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
H_Nikó>!

Mindketten tudjuk, hogy beégett a szívembe három rövidke szó: Itt járt Jonah.

Kapcsolódó szócikkek: Vivian (Vivi) Alexander
_Katie_ P>!

Ez az, amit soha nem mondanak el nekünk a love storykról: hogy ha egy kapcsolat véget ér, az nem azt jelenti, hogy kudarcba fulladt. Ahogy a cseresznyés pite sem vall kudarcot csak azért, mert megesszük az utolsó szemig. Maga a tökély úgy, ahogy van, addig, ameddig van, aztán nincs tovább. És hogy megosztod valakivel azt, ami a legigazabb, legőszintébb benned… Hát, az csuda finom szelete az életnek!

Vius06>!

Ha az ember a szülőhazája után sóvárog, azt honvágynak hívják, ha egy kapcsolata ér szomorú véget, akkor azt mondjuk, összetörték a szívét. De vajon arra is van külön szó, ha valakinek a barátnői hiányoznak ennyire?

285. oldal

_Katie_ P>!

(…) ha megpróbálunk jobbá tenni valamit, attól néha magunk is jobbak leszünk.

_Katie_ P>!

– Lehet, hogy haldokló bolygók voltunk, Jonah, és vonzott minket a sötétség. – (…) – Amikor összeütköztünk, visszalöktük egymást égi pályánkra, hogy ott keringjünk tovább. Most ennek jött el az ideje: hogy ki-ki visszatérjen a maga pályájára.


Hasonló könyvek címkék alapján

Leah Scheier: Csak a te hangodat hallom
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Gayle Forman: Itt voltam
Jessica Park: Flat-Out Celeste – Celeste bolondulásig
John Green: Teknősök végtelen sora
Lizzy Charles: Zűröstül-bőröstül
Leiner Laura: Maradj velem
Helena Silence: Enigma
Nicholas Sparks: Az utolsó dal
Jasmine Warga: Szívem és egyéb fekete lyukak