A ​trükk 61 csillagozás

Emanuel Bergmann: A trükk

Egy fiú története, aki hisz a varázslatban, és egy öregemberé, aki nem hisz semmiben…
1934, Prága. A tizenöt éves Mosche Goldenhirschet, egy rabbi fiát kétszeresen is sorsdöntő élmény éri a cirkuszban: a legendás „Félholdember” bűvészmutatványai és ifjú asszisztensnőjének bájai veszik le őt a lábairól. Otthagy hát csapot-papot, és a cirkusszal együtt maga is útra kel, irány Németország…
2007, Los Angeles: a tízéves Max Cohen kimászik az ablakon, és nyakába veszi a világot, hogy egy kiöregedett bűvész, a nagy Zabbatini nyomába eredjen. Maxnak meggyőződése, hogy válófélben lévő szüleit csak valamiféle varázslat békítheti ki egymással.
Az Egyesült Államokban és Németországban élő szerző első regénye korokon és kontinenseken átívelő, megható és képtelen történet, mely máris óriási siker Európa-szerte.

Eredeti cím: Der Trick

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Európa, Budapest, 2017
438 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634057093 · Fordította: Kurdi Imre

Enciklopédia 28


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Emanuel Bergmann: A trükk

Régóta (talán két éve…) állt a polcomon olvasatlanul ez a könyv és aztán egy tavaszi napon végül úgy döntöttem, hogy legyen ez a csatornám május havi közös könyve. Utólag azt mondom, jó választás volt! Kevés értékelés van róla eddig moly-on és nem is igazán felkapott könyv, pedig egy nagyon megindító történetről van szó, ami figyelmet érdemel!
A cselekmény két szálon és két idősíkon fut, melyek egy ponton nem meglepő módon összeérnek. Míg a múltból megismerjük Mosche teljes élettörténetét, ahogy mágussá válik, addig a jelenben a 10 éves Max válófélben lévő szülei kapcsolatát készül megmenteni. A plusz adalék, hogy mindketten zsidók és mindkettejük életében fontos szerepet kap a varázslat és a csoda. Kapunk egy jó adagot a második világháborús hangulatból, Berlin bombázásától a zsidóüldözésen át egészen a munkatáborokig. Betekintést kapunk a bűvészkedés és a mentalizmus titokzatos világába. Szerencsére az olvasmányos stílusban megírt történet nem mentes a humortól sem, így a nehéz sorsokat és lelkileg megterhelő részeket bemutató könyv nem válik megrázóvá. Ez egy életigenlő, szívmelengető történet mindazoknak, akik hisznek még a csodákban és a sorsszerűségben. Örülök, hogy olvashattam!

A könyvről készült kibeszélő visszanézhető a csatornámon. Vendégem Fehér Péter bűvész-ceremóniamester.
https://youtu.be/nnvz6JOqLIs

>!
Európa, Budapest, 2017
438 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634057093 · Fordította: Kurdi Imre
5 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Emanuel Bergmann: A trükk

A cirkuszos téma miatt került a kezembe a könyv. A borítója miatt gondoltam cirkuszosnak, de végül kiderült, hogy inkább bűvészes. Ez azonban egy cseppet sem rontott az élményen.

Imádtam ezt a könyvet, csodás volt, ahogy Emanuel Bergman ilyen merészen bánt ezzel a történettel, s oda is nevetést csempészett, ahová nem is gondoltam volna.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/01/ket-szuper-konyv-a…

Kovaxka P>!
Emanuel Bergmann: A trükk

Régóta megvan ez a könyv, a borítójának nem tudtam ellenállni. A történetben nem is csalódtam, mesének, varázslatnak jó volt. Na, de az írásmód! Kriminél még csak elviselem, ha egy árva összetett mondatot sem tartalmaz, itt viszont egy idő után mérhetetlenül bosszantott. Néha oldalakon át nem ütötte meg egy általános iskolai fogalmazás bonyolultságát sem. Szerencsére volt benne irónia, önirónia és humor, így nem dobtam félre. Persze érdekelt a szereplők sorsa is, és a történetvezetés sem volt rossz, bár a végére sajnos giccsbe fordult. Sajnálom, kár érte, megvolt benne a lehetőség.

szallosas P>!
Emanuel Bergmann: A trükk

„Egy fiú története, aki hisz a varázslatban, és egy öregemberé, aki nem hisz semmiben…”
Talán erről szól a könyv, talán arról, hogy mindenki hisz/hitt a csodákban, talán arról, hogy csodák léteznek a cirkuszban és az életben is, talán arról, hogy a varázslatot mi magunk hajtjuk végre és még bűvésznek sem kell lenni hozzá, talán.

Kri_Anikó P>!
Emanuel Bergmann: A trükk

„A szerelem az, amikor jobban ismerjük a másik lelkét, mint a magunkét.”
A főhősünk egy kisfiú, aki szeretné varázslattal rendbehozni a szülei széthullóban lévő házasságát. Nem volt a történetben „hűha” élmény, mégis szívet melengető, ahogy kêt idősíkon az emberi kapcsolatok a könyv vêgére összeérnek. Igen is a szeretet, a szerelem varázserővel bír! És nincs is ebben semmi trükk, csak hinni kell benne! Tessék csak kipróbálni!

Minden_hétre_egy_könyv_kihívás P>!
Emanuel Bergmann: A trükk

A történet két idősíkon halad, az egyik 1934 Prága, ahol Mosche, a zsidó kisfiú meséli el nekünk a kalandjait, a másik pedig 2007 Los Angeles, ahol Max életét ismertehetjük meg. Az eleje a könyvnek nekem kicsit lapos volt, majd felpörögtek az események. Onnan kezdtem el igazán élvezni, ahol már össze értek a szálak. A szereplők aranyosak voltak, de annyira nem tudtam a szívembe zárni őket. A kedvencem Myriam lett. :) A borító gyönyörű, igaz kicsit megtévesztő, én pl sokkal több cirkuszos történést vártam. :) összességében egy aranyos, de egyben szomorú történet is volt, örülök, hogy olvashattam és köszönöm @Suba_Csaba, hogy őt választottad a májusi közös könyvednek. :)

2 hozzászólás
Belle_Maundrell >!
Emanuel Bergmann: A trükk

Úgy örülök, hogy ilyen szép és ötletes borítója van ennek a könyvnek, mert ez keltette fel először a figyelmemet. Igazán kár lett volna kihagyni egy ilyen varázslatos történetet.
Nem gondoltam volna, hogy valaha ilyet fogok mondani egy holokauszttal (is) foglalkozó könyvre, de imádtam, hogy mennyire könnyed és szórakoztató volt. Nekem nagyon bejött az író stílusa, végig olyan szellemes a narrációja, és még a komoly, súlyos témákat is sikerült így tálalnia, közben viszont mégsem bagatellizált el semmit. Valahogy úgy ütött szíven, hogy nem telepedett rá a lelkemre.
Eleve az alapötlet és a regény felépítése is tetszett, hogy párhuzamosan és fejezetenként váltakozva ismerjük meg Mosche történetét és Max küzdelmét, hogy újra összehozza a szüleit a nagy mágus segítségével. Meglepően jól működött együtt a kettő. Max nagyon cuki volt, a szülei szimpatikusak, és az öreg, morcos Zabbatinit is bírtam, még úgy is, hogy nem volt egy könnyű eset. És ugyan csak egy jelenet erejéig szerepelt, de muszáj kiemelnem a Zankou Chickenes Iskendert, akinek a könyv legviccesebb jelenetét köszönhettem. :)
Volt egy-két kiszámítható fordulat mindkét időben spoiler, de azért a végén sikerült meglepnie. spoiler
Ez egy nagyon szívmelengető, kedves, fanyar humorú könyv. Biztos, hogy sokáig emlékezni fogok a Nagy Zabbatinire. Tényleg tele volt az élete varázslattal.

2 hozzászólás
Ildiko_Szabo_2 P>!
Emanuel Bergmann: A trükk

Nagyon szeretek holokauszttal kapcsolatos könyveket olvasni, így ez is ígéreteinek tűnt.
Tetszett mindkét történetszál, talán a múltban játszódó kicsit jobban. Szépen összeért egy idő után a két szál, Moshe és Max története, egy kis csavarral megtoldva.
Engem a bűvészeti szál annyira nem vonzott, de igazán érdekes volt, hogy végső soron a jo bűvész egy olyan ember, aki nagyon jó megfigyelő és emberismerő.
Amiért csillagot vontam le, az az, hogy egyik karakter sem volt igazán szerethető számomra.

hogolyo91 P>!
Emanuel Bergmann: A trükk

Lehet, hogy csak nem megfelelő lelkiállapotban olvastam a könyvet, de összesítve kifejezetten hullámzónak éreztem a történetet, nem sikerült „beszippantania”, nem tudtam azonosulni a szereplőkkel, nem volt meg a „nem bírom letenni” érzés.
A regény két szálon- kifejezetten ígéretesen- indul, egy múltbéli és egy jelenbéli eseménysorról olvashatunk, itt még izgatottan vártam, hogy megtudjam merre halad a történet.
Amikor összeért a két szál, számomra eléggé kiábrándító volt, a szereplők antipatikusak voltak (maximum annyit tudtam mondani, hogy "jó, még gyerek"), a jelen megismerésével a múltbéli szál érdektelenné vált. A végére- amint gyakorlatilag még egy módon összeértek a szálak- kaptunk még egy megindító, megható történetet, így a vége felfelé ívelt a szememben.
Könnyen, gyorsan olvasható stílusban lett megírva a regény, miközben nehéz témát dolgoz fel, azonban úgy éreztem a szerző végig elidegeníti az olvasót.
A történelem tragédiái felszínesen vannak csak érintve, a holokauszt téma miatt előre felkészítettem magam arra, hogy megható, megindító, akár nyomasztó lesz a regény, azonban ez csak a végén, néhány rövid fejezetre jellemző spoiler.

Kogoro P>!
Emanuel Bergmann: A trükk

A cím és a borító miatt sokáig halogattam a könyv elolvasását, ugyanis nem igazán volt hangulatom végig cirkuszról olvasni. Aztán kiderült, hogy nem is erről szól a történet. Érdekessé tette a történetet, hogy egyszerre két idősíkban zajlott a cselekmény, melyek kiegészítették egymást. Sokkal olvasmányosabb volt így a cselekmény, mintha a múlt- és jelenbeli események a könyv első, ill. második felét foglalták volna el, hiszen a legtöbb fejezet vége magában rejtette az izgalmas folytatás lehetőségét. A regény több nagy problémát is körbejár és bemutat, azonban jól megfér egymás mellett a zsidóság helyzete a második világháború idején, valamint a szülei válásának terhét nyögő kisfiú gyötrődése.


Népszerű idézetek

Kovaxka P>!

Emlékezett rá a fiú, hogy Párizsba utaztak nászútra a szülei. … És Párizsban vesztek össze először amúgy istenigazából. Csodálatos város az a Párizs, úgy bizony!

366. oldal

Kogoro P>!

Manapság mindenki individualistának képzeli magát, pedig ugyanolyan mobiltelefonja van ugyanazzal a márkajelzéssel, mint bárki másnak.

359. oldal, 30. - Mickey's Pizza Palace (Európa, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: egyéniség · individuum · mobiltelefon · modern világ
Ninácska P>!

Úgy világították be szavai az emberi élet sötétségét, akár a gyertyaláng.

5. oldal

Belle_Maundrell >!

– Az egyetlen mágia az, amelyet ott hordoztok a szívetek mélyén.

356. oldal, 30. Mickey's Pizza Palace

Kapcsolódó szócikkek: mágia · szív
Belle_Maundrell >!

A szülők elválnak olykor, megesik bizony az ilyesmi, a pizza viszont biztos pontnak számított az életében, azon kevés dolgok közé tartozott, amelyekben soha nem lehet csalódni.

20. oldal, 2. Mindennek vége

Kapcsolódó szócikkek: pizza
theodora>!

– És miféle örök igazság a miénk?
– Természetesen a hazugság örök igazsága.
– De hát hogyan lehet igaz a hazugság?
– Már miért ne lehetne? Sóvárogva várja jóformán minden ember, hogy becsapják. Hiszen úgy szeretnének hinni valami nagyszerűben. Tőlünk meg kapnak valami kisszerűt, ezért jönnek vissza újra meg újra. Szépséges hazugság a mágia, semmi egyéb.

175. oldal

Belle_Maundrell >!

– Akadnak az életünkben olyan pillanatok – mondta végül az öreg –, amelyeket soha nem feledünk. Olyan pillanatok, amelyek mindörökre bevésődnek az emlékezetünkbe, és gyökerestül megváltoztatják az életünket.

231. oldal, 20. A betörő

Belle_Maundrell >!

– Akadnak az életünkben olyan pillanatok, […] amelyeket soha nem feledünk. Olyan pillanatok, amelyek kitörölhetetlenül bevésődnek az emlékezetünkbe, és egyszer s mindenkorra megváltoztatnak bennünket.

361. oldal, 30. Mickey's Pizza Palace

Belle_Maundrell >!

– […] A szerelem az, amikor megérezzük a másik minden egyes gondolatát. Amikor ismerjük a szíve mélyére rejtett titkait. A szerelem az, amikor jobban ismerjük a másik lelkét, mint a magunkét. Nem holmi illúzió tehát a szerelem, hanem éppenséggel a legvalóságosabb dolog a világon. Csakis miatta érdemes élni.

362. oldal, 30. Mickey's Pizza Palace

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Belle_Maundrell >!

Szóval ez a halál. Megbocsátani az életet, megbocsátani az élőknek. Nincs többé tegnap, nincs többé ma, és nincs többé holnap.

429. oldal, 36. Lemegy a függöny

Kapcsolódó szócikkek: halál · megbocsátás

Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Homokból és hamuból
Bill O'Reilly – Martin Dugard: Az SS kiiktatása
Rachel Seiffert: Lore
Johanna Adorján: Exkluzív szerelem
Terézia Mora: A szörnyeteg
Anne C. Voorhoeve: Lilly átmegy a falon
Kateřina Tučková: Gerta Schnirch meghurcoltatása
Marcel Beyer: Kaltenburg
Uwe Tellkamp: A torony
Ursula Poznanski: Erebos