Gengszterek ​földjén 12 csillagozás

Elmore Leonard: Gengszterek földjén

Carlos ​Webster kölyökkorában néz először farkasszemet egy híres bűnözővel, 1921 őszén. Tíz évvel később Carl Webster néven már híres rendőrbíró, aki ha egyszer előhúzza a fegyverét, agyon is lövi az ellenfelét. Élvezi a sikert, és már nem kevesebbre vágyik, mint hogy Amerika leghíresebb rendőrbírója legyen.
Jack Belmont, egy oklahomai olajmilliárdos elkényeztetett és haszontalan fia, sokáig nem találja a helyét az életben. Hamarosan azonban ráérez a gonoszság ízére, és egyre elvetemültebb bűnözővé válik. Egy pont után aztán már nincs megállás: Jacknek eltökélt szándéka, hogy Amerika első számú közellenségévé váljon.
Tony Antonelli, a Valódi Bűnügyek újságírója élvezi a munkáját. Veszélyes életet él: testközelből ismeri a zsaruk és a bankrablók, a szajhák és a zugkocsmák világát. Tony célja, hogy mindig első kézből tudósítson a jó és a rossz fiúk összecsapásáról, hogy Amerika egyik legkeresettebb zsurnalisztája legyen.
A három férfi – és a körülöttük legyeskedő… (tovább)

Eredeti mű: Elmore Leonard: The Hot Kid

Eredeti megjelenés éve: 2005

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hard Boiled

>!
Jaffa, Budapest, 2015
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155492556 · Fordította: Illés Róbert

Kedvencelte 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
ponty
Elmore Leonard: Gengszterek földjén

Korábban a Pronto és a Glanc is elég könnyen felejthető szórakozás volt Leonardtól, ez az írása viszont a parádés Mint a szamár szürke ködben párja lehetne, és nem csak a minőséget tekintve.
Ha a Mint a kámfor című film alapanyaga volt a lazaság regénye, akkor ez a vagányságé, ott a bankrabló és a rendőrnő lehetetlen vonzalma, itt a szupersztár marshall, és a hírnévre vágyó gengszter kikerülhetetlen szemben állása adja a történet romantikáját. Ott egy laza apa-lánya, itt egy laza apa-fia kapcsolat a háttérben. Na és a legjobb az egészben, hogy az 1920-as, 30-as évek legendás gengsztermeséi, amiről a másik sztoriban George Clooney (Jack Foley) és Jennifer Lopez (Karen Sisco) a csomagtartóban diskurált, az ebben a könyvben elevenedik meg, a két világháború közötti Amerikában, miközben a legújabb autómobilok visszapillantójában még tisztán kivehető a kanyarban csak lassan távolodó vadnyugat. Szóval ez akár folytatás is lehetne. Azaz előzmény. De bárhonnan is nézem, egyrészt veszettül szórakoztató, másrészt meg nem csak az, mert Leonard jó formában volt írás közben, és olyan remek arányérzékkel használja a saját, és Amerika védjegyének számító, egysoros bemondásokat, hogy abból nem csak egy menő western kerekedik, hanem közben nagyon finoman mosolyog is Amerika önteltségén és bizarr sztárkultuszán. A ranglisták hazájában a legtöbb kilőtt bűnözőre utazó rendőrbíró, az első számú közellenség szerepére jelentkező gengszter, a legmenőbb bankrablóra vadászó lányok, és a legnagyobb sztorit hajtó újságíró karaktere, viszonylag rövid életrajzzal is mind tökéletesen működik. Nekem a női mellékszereplők voltak a kedvenceim, de senki ne számítson Scarlett O'Harára azért. A lényeg, hogy a stílus tudatos, feszes és az utolsó oldalig erőteljes, viszont nem önmagáért van, és a cselekménnyel is csak a végén lő picit túl a célon Leonard, amikor el akarja kerülni az egyszerűbb, de nyilvánvalóbb befejezést.
Ettől függetlenül ez egy pöpec (és részemről emlékezetes) bűnügyi regény, ami abszolút ajánlott azoknak, akik ezt az irodalmat (is) forgatják, és nem riadnak vissza némi macsó tűz-, és szópárbajtól. Meg azoknak is akik, csak szórakozásra vágynak, és azoknak is, akiket érdekel (a 20. század eleji) Amerika, vagy Quentin Tarantino egyik mestere. A rejtélyes, nyomozós krimikhez szokott, és titkokra vágyó olvasók ugyanakkor könnyen csalódhatnak. Elmore Leonard nyílegyenesen mesél, de elsőrangúan.

1 hozzászólás
>!
abcug IP
Elmore Leonard: Gengszterek földjén

Remekül kitartja végig azt a briliánsan flegma hangot, amelyen elkezdi. Mindenki annyit tud, amennyit csak lehet ebben a könyvben, alig van titok. Miközben semmi sem klasszikus krimi, mégiscsak klasszikus elemekből építkezik az egész. Azt hiszem, épp ott hagyja abba, ahonnan már nem mehetne tovább. És közben persze tudom, hogy ha még egyszer ennyi, akkor is falom, és akkor is nagyon. A vége talán nem túl erős. De különben süt az erő az egészből!

>!
hablaty P
Elmore Leonard: Gengszterek földjén

Láttam egy filmet Tom Hanks-szel, azt hiszem a A kárhozat útja volt a címe. Arra a filmre emlékeztetett engem ez a könyv. Szeretem a 20-as évek hangulatát, könyvben és filmben egyaránt. Persze furcsa fordulatok is akadnak, hogyan lesz valakiből bűnöző, hogyan lesz gengszter babája vagy éppen tisztességes lány…. közben meg azért lőnek és bekaszniznak bankrablókat…. Tetszett!

>!
jaspi
Elmore Leonard: Gengszterek földjén

Kellemes gengszter történet a ’30-as évek Amerikájából.
Viszont itt a főszereplők nem a rossz fiuk, hanem az őket üldöző Carl. Akár az is lehetne a címe, hogy Carl Webster rendőrbíró balladája

>!
barathkatalin I
Elmore Leonard: Gengszterek földjén

Sasszemű, biztos kezű, ambiciózus és nagyképű ifjú rendőrbíró – nem, nem, ez most nem Raylan Givens, hanem Carl Webster, a fennforgásoknak pedig nem Harlan megye, hanem Tulsa olajtól és széntől fekete környéke ad helyet. A jóképű és furmányos Carl szívósan cikázik a megélhetési kishalak és a nagypályás gengszterek, no meg a pasztell selyemkombinék között, miközben ámulva hallgatja a Dillingerről, Bonnie-ról és Clyde-ról szóló híreket.

Gazdasági válság és helyi alkoholtilalom van, de ne számítsunk óriási drámákra, komor történelmi szociokrimire. Ezt a mesét ugyanis Elmore Leonard mondja el, és őt mindig is jobban érdekelték az átlagemberek, a mindennapi kisszerűségek, a sablonok és elvárások ellen ható történet-vargabetűk, a pörgésre fittyet hányó, tábortűz melletti sztorizgatás. Márpedig ha Leonard mesél, akkor én is inkább ezt választom.

>!
A_Brenner
Elmore Leonard: Gengszterek földjén

Rövid időn belül a második olvasásom Leonard-tól. Nem is kérdés az 5 csillag. Tarantino rajongóknak kötelező! Elmore Leonard az egyik legnagyobb mesélő. Jack Belmont egy g.ci.

>!
henryhill
Elmore Leonard: Gengszterek földjén

Oklahoma-Tulsa, 1920-as-30-as évek Amerikája, szesztilalom, olajvállalatok indusztriál-bűnvölgye, kisstílű senkiháziak szárnypróbálgatása a gengszterizmus frontján és egy nagyon potens rendőrbíró Carlos Webster mexican standoffok whiskygőzében.:) Tömérdek mennyiségű gabonapárlatot avatnak fel, többnyire dunsztos üvegekből, szinte minden oldalon szertartásosan iszik valaki valamit, ironikus szexuális konnotációk füzérében. Western és krimi ötvöződik a lovers on the run-féle Bonnie és Clyde szituval, remek párbeszédek, csípős monológok és brutálisan hiteles miliő, Leonard egyik utolsó, káprázatosan összefogott művében. Néhol kicsit repetitív, de lehetetlen hogy ne élvezné az ember fia.


Hasonló könyvek címkék alapján

Carola Dunn: Daisy és a megmérgezett díva
Stephen King: A halálsoron
Mario Puzo: A keresztapa
Janet Evanovich: A négy fejvadász
Dennis Lehane: Hideg nyomon
Stephen King: 11/22/63
James Ellroy: Szigorúan bizalmas
Stephen King: 11.22.63
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Torey Hayden: Szellemlány