A ​szent csontjai 4 csillagozás

Ellis Peters: A szent csontjai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kalandos – és távolról sem szerzetesi – ifjúsága után Cadfael testvér nyugalmasan éldegél Shrewbury tizenkettedik századi bencés kolostorában, mint a herbárium gondozója. Amikor azonban priorja úgy dönt, hogy megszerzi egy távoli walesi falucska szentjének csontjait, Cadfael világi tapasztalatai életbevágóan fontosnak bizonyulnak. Igazi szerencse, hogy gyógyfüvekben való jártassága párosul egy detektív rátermettségével, hiszen a küldöttség útját még egy gyilkosság is megnehezíti…

Eredeti megjelenés éve: 1977

>!
Lap-ics, Debrecen, 1992
254 oldal · ISBN: 9637767185

Enciklopédia 8


Várólistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Timi_Kállai P
Ellis Peters: A szent csontjai

Tetszett, bár megértem azt is, hogy sokan vontatottnak tartják a történetet. Nagyon szűk környezetben játszódik ez a történelmi krimi, és valljuk be, elég hamar rá lehet jönni ki követte el a gaztetteket.
Ettől függetlenül jól megírt jellemek, szép tájleírások tarkították a művet, amely nem nélkülözte a humort sem.
Szórakoztató, kellemes olvasmány, de csak annak ajánlom, akinek van türelme a lassan kibontakozó cselekményű könyvekhez :)

>!
Gregöria_Hill
Ellis Peters: A szent csontjai

Ó, hát csalódott vagyok. A fülszöveg alapján egy tök izgire számítottam, de 100 oldalon át még egy tolvajlás sem történt, csak mentek fel-alá szamáron. Ráadásul nem Angliában játszódik, hanem Walesben, nem mintha ez baj volna, csak nem ezt ígérték. Különben aranyos volt, szerethető karakterekkel. Elcserélem.


Népszerű idézetek

>!
Jesper_Olsen

Ne kínlódj túl sokat a bűnöd miatt, bármilyen aljas is az. Nincs egyetlen olyan gyóntató a földön, aki ne hallott volna ennél rosszabbat is, és a szeme sem rebbent. Az is gőg, ha biztosra veszed, hogy számodra már nem létezik üdvösség.

197. oldal

>!
Jesper_Olsen

Azt hiszem te is pontosan ezt gondolod – mondta eltökélten, és egyenesen idősebb társa szemébe nézett.
– Ha kíváncsi vagyok a visszhangomra – felelte Cadfael testvér –, akkor én szoktam először szólni.

23. oldal

>!
Jesper_Olsen

Természetesen ismerte a pénzt. Még azt is megértette, mire használják, de úgy tekintett rá, mint az emberi kapcsolatok elfajzásának egyik tünetére.

71. oldal

>!
Jesper_Olsen

Úgy imádkozott, ahogyan lélegzett, nem megformált szavakkal, nem különleges kérdésekkel, csupán felemelte szívét, ahogyan egy törött szárnyú madarat szoktak, két kézre fogva.

160. oldal

>!
Jesper_Olsen

Azt hiszem, kezdem megérteni a csodák lényegét. Mert az lenne-e bármi is, aminek értelme van? A csodáknak semmi közük az értelemhez. Sőt, inkább ellentmondanak neki, fejtetőre állítják, és gúnyt űznek belőle. Keresztülhasítják a kietlen embersivatagot, és ott gyógyítanak vagy váltanak meg bárkit, ahol nekik tetszik. Ha értelmük lenne, már nem lennének csodák.

246. oldal

>!
Gregöria_Hill

Ruta, zsálya, rozmaring, kakukkfű, kőmag, gyömbér, menta, sasfű, farkasszőlő, fűszerek, mustár, ánizs, varádics, bazsalikom, kapor, petrezselyem, turbolya, majoranna – a füvek összes fajtája nőtt itt. Minden segédjét megtanította a használatukra, még a ritkábbakéra is, és megvilágította a veszélyeiket. Hiszen a gyógyfüvek áldásos hatása a megfelelő alkalmazásukban rejlik, és a túladagolás néha rosszabb lehet, mint a betegség.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bazsalikom · kakukkfű · kapor · majoranna · menta · petrezselyem · rozmaring · zsálya
2 hozzászólás
>!
Jesper_Olsen

– A kellő időben mindet megoldja az Isten – felelte Cai filozófikusan, és elballagott a sötétben.
Cadfael visszaindult az ösvényen, azzal a kényelmetlen érzéssel, hogy azért Isten elvárna némi segítséget az emberektől is, de legtöbbször csak akadályokat kap tőlük.

61. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szentmihályi Szabó Péter – Pajor András: Özséb
Ildefonso Falcones: A tenger katedrálisa
Dževad Karahasan: Keleti díván
Umberto Eco: A rózsa neve
Indrek Hargla: Melchior, a patikárius és a Szent Olaf-templom rejtélye
Pavlo Zahrebelnij: Eupraxia császárné pokoljárása
Elizabeth Chadwick: A legnagyobb lovag
Jókai Mór: A három márványfej
Viviane Moore: Kék vér
Arthur Conan Doyle: A fehér csapat