Fedőneve ​Verity (Fedőneve Verity 1.) 123 csillagozás

Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

1943. október 11. Egy brit kémrepülőgép kényszerleszállást végez a náci megszállás alatt álló Franciaországban. A pilóta és utasa a legjobb barátnők. Egyikük megpróbálja túlélni. A másik már akkor elvesztette a játszmát, amikor még el sem kezdődött.

Gyönyörűen megírt, szívszorító regény egy felejthetetlen barátságról, amely a végtelen gonoszságnak is ellenáll.

Eredeti megjelenés éve: 2013

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633992814 · Fordította: Todero Anna

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Julia Lindsay MacKenzie Wallace Beaufort-Stuart (Queenie) · Jamie Beaufort-Stuart · Margaret Brodatt (Maddie) · Paul


Kedvencelte 34

Most olvassa 8

Várólistára tette 194

Kívánságlistára tette 129

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

diamondfox P>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Egyértelműen felkerült az „Ajánlom” könyvek közé, mert ez nem kedvenc, ez olyan könyv, amit igenis el kell olvasnia mindenkinek legalább egyszer az életben!

@Katara_Phoenix ajánlotta, hogy olvassam el minél előbb. Ez természetesen kicsit megcsúszott, de raktárvásáron kaparintottam meg, tehát az ilyenekkel persze, hogy el vagyok maradva. Viszont ez a történet kicsit kihúzott a megszokott zsáneremből és egy roppant izgalmas második világháborús történetet olvashattam, ahol megjelent a háború borzalma meg nem is, láttam a pusztítás, meg nem is – láttam a boldogságot, meg nem is.
És a legjobb: láttam egy igaz barátságot, nem azt az igazi idealizáltat, hanem ezt, ami itt, ebben az időben így tudott igazán megjelenni és nagyot szólni. Nem hittem, hogy ez lesz a vége, és nem, kivételesen nem fogok spoilerezni, igenis OLVASSÁTOK EL.
Sokaknak tetszeni fog szerintem a rengeteg romantikus tengerében.

„Csókolj meg, Hardy!”

2 hozzászólás
Szimirza P>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Minden szempontból különleges ez a könyv. A történet, a szereplők, a barátság, ami a két nő között volt, nem csak különleges, de tiszteletreméltó is. Ami egy picit hátrány a könyvben, hogy míg az első fele nagyon leköti az olvasó figyelmét, a második fele egy kicsit laposabb.

2 hozzászólás
Pesu>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Nem gondoltam volna, hogy egy háborúról szóló könyv nekem ennyire fog tetszeni, de ez a történet annyira lebilincselő és izgalmas! Nagyon sokat dobott a sztorin, hogy nőkről szól, mert erről ritkán hallani/olvasni, hogy a nők mennyire vették ki a részüket a háborúból. Csodás történet két barátnőről akik annyira szerették egymást, hogy életüket adták volna, hogy a másik megmeneküljön! Aki olvassa annak nem tudom garantálni a happy end-et, de szívből tudom ajánlani ezt a fantasztikus történetet! :) Milyen fontossá tud válni egymás számára két ember, még úgy is, hogy azért olyan túl sok időt sajnos nem tudtak együtt tölteni, meg milyen körülmények között találkoztak!

Ibanez P>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Nagyon nem szeretem az ilyen jellegű történetekben az E/1-et, egyszerűen zavaró, beleélni nem élheted magad a kanapén ülve, főleg, ha egészen más típusú karakter vagy, így idegesítővé válik (egy kezemen meg tudom számolni, hányszor tetszett az ilyen szemszög). Az első elbeszélő (nem akarok spoilerezni nevet) szemszögénél jobban szerettem azt, amikor a múltban voltunk és azt mesélte, mint a jelenkori cselekményeket, azok nagy többsége unalmas volt számomra. A legjobb vonalat az ATA-pilóták szerepeltetése okozta, de ha második világháború és pilótanős történetet olvasna valaki, akkor inkább ajánlanám a Zafír égboltot elővenni. Itt inkább a Maddie-vonal volt érdekesebb, de igazából nem lepődtem meg a „csavarokon” sem, szóval ez egy közepes, egyszer olvasható kötet, amit tényleg csak a pilótanők szerepeltetése mentett meg számomra.

ƨɔɴом P>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Egy kulonleges tortenet egy kulonleges baratsagrol egy olyan korban, ahol minden kis feny ertekelheto volt a sotetsegben.
Tetszett a tortenet es az irasmodja, a ket lany karaktere pedig a szivemhez nott, mind a ketten erosek es kitartoak, ugyanakkor a szemszogeik mas es mas modon mutatjak be az akkori kort, es a haboru esemenyeit. Szamomra a konyv elso fele volt az igazi elmeny, mig a masodikba sokszor beleuntam, de ettol fuggetlenul nem kopott a fenye, nagyszeru tortenet.

Larawyn>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Nyúlfarknyi skóciai tanulmányaim során kellett írnom egy dolgozatot A második világháború és a nők címmel. Akkor alig tudtam kiszenvedni a kötelező karakterszámot, azóta viszont képtelen vagyok szabadulni a témától, örülök minden új információnak, érdekességnek, történetnek, és ennek a könyvnek is. Ugyan komolyabb hangvételre számítottam (miért, ha egyszer láthatóan ifjúsági regény???), de az elmés skót riposztok hamar kiengeszteltek. Elképesztő ez a két lány!

7 hozzászólás
Deszy P>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Érdekes stílusban megírt történet egy skót kémnő és egy brit pilótanő barátságáról a második világháborúban. Mindkét szereplő szerethető, bár Maddie hozzám közelebb állt, és kifejezetten érdekes, hogy nem időrendben követhetjük az eseményeket – ennek ellenére van lehetőségünk szurkolni, hiszen valahol a történet közepén kapcsolódunk be, innen visszatekintünk a múltba, és később térünk vissza a jelenbe, hogy tényleg megismerjük a főszereplők sorsát.

Nagyon tetszett, hogy két hősnő szemén keresztül láthatjuk a háborút, akiknek sokkal nehezebb dolguk volt egy férfiak vezette világban, mégis bizonyítják a rátermettségüket.

A szemükön keresztül tökéletesen átélhetjük, milyen lehetett a második világháborúban fiatal nőként szolgálni a seregben. A mindennapok nehézségei is előkerülnek, olyan apróságoktól kezdve, hogy nincs elég cigi és parfüm, az olyanokig, amikor családok szakadnak ketté, mert más-más oldalt támogatnak, és hogy akár hónapokon keresztül nem tudod, él-e egyáltalán az, akit szeretsz.
És a végén meglepő csavart is kapunk…

A teljes értékelést megtalálod a blogomon:
http://www.deszy-konyv.hu/2015/07/fedoneve-verity.html

DeathQueen>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

„Ha az ember rátalál a legjobb barátjára, az olyan, mintha szerelembe esne.”

Ezt a könyvet még születésnapomra kaptam ajándékba az unokatestvéremtől. Annyit hangoztattam előtte, hogy ez egy nagyon jó könyv, hogy megvette nekem.

Nem sokszor szokott lekötni engem a háborúkról szóló könyv, de ez most majdhogynem odaragasztott az ülőhelyemre. Az egyik fő dolog, ami megfogott a könyvben az az, hogy a nőkről szól. Olyan nőkről, akik a háború alatt szolgáltak. A második pedig az, hogy egy olyan barátságról szól, ami mindennek ellenáll. Szerintem mondanom sem kell, hogy a két főszereplő lány volt a kedvencem végig. Olyan kínzásokat írnak le a könyvben, amikről azt hinné az ember, hogy nem léteznek, de igenis léteznek. Megtörténtek ezek a dolgok abban az időben.

adibandi>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

Többet vártam ettől a regénytől! Nem volt rossz, voltak nagyon jó pillanatai,és néhol meglepően élvezetes és érdekes volt olvasni, de számomra túlságosan „szakmai” volt :D Nagyon sok katonasággal kapcsolatos, számomra „érdektelen ” információkkal volt tele, ami lehet mást nem zavar, de nekem sajnos elvett az élményből. Ettől függetlenül, akit nem zavarnak ilyen dolgok, azoknak bátran tudom ajánlani!

bartok_brigitta P>!
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity

„Csókolj meg, Hardy! Csókolj meg gyorsan!”
Nem találok szavakat. Egy olyan könyv után, mint a Fedőneve Verity az embernek nagyon nehéz megfogalmaznia az érzéseit. Egy nagyon különleges könyvet olvastam, amelynek két olyan valóságosnak tetsző főszereplője van, hogy akár tényleg létezhettek is. Két talpraesett hősnő, akiknek egy férfiak által vezetett világban is bizonyítani tudták talpraesettségüket. Úgy érzem, mintha együtt mentem volna keresztül mindenen a történet szereplőivel; mintha én magam is a barátjuk lennék. Ez könyv egy valódi érzelmi hullámvasút volt, még sosem éreztem magam ennyire kifacsarva egyetlen regény után sem. Egyszerre volt bámulatos, és borzasztó, és szívmelengetően fájdalmas. Tényleg nem éreztem még ilyesmit.
A Elizabeth Wein nem finomkodik, ha a karakterei megkínzásáról van szó. Miközben Verity a gestapónál raboskodott, és kiállta a sok kegyetlenkedést, amit a vallatói találtak ki számára, próbáltam azzal nyugtatni magam, hogy ez az egész nem valós, nem történt meg. De közben tudom, hogy valakikkel igenis megtörtént, valakiket ugyanígy meggyötörtek, leromboltak és megaláztak – és van, akikkel a mai napig megteszik, egy másfajta háborúban…
Julie karakterét és történetmesélését sokkal érdekesebbnek találtam, mint Maddiét, mégis úgy vélem, hogy a kettő együtt alkot egy egészet. Ha Maddie elbeszélése nem került volna hozzá a történethez, valószínűleg Julie emlékiratai sem ütöttek volna akkorát. Mind a két lány meséje kellett ahhoz, hogy az ember elhiggye, hogy a kettejük barátsága valóban különleges, és egyedi.
Annyira vágytam a happy endet, de helyette csak egy keserédes befejezést kaptam. Érdekelt volna egy kicsi részlet abból, hogy mi történt Maddie-vel a háború után, de ez csak az én telhetetlenségem hibája.


Népszerű idézetek

Nikkincs>!

Ha az ember rátalál a legjobb barátjára, az olyan, mintha szerelembe esne.

83. oldal

Libricica P>!

– Van zseblámpád?
– A csomagomban. Várj! Milyen betű a válasz?
– L mint Love. Ti-tá-ti-ti, rövid, hosszú, rövid, rövid. Pontosan kell jelezned, különben nem világítják ki a leszállóhelyet…
– Pontos leszek, te kis buta – rótta meg Queenie szeretetteljesen. – Álmomban is tudok morzézni. Nem emlékszel? Távírász vagyok.

218. oldal

n_kinga>!

A meggondolatlan fecsegés emberéletekbe kerülhet.

Libricica P>!

– A fenébe! A francba! A francos fenébe! (A „francos fenébe” a legrémisztőbb káromkodás, amit Maddie valaha kiejtett a száján.)

224. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Margaret Brodatt (Maddie)
Libricica P>!

– Anya az összes hálószobában nyitva hagyja az ablakot, ha nem vagyunk itthon, mint Mrs. Darling, mert úgy gondolja, bármikor hazarepülhetünk.

145. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Beaufort-Stuart
Libricica P>!

A legjobb barátnője, aki lassan kiszabadította magát a csomagok alól a gép hátsó részében, borzongott a rettegéstől és a szeretettől. Tudta, hogy Maddie biztonságban lejuttatja a földre, ha addig él is.

215. oldal

Lunemorte P>!

– Miért megy ez neked ilyen átkozottul jól?
– Micsoda?
– A légi navigálás.
– Pilóta vagyok – mondta Maddie. Tudják, ezt olyan tárgyilagosan közölte, se nem büszkén, se nem védekezően, csak így: Pilóta vagyok.
– Azt mondtad, nem értesz semmihez, te hazudós! – dühöngött Queenie.

88. oldal

NagyEdina96>!

– Nagyon elcsöndesedtél – jegyezte meg Maddie.
Ich habe eine Platten – jegyezte meg Queenie.
– Beszélj angolul, te féleszű!

89. oldal

NagyEdina96>!

– Mire odaérünk újra kinyit a kocsma, és nem maradhatunk el sokáig – én tizenegytől szolgálatban vagyok, és addig még szeretnék szundítani egyet. De most először is megérdemelsz egy whiskyt. A vendégem vagy.
– Biztos vagyok benne, hogy a náci kémek nem whiskyt isznak.
– Ez a kém azt iszik.

94. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
Darren Shan: Fivérek mindhalálig
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Szabó Magda: Abigél
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Pierre Gamarra: Tavasz kapitány
Mario Escobar: A sárga csillag gyermekei
Anne C. Voorhoeve: Liverpool Street