Arturo ​szigete 3 csillagozás

Elsa Morante: Arturo szigete

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Arturo, ​egy félárva kisfiú, öntudatlan, boldog közösségben él a világgal tündérszigetén, a nápolyi öbölben. Érti az állatok, az elemek nyelvét, hősi tettekre, világbíró vállalkozásokra készül. Rajong apjáért, ezért a szép, erős, titokzatos vikingért, imádattal csügg halott anyja emlékén. S kalandos álmainak, szertelen ábrándjainak idilljébe belép egy kis mostoha, aki félretaposott cipőben, rongyos ruhában jár, és nagyon is együgyű, babonás teremtés, mégis valami különös tudás, romlatlan varázshatalom sugárzik belőle. Ő indítja meg Arturóban az eszmélkedés keserűen gyönyörű folyamatát, ő ébreszt benne sajgó emberi érzéseket. Először féltékenységet, mert Arturo csak bálványozott apjának elrablóját látja benne. Azután valami kimondhatatlan vonzalmat, mert halott anyjának újratestesülését sejti benne. Végül fölfedezi benne a nőt. Ettől fogva Arturo sorsa a varázslatosan szép és megválthatatlanul tragikus első szerelem erőterében futja meg útját a gyermekkor fájdalmasan szép… (tovább)

Eredeti cím: L'isola di Arturo

>!
Európa, Budapest, 1966
414 oldal · keménytáblás · Fordította: Dankó Éva · Illusztrálta: Orosz János

Kedvencelte 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
janetonic P
Elsa Morante: Arturo szigete

Nem tudom, mitől lesz egy regény igazi regény, de ez olyan. Míg olvastam, végig Procidán jártam én is, ezen a furcsa kis szigeten Nápoly mellett, amit talán még ma sem leptek el a turisták, nem hogy a regény idején.

Úgy találtam ezt a könyvet, hogy kíváncsi voltam a legnagyobb olasz irodalmi díj, a Premio Strega nyerteseire*, és megnéztem, mely műveket fordították le magyarra is. A múltból elég keveset, a mostaniakkal kicsit jobban állunk, a tavalyi nyertes például júniusban fog megjelenni. Kicsit Morantéről is olvasgattam, szimpatikusnak tűnt, ráadásul kiderült, hogy Moravia felesége volt. Ettől persze még nem jobb író valaki, de a kíváncsiságomat felszította.

A fülszöveg elég jól leírja a történetet, valóságra ébredés egy álomból, ami a gyerekkor, és még sok más jelképes jelentést is hordoz, amiket érzek és értek, de nem akarom megfejteni és megmagyarázni mindenáron, szavak nélkül is rendben vannak nekem. Egész életnyi fogalomtár van benne: gyerekkor, magány, apa-fiú viszony, anyaság, halál, elvágyódás, ragaszkodás, honvágy, idegenség, tökéletesség és tökéletlenség, szeret, szerelem, háború, dicsőség – hosszasan sorolhatnám, de inkább bővítse mindenki a maga listáját, miután elolvassa, mert igazán ajánlom. Méltatlanul elfeledett, érdemes leporolni.

*Egy remek polc a díjazottakról: https://moly.hu/polcok/strega-azaz-a-boszorkany-dij-dijazottainak-olvasopolca

>!
Európa, Budapest, 1966
414 oldal · keménytáblás · Fordította: Dankó Éva · Illusztrálta: Orosz János
3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
janetonic P

Pulyából nem lesz gyehenna lélek. Az ördögöket szaporítani csakis meglett emberekkel lehet.

133. oldal

>!
nuskod

Így hát az élet rejtelem maradt. És a legelső rejtély még mindig én magam vagyok magamnak!

>!
nuskod

Ekkor szinte testvéri szánalom fogott el önmagam iránt. Felírtam a nevemet a homokba: ARTURO GERACE, hozzátéve: EGYEDÜL VAN; és utána: MINDIG EGYEDÜL.

>!
janetonic P

Lázadás kísértette elmémet az élet megmásíthatatlan törvénye ellen, amely arra ítél, hogy nappalok és éjek határtalan Szibériáján keljek át, amíg szabadulok keservemtől: hogy kisfiú vagyok.

47. oldal

>!
janetonic P

A ház nem esik túl messze egy szinte városias terecskétől (amely egyebek közt egy márvány emlékművel is ékeskedik) s a település összezsúfolt épületeitől. De emlékezetemben elszigetelt hellyé lett, hatalmas teret tágít köréje a magány. Gonoszul igéző és csodálatos, amint ott áll, mint egy aranypók, amely az egész szigetet beszőtte szivárványos hálójával.

15. oldal

>!
janetonic P

Ez a szó: ismerlek, természetesen jött az ajkamra. S amint kimondtam, meglepetve állapítottam meg, hogy bármily furcsa is, de igaz: a többi ember (apám pedig mindenek fölött) mindig titokzatos maradt számomra, ezt azonban, akivel ma találkoztam először, mintha már ismertem volna emlékezetből.

112. oldal

>!
nuskod

Nem töprengtem rajta, hogy milyen sors vár rám, akár a következő órákban is, mintha nem az én sorsom lenne az már, hanem valaki másé, akit még nem ismerek, és nem is nagyon fontos, hogy megismerjem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Mazzantini: Újjászületés
Mario Puzo: A keresztapa
Brunella Gasperini: Én és ők
Donato Carrisi: Démoni suttogás
Luca Di Fulvio: Álmok bandája
Angela Nanetti: Nagyapó a cseresznyefán
Niccolò Ammaniti: Én nem félek
Elisabetta Gnone: A Fény Hatalma
Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget
Niccolò Ammaniti: Magammal viszlek