Mementó (Jana Berzelius 1.) 39 csillagozás

Emelie Schepp: Mementó

A ​nő becsukta az ajtót, és utasította a sofőrt, hogy azonnal induljon. A lány előredőlt, és kihúzta a véres kést a hátára erősített tokból. Egyik lábát felhúzta az álláig, és a pengét nézte. A mutatóujjával terelgette a vörös foltokat a csillogó felületen. Túl volt rajta, az első feladatot elvégezte. Most visszamennek. Haza. És jutalmul fehér port kapnak.

Emelie Schepp a skandináv krimi új csillaga, akinek regényeit immár közel 30 országban adták ki. A Jana Berzelius-trilógia először magánkiadásban jelent meg, majd az olvasók rajongása juttatta a bestseller listák élére. Méltatói szerint a svéd írónő Gillian Flynn, Karin Slaughter, Heather Graham vagy Lee Child sikerére hivatott.

1991 nyarán egy kilencéves kislány valami kimondhatatlan gonosz elől menekül. Nincsenek emlékei arról, hogy ki ő, honnan jött, és mi történt vele…
Huszonegy évvel később Jana Berzelius sikeres ügyészként nyomozást vezet a norrköpingi Bevándorlásügyi Hivatal osztályvezetőjének… (tovább)

Eredeti cím: Märkta för livet

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri Insomnia

>!
Libri, Budapest, 2016
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633108840 · Fordította: Papolczy Péter
>!
Libri, Budapest, 2016
400 oldal · ISBN: 9789634330974 · Fordította: Papolczy Péter

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 50


Kiemelt értékelések

>!
Bleeding_Bride ISP
Emelie Schepp: Mementó

Jó ideje emésztem ezt az értékelést, de ismét beleestem abba a csapdába, hogy ami nagyon bejön, attól a szavam is elakad.
Amit kiemelnék, hogy igen, ez a nő a skandináv krimi új csillaga, nem csalás, nem marketing ámítás, amit a borítóra biggyesztettek.
Amikor elkezdtem olvasni és súrolta az illegális bevándorlást, kirázott a hideg, már el is képzeltem, hogy a jelenlegi szír helyzetről akar regélni, de ez csak a napi hírek ártalma volt, a történet szerencsére nem az aktuálpolitikai helyzetet elemzi, viszont büdösen reális.
Szeretnék valami olyasmit írni róla, ami nem spoileres, de kicsit felkelti az érdeklődést a könyv iránt, mert nekem roppant meglepő, hogy az adatlapja halott.
Szóval jó kis skandináv krimi, a skandináv hangulattal, unszimpatikus rendőrnénivel de annál érdekesebb, sorozatnevet is adó főhősnővel. Az ügy kicsit sem kiszámítható, amikor azt hiszed, hogy tudod, mi mögött ki áll, akkor kapsz egy beintést és JAJ HOGY AZÉ… érzést.
Bár ebben a kötetben maga a nyomozás szép kerek képet ad, lezártnak tekinthetjük, azért a főhősnő tekintetében naaagyon kiáltja a folytatást. borzalmas, hogy angolul is augusztusig kell várni érte

Csak azt nem értem, hol vagytok @robinson, @smetalin, @_Eriii? Cöcöcö

14 hozzászólás
>!
robinson P
Emelie Schepp: Mementó

Legalább annyira borzalmas, mit az előző ördögös krimi. Viszont az klasszissal irodalmibb, kerekebb, kidolgozottabb történet. Kétség nem fér hozzá, ügyes krimi, de Nesbo nyugodtan alhat.

2 hozzászólás
>!
Anarchia_Könyvblog P
Emelie Schepp: Mementó

Ez egy olyan történet volt, amit minden krimi zsánert kedvelőnek ajánlok! Lebilincsel, a székhez szögez és belemélyedsz, más választásod nem lesz. Ahogy bele látsz a szálakba, a karakterekbe egyszerre fogod imádni és utálni a könyvet. Mert kísérteni fogja a gondolataidat, az elmédet is uralja majd, de ennek ellenére minél többet akarsz majd megismerni belőle!

Az ajánló itt elérhető: https://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/09/27/emelie…

>!
mate55
Emelie Schepp: Mementó

Nehézkes most kissé billentyűzetet „ragadnom”, nagyokat sóhajtva és fejem vakarászva tanácstalanul morfondírozom, az órákkal ezelőtt olvasott könyvről. Azt hiszem, krimi rajongóként teljes mértékben érthető, hogy pavlovi reflex – szel, azonnal megindult a nyálelválasztásom, ahogyan a beharangozót elolvastam: Jo Nesbo méltó utódja. A könyv legelején felvetett probléma nagyon divatos: az illegális bevándorlás, jelen esetünkben a bevándorlók gyerekeinek kérdése. De mielőtt bárkit is elijesztenék: az írónő nem védi, és nem támadja a bevándorlókat, csupán egy emberi oldalát villantja meg, egy nagyon is valóságos spoiler problémának. spoiler A kemény témák boncolgatása talán már túl sok is lehet, mégsem fordul taszítóba, egyszerűen fenn tartja az érdeklődést. Megvan benne minden, amit általában a skandináv krimik jellemzőiként emlegetünk: a társadalomkritika több ponton is jelen van, az erőszak, az alkoholizmus, de természetesen az elmaradhatatlan, munkáját a családi élet rovására folytató nyomozói karakter sem hiányzik. Persze a regénynek vannak hibái is, amelyek ugyan nem voltak túl zavaróak, de teljesen elsiklani sem lehet felettük: néha az volt az érzésem, hogy egy-egy részletet a szerző nem vett eléggé komolyan vagy nem gondolta át kellőképpen. Maga az ötlet tetszett, a kivitelezése már kevésbé volt hihető. Mondjuk az ember nem is vár világmegváltó dolgokat ezektől a könyvektől. Pörgős volt, vitt végig a lendület, úgyhogy olvasni jó volt. spoiler

>!
PRicsmond 
Emelie Schepp: Mementó

Olvasva fülszöveget én nem vártam túl sokat ettől a könyvtől, de az év egyik nagyon kellemes meglepetése lett számomra. Miután a bevándolásügyi hivatal vezetőjét gyilkosság áldozata lesz elindul a nyomozás a tettes kézre kerítésére Jana Berzelius ügyésznő vezetésével. Azt hittem, hogy egy átlagos krimit kapok majd egy átlagos nyomozással, súlyos társadalmi problémákkal tarkítva, de nem így lett, miután egy kisfiú holtteste is előkerül és Jana régi gyerekkori álmai is elkezdenek értelmet nyerni a könyv hihetetlen tempóra kapcsol ami beszippantja az olvasót. Nem is krimi ez teljesen vannak benne thriller és akció jelenetek is bőven, ami nekem nagyon tetszett. Bár a borítón a nagy Nesbo-hoz hasonlítják az írónőt, azért minden Nesbo rajongó nyugodtan aludhat nincs még Emelie a krimikirály szintjén, bár azt el kell ismerni, hogy nagyon izgalmas, csavaros történetet dobott össze. Az írásmódja nem olyan kifinomult még, vannak tőle jobbak, de ez a sztori magával ragadja az olvasót és nem engedi, én legalábbis így voltam a trilógia kezdő kötetével. Szuper jó alapötlet amit sikerült szépen végig vinni a könyv végéig, méghozzá úgyhogy folyamatosan fenn tartja az olvasó érdeklődését, egy nem hétköznapi hősnővel. Jana karaktere nekem kicsit hasonlít, Jenny Rogneby főhősnőjéhez Leonához, átlagosnak tartja mindenki, pedig pont nem az. Bár látszólag szépen lezárták az elején felvetett nyomozati szálat, de bőven maradt még nyitott kérdés a következő részekre is, a múlt eseményei pedig biztos, hogy visszaköszönnek még.

>!
smetalin
Emelie Schepp: Mementó

Nem igazán nyerte el tetszésem a történet, a szereplők, az írásmód. Nekem nagyon erőltetett volt, de úgy minden. Próbálkozásnak nem rossz az írónőtől, de van még mit javítania. Kicsit több élet jól jött volna a szereplőknek, olyan lelketlenek, mint egy skicc, hát nem tudom mennyire érthető amit próbálok itt leírni.
Maga a történet az nem szokványos, bevándorlók gyerekeiből próbálnak gyilkosokat képezni. Akkor van maga a főszereplő ügyésznő, hát Ő benne sem volt sok élet, a gyerekkorából kaphatunk kis részleteket, miket élt meg és át, de ez sem lett rendesen kidolgozva. Akkor ott vannak a rendőrök akik próbálják felgöngyölíteni ezt a gyilkosság sorozatot, hisz van több gyilkosság is, amit csak úgy összekötnek, az Ő életükbe is kapunk bepillantást, de ez is olyan kapkodós és érthetetlen számomra. Azt érzem, hogy az írónő elolvasott sok skandináv krimit, tudja mi a séma és megpróbálta utánozni, de annyira nem sikerült. Na és a vége!! az meg olyan gyorsan lezárom , kalap-kabát, ez van.

1 hozzászólás
>!
Mágikalány
Emelie Schepp: Mementó

Ez egy nagyon jó történet közepesen megírva. Sok szereplő annyira bosszantott, hogy meg tudtam volna őket ütni. Jana karaktere érdekes lenne, de sokszor annyira buta, arról nem is beszélve, hogy nem értem, ő végső soron hogy fog elszámolni a lelkiismeretével a gyilkosságokért. Az, hogy keresi a múltját, még nem mentesíti…

>!
Milyen_könyvet_olvassak
Emelie Schepp: Mementó

A cselekmény izgalmas volt, teljes mértékben lekötötte a figyelmem. A két idősík amiben a történet játszódik, jól kiegészítették egymást, és érdekes volt, ahogy ezek összekapcsolódtak. Fordulatokban nem volt hiány, és a történet jól fel volt építve. Mégis nekem volt egy kis hiányérzetem, illetve nem voltam annyira kibékülve a főszereplő viselkedésével sem, ami egy kicsit számomra lehúzta a regényt.

Összességében jó sztori volt, és lekötötte a figyelmem. :)

Bővebben itt olvashattok róla:
http://milyenkonyvetolvassak.blogspot.hu/2016/10/emelie…

>!
Zsanni
Emelie Schepp: Mementó

Kriminek jó volt, annak ellenére, hogy már az elején sejteni lehetett, hogy mi lesz a történet. Mivel így nem volt hatalmas izgalom, itt is sokszor előrelapoztam, de ettől még elolvastam utána a könyvet a részletekért. Nem volt hallatlanul izgalmas, inkább lassan, de biztosan folydogált a történet a maga több szálán, hogy végül kérlelhetetlenül eljusson a végkifejletig, összeálljanak a darabkák és kiderüljenek a titkok. A szereplők nem mondhatom, hogy nagyon a szívemhez nőttek (persze, nem mutattak túl sok érzelmet a karakterek sem), nem igazán tetszettek itt sem a magánéleti vonatkozások, de ha bármilyen érzelmet kellene nyilvánítanom, az a sajnálat, hiszen minden szereplőnek problémákkal terhes élete volt és a magánéletben is boldogtalannak tűntek. A történet alapját adó ötlet pedig sajnos vélhetően nem csak a fantázia szülöttje, biztosan van ilyen borzalom a való életben is. Szóval eléggé komor hangulatú könyv volt.

>!
BociBoci
Emelie Schepp: Mementó

Ez a könyv nekem nagyon tetszett. Kicsit valamièrt a Dexter-re emlèkeztetett. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra.


Népszerű idézetek

>!
mate55

A gyerekek világában minden arról szól, ki az első.

75. oldal

>!
mate55

Az egyik újságban olvastam, hogy a férfiaknál a fogyás elsődleges indítéka az, hogy többet szeretnének kefélni.

56. oldal

2 hozzászólás
>!
Bleeding_Bride ISP

– SEGÉLYHÍVÓ 112, miben segíthetek?

(első mondat)

>!
Anarchia_Könyvblog P

Kiképzek. Új esélyt adok az életre. Hogy legyen belőletek valaki. Hogy valami nagyobb dolog részévé váljatok.

>!
PRicsmond 

Per visszatért, és Jana gyanakodva nézte a bőséges italmennyiséget az eléje helyezett pohárban.
– Milyen erős? – kérdezte.
– Négy cent van benne.
Jana rámeredt a lovagjára.
– Jól van, na. Hat. Bocs.

>!
PRicsmond 

– Nevezd, ahogy akarod. De el tudod nekem magyarázni, hogyan áll össze mindez?
– Nem.
– Jól van, kösz.
– Szívesen.

>!
Anarchia_Könyvblog P

– Ne lőj – mondta Minósz. – Kérlek, ne lőj. A barátod vagyok.
– De én nem vagyok a barátod – mondta a lány, és meghúzta a ravaszt.

>!
Anarchia_Könyvblog P

Mindennek vége, neki is. El kell fogadnia. Nincs már mit tenni. Egyvalami maradt hátra. Méghozzá az, hogy távoznia kell. Az életből.

>!
Anarchia_Könyvblog P

Minden este tükör előtt gyakorolta a mosolygást. Énjét elfojtva átvette mások gesztusait, testbeszédét, arckifejezését. Megtanulta a társasági élet játékszabályait.


A sorozat következő kötete

Jana Berzelius sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Åsa Schwarz: Halott angyal
Lars Kepler: A bosszúálló
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Henning Mankell: Szent Iván-éji gyilkosság
Camilla Läckberg: A kőfejtő
Erik Axl Sund: Bomlás
Mons Kallentoft: Halálos nyár
Alexander Söderberg: Andalúziai szerető
Niklas Natt och Dag: 1793
Kristina Ohlsson: Beteg lelkek