Fénytörések 295 csillagozás

Elizabeth Lim: Fénytörések

Mi ​lett volna, ha Mulannak az alvilágból kell kimentenie a szerelmét?

Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül…
Amikor Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, a lány tudja, mindent meg kell tennie, hogy segítsen a kapitánynak túlélni a veszélyes sérülést… Ennek érdekében azonban fájdalmas küldetést kell vállalnia: útja egyenesen Diyuba, azaz az alvilágba vezet.
Diyu ura, Yama király nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ha nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak. Ráadásul Mulan… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sorsfordító történetek Manó Könyvek

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2020
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634038344 · Fordította: Bús Teodóra

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Mulan · Mushu · Li Shang · ShiShi

Helyszínek népszerűség szerint

túlvilág · Diyu


Kedvencelte 29

Most olvassa 14

Várólistára tette 273

Kívánságlistára tette 378

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Bár először kicsit ódzkodtam a történettől, mert szinte az egész az Alvilágban játszódik, és ez a „mi lett volna ha” csavar nem igazán tetszett, végül mégis pozitívan csalódtam. A sztori pörgős, az Alvilágon belül is több érdekes helyszínt és karaktert mutat be, így olvasás közben egyszer sem unatkoztam. Mulan és Shang jó párost alkottak, itt sokkal több közös jelenetük is volt és a kapcsolatuk is szebben ki lett dolgozva. spoiler Ami pedig számomra megérte az öt csillagot, az a jelenet, amelyben Mulan megküzd belső démonjaival. Az írónő nagyon szépen leírta a küzdelmeit és a félelmeit, és tetszett, hogy Mulan mindezekkel szembe mert nézni.

Ez a rész tipikusan olyan, hogy csak a rajzfilm megnézése után érdemes olvasni. Ha valaki nem látta az eredeti mesét, elég zavaros lehet, ugyanis az írónő nem ment bele a történet elejének a leírásába, csupán néha-néha utalgatott rá. Viszont szerintem mindenképp megéri elolvasni, az írónő érdekes és izgalmas történetet szőtt, ami felnőtteknek is épp olyan szórakoztató lehet, mint a kisebbeknek.

3 hozzászólás
Kate20>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Mulan újragondolt története nagyon egyedivé sikeredett. Már az érdekessé tette számomra, hogy Shang megmentéséhez Mulannak az Alvilágba kell mennie. Diyu nem feltétlen olyan hely, amire gondol az ember. Van jó és rossz része is, és a tettek alapján kerül oda a lélek/szellem ahova. De ezt Yama királynál nem tudja senki jobban, hiszen ő bírál el minden egyes lelket. A vele köttetett alku nem ígérkezett egyszerűnek, de Mulan a lehetetlent is megcsinálná, ha azzal megmenthetné barátja életét. Nagyon tetszett a Diyu beli „utazás” a különféle szintek és helyek. Nagyon szépen megalkotott világgá nőtte ki magát a könyv végére az Alvilág.
Shishi és Mulan pedig nagyon szórakoztatóak voltak. Az őrző és a megmentő. Jópofa párosítás. Számomra ők voltak ennek a történetnek a „lelkei”.
A könyv olvasása alatt egy fontos leckét illik megtanulni: Nem minden az aminek látszik.
És a könyv sem az aminek elsőre látszik!

csakegyluca P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Kiskoromban és még ma is tátott szájjal nézem végig Mulan meséjét. Egy lány, aki annyira merész, hogy kész mindent megtenni a családjáért. A hangulata az ami igazán megbabonázott. Amikor kiadták a Fénytöréseket, nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Hogy lehet a Mulant másképpen elmesélni? De amikor részt vettem a Manó könyvek kiadó novella író pályázatán, és az eredemény hiredetésen meghallgathattam Csonka András és Balázsy Panna véleményét is a Disney feldolgozásokról, már biztos voltam benne, hogy el kell olvasnom.
Mulan amikor a hunok ellen harcol, a szeme láttára szerez Shang halálos sebet. Így Mulanon a sor, hogy utána menjen az Alvilágba és haza vigye Shang szellemét, ami már útban van Diyuba. Közben egyezséget kell kötnie Diyu királyával. Csak egy napja van kiszabadítania szerelmét egy örző-védő oroszlánnal az oldalán, miközben démonok és a Feledés Asszonya üldözi őket a veszélyt rejtő szinteken és termeken át.
Mikor belekezdtem, a szereplőket igen furcsa helyzetben képzeltem el. Mulan a 2020-as élőszereplős adaptáció alapján volt meg a fejemben, Shang és Mushu pedig az 1998-as mese alapján. Volt egy kis kavarodás így, de végül mindenki átváltozott a régi 98-as figurára.
Azt hittem hogy lapos, gyerekes és unalmas lesz. Az első pár oldal ezt sugallta. De a 10. oldal után ez a véleményem megváltozott. Szívesen olvastam tovább reménykedve abban, hogy Shang jól lesz. Tudtam, ezt csak akkor fejthettem meg, ha végig olvasom.
Meglepődtem, hogy egy teljesen más világot mutatott meg nekünk az írónő, ugyanis kevés magyar hallhatott Diyu világáról, noha a kínaiak akár nap mint nap találkozhatnak vele, ha tényleg így tartják számon az Alvilágot.
Mindig elérkeztünk egy döntő cselekményhez, majd az megváltozott egy más irányba és ez az örökös küzdés, megpróbáltatások előli futás arra késztetett, hogy olvasás közben olyan hangokat adjak ki mint: Gyerünk Mulan! Meg tudod csinálni! Miiii??? Ne már Shang!!!
Itt-ott számomra túl gyerekes volt egy-egy fordulat, de ha belegondolok hogy ezt egy 9 éves olvassa és hogy élvezi, egyből elvetem ezt a gondolatot.

Mulan talált egy tárgyat, mire ez volt írva:
„A legszebb virág az, amelyik a nyomorban bimbódzik”
Itt egy kicsit mérges voltam, ugyanis Mulan nem tudta hogy honnan jöhet ez az idézet. No, a mesében az apja hasonlóképpen, de így fogalmazott akkor, amikor Mulant egy kicsit jobb kedvre szerette volna deríteni:

„A virág, amely a legzordabb körülmények között nyílik ki, a legszebb valamennyi közül.”

Ezt az egyet nem vették figyelembe, ami a Disney rajongóknak egy kisebb pofon lehet. Ez volt az első alkalom ebben a könyvben, amikor a fejemet fogtam. Bár kiengeszteltek a befejezéssel. Így megbocsátunk nekik. ;-)
Elizabeth Lim egy zseni. Úgy tudta leírni a szereplők jellemét, mintha ő lenne Walt Disney. Komolyan. Mintha a filmet vagy a mesét nézném, olyan érzésem volt.

Mulan előtt kalapot emelek. Az a bátorság ami benne lakozik… A szíve, a jelleme csupa csupa szépség. A legkitartóbb és legerősebb női disney szereplő. Ezt a könyv is nagyon jól hozta.

Shang még mindig nagy szívszerelem számomra. Kicsit nyers, kicsit makacs, kicsit önfejű, de végső soron nagyon kedves tud lenni.
Shi Shi a már említett oroszlán örző-védő, aki Mushu helyét töltötte be. Óriási megjegyzései voltak. Sokat nevettem rajta. A végére nagyon a szívemhez nőtt.
Minden Disney fannak és könyvmolynak el kell olvasnia, mert egy nagyon szórakoztató regény, és mély érzelmeket rejt.
További: https://csakegyluca.blogspot.com/2021/02/elizabeth-lim-…

3 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Ez egy nagyon jó könyv volt, le sem tudtam tenni, annyira tetszett.
A történet kalandos és izgalmas volt, érdekes helyszínekkel, az ókori, téli Kínában és a mítoszok szerinti alvilágban. Először egy izgalmas csata zajlott a Hunok ellen, ahol Mulan (Ping), a női főszereplő megcsillogtathatta az intelligenciáját.
Remek karakterek voltak a könyvben, Mulan, aki veszélyes és törvénytelen vállalkozásba kezdett a családjáért és önmaga megismerése és megmérettetése végett.
Li Shang kapitány, férfi főszereplő is belopta magát a szívembe és imádtam a két családi őrző-védő állatot is a lány kis sárkányát és a Li család oroszlánját, ez utóbbinak sokkal nagyobb szerep jutott, mert az alvilági utazás egyik értékes tagja volt.
Sok veszélyes kalandok kellett keresztül menniük, hogy küldetésüket teljesíthessék.

1 hozzászólás
Heni_könyvespolca P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Őszintén szólva nem erre számítottam. Felemás érzéseim vannak. Szeretem Mulánt és tetszett a történet is nagyon. A vége lehetett volna jobb, kicsit gyors lezárásnak éreztem. Összességében aranyosnak mondanám amit mindenkinek el kellene olvasni :)

Niitaa P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2021/05/elizabeth-lim-f…

"Képtelen vagyok elfogulatlan lenni ezzel a történettel szemben. Mulan gyerekkorom meghatározó alakja volt és ez a felnőttlét küszöbén sem változott olyan sokat. Mindig is tiszteltem erős jelleméért, amely még a kétségek között vergődő lelki állapotában is segített neki, hogy egyenes háttal forduljon a kihívások felé. Ezt az érzést a Fénytörések csak még jobban felerősítette. Szerettem elmerülni ebben a könyvben, kellemes nosztalgikus érzést okozott a meséből átvett jelenetek és gondolatok megjelenése, amelyre építkezve egy igencsak elrugaszkodott, de mégis megfelelő kereteken belül maradó történetet alkotott a szerző. Azt a néhány hibát leszámítva abszolút helyénvalónak tartom az egészet. Ezek fölött is csak azért tudok szemet hunyni, mert Elizabeth Lim írásmódján látszik, hogy nem csak fogott egy ötletet, meglovagolt egy már közkedvelt karaktert és learatta a babérokat, hanem maga is rongyosra nézte az eredeti mesét és megértette a felszín alatt kavargó mondanivalót is.
Őszintén szerettem olvasni ezt a kis regényt és alig várom, hogy a szerző további könyveit, valamint a Sorsfordító történetek még olvasatlan részeit is kézbe vehessem."

FVCsilla P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Nagy kedvencem az eredeti mese, érdekes volt más megközelítésből olvasni Mulanról. Izgalmasnak ígérkezett az Alvilág, Diyu a végére jól kidolgozott világgá alakult.
ShiShi nagyon szórakoztató volt, de nekem nem tudta felülmúlni Mushut.

Ibanez P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Szeretem Mulan történetét, így kíváncsi voltam, milyen is lesz ez az „alternatív” történet. Nem is bántam meg, hogy elolvastam, nagyszerű esti mesének bizonyult :-D, mármint nem azért, mert elaludtam rajta, hanem mert tényleg olyan meseszerű volt az egész, ettől biztos, hogy nem lesznek rémálmai senkinek. A háromnegyedénél egy kicsit leült az egész, talán a tűzdémonnal való találkozást/harcot kivettem volna az egészből, nagyon hosszúra nyúlt az alvilági séta (ráadásul nekem a helyszínről A Gyűrűk Ura jutott eszembe :-D). Nem tudom, hogy az írónő olvasta-e Margit Sandemo Jéghegyek népe sorozatát, de a próbák, főleg a Tükrök terme egy az egyben Shiranak az alvilági útját juttatta eszembe, ahol ráadásul az alvilág ura Shama (Yama :-D). Shishi beszólásaiból elfogadtam volna többet, olyan jókat kacarásztam egyes részeken (hát mi vagyok én, íróasztal? :-D). Összességében egy kellemes olvasmány, kaland, mese, egy már ismert, szeretett szereplő, démonok és egy kis ravaszság.

Ruby_εïз IP>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Nagyon kíváncsian vártam, hogy mit lehet még a Mulanból kihozni, és nem csalódtam. Ez a könyv egy kis csoda, egy olyan mese, amit bátran olvashat minden felnőtt, mert nagy dolgokra tanít. Önfeláldozás, alázatosság.
Végigizgultam Mulan útját, és nagyon, de nagyon élveztem. Mulan karaktere teljesen mesehű volt, legalábbis nekem igen. Kedves kis történet, amit minden Mulan rajongónak el kell olvasnia. :)

Ancalimë P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Először is: annyira gyönyörű ez a könyv. *-* Főleg a gerinc és a borító belső része…az a virág… ❤
Mulan a kedvenc disney mesém, így kíváncsian vettem kezembe a könyvet.
Volt benne néhány unalmas jelenet (meg engem legtöbbször a harcjelenetek se kötnek le könyvekben), de úgy összeségében tetszett. Szerintem az írónő érdekesen és eléggé részletesen építette fel az Alvilágot. Na meg a humor sem maradt ki, kicsit a Hercules c. mese alvilágához tudom ilyen szempontból hasonlítani. Szívesen megnéznék ebből a Mulan verzióból is egy mesét. :D
Az utolsó oldalakat pedig imádtam. *-* A mesében is nagyon szeretem spoiler Shang egyébként alapból nagy kedvencem így örültem, hogy itt sokkal jobban ki volt emelve és több dolgot tudhattunk meg róla, mint a mesében.
Egy nagy bánatom van: hogy spoiler spoiler
Eddig bejön ez a „Mi lett volna, ha” dolog. :D Remélem a többi kötetben sem fogok csalódni.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Caledonia_Valley P>!

Nem akart félni. A félelemben nincs méltóság.

8. oldal

Caledonia_Valley P>!

– Van egy szólás, miszerint ide csak az léphet be, aki bátor, de csak aki értékes, az juthat ki innen.

386. oldal

csak_olvass P>!

„Gyorsaság, kitartás, erő. Pontosság, fókusz, magabiztosság – mondogatta magának. – Én vagyok a folyó sodrása, a tűz dühe. Én vagyok a harcos.”

310. oldal

Caledonia_Valley P>!

– Istenem, milyen szépek az idén a cseresznyevirágaim! – jegyezte meg. – Nézd csak! Az elkésett! De meglásd, ha egyszer kinyílik, az lesz majd a legszebb valamennyi közül.

353. oldal

Caledonia_Valley P>!

– Az apám azt szerette volna, ha meglátom magamban az erőt – mondta élesen a tükörnek. – Amikor kislány voltam, azt mondta, az élet egy utazás, ami a döntéseimnek megfelelő irányba visz. Azt mondta, csak azon az úton éri meg elindulni, amit a szívem választ, ezért ne féljek, ha nehéznek tűnik.

354. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mulan
ScarlettBlair>!

Hát nem ér semmit egy nő anélkül, hogy menyasszony ne válna belőle?

273. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Tea Stilton: Az álom királynője
Vanessa Rubio-Barreau: A Szépség és a Szörnyeteg
Munkácsi Gabriella: A sziget vadásza
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár
Cressida Cowell: Így lopd el egy sárkány kardját
Neil Patrick Harris: A különc varázsló
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak