A híres krimiíró neve valójában álnév, Frederick Dannay (New York, 1905-1982) és Manfred B. Lee (New York, 1905-1971) közös írói álneve. Igaz, a Dannay és a Lee név is felvett nevek, a két unokatestvért Nathannak és Lepovskynak hívták valójában. Első közösen megjelent regényük The Roman Hat Mystery (A római kalap rejtélye) óta több mint száz kötetet publikáltak, köztük több mint negyven úgynevezett Ellery Queen-krimit, melyek 150 millió példányban jelentek meg. Ezekben a főhőst, egy New York-i detektívfelügyelő fiát ugyanúgy hívják, mint magát a szerzőt. Maga a figura S. S. Van Dine felügyelőjéből, Philo Vance-ból fejlődött ki; az amerikai felső tízezer tagja, igazi gentleman, aki kedvtelésből nyomoz. Minél bonyolultabb és különösebb egy bűntett, annál jobban érzi magát Queen. Az olvasók ugyanannyit tudnak az ügyről, mint a felügyelő, így mindig együtt nyomozhatnak. Ellery Queen különben krimiíró, az apja pedig felügyelő a New York-i rendőrségen.
A mandarin bűnügy (Ellery Queen) 30 csillagozás

Eredeti cím: The Chinese Orange Mystery
Eredeti megjelenés éve: 1934
A következő kiadói sorozatban jelent meg: MesterDetektív Kiskönyvtár Kolonel, Sorger Kolon

Bárki bármit is mond, az én véleményem szerint egy rendkívül izgalmas, fordulatos történet.
Végig úgy éreztem, hogy tudom ki a gyilkos, de valahogy mindig jött egy csavar, ami miatt mégsem lehetett ő.
Osztottam-szoroztam magamban, vitatkoztam magammal, de nem tudtam letenni a könyvet, annyira érdekelt a végkifejlet.
Végig az volt az érzésem, hogy nem először olvasom, de amikor kiderült, hogy ki a gyilkos, akkor már nem voltam ebben biztos.
Abban az egyben voltam mindvégig biztos, hogy valahol a háttérben egyfolytában ott éreztem Poirot apró kis csusszanó-surranó lépteit.

Nagyon régen olvastam már, most újra a kezembe került. Számomra végig izgalmas volt, bár nem mai darab. A bűneset érdekes, sugallja, ki lehet a tettes, de az ember egyből elveti: á, az nem lehet! Sok a nyomozás alatti mellékvágány és mindenkinek van egy kis titka. Ellery Queen története leleményes, olvasok még tőle a jövőben szerintem.

Kicsit sok volt az információ és a cselekmény, így sajnos elvesztem a részletekben és nem találtam ki, hogy ki a gyilkos. Pedig volt egy fél megjegyzés ami felkeltette a gyanúm és amatőr módon nem hallgattam a megérzésemre :). Mindenesetre a nyaralás alatt nagyon kellemes kikapcsolódás volt.

Kína, Kína, Kína! Bárcsak Charlie Chan lennék, hogy megfejthessem ezeket a keleti rejtélyeket.

Tudja, mit mond a jó öreg Swift? Áldottak, akik nem várnak semmire, mert azok nem csalatkozhatnak…