A ​társas lény 146 csillagozás

Elliot Aronson: A társas lény Elliot Aronson: A társas lény Elliot Aronson: A társas lény Elliot Aronson: A társas lény Elliot Aronson: A társas lény

A nyolcadik amerikai kiadás magyar változata

A világsikerű könyv legújabb magyar kiadása a jelentősen átdolgozott nyolcadik amerikai kiadás alapján készült. A legaktuálisabb példák mellett ezúttal egy új fejezettel is bővült a kötet, amely a társas megismerés témáját járja körül. A mű rávilágít arra, hogy a társas érintkezéssel kapcsolatos kutatások segítséget és megoldást jelenthetnek a mai társadalmat átszövő problémákra. Az amerikai szociálpszichológia egyik legrangosabb és legeredetibb képviselője könnyed, olvasmányos, színes stílusú, ám magas szakmai színvonalú áttekintést ad többek között az előítéletekről, a diszkriminációról, a propagandáról, a háborúról, az elidegenedésről, az agresszióról, az egyéni elköteleződésekről, a társas kapcsolatokról, a társadalmi feszültségekről és a politikai fordulatokról.

Eredeti mű: Elliot Aronson: The social animal

Eredeti megjelenés éve: 1972

>!
Akadémiai, Budapest, 2008
504 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630586283 · Fordította: Erős Ferenc
>!
KJK-Kerszöv, Budapest, 2004
528 oldal · ISBN: 9632245685 · Fordította: Erős Ferenc · Illusztrálta: Saul Steinberg
>!
Közgazdasági és Jogi, Budapest, 2001
528 oldal · ISBN: 9632245865 · Fordította: Erős Ferenc

8 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Albert Camus


Kedvencelte 31

Most olvassa 36

Várólistára tette 157

Kívánságlistára tette 123

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
AfterEight P
Elliot Aronson: A társas lény

Ez pont az a könyv ami a kedvenceim közé keveredik. :) A helye a sorrendben nyilván változó lesz, de fent marad.
Köszönet érte @kaporszakall! -aki egy szép napon képletesen becsöngetett az ajtómon vele.
Széles mosollyal az arcán megfogta a két vállam és csak rázott,rázott -,hogy ébredjek végre fel Csipkerózsika álmomból. Kicsit álomittasan ,és kábán nézelődöm.
Nyilván mindenki tudja, hogy mindenféle finom és durva fondorlatokkal próbálják befolyásolni és irányítani, mégis megdöbbentem. Picit zavartan és pironkodva vettem észre mennyire rászedtek.Bizony attitűd is jó néhány van a tarsolyomban, amit ideje kipakolni a táskából. Mit is mondhatnék…
Mindenkinek el kellene olvasnia ezt a könyvet, és habár nem gyors olvasmány – időt kell
hagyni emészteni, elemezni a cselekedeteinket, levonni a konzekvenciát. Aztán persze megint belelépni egy-egy régi pocsolyába, de akkor már hamarabb rájön az ember, hogy térdig vízben áll.
Ajánlom azoknak akik biztosak benne, hogy mindent jól látnak és tudnak a világról, az emberekről, a médiáról, és azoknak is akik érzik valahol megvezetik őket.

>!
Emmi_Lotta IMP
Elliot Aronson: A társas lény

Ha elolvassuk ezt a kiváló szociálpszichológiai összefoglalót a konformitásról, a meggyőzésről, a kognitív funkciókról, az önigazolásról, az agresszióról, az előítéletről és a szeretetről-szerelemről, bizonyára jobb emberekké válunk. Kiválóan összeállított, megfelelő stílusú, kiérlelt mű, mindenki számára kötelező olvasmány lehet.
Csupán az áramütéses kísérletek gyakori alkalmazása zavart kissé engem. A 2004-es, sokadik magyar kiadás számos nyelvi hibájának sem örültem. Megért volna ez a nagyszerű könyv alaposabb odafigyelést e téren.

>!
KJK-Kerszöv, Budapest, 2004
528 oldal · ISBN: 9632245685 · Fordította: Erős Ferenc · Illusztrálta: Saul Steinberg
>!
esőember
Elliot Aronson: A társas lény

Azok vagyunk, akiknek hisszük magunkat? Ahogyan gondolkodunk önmagunkról, illetve másokról, az a valóság minden esetben?
Semmiképpen! Mindannyian befolyásolva vagyunk attitűdjeink, emlékképeink, de legfőképpen a körülöttünk lévő emberek által.
Konformitás, propaganda, emberi agresszió, előítélet, szeretet, társas megismerés…
Mindannyian érintve vagyunk ezekben. Szeretnénk tisztán látni, megismerni önmagunkat, a többi embert, miért cselekszünk bizonyos helyzetekben így, más helyzetekben pedig úgy. A könyvből megkapjuk a válaszokat. Hatalmas tudásanyag, nagyszerűen „fogyasztható”, érdekfeszítő stílusban.
Kötelező olvasmány mindenkinek, aki tud olvasni, aki nem remeteként él egy lakatlan szigeten, hanem itt köztünk!
Társas lények vagyunk mindannyian! Ne küzdjünk ezzel a több évezredes programozódásunkkal, inkább tanuljuk meg okosan, helyén kezelni! Ez a könyv segítségünkre lesz ebben. Az egyik leghasznosabb könyv a könyvespolcomon!

>!
AeS P
Elliot Aronson: A társas lény

Nem is tudom, hogy annak idején, amikor olvastam, amikor még a kalapban volt a szociológia mesterszak is, miért nem jelöltem be, biztos bizonytalan voltam abban, hogy egyáltalán befejezem-e, vagy félredobom a tizedik oldalon.
Hát ez hiba volt, mármint a feltételezés, mert ez az egyik legjobb szakirodalom, amit olvasni lehet, és ezt hosszú évek tapasztalatából mondom. Olvasmányos, szórakoztató, és közben úgy megtanítja többek között a kognitív disszonancia-elméletet, mint a pinty.

>!
AkosAkos
Elliot Aronson: A társas lény

A szerző nagyon odafigyel a tudományos objektivitásra, többek között egy egész fejezet szól arról, hogy a könyvben bemutatott kísérleteket hogyan végezték el, milyen kritériumok alapján, stb. Maga a könyvet pedig ismét a „mindenkinek el kéne olvasnia, hogy jobban boldoguljon a mindennapi életben” kategóriába sorolnám, mert egyszerűen jobban meg lehet tőle érteni a világot és felkészít minket mások (emberek, média, politika) befolyásolási kísérletére.

>!
csacsiga
Elliot Aronson: A társas lény

Kötelezőnek indult (és az is maradt :)), de hálás vagyok, amiért összehozott ezzel a könyvvel a sors. A nagy szavak nélkül: nagyon sok érdekes dologra mutatott rá, és sok ó-jé-nahát-tényleg élményt okozott, ugyanakkor rámutatott arra is, hogy egy kicsit tényleg különc vagyok – vagy csak meggyőzöm magam erről. :D
Okos könyv, jól tálalva, mindenkinek ajánlom, aki emberek között él!

>!
Turdus_Merula
Elliot Aronson: A társas lény

Egyetemi szakirodalomként kezdtem el olvasni, de amint belekezdtem azon kaptam magamat, hogy mindenkinek erről a könyvről, és a könyvben felhozott kísérletekről magyarázok. Hihetetlenül jól összerakott könyv, tökéletes kiindulópont azoknak, akik csak most ismerkednek a (szociál)pszichológiával. Eddig is törekedtem arra, hogy tudatosan viselkedjek, de a kognitív disszonancia azért betalált :) Kár, hogy a mi oktatási rendszerünkben nagyon kevés hangsúlyt fektetnek ezekre a témákra, pedig úgy gondolom már egy alap pszichológiai tudás is hozzájárul, hogy empatikusabbak, tudatosabbak legyünk, és észre vegyük mikor kezd kibújni belőlünk a (kis)ördög és így szépen visszazavarhassuk a helyére.

>!
Nessie1226 P
Elliot Aronson: A társas lény

Régóta terveztem, hogy elolvasom a könyvet, mert többször idézett belőle az egyik régi tanárom üzleti kommunikáció óra keretein belül. Mások is ajánlották már, de igazán az győzött meg, amikor egy olyan személy polcán találtam rá, aki egyáltalán nem olvas ilyen jellegű könyveket. Nagyon tetszett, olvasmányos, szerintem könnyen emészthető, tele van olyan információkkal, amely minden egyes ember számára érdekes és tanulságos lehet. Tetszettek benne a különböző megfigyelési módszerek, kísérletek ( persze kivételek akadtak). Ráadásul, mivel szociológiát tanulok ez számomra alapmű, de mindenki másnak csak ajánlani tudom, mert tényleg csak hasznunkra válhat.

>!
Mátrixi
Elliot Aronson: A társas lény

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?
A tükör hallgat, olyan pfúj, de ronda mindenki.

Az egyetlen, ami hiányzik belőle, és mégsem, mert hát tudós nem jósol jövőt: megmutatni, hogy milyen szép lehetne az ember. Legfeljebb tudatküszöb alattiként villan föl, hogy mivé nőhetnénk.

>!
MisssBee
Elliot Aronson: A társas lény

Néha kicsit túl terjengős volt, de szerettem a példákat, és bár hosszú a könyv, alapvetően egy kellemes és érdekes olvasmány.


Népszerű idézetek

>!
esőember

…minél bizonytalanabb valaki, és minél jobban kételkedik önmagában, annál jobban fog vonzódni ahhoz, aki szereti őt.

370. oldal

2 hozzászólás
>!
AfterEight P

A legmeghökkentőbb pedig az volt, hogy az alanyok a velük
közös címkét viselőknek
több pénzt vagy más jutalmat osztottak ki.

2 hozzászólás
>!
AfterEight P

Azt is mondhatjuk, hogy korunkat a tömeges meggyőzés törekvései jellemzik.
Valahányszor bekapcsoljuk a rádiót vagy a tévét, kinyitunk egy könyvet,
folyóiratot vagy újságot, valaki mindig nevelni akar bennünket,
arról akar meggyőzni, hogy az ő áruját vásároljuk, hogy az ő jelöltjére szavazzunk,
hogy azt tartsuk jónak, szépnek vagy igaznak, amit ő annak ítél.

>!
Helewise

…szeretjük, ha szeretnek – és minél bizonytalanabbnak érezzük magunkat, annál jobban megbecsüljük, ha szeretnek, ezért annál jobban fogjuk szeretni azt, aki bennünket szeret.

370. oldal

1 hozzászólás
>!
esőember

Hogyan és kibe leszünk szerelmesek? Úgy tűnik, hogy az emberek ugyanolyan okokból lesznek szerelmesek egymásba, amiért tetszenek egymásnak. Számos kutatás bizonyítja, hogy a közelség a legfontosabb tényező. Ezek a kutatási eredmények szertefoszlatják azt a romantikus mítoszt, miszerint egy, csakis egy ember van (talán éppen Yazoo Cityben), aki arra vár, hogy eljöjjön az igazi. A megmásíthatatlan tény az, hogy azok az emberek, akik messze élnek egymástól, nemigen fognak egymásba szeretni. Többnyire a hozzánk földrajzilag legközelebbi lesz a legkedvesebb számunkra. Legnagyobb valószínűséggel azokba szeretünk bele, és azokkal fogunk együtt élni, akik a szomszéd barlangban, a szomszéd házban laknak, akik a közeli iskolában tanulnak, vagy ugyanabban az üzletben, hivatalban, gyárban dolgoznak. Így volt ez az ősidőktől kezdve, és így van ez napjainkban is.

A másik fontos tényező a hasonlóság. Azokba szeretünk bele, akik többféle szempontból is hasonlítanak hozzánk: akik hasonlóak néznek ki, mint mi, akiknek hasonló értékeik, attitűdjeik és személyiségvonásaik vannak.

279. oldal

>!
cassiesdream

Gyakran éppen azok akarják leghamarabb megkövezni a bűnöst, akik maguk is majdnem a bűn útjára léptek.

>!
esőember

Míg a csimpánz már egy jelentéktelen provokációra is erőszakos viselkedéssel válaszol, a bonobó az egyik legkevésbé agresszív emlősfajta a földtekén. A bonobókat „szeretkezz, ne háborúzz” típusú majomnak is szokták nevezni, mert mielőtt belefognának olyan tevékenységbe, amely egyébként konfliktushoz vezetne, a bonobók szexelni kezdenek.

257. oldal

>!
cassiesdream

Azok az emberek, akiknek általában rossz véleményük van önmagukról, sokkal hajlamosabbak engedelmeskedni a csoportnyomásnak, mint azok, akik magas önértékeléssel rendelkeznek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gary Chapman: Egymásra hangolva
Eric Berne: Emberi játszmák
Jared Diamond: A világ tegnapig
Elaine N. Aron: Szeretet és hatalom válaszútján
Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia
Dale Carnegie: Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket
Cora Carmack: Színjáték
Neale Donald Walsch: A kapcsolatokról
Sarah Dessen: Along for the Ride – Álom két keréken
Neil Strauss: A játszma (The Game)