Fedőneve ​Verity 104 csillagozás

Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

1943. október 11. Egy brit kémrepülőgép kényszerleszállást végez a náci megszállás alatt álló Franciaországban. A pilóta és utasa a legjobb barátnők. Egyikük megpróbálja túlélni. A másik már akkor elvesztette a játszmát, amikor még el sem kezdődött.

Gyönyörűen megírt, szívszorító regény egy felejthetetlen barátságról, amely a végtelen gonoszságnak is ellenáll.

Eredeti megjelenés éve: 2013

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633992814 · Fordította: Todero Anna

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Julia Lindsay MacKenzie Wallace Beaufort-Stuart (Queenie) · Jamie Beaufort-Stuart · Margaret Brodatt (Maddie) · Paul


Kedvencelte 35

Most olvassa 7

Várólistára tette 186

Kívánságlistára tette 124

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

diamondfox P>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Egyértelműen felkerült az „Ajánlom” könyvek közé, mert ez nem kedvenc, ez olyan könyv, amit igenis el kell olvasnia mindenkinek legalább egyszer az életben!

@Katara_Phoenix ajánlotta, hogy olvassam el minél előbb. Ez természetesen kicsit megcsúszott, de raktárvásáron kaparintottam meg, tehát az ilyenekkel persze, hogy el vagyok maradva. Viszont ez a történet kicsit kihúzott a megszokott zsáneremből és egy roppant izgalmas második világháborús történetet olvashattam, ahol megjelent a háború borzalma meg nem is, láttam a pusztítás, meg nem is – láttam a boldogságot, meg nem is.
És a legjobb: láttam egy igaz barátságot, nem azt az igazi idealizáltat, hanem ezt, ami itt, ebben az időben így tudott igazán megjelenni és nagyot szólni. Nem hittem, hogy ez lesz a vége, és nem, kivételesen nem fogok spoilerezni, igenis OLVASSÁTOK EL.
Sokaknak tetszeni fog szerintem a rengeteg romantikus tengerében.

„Csókolj meg, Hardy!”

2 hozzászólás
Szimirza P>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Minden szempontból különleges ez a könyv. A történet, a szereplők, a barátság, ami a két nő között volt, nem csak különleges, de tiszteletreméltó is. Ami egy picit hátrány a könyvben, hogy míg az első fele nagyon leköti az olvasó figyelmét, a második fele egy kicsit laposabb.

2 hozzászólás
Pesu>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Nem gondoltam volna, hogy egy háborúról szóló könyv nekem ennyire fog tetszeni, de ez a történet annyira lebilincselő és izgalmas! Nagyon sokat dobott a sztorin, hogy nőkről szól, mert erről ritkán hallani/olvasni, hogy a nők mennyire vették ki a részüket a háborúból. Csodás történet két barátnőről akik annyira szerették egymást, hogy életüket adták volna, hogy a másik megmeneküljön! Aki olvassa annak nem tudom garantálni a happy end-et, de szívből tudom ajánlani ezt a fantasztikus történetet! :) Milyen fontossá tud válni egymás számára két ember, még úgy is, hogy azért olyan túl sok időt sajnos nem tudtak együtt tölteni, meg milyen körülmények között találkoztak!

ƨɔɴом P>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Egy kulonleges tortenet egy kulonleges baratsagrol egy olyan korban, ahol minden kis feny ertekelheto volt a sotetsegben.
Tetszett a tortenet es az irasmodja, a ket lany karaktere pedig a szivemhez nott, mind a ketten erosek es kitartoak, ugyanakkor a szemszogeik mas es mas modon mutatjak be az akkori kort, es a haboru esemenyeit. Szamomra a konyv elso fele volt az igazi elmeny, mig a masodikba sokszor beleuntam, de ettol fuggetlenul nem kopott a fenye, nagyszeru tortenet.

Larawyn>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Nyúlfarknyi skóciai tanulmányaim során kellett írnom egy dolgozatot A második világháború és a nők címmel. Akkor alig tudtam kiszenvedni a kötelező karakterszámot, azóta viszont képtelen vagyok szabadulni a témától, örülök minden új információnak, érdekességnek, történetnek, és ennek a könyvnek is. Ugyan komolyabb hangvételre számítottam (miért, ha egyszer láthatóan ifjúsági regény???), de az elmés skót riposztok hamar kiengeszteltek. Elképesztő ez a két lány!

7 hozzászólás
Deszy>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Érdekes stílusban megírt történet egy skót kémnő és egy brit pilótanő barátságáról a második világháborúban. Mindkét szereplő szerethető, bár Maddie hozzám közelebb állt, és kifejezetten érdekes, hogy nem időrendben követhetjük az eseményeket – ennek ellenére van lehetőségünk szurkolni, hiszen valahol a történet közepén kapcsolódunk be, innen visszatekintünk a múltba, és később térünk vissza a jelenbe, hogy tényleg megismerjük a főszereplők sorsát.

Nagyon tetszett, hogy két hősnő szemén keresztül láthatjuk a háborút, akiknek sokkal nehezebb dolguk volt egy férfiak vezette világban, mégis bizonyítják a rátermettségüket.

A szemükön keresztül tökéletesen átélhetjük, milyen lehetett a második világháborúban fiatal nőként szolgálni a seregben. A mindennapok nehézségei is előkerülnek, olyan apróságoktól kezdve, hogy nincs elég cigi és parfüm, az olyanokig, amikor családok szakadnak ketté, mert más-más oldalt támogatnak, és hogy akár hónapokon keresztül nem tudod, él-e egyáltalán az, akit szeretsz.
És a végén meglepő csavart is kapunk…

A teljes értékelést megtalálod a blogomon:
http://www.deszy-konyv.hu/2015/07/fedoneve-verity.html

bartok_brigitta P>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

„Csókolj meg, Hardy! Csókolj meg gyorsan!”
Nem találok szavakat. Egy olyan könyv után, mint a Fedőneve Verity az embernek nagyon nehéz megfogalmaznia az érzéseit. Egy nagyon különleges könyvet olvastam, amelynek két olyan valóságosnak tetsző főszereplője van, hogy akár tényleg létezhettek is. Két talpraesett hősnő, akiknek egy férfiak által vezetett világban is bizonyítani tudták talpraesettségüket. Úgy érzem, mintha együtt mentem volna keresztül mindenen a történet szereplőivel; mintha én magam is a barátjuk lennék. Ez könyv egy valódi érzelmi hullámvasút volt, még sosem éreztem magam ennyire kifacsarva egyetlen regény után sem. Egyszerre volt bámulatos, és borzasztó, és szívmelengetően fájdalmas. Tényleg nem éreztem még ilyesmit.
A Elizabeth Wein nem finomkodik, ha a karakterei megkínzásáról van szó. Miközben Verity a gestapónál raboskodott, és kiállta a sok kegyetlenkedést, amit a vallatói találtak ki számára, próbáltam azzal nyugtatni magam, hogy ez az egész nem valós, nem történt meg. De közben tudom, hogy valakikkel igenis megtörtént, valakiket ugyanígy meggyötörtek, leromboltak és megaláztak – és van, akikkel a mai napig megteszik, egy másfajta háborúban…
Julie karakterét és történetmesélését sokkal érdekesebbnek találtam, mint Maddiét, mégis úgy vélem, hogy a kettő együtt alkot egy egészet. Ha Maddie elbeszélése nem került volna hozzá a történethez, valószínűleg Julie emlékiratai sem ütöttek volna akkorát. Mind a két lány meséje kellett ahhoz, hogy az ember elhiggye, hogy a kettejük barátsága valóban különleges, és egyedi.
Annyira vágytam a happy endet, de helyette csak egy keserédes befejezést kaptam. Érdekelt volna egy kicsi részlet abból, hogy mi történt Maddie-vel a háború után, de ez csak az én telhetetlenségem hibája.

Babó_Buca P>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Az ötlet és a kivitelezése tetszett, a stílusa már kevésbé. Bár gyorsan haladtam vele, mégis inkább szenvedésnek éreztem. Kényszerítettem magam arra, hogy olvassam. Nem ragadott magával a kémlány raboskodásának és az azt megelőző életének története. „Lenke” idegesített, de Maddie kárpótolt mindenért.
www.egy-lany-blogja.blogspot.com/2017/07/elferditett-ig…

Démonika>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Hát ez egyszerűen, utálatos módon, borzasztó volt, és mégis szívmelengetően gyönyörű.
Ide nem kellett csöpögős szerelem.
vagy férfiak Ez úttal nem, csak rontott(ak) volna az összképen.

Meglehetősen gyűlölök dráma könyveket olvasni,
1, úgy érzem mintha együtt mentem volna keresztül mindenen a történet szereplőivel, és egy amolyan láthatatlan kötelék szövődik, köztük és köztem, és emiatt az „elválás” tőlük borzalmasan nehéz.
2, egytől, egyik mind érzelmi hullámvasutak, és ez egyszerűen nem való az én empatikus lelkemnek.
Egyszer az ilyen típusú könyvek fognak kinyírni!

És ezzel a két indokkal talán már ki is fejtettem, hogy mit is érzek a Fedőneve: Verity-vel kapcsolatban.

A fülszövegnek tényleg teljesen igaza van.
Ez egy, gyöngyűen megírt, mocsokba és fájdalomba csomagolt történet, barátságról, és a női kitartásról.
Az elején nagyon furcsának találtam az írónő írásmódját. Mivelhogy Verity harmadik személyben mesélte el a történetet, a barátnőjét helyezve előtérbe és magáról mindig harmadik személybe beszélt. Aztán ahogy haladt a történet, belerázódtam és csak ittam szerencsétlen lány szavait.
Imádtam és megvetettem egyszerre.
Hisz, a történetében olyan bátornak írta le magát, vakmerőnek, furfangosnak,ehhez képest amint elkapták ő lett a németek legszebben daloló madárkája… (spoiler)

Azt a lány, Queenie-t, a szókimondó, szórakoztató, mégis acél idegzetű, ezerarcú lányt-t én is szívesen látnám a baráti körömbe…

Az írónő végig úgy játszott az idegeimmel, és az érzelmeimmel, hogy végül csak elérje a kívánt hatást és ott hatódjak meg. bőgjem el magam Ahol ő akarta. rafinált fúria!

Akkor most melyikük veszítette el a harcot már az elején?
Maddie vagy Verity ?
Verity vagy Maddie?
Borzalmas volt, mert mind kettejüket úgy megszerettem, hogy egyiküket sem akartam volna elveszíteni. Akartam nekik azt a bizonyos Happy Endet, már amennyire, ez a háború idején lehetséges volt.

Maddie, is csodálatos karakter volt, a már mondhatni megszállott imádata, a repülők és a repülés iránt. Hogy ő is milyen rátermett volt és kitartó…

De így vagy úgy, ők ketten együtt alkottak csodás csapatot.

Azt mindenképp meg akarom még jegyezni, hogy Elizabeth Wein, megmutatta, hogy minden éremnek két oldala van.
Hogy a németek sem voltak, természetfeletti démonok, és igen, megeshet, hogy jó néhányuk pszichopata volt, de a legtöbben a körülmények áldozatai voltak, és ők maguk is csak emberek voltak, akik teljesítették a kapott parancsaikat. de ők is belefáradtak ebbe egy idő után mind testileg mind lelkileg

(spoiler)

Egyszerűen gyűlölöm ezt a könyvet! Gyűlölöm! És imádom, mert csodálatos volt.

csokitorta>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

A második világháborúról rengeteg film és könyv született, de valljuk be: mind ugyanabból a szemszögből mutatják be ezt a világméretű eseményt. Általában a koncentrációs táborokat ismerhetjük meg, vagy a romantikus szálakat láthatjuk kibontakozni. Bátran merem állítani, hogy a könyv írónője teljesen új nézőpontot alkalmazott: két elválaszthatatlan barátnő útjáról olvashattunk, és arról, hogyan keresztezik egymást útját a háború folyamán.
Bővebb értékelés: http://varazstinta.blogspot.hu/2016/05/haborut-is-atves…


Népszerű idézetek

Nikkincs>!

Ha az ember rátalál a legjobb barátjára, az olyan, mintha szerelembe esne.

83. oldal

>!

– A fenébe! A francba! A francos fenébe! (A „francos fenébe” a legrémisztőbb káromkodás, amit Maddie valaha kiejtett a száján.)

224. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Margaret Brodatt (Maddie)
>!

– Van zseblámpád?
– A csomagomban. Várj! Milyen betű a válasz?
– L mint Love. Ti-tá-ti-ti, rövid, hosszú, rövid, rövid. Pontosan kell jelezned, különben nem világítják ki a leszállóhelyet…
– Pontos leszek, te kis buta – rótta meg Queenie szeretetteljesen. – Álmomban is tudok morzézni. Nem emlékszel? Távírász vagyok.

218. oldal

n_kinga>!

A meggondolatlan fecsegés emberéletekbe kerülhet.

>!

A legjobb barátnője, aki lassan kiszabadította magát a csomagok alól a gép hátsó részében, borzongott a rettegéstől és a szeretettől. Tudta, hogy Maddie biztonságban lejuttatja a földre, ha addig él is.

215. oldal

>!

Egyetlen oka van annak, hogy nem zuhantam le lángolva Angers fölött: az, hogy Julie ott ült hátul. Ha nem akartam volna megmenteni az életét, soha nem lett volna annyi lélekjelenlétem, hogy eloltsam a tüzet.

242. oldal

>!

– Mégis hogy keveredtél ide, Maddie Brodatt?
– „Jobbra a második, aztán egyenest előre reggelig" – vágta rá Maddie, mert tényleg olyan volt ez a hely, mint Sohaország.

145. oldal

>!

– Anya az összes hálószobában nyitva hagyja az ablakot, ha nem vagyunk itthon, mint Mrs. Darling, mert úgy gondolja, bármikor hazarepülhetünk.

145. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Beaufort-Stuart
>!

Azt akarom mondani neked, amit Jamie mondott, amikor átadta nekem a feljegyzéseket:
„Maddie helyesen cselekedett.”
Egyetértek vele.

378. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
David Benioff: Tolvajok tele
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Stephen E. Ambrose: Az elit alakulat
John Steinbeck: Lement a Hold
R. M. Romero: Karolina és a krakkói babakészítő
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
L. M. Montgomery: A tűzpróba
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!