A ​sötétség városa (A Fekete Város krónikái 1.) 365 csillagozás

Elizabeth Richards: A sötétség városa

Egy véres, brutális háború után, a Fekete Város még füstölgő romjai között a tizenhat éves Natalie Buchanannal és Ash Fisherrel megtörténik az elképzelhetetlen: egymásba szeretnek. Natalie ember és egy kormánytisztviselő lánya. Apját megölte egy hibbant Sötétfajzat, és a lány még nem tért magához az egész életét felforgató megrázkódtatásból. Hogyan lehetséges ezek után, hogy belezúgott Ashbe, ebbe a Sötétfajzat félvér fiúba? Pedig szíve varázslatosan megdobban a közelében, megtagadva mindent, amiben a lány addig hitt. Ez a felkavaró szerelem választásra kényszeríti családja és Ash között. A fiú sem adja könnyen át magát érzéseinek elvágyik saját vérei közé, a Határfal túloldalára. Ekkor lép az életébe Natalie, így neki is választania kell. Szenvedélyes románc veszi kezdetét ebben a lepusztult, mégis lenyűgöző világban, amelynek hangulata szinte magába szippantja az olvasót. Letehetetlen könyv, semmiképpen ne hagyd ki!

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2013
392 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632612942 · Fordította: Béresi Csilla
>!
Maxim, Szeged, 2013
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632612959 · Fordította: Béresi Csilla
>!
Maxim, Szeged, 2013
ISBN: 9789632612973 · Fordította: Béresi Csilla

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Ash Fisher · Natalie Buchanan · Cékla · Day · Polly Buchanan · Sebastian · Tiszta Rózsa


Kedvencelte 58

Most olvassa 20

Várólistára tette 324

Kívánságlistára tette 218

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Elizabeth Richards: A sötétség városa

Pár évvel ezelőtt, már olvastam a történetet.
Nem is olyan régen a harmadik kötettel végeztem, de takarításnál a kezembe került és úgy éreztem, csak bele kukkantok megint. Ennek az lett a végeredménye, hogy elolvastam a könyvet újra. :)

Maga a történet tetszett. Nagyon szépen felépített világképet kapunk, egy hanyatló társadalomról. Rengeteg szereplőt megismerhetünk és folyamatosan bontakozik ki előttünk a múlt egy – egy apró részlete.

Főhőseink szerethetőek, főképpen Natalie. Ő és Ash szerelme nagyon érdekesen alakul, ahogy az egész cselekmény szál bonyolódik, úgy komorul a hangulata is a történetnek.

Ugyan nem kedvenc (még), de folytatni fogom mindenképpen. Ajánlom!

>!
Roni_olvas
Elizabeth Richards: A sötétség városa

A sötétség városa disztópia. Ám ez a besorolás kevés ahhoz, hogy leírjuk, amit ez a könyv takar.
Nemcsak csodaszép, lírai szerelmi történet, de egyértelmű társadalomkritika, politikai bírálat, égető problémákra történő figyelemfelhívás.

Érdekfeszítő, izgalmas, néhol kegyetlen könyörtelenséggel megírt története emberek és sötétfajzatok harcának, cseppet sem titkolt utalással a faji hovatartozás, szegregáció, etnikai tisztogatás témaköreire. A párhuzam a fasiszta német nacionalizmussal, zsidók gettókba szállításával, a Berlini fal felállításával egyértelmű. A Sötét város lakóinak nagy része éppolyan gyűlölettel viseltetik a Sötétfajzatok iránt, mint anno a zsidókkal tették azt, s varrnak minden bajt egyértelműen a nyakukba. A köztük lévő feszültség, a gyűlölet szinte tapintható, már érezni a kitörni készülődő vihar szelét. Kölcsönös gyűlölködés, indulat feszül mindkét oldalon – és tegyük hozzá: talán nem is annyira ok nélkül.
Ebben az ellenséges, indulatos közegben lobban lángra két ellentétes oldalon álló fiatal szerelme, amely a politikai háttér ellenére mégis a könyv központi témáját képezi. Ash és Natalie küzdelme önmaguk, majd a társadalom ellenvetése és bírálata ellen rendkívül életszagú, hiteles, a beteljesülés az egyik legszebb szerelmi történet, amit mostanában olvastam, csókjeleneteik pedig mindenképpen emlékezetesek maradnak.
Ám ami engem végképp lenyűgözött és elvarázsolt, az a világ, melyet Elizabeth Richards a történet köré felépített. Nemcsak egy új államot, egy új várost, egy új társadalmi felépítést képzelt és írt le, de megalkotott egy teljesen új mitológiát és vallást, amit olyan lírai, olyan költői módon jelenít meg a regényben, hogy végérvényesen a szerelmese lettem – többek között – Zanthia és Aegeus legendájának.
A könyv nyelvezete, stílusa magával ragadó, igényes, gyönyörűen megfogalmazott mondatok sokasága. A fordítás példaértékű, zseniálisan átemelt, választékos.

A sötétség városa az egyik legnagyszerűbb disztópia, amit mostanában olvastam. Az első oldal után már érezni lehetett: ez az a fajta könyv, amit nem engedsz ki a kezedből egyhamar és sajnálod, ha egyszer a végére érsz. Én mindenesetre legszívesebben elölről kezdeném…

Bővebben a könyvről és a karakterekről, valamint a Sötétfajzatok fajtáiról:
http://roni-olvas.blogspot.hu/2013/09/elizabeth-richard…

6 hozzászólás
>!
Csoszi
Elizabeth Richards: A sötétség városa

Nem volt rossz, nem volt rossz, de valami hiányzott, ami miatt nem vagyok maradéktalanul elégedett. A könyv érdekes, gyorsan olvasható. Műfaját tekintve disztópia, tehát biztosak lehetünk, hogy a bemutatott világ sötét, komor, kilátástalan. Megtalálható benne a fajgyűlölet, a sötétfajzatok gettóba zárása, ellehetetlenítése, az emberek manipulálása a hatalom részéről, az agymosás, a szűk politikai elit és az őket kiszolgáló elvtelen karrieristák viszonylagos jóléte és a nagy tömegek nyomora, az „oszd meg és uralkodj” elve, a megkülönböztető karkötő kötelező viselése, a kijárási tilalom. Ugye volt már példa ezekhez hasonlóra a történelem során? Hiányoltam az előzményeket, és hogy miért alakult ki ez a fajta „világrend”. Mivel sem az emberek, sem a sötétfajzatok többsége nem volt szimpatikus, ezért jobbára csak külső szemlélőként figyeltem az eseményeket. Talán a későbbiek során egyértelműbb lesz, hogy kikért szoríthatók. Az utolsó pár oldal nagyon izgalmasra sikerült. És, hogy még valami pozitívumot írjak: Natalie és Ash románca meglehetősen szenvedélyes, és időnként szó szerint szívdobogtató:)

>!
brena
Elizabeth Richards: A sötétség városa

Na ez tetszett:)Bár helyenként vannak hibák, furcsaságok benne, nagyon olvastatta magát. Számomra újszerű vilagot hozott létre, sok uj lénnyel, amikről nekem hianyzott egy kicsit bővebb leírás. sok izgalommal és történéssel. Asht nagyon bírtam. Én végig úgy gondoltam hogy Tiszta Rózsa nő… A vége kicsit sok volt, de osszesegeben ez egy jó könyv, ami kikapcsolt:)
@szilvamag nagyon szépen köszönöm:)

6 hozzászólás
>!
Tamlilla
Elizabeth Richards: A sötétség városa

Majdnem tökéletes.
Bizonyos helyzetekben azt éreztem, hogy túllőtt a célon az írónő. Nem volt meg az egyensúly egy-egy jelenetben, és az ilyen helyzetekben a szereplők reakciója nekem irreális volt. Szerencsére ez nem volt olyan sokszor, hogy elvegye a kedvem az olvasástól és az összkép továbbra is igencsak pozitív.
Nagyon jó kezdő kötet, nagyon eredeti történet.
Vannak még kérdőjelek számomra, hiányzik egy jó adag előzmény, remélem majd a következő részekből kiderül.
Ja, és nagyon gáz, hogy csak a vége felé jöttem rá, hogy Tiszta Rózsa férfi?

3 hozzászólás
>!
K_A_Hikari
Elizabeth Richards: A sötétség városa

„Az eszem azt mondja, hogy ez veszélyes játék, és el innen, a szívem azonban itt tart.”

Trilógiaindítónak jó, reménykedem benne, hogy ki a végére igazán ki fogja forrni magát a történet.
Agykikapcsolódásnak dettó jó, hisz’ a cselekmény pörgős, egyáltalán nem kell rajta agyalni.
Megtehetném, hogy elkezdem sorolni a hibáit (mert azért van neki nem egy-kettő), de azt majd megteszi más, én most nem. Szimplán azért nem, mert egyébként meg tetszett.

Blogbejegyzés: https://irasaimtarhaza.blogspot.com/2019/10/elizabeth-r…

4 hozzászólás
>!
Shanara
Elizabeth Richards: A sötétség városa

Különleges a lapokon megelevenedő világ, amelyet az emberek, a sötétfajzatok, illetve korlátozott számban a két faj egyesüléséből született utódok, a sötétfajzat félvérek népesítenek be. Egyszerre sötét és komor, illetve magában hordozza az elnyomást, a korlátlan hatalmat, az ellenállást, a megváltozhatatlant és a változás lehetőségét, de legfőképpen a reményt.
A fülszöveg alapján nagyon is rózsaszínnek tűnő szerelmet maga a világ generálta a törvényeivel és akaratlan eseményeivel, tette gyötrelmessé és kormozta be annyira, hogy mégse éreztem olyan cukormázasnak, mint számítottam rá. Igazság szerint a történet már a kezdeteknél magával ragadott, a váltott nézőpontú fejezetekből már a kötet elején nyilvánvalóvá válik, hogy mind a félvér fiúnak, mint pedig a Natalie-nak is megvan a maga problémája és titkolni valója. Nem tudok mást mondani, csak azt, hogy magával sodort ez a komor világ és a felbukkanó érzelmek sokasága.
Nem, a regény korántsem tökéletes és hibátlan. Natalie hol az őrületbe kergetett, hogy az elismerésemet vívta ki, Ash vívódása és hezitálása ugyanilyen hatással volt rám, annak ellenére, hogy az indokait teljességgel elfogadtam. Első regénynek azonban nagyon is színvonalas és legalább olyan vagány, mint az írónője. :)
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2013/10/elizabeth-richar…

2 hozzászólás
>!
Lunèa_Charlotté
Elizabeth Richards: A sötétség városa

Hűha! Ez igen! Ez a könyv elkápráztatott, megpuhította a szívem, felkavart, megborzongattatott…. És miért nem szólt senki, hogy a Sötétfajzatok vámpír és vérfarkas keverékek? O.o Mié'?
Több száll van. Kezdjük a kedvencemmel, a szerelmi szállal! Most megemlítem, hogy talán eddig ez a legjobb, legédesebb, legtisztább kapcsolat amivel eddig találkoztam. A szereplők nem nagyon állnak ellen, egyből elfogadják sorsuk. Két lemeztelenedet lélek, akik mindent odaadnak érte, őszinte és TELJES bizalom első perctől! Persze itt is van gubanc… De még milyen! ;) Két csaj egy pasiért…. :))))))
De ott van a két faj közötti erős viszályok, ami alkotja a történet mozgatórugóit. Csavaros, ötletes ès bizarrrr. Mindenkiben kételkedsz egy adott ponton, már semmin sem lepődöl meg, még, ha közben inkább becsuknád a szemed és elfelejtenéd miközben kidobnád a taccsot…
A világ…. Borzalmas, gyomorforgató helyzetek és mégis lenyűgöző!
Le a kalappal az Írónő előtt, mert két olyan ellentétre épített mindent és nagyszerűen hozta össze! :) Persze volt pár olyan kezdő Írónő hiba, amiken nagyokat mosolyogtam. :D
És @perpetua én csak ajánlani tudom, ha valami nagyon édesre, aranyosra és borzasztóra vágysz! :)
Apszolútebkedvenc! :DD
Bővebben: Erről írni kell! :)

4 hozzászólás
>!
Lisie87 P
Elizabeth Richards: A sötétség városa

Meglepően jó volt és nagyon tetszett! :)
Aggódtam, mert mostanában nem jönnek be a YA könyvek és már a disztópia szerűségektől is falra mászom, de ez mindkét kategóriában megütötte a mércét.
Érdekes társadalmi és világ felépítés, jó karakterek és folyamatos, izgalmas cselekményszál. A hangulat is sokszor komor volt, folyt a vér is, volt sok kegyetlenség, a szerelmi rész nem volt túlzó, inkább szép és elfogadható…na azért csak nem tudta megállni az írónő, hogy belehozzon spoiler .
Ami nálam kicsit lehúzta fél csillaggal, hogy néha olyan furcsán alakultak a szituációk, teljesen irreálisan, persze tudom, hogy azért, hogy konfliktus helyzet alakuljon ki, de akkor is zavart és kicsit elvett az élvezhetőségéből.
De ezen kívül minden klappolt. Kellemes kikapcsolódást nyújtott a könyv és nemsokára sort kerítek a folytatásra is!

>!
schesztiஐ P
Elizabeth Richards: A sötétség városa

Újabb kedvenc született! :)
Bár a második oldal után azon gondolkodtam, a megfelelő könyvet tartom-e a kezemben, ahogy olvastam tovább, imádtam az egészet! A váltott szemszöget, a világot, a könyv egész hangulatát. Borongós-borzongatós, és közben gyönyörű Rómeó és Júlia-történet.

Azt hiszem, az egyetlen dolog, ami zavart: a nevek. Cékla és Tiszta Rózsa. Nem tudom, mik az eredeti nevek, de így látatlanul is azt mondom, maradhattak volna. A Rózsa egy magyar női név, és ez egész sokáig megzavart. Éreztem én, hogy férfiről van szó, de akkor miért van női neve?

Nagyon tetszett a kis mitológia-rész, amit a kettős szívről talált ki az írónő, és tetszett a sötétfajzatok „éneke”. És bevallom, csak az értékeléseket böngészve jutott eszembe, hogy ez tulajdonképpen egy újabb vámpíros történet, mert én végig sötétfajzatokként gondoltam rájuk, nem vámpírokként. :))
Tetszettek a különböző lények, a Köd ötlete.

Alig vártam, hogy a homályos utalások felfedjék a múlt eseményeit, hogy végre megtudjuk az igazat. Izglamas, kegyetlen és szépséges történet ez, Ash-t pedig az első perctől kezdve imádtam.

Az epilógust olvasva egy pillanatra az jutott eszembe, másképp kellett volna befejezni, hogy igazán szívfacsaró legyen, de döbbentem tapasztaltam, hogy ez is egy sorozat bevezető része, ahhoz pedig így volt tökéletes. :) Alig várom, hogy jöjjön a folytatás!!

Ezt a könyvet is a Blogturné Klub miatt szereztem be, ők keltették fel a figyelmem – köszönöm lányok!!


Népszerű idézetek

>!
Sheila_7

Ez a szív kezdete, ez életünk dele. Vérem lesz véreddé, örökkön örökké

173. oldal, 17. fejezet

>!
Dyus33 P

     – Ne félj jót tenni!

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Polly Buchanan
>!
Emyon

– Ne félj, nem harap – mondja Day.
– Nem bizony, hacsak szépen nem kérsz rá – vicsorítom ki az agyaramat.

>!
Petrasek

A kijárási tilalom idején csak az öngyilkosjelöltek vagy a félőrültek merészkednek ki az utcára. Egyelőre még nem dőlt el, melyik vagyok a kettő közül.

12. oldal

>!
Nes P

„Ez a szív kezdete, ez életünk dele. Vérem lesz véredé, örökkön örökké.”

173. oldal

>!
Csoszi

Egyetlen jó cselekedet még senkit nem avat szentté.

127. oldal

>!
Sheila_7

Fogait egy, a temetőkertből való szív alakú, vérvörös almába mélyeszti. Alsó ajkán aranysárga lé csorog alá, megtörli a hüvelykjével, miközben felénk fordítja hideg, szürke szempárját.
– Remélem, nem bánja, hogy megvendégeltem magam – szólal meg különös, könnyed hangján.
– Semmi gond. Úgyis tele vannak az almáink férgekkel – mondom.

Kapcsolódó szócikkek: Ash Fisher · Tiszta Rózsa
7 hozzászólás
>!
Petrasek

Senkinek nem volna szabad végignéznie a gyermeke halálát!

272. oldal

>!
Emyon

– Nézz a lábad elé, szépségem! – vicsorog rám.
Szavai visszarántanak a valóságba.
– Nézz te! – vágok vissza. – Nem az én hibám, hogy behemót, sötétfajzat hústoronyként mindenkinek az útjában állsz. Vészjelző lámpákkal kéne felszerelkezned.

82. oldal


A sorozat következő kötete

A Fekete Város krónikái sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. Ward: A király
Laini Taylor: Vér és csillagfény napjai
Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia
Richelle Mead: Vérvonalak
Richelle Mead: A szukkubusz dala
Abigail Gibbs: Vacsora a vámpírral
Joss Stirling: Summer
Rachel Vincent: Halott lelkek
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva