A ​társas lény 153 csillagozás

Elliot Aronson: A társas lény Elliot Aronson: A társas lény Elliot Aronson: A társas lény Elliot Aronson: A társas lény Elliot Aronson: A társas lény

A nyolcadik amerikai kiadás magyar változata

A világsikerű könyv legújabb magyar kiadása a jelentősen átdolgozott nyolcadik amerikai kiadás alapján készült. A legaktuálisabb példák mellett ezúttal egy új fejezettel is bővült a kötet, amely a társas megismerés témáját járja körül. A mű rávilágít arra, hogy a társas érintkezéssel kapcsolatos kutatások segítséget és megoldást jelenthetnek a mai társadalmat átszövő problémákra. Az amerikai szociálpszichológia egyik legrangosabb és legeredetibb képviselője könnyed, olvasmányos, színes stílusú, ám magas szakmai színvonalú áttekintést ad többek között az előítéletekről, a diszkriminációról, a propagandáról, a háborúról, az elidegenedésről, az agresszióról, az egyéni elköteleződésekről, a társas kapcsolatokról, a társadalmi feszültségekről és a politikai fordulatokról.

Eredeti megjelenés éve: 1972

>!
Akadémiai, Budapest, 2008
504 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630586283 · Fordította: Erős Ferenc
>!
KJK-Kerszöv, Budapest, 2004
528 oldal · ISBN: 9632245685 · Fordította: Erős Ferenc · Illusztrálta: Saul Steinberg
>!
Közgazdasági és Jogi, Budapest, 2003
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632245867

10 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Albert Camus


Kedvencelte 33

Most olvassa 37

Várólistára tette 195

Kívánságlistára tette 165

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

AfterEight>!
Elliot Aronson: A társas lény

Ez pont az a könyv ami a kedvenceim közé keveredik. :) A helye a sorrendben nyilván változó lesz, de fent marad.
Köszönet érte @kaporszakall! -aki egy szép napon képletesen becsöngetett az ajtómon vele.
Széles mosollyal az arcán megfogta a két vállam és csak rázott,rázott -,hogy ébredjek végre fel Csipkerózsika álmomból. Kicsit álomittasan ,és kábán nézelődöm.
Nyilván mindenki tudja, hogy mindenféle finom és durva fondorlatokkal próbálják befolyásolni és irányítani, mégis megdöbbentem. Picit zavartan és pironkodva vettem észre mennyire rászedtek.Bizony attitűd is jó néhány van a tarsolyomban, amit ideje kipakolni a táskából. Mit is mondhatnék…
Mindenkinek el kellene olvasnia ezt a könyvet, és habár nem gyors olvasmány – időt kell
hagyni emészteni, elemezni a cselekedeteinket, levonni a konzekvenciát. Aztán persze megint belelépni egy-egy régi pocsolyába, de akkor már hamarabb rájön az ember, hogy térdig vízben áll.
Ajánlom azoknak akik biztosak benne, hogy mindent jól látnak és tudnak a világról, az emberekről, a médiáról, és azoknak is akik érzik valahol megvezetik őket.

Emmi_Lotta I>!
Elliot Aronson: A társas lény

Ha elolvassuk ezt a kiváló szociálpszichológiai összefoglalót a konformitásról, a meggyőzésről, a kognitív funkciókról, az önigazolásról, az agresszióról, az előítéletről és a szeretetről-szerelemről, bizonyára jobb emberekké válunk. Kiválóan összeállított, megfelelő stílusú, kiérlelt mű, mindenki számára kötelező olvasmány lehet.
Csupán az áramütéses kísérletek gyakori alkalmazása zavart kissé engem. A 2004-es, sokadik magyar kiadás számos nyelvi hibájának sem örültem. Megért volna ez a nagyszerű könyv alaposabb odafigyelést e téren.

>!
KJK-Kerszöv, Budapest, 2004
528 oldal · ISBN: 9632245685 · Fordította: Erős Ferenc · Illusztrálta: Saul Steinberg
_Ellamara_ P>!
Elliot Aronson: A társas lény

Meglepően jó olvasmány volt.
Korábban is gondolkodtam már azon, hogy pszichológiai könyvet olvassak, de valahogy sosem tudtam rávenni magam. off Ez viszont nagyon tetszett, sok érdekességet megtudtam belőle. A téma egyébként is foglalkoztat úgy általánosságban, szóval szerintem a későbbiekben biztosan próbálkozok még ilyen könyvekkel.

esőember>!
Elliot Aronson: A társas lény

Azok vagyunk, akiknek hisszük magunkat? Ahogyan gondolkodunk önmagunkról, illetve másokról, az a valóság minden esetben?
Semmiképpen! Mindannyian befolyásolva vagyunk attitűdjeink, emlékképeink, de legfőképpen a körülöttünk lévő emberek által.
Konformitás, propaganda, emberi agresszió, előítélet, szeretet, társas megismerés…
Mindannyian érintve vagyunk ezekben. Szeretnénk tisztán látni, megismerni önmagunkat, a többi embert, miért cselekszünk bizonyos helyzetekben így, más helyzetekben pedig úgy. A könyvből megkapjuk a válaszokat. Hatalmas tudásanyag, nagyszerűen „fogyasztható”, érdekfeszítő stílusban.
Kötelező olvasmány mindenkinek, aki tud olvasni, aki nem remeteként él egy lakatlan szigeten, hanem itt köztünk!
Társas lények vagyunk mindannyian! Ne küzdjünk ezzel a több évezredes programozódásunkkal, inkább tanuljuk meg okosan, helyén kezelni! Ez a könyv segítségünkre lesz ebben. Az egyik leghasznosabb könyv a könyvespolcomon!

AeS P>!
Elliot Aronson: A társas lény

Nem is tudom, hogy annak idején, amikor olvastam, amikor még a kalapban volt a szociológia mesterszak is, miért nem jelöltem be, biztos bizonytalan voltam abban, hogy egyáltalán befejezem-e, vagy félredobom a tizedik oldalon.
Hát ez hiba volt, mármint a feltételezés, mert ez az egyik legjobb szakirodalom, amit olvasni lehet, és ezt hosszú évek tapasztalatából mondom. Olvasmányos, szórakoztató, és közben úgy megtanítja többek között a kognitív disszonancia-elméletet, mint a pinty.

AkosAkos>!
Elliot Aronson: A társas lény

A szerző nagyon odafigyel a tudományos objektivitásra, többek között egy egész fejezet szól arról, hogy a könyvben bemutatott kísérleteket hogyan végezték el, milyen kritériumok alapján, stb. Maga a könyvet pedig ismét a „mindenkinek el kéne olvasnia, hogy jobban boldoguljon a mindennapi életben” kategóriába sorolnám, mert egyszerűen jobban meg lehet tőle érteni a világot és felkészít minket mások (emberek, média, politika) befolyásolási kísérletére.

DoraTaylor>!
Elliot Aronson: A társas lény

Egyetemi szakirodalomként kezdtem el olvasni, de amint belekezdtem azon kaptam magamat, hogy mindenkinek erről a könyvről, és a könyvben felhozott kísérletekről magyarázok. Hihetetlenül jól összerakott könyv, tökéletes kiindulópont azoknak, akik csak most ismerkednek a (szociál)pszichológiával. Eddig is törekedtem arra, hogy tudatosan viselkedjek, de a kognitív disszonancia azért betalált :) Kár, hogy a mi oktatási rendszerünkben nagyon kevés hangsúlyt fektetnek ezekre a témákra, pedig úgy gondolom már egy alap pszichológiai tudás is hozzájárul, hogy empatikusabbak, tudatosabbak legyünk, és észre vegyük mikor kezd kibújni belőlünk a (kis)ördög és így szépen visszazavarhassuk a helyére.

csacsiga>!
Elliot Aronson: A társas lény

Kötelezőnek indult (és az is maradt :)), de hálás vagyok, amiért összehozott ezzel a könyvvel a sors. A nagy szavak nélkül: nagyon sok érdekes dologra mutatott rá, és sok ó-jé-nahát-tényleg élményt okozott, ugyanakkor rámutatott arra is, hogy egy kicsit tényleg különc vagyok – vagy csak meggyőzöm magam erről. :D
Okos könyv, jól tálalva, mindenkinek ajánlom, aki emberek között él!

Nessie1226 P>!
Elliot Aronson: A társas lény

Régóta terveztem, hogy elolvasom a könyvet, mert többször idézett belőle az egyik régi tanárom üzleti kommunikáció óra keretein belül. Mások is ajánlották már, de igazán az győzött meg, amikor egy olyan személy polcán találtam rá, aki egyáltalán nem olvas ilyen jellegű könyveket. Nagyon tetszett, olvasmányos, szerintem könnyen emészthető, tele van olyan információkkal, amely minden egyes ember számára érdekes és tanulságos lehet. Tetszettek benne a különböző megfigyelési módszerek, kísérletek ( persze kivételek akadtak). Ráadásul, mivel szociológiát tanulok ez számomra alapmű, de mindenki másnak csak ajánlani tudom, mert tényleg csak hasznunkra válhat.

Wanita>!
Elliot Aronson: A társas lény

Aronsont jó olvasni és nagyon fontos témákról ír!! Én egy 1994-es kiadást olvastam, de biztosan kezembe veszem majd az újabb kiadást is, főleg, hogy rájöttem, az is a polcomon csücsül. Ráadásul az általam olvasott kiadásban találtam olyan gondolatokat melyekről a szociálpszichológia már többet és pontosabbat tud mondani.

Néhány téma a kötetből: konformitás, propaganda, önigazolás, emberi agresszió, előítélet. Bővebb értékelést inkább az újabb kiadásról írnék.

>!
Közgazdasági és Jogi, Budapest, 1994
402 oldal · ISBN: 9632227271 · Fordította: Erős Ferenc

Népszerű idézetek

esőember>!

(…) minél bizonytalanabb valaki, és minél jobban kételkedik önmagában, annál jobban fog vonzódni ahhoz, aki szereti őt.

370. oldal

2 hozzászólás
Helewise>!

(…) szeretjük, ha szeretnek – és minél bizonytalanabbnak érezzük magunkat, annál jobban megbecsüljük, ha szeretnek, ezért annál jobban fogjuk szeretni azt, aki bennünket szeret.

370. oldal

1 hozzászólás
AfterEight>!

A legmeghökkentőbb pedig az volt, hogy az alanyok a velük közös címkét viselőknek több pénzt vagy más jutalmat osztottak ki.

2 hozzászólás
AfterEight>!

Azt is mondhatjuk, hogy korunkat a tömeges meggyőzés törekvései jellemzik. Valahányszor bekapcsoljuk a rádiót vagy a tévét, kinyitunk egy könyvet, folyóiratot vagy újságot, valaki mindig nevelni akar bennünket, arról akar meggyőzni, hogy az ő áruját vásároljuk, hogy az ő jelöltjére szavazzunk, hogy azt tartsuk jónak, szépnek vagy igaznak, amit ő annak ítél.

esőember>!

Hogyan és kibe leszünk szerelmesek? Úgy tűnik, hogy az emberek ugyanolyan okokból lesznek szerelmesek egymásba, amiért tetszenek egymásnak. Számos kutatás bizonyítja, hogy a közelség a legfontosabb tényező. Ezek a kutatási eredmények szertefoszlatják azt a romantikus mítoszt, miszerint egy, csakis egy ember van (talán éppen Yazoo Cityben), aki arra vár, hogy eljöjjön az igazi. A megmásíthatatlan tény az, hogy azok az emberek, akik messze élnek egymástól, nemigen fognak egymásba szeretni. Többnyire a hozzánk földrajzilag legközelebbi lesz a legkedvesebb számunkra. Legnagyobb valószínűséggel azokba szeretünk bele, és azokkal fogunk együtt élni, akik a szomszéd barlangban, a szomszéd házban laknak, akik a közeli iskolában tanulnak, vagy ugyanabban az üzletben, hivatalban, gyárban dolgoznak. Így volt ez az ősidőktől kezdve, és így van ez napjainkban is.

A másik fontos tényező a hasonlóság. Azokba szeretünk bele, akik többféle szempontból is hasonlítanak hozzánk: akik hasonlóan néznek ki, mint mi, akiknek hasonló értékeik, attitűdjeik és személyiségvonásaik vannak.

279. oldal

cassiesdream>!

Gyakran éppen azok akarják leghamarabb megkövezni a bűnöst, akik maguk is majdnem a bűn útjára léptek.

cassiesdream>!

Azok az emberek, akiknek általában rossz véleményük van önmagukról, sokkal hajlamosabbak engedelmeskedni a csoportnyomásnak, mint azok, akik magas önértékeléssel rendelkeznek.

esőember>!

Míg a csimpánz már egy jelentéktelen provokációra is erőszakos viselkedéssel válaszol, a bonobó az egyik legkevésbé agresszív emlősfajta a földtekén. A bonobókat „szeretkezz, ne háborúzz” típusú majomnak is szokták nevezni, mert mielőtt belefognának olyan tevékenységbe, amely egyébként konfliktushoz vezetne, a bonobók szexelni kezdenek.

257. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gary Chapman: A szerelem pszichológiája
Gary Chapman: Egymásra hangolva
F. Várkonyi Zsuzsa – Szendi Gábor – Bagdy Emőke – Popper Péter: Mindennapi játszmáink
Forgács József: A társas érintkezés pszichológiája
Eric Berne: Sorskönyv
Malcolm Gladwell: Kivételesek
Charles Duhigg: A szokás hatalma
Edward T. Hall: Rejtett dimenziók
László János: Társas tudás, elbeszélés, identitás
Jared Diamond: A világ tegnapig