Trading ​in Danger (Vatta's War 1.) 2 csillagozás

Elizabeth Moon: Trading in Danger Elizabeth Moon: Trading in Danger

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kylara ​Vatta is the only daughter in a family full of sons, and her father’s only child to buck tradition by choosing a military career instead of joining the family business. For Ky, it’s no contest: Even running the prestigious Vatta Transport Ltd. shipping concern can’t hold a candle to shipping out as an officer aboard an interstellar cruiser. It’s adventure, not commerce, that stirs her soul. And despite her family’s misgivings, there can be no doubt that a Vatta in the service will prove a valuable asset. But with a single error in judgment, it all comes crumbling down.

Expelled from the Academy in disgrace–and returning home to her humiliated family, a storm of high-profile media coverage, and the gaping void of her own future–Ky is ready to face the inevitable onslaught of anger, disappointment, even pity. But soon after opportunity’s door slams shut, Ky finds herself with a ticket to ride– and a shot at redemption–as captain of a Vatta Transport ship.

It’s… (tovább)

>!
Del Rey, 2004
358 oldal · ISBN: 9780345447616

Kiemelt értékelések

>!
Hanna IP
Elizabeth Moon: Trading in Danger

A kereskedőcsaládból származó Kylara Vatta a Katonai Akadémia legjobb kadétjai közé tartozik, kár, hogy szépen eltervezett katonai karrierje már az első oldalakon derékbe törik, amikor egy botrány miatt távoznia kell az akadémiáról és szégyenszemre visszakerül civil családjához. Apja, a Vatta kereskedőház feje, hogy eltüntesse a sajtó elől, egy bontóba szánt űrhajó kapitányságát bízza rá, hogy vigye el a peremvidékre a teknőt. A próbált űrhajósokból álló legénység pedig alig titkoltan bébiszitteri feladatot kell, hogy ellásson Ky mellett.
Kylara azonban már az első állomáson üzleti szerződést köt a saját szakállára, és letér a kijelölt útvonalról. Sabine rendszerében az FTL hajtóműve felmondja a szolgálatot, a pénze csak az árura vagy csak a javításra elég, és ráadásul a rendszer két bolygója között kitör a háború. Valaki elvágja az összes kommunikációs csatornát a rendszer és a külvilág között, és hadihajók jelennek meg az űrben…
Kylara pedig a vacak fémteknőjével, úgy, hogy a fedélzeten csak néhány konyhakés meg két sportnyílpisztoly van, nemcsak zsoldosokkal, lázadókkal és árulókkal bánik el, de a családja előtt is bizonyítja, hogy felnőtt nő, aki nem véletlenül volt az első a kadétok között. Ugyan ez az élet nem az, amire vágyott, de helyt tud állni ebben is, noha veszteségek árán.
Moon sci-fi sorozata kint elég népszerű, és azt is látom, miért: a karakterek nagyon szerethetőek, hitelesek, érdekesek, a világ pedig, ha egzotikus űrlényeket nem is tartalmaz, de aprólékosan kidolgozott, hovatovább véresen realista (na jó, az FTL-hajtóművön és az ansible-n kívül), és minden izgalom mellett azt is jól bemutatja, hogy az élet és kereskedelem az űrben nem csak ide-oda hajózó vadromantikából áll, hanem például olyan problémákból is, hogy mikre kell figyelni a kereskedelmi szerződések során és hogyan kell megoldani egy űrhajón a logisztikát (tudom, ez így nem tűnik különösebben lázba hozó témának, de én örömmel üdvözöltem a mindennapi élet részleteit is az űrkalózok meg a lövöldözés mellett).


A sorozat következő kötete

Vatta's War sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: Ender's Game
Aaron Dembski-Bowden: The First Heretic
Orson Scott Card: Ender's Shadow
Jack Campbell: Guardian
David Weber: On Basilisk Station
Dennis E. Taylor: For We Are Many
Joe Haldeman: The Forever War
Stephen Baxter: Resplendent
Yoon Ha Lee: Raven Stratagem
Jack Campbell: Imperfect Sword