Fénytörések 120 csillagozás

Elizabeth Lim: Fénytörések

Mi ​lett volna, ha Mulannak az alvilágból kell kimentenie a szerelmét?

Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül…
Amikor Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, a lány tudja, mindent meg kell tennie, hogy segítsen a kapitánynak túlélni a veszélyes sérülést… Ennek érdekében azonban fájdalmas küldetést kell vállalnia: útja egyenesen Diyuba, azaz az alvilágba vezet.
Diyu ura, Yama király nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ha nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak. Ráadásul Mulan… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sorsfordító történetek Manó Könyvek

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2020
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634038344 · Fordította: Bús Teodóra

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Mulan · Mushu · Li Shang · ShiShi

Helyszínek népszerűség szerint

Diyu


Kedvencelte 16

Most olvassa 13

Várólistára tette 161

Kívánságlistára tette 240

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Bár először kicsit ódzkodtam a történettől, mert szinte az egész az Alvilágban játszódik, és ez a „mi lett volna ha” csavar nem igazán tetszett, végül mégis pozitívan csalódtam. A sztori pörgős, az Alvilágon belül is több érdekes helyszínt és karaktert mutat be, így olvasás közben egyszer sem unatkoztam. Mulan és Shang jó párost alkottak, itt sokkal több közös jelenetük is volt és a kapcsolatuk is szebben ki lett dolgozva. spoiler Ami pedig számomra megérte az öt csillagot, az a jelenet, amelyben Mulan megküzd belső démonjaival. Az írónő nagyon szépen leírta a küzdelmeit és a félelmeit, és tetszett, hogy Mulan mindezekkel szembe mert nézni.

Ez a rész tipikusan olyan, hogy csak a rajzfilm megnézése után érdemes olvasni. Ha valaki nem látta az eredeti mesét, elég zavaros lehet, ugyanis az írónő nem ment bele a történet elejének a leírásába, csupán néha-néha utalgatott rá. Viszont szerintem mindenképp megéri elolvasni, az írónő érdekes és izgalmas történetet szőtt, ami felnőtteknek is épp olyan szórakoztató lehet, mint a kisebbeknek.

3 hozzászólás
Papillon_εïз IP>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Nagyon kíváncsian vártam, hogy mit lehet még a Mulanból kihozni, és nem csalódtam. Ez a könyv egy kis csoda, egy olyan mese, amit bátran olvashat minden felnőtt, mert nagy dolgokra tanít. Önfeláldozás, alázatosság.
Végigizgultam Mulan útját, és nagyon, de nagyon élveztem. Mulan karaktere teljesen mesehű volt, legalábbis nekem igen. Kedves kis történet, amit minden Mulan rajongónak el kell olvasnia. :)

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Ez egy nagyon jó könyv volt, le sem tudtam tenni, annyira tetszett.
A történet kalandos és izgalmas volt, érdekes helyszínekkel, az ókori, téli Kínában és a mítoszok szerinti alvilágban. Először egy izgalmas csata zajlott a Hunok ellen, ahol Mulan (Ping), a női főszereplő megcsillogtathatta az intelligenciáját.
Remek karakterek voltak a könyvben, Mulan, aki veszélyes és törvénytelen vállalkozásba kezdett a családjáért és önmaga megismerése és megmérettetése végett.
Li Shang kapitány, férfi főszereplő is belopta magát a szívembe és imádtam a két családi őrző-védő állatot is a lány kis sárkányát és a Li család oroszlánját, ez utóbbinak sokkal nagyobb szerep jutott, mert az alvilági utazás egyik értékes tagja volt.
Sok veszélyes kalandok kellett keresztül menniük, hogy küldetésüket teljesíthessék.

Narutofan98 P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

"Jaj, hogy én mennyit vaciláltam, megvegyem-e vagy sem. Vagy várjak a könyvtárba kerülésig. Még jó, hogy az előbbi mellett döntöttem, és nem vártam annyi ideig. De kezdjük az elején, mint ahogy tudjátok, jön a lánykától a mesélés, ahogy szoktam.

Eme könyv a messzi-meszi galaxisban kezdi történetét, amikor is megláttam egy hirtésben. Először furcsán néztem rá, mert nem tudtam hovatenni, mit keres Mulan rajta egy könyv borítóján, és miért más a címe. Gondoltam, katt, és máris megtudjuk. Életem egyik legjobb döntése volt. Azután már csak tetézte a dolgot, hogy megláttam @Caledonia_Valley oldalán az értékelést róla, s ugyan még kétszer oda-visszafordultam, mire megrendeltem, de megtettem a Ne érezz, ne kérdezz kötettel együtt, ami persze nem egyszerre érkezett meg a Fénytörésekkel."

Bővebben:https://konyvmania26.blogspot.com/2020/06/konyv-elizabe…

5 hozzászólás
konyvmolyblog>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Egy kapu a valóság és a mese közt.

Már kislányként szerettem Mulán történetét, de akkoriban még nem foglalkoztatott a gondolat miért van ez így. Most viszont a Fénytörések megadta a választ a kérdésemre. off

Milyen lehet egy olyan világban élni, ahol egy nő legnagyobb dicsősége az, ha az előre kiválasztott idegennel összeházasodik, és – „jó esetben” – fiúkat szül?
Lehet a modern társadalom is ezt mondatja velem, de képtelen vagyok elképzelni magam így. Nekem kell a szabadság, nem tudnék egy aranykalitkában élni, hiába adnának meg mindent, amit szeretnék. Sokkal inkább harcolok azokért, amiket szeretnék elérni. Ha hibázok útközben? Akkor majd tanulok belőle. Ha mégsem akkor még százszor elkövetem egymás után, amíg le nem esik, hogy ezt nem így kellene. :D
Ilyen téren egyetértek Mulánnal, egy nő akkor is lehet nő, ha nem épp nőies hobbija van, egyedül is képes gondoskodni magáról, vagy bármi, amit egyesek nem gondolnak nőiesnek. Hiszen nem véletlenül nem vagyunk egyformák, nem?

Ezek ellenére – a megfelelési kényszerről és a folyamatos érzelmi nyomásról nem is szólva – Mulán karaktere végtelenül önzetlen, odaadó, bátor, kitartó és harcias az egész történet során amibe egy icipici romantika is beleszövődik.
off

Li Shang-ról szívesen olvastam volna még, az ő hátterét nem éreztem teljesen kidolgozottnak. spoiler
Plusz a romantikus énem kicsit hiányolja a végéről a „boldogan éltek míg meg nem haltak jelenetet”, de ez legyen a legnagyobb problémám. :D

Ennek a könyvnek sem sikerült velem megszeretettnie a keleti kultúrát, de az üzenete teljes mértékben átjött, kellemesen csalódtam benne. Nem hittem volna, hogy egy retelling ennyire tetszhet – szinte jobban, mint maga a mese – , de pont ezért éri meg néha egy kicsit kilépni a komfortzónánkból. :)
Ha szereted a Disney könyveket, meséket – főleg Mulánt – biztosan tetszeni fog, és, ha egyszer beránt meg nem állsz a végéig.

Ancalimë P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Először is: annyira gyönyörű ez a könyv. *-* Főleg a gerinc és a borító belső része…az a virág… ❤
Mulan a kedvenc disney mesém, így kíváncsian vettem kezembe a könyvet.
Volt benne néhány unalmas jelenet (meg engem legtöbbször a harcjelenetek se kötnek le könyvekben), de úgy összeségében tetszett. Szerintem az írónő érdekesen és eléggé részletesen építette fel az Alvilágot. Na meg a humor sem maradt ki, kicsit a Hercules c. mese alvilágához tudom ilyen szempontból hasonlítani. Szívesen megnéznék ebből a Mulan verzióból is egy mesét. :D
Az utolsó oldalakat pedig imádtam. *-* A mesében is nagyon szeretem spoiler Shang egyébként alapból nagy kedvencem így örültem, hogy itt sokkal jobban ki volt emelve és több dolgot tudhattunk meg róla, mint a mesében.
Egy nagy bánatom van: hogy spoiler spoiler
Eddig bejön ez a „Mi lett volna, ha” dolog. :D Remélem a többi kötetben sem fogok csalódni.

csfannie P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

„Imádom a retellingeket, így nem meglepő, hogy minél hamarabb el akartam olvasni Mulan történetét – pláne, hogy ő az egyik kedvenc Disney-hősnőm. A könyvben felmerülő csatajelenetek és pszichológiai kérdések miatt nem tudnám azt mondani, hogy ez kisgyermekek kezébe való, de azt állítom, hogy az ifjúsági regények tengerében ez egy valóságos gyöngyszem. A könyv fontos témái közé tartozik a barátság, a szerelem, és az önmegvalósítás. Mulan egy belevaló női példakép, aki bármit kész megtenni a céljai elérésének érdekében, és nem utolsó sorban képes szembenézni a saját démonaival is. Ezek alapján úgy vélem, hogy ettől jobb példa nem is kell a mai ifjúság számára – bár még felnőttként is lenne mit tanulnunk tőle.”

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2020/06/elizabeth-li…

R4ms3s P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Ez egy nagyon-nagyon aranyos, vidám, romantikus és izgalmas könyv, amiről nem tudnék nem mosolyogva írni!

Kiskorom óta a kedvenc mesém a Mulan. Mind a 2 animációs filmet láttam már többször is és a mai napig imádom a történetet. off Szeretem, hogy egy igazi harcos, okos nőről szól, akinek vannak démonjai, de mindent megtesz a szeretteiért és bátor. Titkon mindig is ő volt a példaképem és úgy nőtem fel, hogy ha tehetném én is olyan szeretnék lenni, mint ő.
És hát nem tudom azt mondani, hogy ezt a könyvet nem úgy olvastam ki, nem olyan csodálattal és csillogó szemekkel, mint az a kisgyerek, aki életében előszőr látja a mesefilmet! Imádtam minden egyes sorát, teljesen lenyűgöztek a sorai és nagyon beleillett az alaptörténetbe.

Nem fogom tovább ragozni, csak annyit mondok, hogy ezt el kell olvasni! Imádtam nagyon, kedvenc könyvemmé is vált!

moonchristal P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

Mivel pont nemrég néztem meg újra a mesét, rögtön kíváncsi lettem erre az átiratra.
Emellett a borító és az egész kiadás is meggyőző volt, nagyon gyönyörű a könyv, és most, hogy befejeztem, már tudom, hogy nemcsak kívülről, hanem belülről is.
Nagyon élveztem Mulan alvilági kalandjait, és persze Shang kapitányét… ♥. Izgalmas, letehetetlen olvasmány, Mulan és a többiek karaktere is nagyon jól eltalált, az új szereplők pedig szintén nagyon jól passzolnak a mese hangulatához. ShiShi természetesen azonnal a kedvencemmé vált.
Azért eleinte volt némi félelem bennem, hogy biztos, nekem való-e ez a műfaj, de szerencsére alaptalan volt az aggodalom, és remélem, a sorozat többi kötete is megjelenik majd, mert mindegyikre nagyon kíváncsi vagyok.

Caledonia_Valley P>!
Elizabeth Lim: Fénytörések

"Mulan története – pontosabban Elizabeth Lim regénye – a Tung-Shao-hágón veszi kezdetét, amikor a hun sereg, Shan-Yu vezetésével megtámadja a Shang vezette kínai seregből megmaradt katonákat. A mesefilmből jól ismert képkockák leperegnek a szemünk előtt, amint főhősnőnk, Mulan, azaz Ping, kikapja Yao kezéből az utolsó ágyút és lélekszakadva rohan a hun sereg felé. Mulan, kardja tükrében meglátja az egyetlen megoldást, ami legyőzheti a hun sereget, és az utolsó ágyút arra a havas kiszögelésre irányítja, ami iszonyú lavinát elindítva elpusztítja a hun sereget. Mielőtt a lavina maga alá temetné Shan-Yut, a férfi bosszúszomjasan fordul a lány felé, és kardjával lesújt rá… A Twisted Tales sorozat sajátjaként, fentebb említett különleges helyzet ezen a ponton áll elő, ugyanis Shang a lány elé veti magát és Shan-Yu halálos sebet ejt a kapitányon…

Elizabeth Lim regénye méltó Disney meséjéhez. A Fénytörések egy izgalmas, érdekfeszítő és az olvasó figyelmét az utolsó oldalakig fenntartó ifjúsági kalandregény, mely nem hoz szégyent az eredeti történetre, hanem magasabb piedesztálra állítja azt…

A karakterek jelleme tökéletesen megegyezik a mesefilmbeli eredetikkel, így nem kell attól félnünk, hogy az írónő szentségtörést követett el és a saját képére formálta kedvenceinket.

Mulan óriási utat tesz meg, melynek során egyre többet tud meg önmagáról és az útja végén végre rátalál a válaszra, mely egész életében gyötörte a szívét, a lelkét és az elméjét… "

Kukkantsatok be hozzám a részletes értékelésért, mert ennél sokkal-sokkal többet árulok el a kötetről… ;)
https://sadaboga.blogspot.com/2020/04/elizabeth-lim-fen…


Népszerű idézetek

juliazslv>!

– „A legszebb virág az, amelyik a nyomorban bimbódzik.”

1 hozzászólás
Caledonia_Valley P>!

– Van egy szólás, miszerint ide csak az léphet be, aki bátor, de csak aki értékes, az juthat ki innen.

386. oldal

Caledonia_Valley P>!

Nem akart félni. A félelemben nincs méltóság.

8. oldal

csak_olvass P>!

„Gyorsaság, kitartás, erő. Pontosság, fókusz, magabiztosság – mondogatta magának. – Én vagyok a folyó sodrása, a tűz dühe. Én vagyok a harcos.”

310. oldal

Caledonia_Valley P>!

– Istenem, milyen szépek az idén a cseresznyevirágaim! – jegyezte meg. – Nézd csak! Az elkésett! De meglásd, ha egyszer kinyílik, az lesz majd a legszebb valamennyi közül.

353. oldal

Caledonia_Valley P>!

– Az apám azt szerette volna, ha meglátom magamban az erőt – mondta élesen a tükörnek. – Amikor kislány voltam, azt mondta, az élet egy utazás, ami a döntéseimnek megfelelő irányba visz. Azt mondta, csak azon az úton éri meg elindulni, amit a szívem választ, ezért ne féljek, ha nehéznek tűnik.

354. oldal

csak_olvass P>!

Ha uralod a légzésed, a helyzetet is uralod.

167. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Empire of Storms – Viharok birodalma
Katherine Arden: A medve és a csalogány
Rick Riordan: Az Olimposz vére
Sara Raasch: Hó mint hamu
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Rachel Hartman: Seraphina
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Stephanie Garber: Caraval
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Alwyn Hamilton: A homok leánya