Elvarázsolt ​április 46 csillagozás

Elizabeth von Arnim: Elvarázsolt április

Vacsora ​után a három fiatalabb nő a falon ült a felső kert végében, és az óriási holdat nézték, amint lassan kúszik a hely fölé, ahol Shelley élte utolsó hónapjait, éppen száz évvel ezelőtt. Ahol a hold ösvénye húzódott, megremegett a tenger.
Mrs. Wilkins a klubja ablakából szomorúan nézi az ömlő, hideg esőt. Miért ilyen rémes a londoni február? És miért kellett pont azt a hirdetést elolvasnia a Times-ban, ami glicíniát, napfényt és középkori kastélyt kínált áprilisra Olaszországban? Ekkor veszi észre Mrs. Arbuthnotot, aki ugyanezt a hirdetést olvassa és ugyanolyan csábítónak találja. Hátha ketten már bérbe tudják venni a kastélyt… hátha nem is olyan drága, hiszen kicsiny és öreg. Lotty Wilkins életében először megtalálja a megfelelő szavakat és eléri, hogy válaszoljanak a hirdetésre.
Végül négyen utaznak el, hogy testi-lelki felüdülést találjanak. Mrs. Wilkins és Mrs. Arbuthnot boldogtalan házasságát akarja feledni, Lady Caroline Dester a piócaként rátapadó imádókat,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1922

>!
Európa, Budapest, 2012
296 oldal · ISBN: 9789630793841 · Fordította: Prekop Gabriella

Enciklopédia 4

Helyszínek népszerűség szerint

Olaszország · Genova


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

W_E>!
Elizabeth von Arnim: Elvarázsolt április

Ne higgy a szemednek, avagy ne ítélj borító és fülszöveg alapján, mert ez a könyv nem az, aminek látszik. Különösen arra való tekintettel,hogy az első kiadás 1922-ben volt. Ha @Lady_L nem ajánlja nekem jó szívvel, én is azt gondoltam volna, hogy egy mai divatos, rózsaszín nyúlós romantikával teli könyv és egy percet sem vesztegettem volna rá.
Tulajdonképp ebben a műben nem történik semmi, mégis oly tartalmas. Négy, egymásnak idegen nő kibérel egy olaszországi romos kastélyt, ahol a környék virágok illatától terhes és a napsütés feledtetni tudja a Londoni esőt, a boldogtalan, örömökben cseppet sem bővelkedő életet is.
Akik az olyan könyveket szeretik, ahol úgy pörögnek az események, hogy nem győzik a fejüket kapkodni, semmiképp se olvassák el. Olyanoknak ajánlom, akik a szemükkel fényképeznek és a lelkükben tárolják emlékeiket. Mert csak bele kell dőlni ebbe a történetbe és sodródni, élvezni az édes élet érzést.

2 hozzászólás
Lady_L>!
Elizabeth von Arnim: Elvarázsolt április

Ismeritek a „You had one job”-mémeket? Na ez a borító is olyan. off
Ez a regény 1922-ben jelent meg és ehhez illő tálalás kellene neki, hogy az igazi közönsége rátaláljon. Elmentem volna mellette simán, ha nem olvasok róla egy angol szépirodalomról szóló cikkben, és mennyit veszítettem volna! Egyszerűen csodálatos!!! Száz felkiáltójellel. Tényleg az, nem engedett el, mégis gyakran fel kellett néznem belőle, elmélázva, felnevetve, magamhoz szorítva, mert nem láttam a betűket, hát mit tegyen az ember, ha por kerül a szemébe… Csodálatosan adja át azoknak az egyszerű, hétköznapi, a régmúltban élt nőknek örökérvényű érzelmeit. Néha egyetlen mondattal egy egész történetet el tudott mondani, egy pillantás vagy egy mozdulat átadott mindent, néha kegyetlenül kimondta, emellé líraian finom, elvarázsol, gyönyörű. Nem történik semmi, nem rohangálnak ide-oda, nem pörög a történet, igazi kamaradarab, négy nő lelke pucéran, őszintén, a sebeikkel együtt tárul elénk a rengeteg virág között, hatalmi játszmák, előítéletek, bizalom, szerelmek, barátságok, boldogság, tavaszi naptól olvadozó jégpáncélok. Semmi, tényleg, igazán semmi sem történik…
off

kriszet_Paulinusz P>!
Elizabeth von Arnim: Elvarázsolt április

Varázslatosan könnyed volt, tele csupa olyan hétköznapi dologgal, ami bárkit érinthet. Megmutatta milyen, amikor az ember megun valamit vagy csak észreveszi, hogy az élete egy kicsit beszürkült, megkopott, hogy tele van önfeladással, felesleges fegyelemmel, üres és tartalmatlan napokkal, hetekkel.
Megmutatta milyen jó vágyni valamire, amit esetleg el is érhetünk, ha nagyon akarjuk.
Megmutatta azt is, hogy a szerelem többféle lehet, és az elhallgatásnak, a hátatfordításnak nincs semmi értelme, csak zűrzavart, fájdalmat csalódást hagy maga után.
Megmutatta milyen erős lehet egy (három) gyenge nő.
Nem is értem miért van ennyire alacsony százalékon, mert én remekül szórakoztam. Kikapcsolt, felismertem dolgokat és tényleg tovább is gondoltam, felemelő volt. Annyira egyszerű és hétköznapi, hogy talán másoknak üres giccsnek tűnhetett vagy értéktelen tizenkettő egy tucat könyvnek. Pedig nem az.
Arról nem is beszélve, hogy én is ott voltam a hölgyek mellett, és velük együtt.
A villa pedig egy igazi „dolcsevíta” érzés, imádnék itt pihenni, nyaralni. Éreztem az illatokat, az ábrándozások szelét, felkavaróan jó volt bele helyezkedni. A hölgyek és férfiak lelki utazása szintén említésre érdemes. Sokan, sokszor, sokféleképpen megírták már ezt, de nekem akkor is ez tetszett. Valószínűleg újra fogom olvasni.

coni11>!
Elizabeth von Arnim: Elvarázsolt április

Az első ötven oldal után kis híján feladtam, de szerencsére nem tettem. Számomra ez a könyv a tökéletes példa arra, hogy még ha az első benyomás nem is legjobb, tovább kell olvasni és nem szabad lemondani egy történetről rögtön.
És igen, volt benne jó sok gondolkodás és töprengés is, de aztán megérkeznek erre a gyönyörű, virágoktól roskadozó olasz helyre és az egész hangulat megváltozik. Egy idő után engem már egy Shakespeare-i komédiára emlékeztetett. Volt benne minden, helyzet és jellemkomikum, de kicsit olyan volt egy dió. Csak miután átrágta magát az ember a szereplők kétségeinek és helyzetének kemény héján, utána jut a jó dolgokhoz, a humorhoz és változáshoz.
Ez a könyv nekem abszolút pozitív csalódás volt, főleg az első oldalak után, mondanivalójával pedig tökéletes olvasmány volt így karácsony előtt. Biztos vagyok benne hogy még sokáig jó szívvel fogok visszaemlékezni erre a történetre.

M_Vivien>!
Elizabeth von Arnim: Elvarázsolt április

Ez szörnyü volt. Nem tudom milyen életérzés kell ahhoz, hogy valaki el akarjon olvasni egy ilyen unalmas semmitmondo akármit. Azt sem tudom, hogy én miért olvastam végig. Jellemfejlödés nuku, semmi mondanivaloval. Az egész történet alatt alig történt valami. Csak ettek, a szakácsnön gondolkodtak, hogy ki kérje a vacsorát, és azon, hogy meg ne zavarja öket egy másik hölgy. Csak siránkoztak, milyen az élet, boldogságot alig láttak, és igazábol az egész eddigi életük csupa gyötrelem volt. Legalább rájöttek…
Azért remélem sem velem, sem a könyvvel nincs gond, csak nem a megfelelö életkoromban került a kezembe. Bár nem hiszem, hogy 40 éves koromba ujra eszembe jutna arra vetemedni, hogy a kezembe vegyem.
Azt az 1 csillagot is magamnak adom, mert elolvastam.

Nikkincs>!
Elizabeth von Arnim: Elvarázsolt április

Aranyos, kedves, bájos könyv ez. Négy eltérő karakterű és élethelyzetű nő, akik a ködös és esős Angliát maguk mögött hagyva, a gyönyörű olasz környezet hatására kivirulnak, erőre kapnak és egymásban – a legnagyobb meglepetésükre – támaszra lelnek. Jó volt olvasni, sokszor mosolygásra késztetett. Egy biztos: Olaszországot és a „dolce vita” érzést mindenkinek receptre kellene felírni. Én már indulok is az orvosomhoz a saját beutalómért!

pieta4>!
Elizabeth von Arnim: Elvarázsolt április

Ez a könyv jó példa arra, hogy milyen könnyedén tud hatni egy történet. Nem kell állandóan történnie valaminek a felszínen, maga a helyszín, a jól kitalált szereplők, a finom humor, a kedves romantika viszik a sztorit.
Szép a modern borító, de becsapja az olvasót, más stílussal kecsegtet.

Joditti>!
Elizabeth von Arnim: Elvarázsolt április

Érdekes módon, már az elején nagyon megfogott a stílusa (ritka az ilyen), aztán mikor a szereplők Olaszországba értek, akkor meg már tényleg nem eresztett a könyv.
A könyv áprilisban játszódik, úgyhogy igazi tavaszi könyv, tele virágokkal, napsütéssel, egy gyönyörű kastéllyal és persze Olaszországgal.
Négy különböző személyiségű nőről szól a könyv (ami sok vicces helyzetet szül), de mindegyik nagyon szimpatikus volt, ezért örültem a végkifejletnek.

Szerintem nagyon kellemes hangvételű és szívet melengető történet, de ne várjon senki nagy akciókat és drámát benne, mert nem erről szól.

l2njpx>!
Elizabeth von Arnim: Elvarázsolt április

A borító csodaszép, és ezt akarok én is: szellős hófehér ruhában bámulni a tengert valahol Genova környékén.

A regény is jó. Kicsit divatjamúlt, de ha jobban belegondolunk, mégsem, mert a főszereplő nők és mellékszereplő férfiak karakterei mind ma is változatlan tartalommal léteznek. És te jó ég, a pasik milyen primitívek: jön a csinos pofika (vagy egyéb testrész), és huss, agyat eldob, átlagos feleséget nélkülöz.

szilvamag_>!
Elizabeth von Arnim: Elvarázsolt április

Nagyon kedves és „illatos” olvasmány volt, kicsit romantikus, kicsit humoros. Nem minden szereplő vált kedvenccé, de talán ez nem is volt baj. Ami igazán zavart az az egyik hölgy szépségének állandó magasztalása volt. Elsőre is kellően érzékeltetni tudta az író, hogy mire is gondol…. ennek állandó ismételgetése számomra a végére már kissé unalmassá és fárasztóvá vált. Ettől eltekintve nagyon szórakoztató kis történet volt.
http://szilvamagolvas.blogspot.hu/2012/09/elizabeth-von…

11 hozzászólás

Népszerű idézetek

Joditti>!

– Senkinek – mondta egyszer Rose – nem szabadna olyan könyvet írnia, amelyet Isten nem szívesen olvasna el. Ez minden könyv próbája, Frederick.

271. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Nikkincs>!

– De itt nincsenek férfiak – mondta Mrs. Wilkins –, akkor hogyan lehetne illetlen? észrevette már – kérdezte Mrs. Fishertől, aki igyekezett úgy tenni, mintha nem is hallaná –, hogy férfiak nélkül milyen nehéz illetlennek lenni?

147. oldal

coni11>!

Úgy látszik, az emberek csak párban képesek a boldogságra – akármilyen párban, nem feltétlenül szeretőknek kell lenniök, lehetnek barátok, anya és gyermeke, fivér és nővér – de vajon hol van Mrs. Fisher másik fele?

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
coni11>!

Mrs Wilkins egy pillanatig nézte, igyekezett összeszedni a bátorságát, hogy megszólítsa… Milyen ostobaság, hogy képtelen megszólalni… Miért ne frissíthetné fel egymás poros kis életét két boldogtalan ember néhány szóval, miért ne beszélhetnének egyszerűen és természetesen arról, hogy mit éreznek, mit szerettek volna, miben reménykednek még?

10. oldal

Nikkincs>!

Az életben vannak bizonyos dolgok, amelyekről soha nem beszélünk, csak megtesszük. A legtöbb, férjjel kapcsolatos dologról az ember nem beszél, és egy vacsoraasztal egész társaságát lefoglalni a fejtegetéssel, hogy egy férj hol aludjon, sértette a jó ízlést. Hogy hogyan és hol alszik egy férj, az kizárólag a feleségükre tartozik. Néha nem tudják, és akkor a házasságnak vannak kevésbé boldog pillanatai, de ezekről a pillanatokról sem illik beszélni, a szemérmes hallgatás továbbra is érvényben van.

159. oldal

Nikkincs>!

Mellersh, rá nem jellemző módon, becézgette Lottyt. Mellersh a legjobb pillanataiban sem volt becézgető típus, mert hűvös természettel áldotta meg a sors, de San Salvatore nagy hatással volt rá, vélte Lotty, hogy ezen a második héten néha mindkét fülébe belecsípett, egyikbe a másik után, a szokásos egy helyett, és Lotty, akit elképesztett ez a villámsebesen fejlődő szeretetteljes bánásmód, már kezdett azon tűnődni, vajon, ha ilyen iramban halad, mit tesz majd a harmadik héten, amikor ő nem tud több füllel szolgálni.

209. oldal

Molu P>!

Azelőtt szépségét imádtam. Most azért imádom, mert nemcsak szép, mint egy álom, hanem mert olyan tisztességes, mint egy férfi…. maga pontosan úgy viselkedett, ahogyan egy férfi viselkedett volna egy jó barátjával…. ez a legritkább, legbecsesebb kombináció – mondta Frederick –, ha valaki nő és lojális, mint egy férfi.

284-285

Molu P>!

Mrs Fisher haragudott. Sok dolog volt, amit mindennél jobban utált, így például azt is, amikor az idősek fiatalnak képzelték magukat és e szerint viselkedtek. Természetesen csak képzelték, csak áltatták önmagukat, de milyen szánalmas eredménnyel. Ő úgy öregedett meg, ahogy az embernek meg kell öregedni – következetesen és kitartóan. Semmi megszakítás, semmi megkésett utóízzás és görcsös visszatérések. Ha most, ennyi éve után elhitetné magával, hogy még lehetősége van valamiféle illetlen kirügyezésre, az nagyon megalázó volna.

214

Molu P>!

Csupa élet volt az arca, gondolta Scrap, mert felébredt az érdeklődése és jobban megnézte Mrs. Wilkinst. Kicsit olyan volt, mint egy buzaföld, amelyen napfényes és árnyékos foltok váltogatják egymást.

148

Molu P>!

A cseresznyefa és őszibarack virágzott – az olajfák remegő, finom zöldjében világítottak a csodaszép fehér és mély rózsaszin várágok; a füge levele már akkorára nőtt, hogy érezni lhetett a fügeillatot, és a szőlőfürtökön éppen csak, de már látszottak a szőlőszemek. A fák alatt csoportokban kék és lila nőszirom virágzott, bokrokban levendula nőtt, meg szürke, pengeéles kaktusz; a gyepet pitypang és margaréta borította sűrű szőnyegben és oldalent a mélyben látszott a tenber. Mintha a színeket gondolkodás nélkül szétdobálták volna, úgy halmozódott egymásra mindenféle és -fajta, vagy hömpölygött, akár egy folyó – a meténg éppen úgy festett a kőlépcső két oldalán, mintha ödaöntötték volna –, és a virágok, amelyek Angliában csak ágyasban nőnek, büszke virágok, amelyek őrzik magányukat, mint a nagy kék irosz és a levendula, itt eltűrték, hogy olyan apró, ragyogó és közönséges növények, mint a pitypang, margaréta és a vadhagyma fehér kis harangja, közéjük furakodjanak, és ettől még szebbnek és még életerősebbnek látszottak.

93


Hasonló könyvek címkék alapján

E. M. Forster: Szoba kilátással
P. L. Travers: A csudálatos Mary kinyitja az ajtót
James Aldridge: Testvérem, Tom
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Jókai Mór: Egy az Isten
Babits Mihály: A gólyakalifa
Dimitrij Szergejevics Mereskovszkij: Leonardo da Vinci
Umberto Eco: A rózsa neve
Alexandre Dumas: Gróf Monte Cristo
Alexandre Dumas: Gróf Monte Krisztó I-IV.