Fénytörések 71 csillagozás

Elizabeth Lim: Fénytörések

Mi ​lett volna, ha Mulannak az alvilágból kell kimentenie a szerelmét?

Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül…
Amikor Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, a lány tudja, mindent meg kell tennie, hogy segítsen a kapitánynak túlélni a veszélyes sérülést… Ennek érdekében azonban fájdalmas küldetést kell vállalnia: útja egyenesen Diyuba, azaz az alvilágba vezet.
Diyu ura, Yama király nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ham nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak. Ráadásul Mulan… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sorsfordító történetek

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2020
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634038344 · Fordította: Bús Teodóra

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Li Shang · Mulan

Helyszínek népszerűség szerint

Diyu


Kedvencelte 11

Most olvassa 12

Várólistára tette 149

Kívánságlistára tette 240

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Bár először kicsit ódzkodtam a történettől, mert szinte az egész az Alvilágban játszódik, és ez a „mi lett volna ha” csavar nem igazán tetszett, végül mégis pozitívan csalódtam. A sztori pörgős, az Alvilágon belül is több érdekes helyszínt és karaktert mutat be, így olvasás közben egyszer sem unatkoztam. Mulan és Shang jó párost alkottak, itt sokkal több közös jelenetük is volt és a kapcsolatuk is szebben ki lett dolgozva. spoiler Ami pedig számomra megérte az öt csillagot, az a jelenet, amelyben Mulan megküzd belső démonjaival. Az írónő nagyon szépen leírta a küzdelmeit és a félelmeit, és tetszett, hogy Mulan mindezekkel szembe mert nézni.

Ez a rész tipikusan olyan, hogy csak a rajzfilm megnézése után érdemes olvasni. Ha valaki nem látta az eredeti mesét, elég zavaros lehet, ugyanis az írónő nem ment bele a történet elejének a leírásába, csupán néha-néha utalgatott rá. Viszont szerintem mindenképp megéri elolvasni, az írónő érdekes és izgalmas történetet szőtt, ami felnőtteknek is épp olyan szórakoztató lehet, mint a kisebbeknek.

3 hozzászólás
Papillon_εïз IP>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Nagyon kíváncsian vártam, hogy mit lehet még a Mulanból kihozni, és nem csalódtam. Ez a könyv egy kis csoda, egy olyan mese, amit bátran olvashat minden felnőtt, mert nagy dolgokra tanít. Önfeláldozás, alázatosság.
Végigizgultam Mulan útját, és nagyon, de nagyon élveztem. Mulan karaktere teljesen mesehű volt, legalábbis nekem igen. Kedves kis történet, amit minden Mulan rajongónak el kell olvasnia. :)

Narutofan98>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

"Jaj, hogy én mennyit vaciláltam, megvegyem-e vagy sem. Vagy várjak a könyvtárba kerülésig. Még jó, hogy az előbbi mellett döntöttem, és nem vártam annyi ideig. De kezdjük az elején, mint ahogy tudjátok, jön a lánykától a mesélés, ahogy szoktam.

Eme könyv a messzi-meszi galaxisban kezdi történetét, amikor is megláttam egy hirtésben. Először furcsán néztem rá, mert nem tudtam hovatenni, mit keres Mulan rajta egy könyv borítóján, és miért más a címe. Gondoltam, katt, és máris megtudjuk. Életem egyik legjobb döntése volt. Azután már csak tetézte a dolgot, hogy megláttam @Caledonia_Valley oldalán az értékelést róla, s ugyan még kétszer oda-visszafordultam, mire megrendeltem, de megtettem a Ne érezz, ne kérdezz kötettel együtt, ami persze nem egyszerre érkezett meg a Fénytörésekkel."

Bővebben:https://konyvmania26.blogspot.com/2020/06/konyv-elizabe…

5 hozzászólás
konyvmolyblog >!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Egy kapu a valóság és a mese közt.

Már kislányként szerettem Mulán történetét, de akkoriban még nem foglalkoztatott a gondolat miért van ez így. Most viszont a Fénytörések megadta a választ a kérdésemre. off

Milyen lehet egy olyan világban élni, ahol egy nő legnagyobb dicsősége az, ha az előre kiválasztott idegennel összeházasodik, és – „jó esetben” – fiúkat szül?
Lehet a modern társadalom is ezt mondatja velem, de képtelen vagyok elképzelni magam így. Nekem kell a szabadság, nem tudnék egy aranykalitkában élni, hiába adnának meg mindent, amit szeretnék. Sokkal inkább harcolok azokért, amiket szeretnék elérni. Ha hibázok útközben? Akkor majd tanulok belőle. Ha mégsem akkor még százszor elkövetem egymás után, amíg le nem esik, hogy ezt nem így kellene. :D
Ilyen téren egyetértek Mulánnal, egy nő akkor is lehet nő, ha nem épp nőies hobbija van, egyedül is képes gondoskodni magáról, vagy bármi, amit egyesek nem gondolnak nőiesnek. Hiszen nem véletlenül nem vagyunk egyformák, nem?

Ezek ellenére – a megfelelési kényszerről és a folyamatos érzelmi nyomásról nem is szólva – Mulán karaktere végtelenül önzetlen, odaadó, bátor, kitartó és harcias az egész történet során amibe egy icipici romantika is beleszövődik.
off

Li Shang-ról szívesen olvastam volna még, az ő hátterét nem éreztem teljesen kidolgozottnak. spoiler
Plusz a romantikus énem kicsit hiányolja a végéről a „boldogan éltek míg meg nem haltak jelenetet”, de ez legyen a legnagyobb problémám. :D

Ennek a könyvnek sem sikerült velem megszeretettnie a keleti kultúrát, de az üzenete teljes mértékben átjött, kellemesen csalódtam benne. Nem hittem volna, hogy egy retelling ennyire tetszhet – szinte jobban, mint maga a mese – , de pont ezért éri meg néha egy kicsit kilépni a komfortzónánkból. :)
Ha szereted a Disney könyveket, meséket – főleg Mulánt – biztosan tetszeni fog, és, ha egyszer beránt meg nem állsz a végéig.

csfannie P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

„Imádom a retellingeket, így nem meglepő, hogy minél hamarabb el akartam olvasni Mulan történetét – pláne, hogy ő az egyik kedvenc Disney-hősnőm. A könyvben felmerülő csatajelenetek és pszichológiai kérdések miatt nem tudnám azt mondani, hogy ez kisgyermekek kezébe való, de azt állítom, hogy az ifjúsági regények tengerében ez egy valóságos gyöngyszem. A könyv fontos témái közé tartozik a barátság, a szerelem, és az önmegvalósítás. Mulan egy belevaló női példakép, aki bármit kész megtenni a céljai elérésének érdekében, és nem utolsó sorban képes szembenézni a saját démonaival is. Ezek alapján úgy vélem, hogy ettől jobb példa nem is kell a mai ifjúság számára – bár még felnőttként is lenne mit tanulnunk tőle.”

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2020/06/elizabeth-li…

moonchristal P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Mivel pont nemrég néztem meg újra a mesét, rögtön kíváncsi lettem erre az átiratra.
Emellett a borító és az egész kiadás is meggyőző volt, nagyon gyönyörű a könyv, és most, hogy befejeztem, már tudom, hogy nemcsak kívülről, hanem belülről is.
Nagyon élveztem Mulan alvilági kalandjait, és persze Shang kapitányét… ♥. Izgalmas, letehetetlen olvasmány, Mulan és a többiek karaktere is nagyon jól eltalált, az új szereplők pedig szintén nagyon jól passzolnak a mese hangulatához. ShiShi természetesen azonnal a kedvencemmé vált.
Azért eleinte volt némi félelem bennem, hogy biztos, nekem való-e ez a műfaj, de szerencsére alaptalan volt az aggodalom, és remélem, a sorozat többi kötete is megjelenik majd, mert mindegyikre nagyon kíváncsi vagyok.

Caledonia_Valley P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

"Mulan története – pontosabban Elizabeth Lim regénye – a Tung-Shao-hágón veszi kezdetét, amikor a hun sereg, Shan-Yu vezetésével megtámadja a Shang vezette kínai seregből megmaradt katonákat. A mesefilmből jól ismert képkockák leperegnek a szemünk előtt, amint főhősnőnk, Mulan, azaz Ping, kikapja Yao kezéből az utolsó ágyút és lélekszakadva rohan a hun sereg felé. Mulan, kardja tükrében meglátja az egyetlen megoldást, ami legyőzheti a hun sereget, és az utolsó ágyút arra a havas kiszögelésre irányítja, ami iszonyú lavinát elindítva elpusztítja a hun sereget. Mielőtt a lavina maga alá temetné Shan-Yut, a férfi bosszúszomjasan fordul a lány felé, és kardjával lesújt rá… A Twisted Tales sorozat sajátjaként, fentebb említett különleges helyzet ezen a ponton áll elő, ugyanis Shang a lány elé veti magát és Shan-Yu halálos sebet ejt a kapitányon…

Elizabeth Lim regénye méltó Disney meséjéhez. A Fénytörések egy izgalmas, érdekfeszítő és az olvasó figyelmét az utolsó oldalakig fenntartó ifjúsági kalandregény, mely nem hoz szégyent az eredeti történetre, hanem magasabb piedesztálra állítja azt…

A karakterek jelleme tökéletesen megegyezik a mesefilmbeli eredetikkel, így nem kell attól félnünk, hogy az írónő szentségtörést követett el és a saját képére formálta kedvenceinket.

Mulan óriási utat tesz meg, melynek során egyre többet tud meg önmagáról és az útja végén végre rátalál a válaszra, mely egész életében gyötörte a szívét, a lelkét és az elméjét… "

Kukkantsatok be hozzám a részletes értékelésért, mert ennél sokkal-sokkal többet árulok el a kötetről… ;)
https://sadaboga.blogspot.com/2020/04/elizabeth-lim-fen…

myrelationshipwith>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

A regény számomra kicsit nehézkesen indult, bele kellett rázódjak, fel kellett vennem a történet fonalát. Az első 100 oldalt igazi csigatempóban olvastam, majd ahogy egyre jobban beleéltem magam a sztoriba úgy haladtam egyre gyorsabban és faltam be a regényt. Mulan karaktere az erős, önfeláldozó női szerepet képvisel egy olyan világban, ahol a nőknek nincs szava. Egyetlen dolguk van szépnek, engedelmesnek és jó feleségnek lenni. Nem lehetnek nagyon eget rengető gondolataik, nem cselekedhetnek, ha úgy tartja kedvük. Legnagyobb erényük a jól neveltség és a jó férj megtalálása. Felmerül a kérdés, hogy lehet ilyen világban élni, ahol akkor vagy csak igazán jó feleség ha fiút szülsz és engedelmes vagy a férjednek? Hogy lehet így szabadon és boldogan élni? Egy biztos, én nem tudnék. Elizabeth Lim egy olyan világba kalauzol minket, ahol szinte semmibe veszik a nőket, mégis Mulan megmutatja, hogy ez az eszme hanyatló sorba jut és igenis lehet egy női katona olyan erős, felelősségteljes és hazafi, hogy megéri harcba küldeni és felveszi a versenyt a férfiakkal. A kínai kultúra elemei, a mondakör, a népi hiedelmek és a kínaiak sajátos gondolkodásmódja is helyet kap. Hol motívumokkal, hol sárkányokkal vagy szellemekkel kápráztat el minket.

Mulan története sokak által ismert, s az írónő hűen igazodik a már megismert történthez, hűen mutat be egy olyan nyitva hagyott szálat, ami sokak fantáziáját birizgálta már. Mulan egy igazi harcos amazon, aki a női mivolta ellenére is kihozza az emberből a tiszteletet és a megbecsülést. Maga a regény egy olyan nyitott szálat boncolgat, ami által utazást tehetünk Diyuba, azaz az alvilágba.

Ahol nemcsak a múlt árnyaival kell megküzdenünk, hanem saját magunkkal és a lelkiismeretünkkel is. S igaz, hogy a kötet túlnyomó részében Mulan egy fiú szerepében tetszeleg, mégis kihívja a tiszteletet és megmutatja, hogy erős és független, hiába lány, ugyanúgy képes talpon maradni és megállja a helyét a katonák között. A cselekmény kalandos, energikus, néha nyomasztó a titkok súlya alatt, néha pedig túlontúl őszinte, de a lélek fejlődése és a lelket ostromló titkok éles csavarral rengetik meg a kötetet.

Kokuszka>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Mielőtt elolvastam volna a könyvet, mindenképpen szerettem volna látni a történet alapjául szolgáló rajzfilmet is. Ami nagyon nagyon tetszett, nem is gondoltam volna, hogy ennyire.
Örültem neki, hogy a könyv nem a filmet meséli el, hanem csavart rajta.
Az olvasmány nagyon tetszett, nagyon izgalmas volt, teli kalandokkal, lélekben végig ott voltam a kis hőseimmel és szurkoltam nekik. Viszont nagyon sajnáltam, hogy Mulan őrző-védője Mushu és a kis szerencsetücsök csak nagyon kevés szerepet kaptak a történetben. Szerintem izgalmas karakterek. Kíváncsi lettem volna hogy jönnek ki egymással ShiShivel, Shang oroszlán őrzőjével. Biztosan lett volna köztük egy-két (vagy több) vicces szóváltás és közös kaland. Kár, hogy ezt kihagyta a szerző. Egyedül ezért a fél csillag levonás.
A könyv gyönyörű külsőt kapott, ami szerencsére pompás tartalommal is párosul, remélem, minél többen kézbe veszik ezt a remek kis történetet.

2 hozzászólás
ap358 P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Meseátirat, ez már önmagában elég volt ahhoz, hogy elolvassam. A történet a mese fonalához kapcsolódik az eleje teljes egészében az egyik jelenetet írja le, aztán gyorsan csavar rajta egyet. Már itt ért egy kisebb csalódás, de csak azért, mert Mushu nagy kedvencem.
A folytatás kárpótolt.
A könyv valójában minden tekintetben az útkeresésről szól.
Ahogy a fülszöveg is írja, Mulan/Ping leszáll Diyuba, hogy megmentse Li Shangot. Kalandos útja során bebarangolja az Alvilág különböző szintjeit, és le kell küzdenie számos akadályt. Aranyos, izgalmakkal teli részeket olvashattam, melyek közelebb álltak a meséhez, mint hittem volna.
Az írónő szerintem nagyon jól megfogta Mulan karakterét. Odaadó, bátor és hősies maradt, némi meggondolatlansággal. Az események elég nagy hangsúlyt fektetnek Mulan érzelmeire is, választ keres olyan kérdésekre, milyen kételyek gyötrik a lányt, mit remél a háború utáni hazatéréstől, a családja és a környezete miként fogadja majd. Mulannak nem csak Li Shangot, aztán a kiutat kell megkeresnie, hanem önmagát is. Saját maga számára meglelni a helyes irányt.
Ami miatt mégis levonok fél csillagot, az Li Shang. Kidolgozatlannak és esetlennek éreztem. Miközben mind a filmek, úgy a könyvek is hemzsegnek a hegyeket megmozgató nőktől, és a cipőjüket bekötni se tudó férfiaktól, és Mulan pont az a meseszereplő, akire rá se kell húzni a trendet, ő alapból ilyen, de Li Shang… Többet tudhattam meg a gyerekkoráról, az életéről, de az útjuk során mintha végig pótkerék lett volna Mulan mellett. Csúnyán lefokozták szegénykémet.
Annak viszont örülök spoiler, hogy a szerelem nem kapott nagy hangsúlyt, éppen csak kezdett kibontakozni.
Külön kiemelném a kiadást. Nem csak a borító, hanem a piros szegélyű lapok is gyönyörűek, élvezet ránézni a polcon.


Népszerű idézetek

Caledonia_Valley P>!

– Van egy szólás, miszerint ide csak az léphet be, aki bátor, de csak aki értékes, az juthat ki innen.

386. oldal

Caledonia_Valley P>!

Nem akart félni. A félelemben nincs méltóság.

8. oldal

csak_olvass P>!

„Gyorsaság, kitartás, erő. Pontosság, fókusz, magabiztosság – mondogatta magának. – Én vagyok a folyó sodrása, a tűz dühe. Én vagyok a harcos.”

310. oldal

csak_olvass P>!

Ha uralod a légzésed, a helyzetet is uralod.

167. oldal

csak_olvass P>!

Többé már nem félt, hogy veszélybe sodorja magát és a családját. Az volt, aki mindig is lenni akart.

309. oldal

Caledonia_Valley P>!

– Az apám azt szerette volna, ha meglátom magamban az erőt – mondta élesen a tükörnek. – Amikor kislány voltam, azt mondta, az élet egy utazás, ami a döntéseimnek megfelelő irányba visz. Azt mondta, csak azon az úton éri meg elindulni, amit a szívem választ, ezért ne féljek, ha nehéznek tűnik.

354. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Heir of Fire – A tűz örököse
Katherine Arden: A medve és a csalogány
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Sara Raasch: Hó mint hamu
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Munkácsi Gabriella: A sziget vadásza
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
R. F. Kuang: Sárkányköztársaság