Ez ​hát a szerelem 32 csillagozás

Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem

Mi lett volna, ha Hamupipőke sosem próbálja fel az üvegcipellőt?

Hamupipőke hősiesen tűrte sorsát, de eljött a perc, amikor képtelen továbbra is eltitkolni, hogy hiányzik neki a herceg, és mostohájával is végképp elviselhetetlenné vált az élete. Nagy döntésre szánja el magát: varrónőnek jelentkezik a palotába.
Azonban amikor a király udvarban vendégeskedő nővérének szolgálatába áll, fültanúként egy nagy összeesküvés közepén találja magát. A konspirálók nem csupán a király és a herceg hatalmára törnek, de a tündérek is az ármánykodásuk céltáblái, így Hamupipőke Tündérkeresztanyja is veszélybe kerül.
Hamupipőkének meg kel találnia a módját annak, hogyan állítsa meg a cselszövőket még mielőtt túl késő lenne…

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sorsfordító történetek Manó Könyvek

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2020
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634039068 · Fordította: Bús Teodóra

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Hamupipőke · Károly herceg · Ginevra hercegnő · Lenore


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 226

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson P>!
Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem

Ez a könyv teljesen elvarázsolt.

Alapvetően a Hamupipőke nem tartozik a kedvenc Disney meséim közé, a többi rajzfilmhez hasonlítva kissé egyhangú és unalmas. Elizabeth Limnek viszont egy apró csavarból olyan varázslatos történetet sikerült megalkotnia, amelyhez még mindig nem találok szavakat. Van benne cselszövés, árulás, szerelem, mágia… minden, ami egy izgalmas, és letehetetlen könyvhöz kell.
A rajzfilmben nem sokat tudunk meg az egyes szereplőkről, itt viszont megismerjük a háttértörténetüket, motivációikat, félelmeiket, amely által sokkal emberibbek és szerethetőbbek is lettek. Számomra izgalmas fordulat volt, hogy spoiler, ami teljes ellentéte a mesében látottaknak.
Amit pedig muszáj kiemelnem, hogy végre egy eredeti magyarázatot kaptam rá, hogy miért éjfélig tart csak a varázslat!

Izgalmas és szerethető történet, amit bátran ajánlok azoknak, akik titkon még mindig imádják a Disney meséket.

3 hozzászólás
Málnika>!
Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem

„Olyan sok minden felett nincs hatalmunk – mások büszkeségét és ármánykodását, a betegséget, a halált nem tudjuk befolyásolni. Hát nem kellene megragadnunk a boldogságot, amikor az megadatik?”

A Sorsfordító történetek ifjúsági regénysorozat új részében a Grimm testvérek klasszikus meséje, a Hamupipőke kerül terítékre. A figyelemfelkeltő kiadás az első találkozásom a retelling műfajjal, így kíváncsian vártam, milyen lesz gyermekkorom egyik kedvencét más köntösben olvasni. Az újragondolt változat abból a koncepcióból indul ki, hogy mi történt volna, ha Hamupipőke nem próbálja fel az üvegcipellőt. A minden korosztály számára fogyasztható történet nem nélkülözi a romantikát, a gonosz cselszövést és a mágiát sem, miközben Hamulány rájön, hogy az élet több lehet annál, mint hogy elviseljük és műmosolyt öltsünk. Míg az udvar annak a lázában ég, ki lehet az üvegcipellős hajadon, aki teljesen elcsavarta Károly herceg fejét, különböző érdekek ütköznek össze a monarchián belül. Az új szereplők közül kiemelkedik a király nővére, Ginevra hercegnő, aki üde színfoltja a mesének. Az izgalmas és fantáziadús feldolgozás gondtalan kikapcsolódást nyújt, miközben a színes lapszélű kiadást igazán különleges élmény lapozgatni.

7 hozzászólás
Niitaa P>!
Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/11/elizabeth-lim-e…

"Hamupipőke története valahogy sosem tartozott a kedvenceim közé. Félre értés ne essék, ezt is nagyon szerettem, de más mesék sokkal nagyobb hatást gyakorolt rám. Mindeddig. Elizabeth Lim Ez hát a szerelem című feldolgozása után úgy gondolom, ott a helye a kedvenceim között. A szerző megmutatta, hogy sokkal több rejtőzik ebben a történetben, mint amit eddig feltételeztem. Hamupipőke többrétű személyisége hamar megnyert magának. Átéreztem a sanyarú évek alatt magával hordott terhek súlyát és a személyisége fejlődésének üvegszilánkos útját. Csodálatos volt látni, ahogy a belső szikrája újra és újra megcsillan, majd egyre nagyobb lángba borítja lelkét. S a belső kételyek mellett egyéb klasszikus problémák is felszínre törtek, amelyek körbejárásával további színeket vitt fel a szerző története palettájára.
Szintén egy jó lépésnek tartom, hogy a lapokon Aurelais, a nagy hatalmú birodalom múltja is megelevenedik. Az olvasó nem csak az üvegcipellők csilingelő hangját hallhatja, hanem a sok éve koptatott lépcsőkön koppanó cipősarkak tompa hangját is. Minimális rálátást enged egy birodalom felépítésére, működésére. Különös figyelemmel van az egymástól eltérő anyagi helyzetben élő emberek lehetőségeit illetően, amely megadja a regény sarkalatos pontjait is. S mindemellett egy kedves történetet fog kezébe az olvasó, ahol egy csupa szív lány küzd a múltjával és jelenével egyaránt, miközben új otthonra és barátokra lel.
Izgalmas mesekönyv fiatalnak és idősnek egyaránt. Nem hittem volna, hogy ennyi értéket képviselhet. Egyszerűen elvarázsolt, hogy mennyi minden belefér úgy, hogy közben nem veszik el a részletes leírásokban. Végig fenn tudja tartani az olvasó figyelmét. Mindezek után türelmetlenül várom, hogy elveszhessek azokba a további kalandozásokba, amelyeket a Sorsfordító történetek tartogatnak még a számomra."

9 hozzászólás
csfannie P>!
Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem

„Szerintem az első hercegnő, akivel megismerkedtem gyermekkoromban, az Hamupipőke volt. Kezdetben tetszett a története, de ahogy felcseperedtem, nem láttam benne mást, csak azt, hogy képtelen kiállni magáért, és hiányzik belőle az a harciasság és céltudatosság, ami megvan például Mulanban vagy Belle-ben. Éppen ezért kíváncsian vártam ezt a könyvet, és reménykedtem abban, hogy Hamupipőke karaktere átalakul. Úgy érzem, hogy ez a verzió sokkal inkább betalált nálam, mint az eredeti, és nem csak a cselekmény, de a főszereplő is izgalmasabb lett.”

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2020/12/elizabeth-li…

moonchristal P>!
Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem

Nem csalódtam ebben a részben sem, a Sorsfordító történetek legújabb, magyarul megjelent kötete is nagyon szórakoztató. Tetszett az alapötlet átdolgozása, izgalmas, fordulatos regényre sikeredett, igazából csak az sajnáltam, hogy olyan hamar vége lett. A Hamupipőke egyébként a kedvenc meséim egyike, olvastam több verzióban, láttam több feldolgozását, rajzfilm és film formájában is.

spoiler

Miközben kicsit jobban belelátunk a jól ismert szereplők érzéseibe és életébe, megismerünk jónéhány újat is. Nekem például rögtön kedvencemmé vált a királyfi nagynénje, Ginevra, aki egy nagyon szerethető karakter, de kedveltem a legjobb barátnőt, Louisát is. Izgalmas, lendületes és persze romantikus mese, ami egyszerre maradt méltó az eredeti történet bájához, és adott valami elgondolkodtatóbb, komolyabb témát is hozzá.

Bővebben:
https://ibelieveinmyshelf.blogspot.com/2020/11/ez-hat-s…

kratas P>!
Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem

Hát ez nem az év könyve nálam, de még a legjobb 100-ban sincs helye. Az ötlet jó, de a szerző stílusa nem fogott meg, végig kívül maradtam a történetből, a szereplők nem tudták igazán kifejezni az érzéseiket és így nem is érdekeltek igazán. Voltak jó pillanatok, de összességében lehetett volna ezt jobban is. Ez hát az elpazarolt lehetőség.

konyvmolyblog >!
Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem

„A boldogság felé vezető út nem mindig könnyű.”

Még mielőtt bármit írnék hadd jegyezzem meg még egyszer mennyire beleszerettem a sorozat borítóiba és az élénk színű élfestésbe. Egyszerűen meseszép mindegyik. *-*

„ – Szeretném megjegyezni, hogy milyen érzés, ha szeretnek.”

Elizabeth Lim nagyon ért hozzá hol kell felvenni egy mese cselekményszálát és kicsit izgalmasabbá tenni azt, hogy minden korosztály számára érdekessé váljon, mégis hű legyen az eredeti történethez, annak mondanivalójához. Ugyan még csak ez volt a második könyvem az írónőtől de erősen gondolkozom rajta, hogy kedvenccé avatom, van valami megragadó a stílusában.

Hamupipőke története alapjaiban tipikus „a szegény lány valahogy találkozik a herceggel, valami bonyodalom miatt ketté kell válniuk, majd egymásra találnak és boldogan élnek amíg meg nem halnak” felállás. Az írónő ebbe vitt egy ötletes csavart: Mi történne, ha Hamupipőke nem próbálná fel az üvegcipellőt?

Érdekes volt végigkövetni Hamupipőke útját, a tépelődését, azt ahogy szép lassan kibontakozik és szinte a semmiből happy end-et varázsol magának. Mert magán – és Brúnón – kívül senkire sem számíthatott. spoiler Irigylésre méltó a kiállása és az akarata, de csak a szerencsén múlt, hogy találkozott Louisa-val és így egy lépéssel közelebb került ahhoz, amire eredetileg is készült.

„ – De ne felejtsd el, hogy a boldogság nem csak egy mosoly. Ha erőlteted, nem lesz igazi.”

Ginevra személyisége nagyon tetszett, még színesebbé tette a történetet, hogy nem volt az a tipikus befásult előkelő. spoiler
Károly herceg a nagynénjéhez hasonlóan inkább hétköznapi személyiség, mint nemes, bár rgy picit agyafúrtabb lehetett volna a Nagyherceggel kapcsolatban. spoiler
Louisa nagyon kedves lány, a helyén van a szíve, Hamupipőke hálás lehet, hogy találkozott vele. :)

Ferdinánd tipikus főgonosz volt – ahogy ez a mesékben szokás – aki mindig egy lépéssel jár a vetélytársai előtt és azt hiszi túl tud járni az eszükön. spoiler

„ – Koncentrálj a saját boldogságodra. Leld meg a csodát, amely a tied!”

Ha szeretnéd új szemszögből felfedezni Hamupipőke történetét, vagy olvasnál egy jó retelling-et mindenképp ajánlom. ^^

myrelationshipwith>!
Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem

A kötet a Manó könyvek gondozásában jelent meg csodaszép rózsaszín élfestéssel. Alapesetben a rózsaszín nem a kedvenc színem, de ennél a kötetnél nagyon szépen harmonizál a borító színvilága és a rózsaszín él. Tökéletesen kiegészítik egymást és egy kis pluszt is adnak a kötetnek.

Hamupipőke meséje senki előtt sem kellene, hogy újdonság legyen, de ha mégis, akkor elöljáróban annyit érdemes tudni, hogy adott egy bál, egy herceg és egy szolgasorba taszított lány, tökhintóval, egerekkel és üvegcipellővel megspékelve. Az írónő ezt a klasszikusnak számító mesét írja át, s kihagyja azt a részt, amikor Hamupipőke felpróbálja az üvegcipellőt és ő lesz Károly herceg mennyasszonya. Az eredeti mese valahol itt ér véget, de az Ez hát a szerelem pont itt kezdődik, nincs lehetősége Hamupipőkének felpróbálni a cipellőt, más fordulatot vesz a cselekmény és innentől lesz csak igazán izgalmas. Bevallom nekem az írónő által továbbgondolt változat jobban bejön, mint az eredeti, mivel Cinderella nem az a gyámoltalan kislány már, nem várja, hogy megtalálja a herceg, nem számít segítségre, hanem erős nőhöz méltóan a saját kezébe veszi a sorsát és nem hagyja, hogy holmi hercegecskék döntésétől függjön a saját sorsa. Ez a feministább megközelítés könnyen befogadható, emészthető és sokkal izgalmasabb, mint az eredeti. Eddig 3 Sorsfordító történetet olvastam és az Ez hát a szerelem tetszik eddig a legjobban, itt engedte csak el igazán magát az írónő és itt mutatja meg először, hogy mikre is képes, a Mulán alatt nem éreztem ezt a kreativitást, mint a Cinderella alatt és hiába átírás, avagy tovább gondolás, ha a megszokott alapok maradnak és a sztori is izgalmasabb, az számomra egy teljesen új és szerethetőbb mesét ad.

Maga a cselekmény furfangos, tündérmesei elemekkel tarkított, szerethető, erős, mégis hercegnős, kicsit bolondos, ábrándos, de nagy meglepetéseket is tartogat. A középpontban Hamupipőke áll és nagyrészt az ő szemszögéből kísérhetjük figyelemmel az eseményeket. De mellette más karakterek is teret kapnak a bizonyításra. A kötet többek között arra keresi a választ, hogy ha Hamupipőke nem próbálja fel a cipellőt, akkor vajon hogy alakult volna a sorsa? Vajon akkor is összefutott volna a herceggel?

Vajon, akkor is egymásba szerettek volna? És a mostohával mi van? Élné tovább a kis világát vagy addig gyötörné Ellát, amit vége nincs és teljesen uralma alá nem vonja szegényt? Ezekre és még sok másra is választ ad a kötet egy csipet mágiával és tündéri varázzsal karöltve. A kötet ott válik igazán izgalmassá, ahol végre Hamupipőke kilép a komfortzónájából és kezébe veszi a sorsát. Nemcsak egy egyszerű regénnyel van dolgunk, hanem egy olvasmányos, szerethető, karakterekben és igazságokban gazdag történettel.

A szerelmi szál lassan bontakozik ki, végig előttünk van, de ármányokkal és cselszövésekkel felturbózva. Emiatt lassabb, de annál édesebb és sokáig fenntartja az olvasók figyelmét. Persze nem minden cukormázzal van körbehintve és a kötet bőven tartogat meglepetéseket is. Nem egy negatív karakter kerül előtérbe, nem egy olyan fordulat csavar a sztorin, amit előre nem láthatunk, de ezek miatt is olyan könnyű haladni vele és egyáltalán nem csalódtam benne, szerettem, mert lélekben újra gyerek lehettem, az egyik kedvenc mesémet élhettem újra és minden egyes újítás úgy volt jó, ahogy azt az írónő megálmodta.

Trixi>!
Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem

Ez a sorozat egyre cukibb lesz. Tetszik a „mi lett volna ha” ötlete. Ismert mesék megcsavart történetei. Ez a rész Hamupipőkével foglalkozik, és nagyon-nagyon jó lett. Hamupipőke – azaz Ella – összefut a herceggel, táncolnak, szerelembe esnek, üvegcipellő, stb. Eddig az ismert mese. De ezután változik a felállás, Hamupipőke némi kaland után barátnőre lel és a palotában köt ki. Senki nem tudja, hogy ki is ő valójában. Még a barátnőjének sem árulja el. Louisa kedves teremtés, igazán bízhatott volna jobban benne. A legnagyobb fazon Ginevra, a király testvére. Amikor kiderült, hogy Ginevra egy elviselhetetlen vénasszony, tudtam, hogy kedvelni fogom :D (és milyen igazam lett :D ). Hamupipőkét néha butácskának éreztem, mire reagált vmire, addigra már meg is történt a dolog. Viszont tetszett, hogy segíteni akart a tündérek helyzetén, és a mágia visszahozatalán. Ami viszont rontott az összképen (de lehet, hogy csak engem zavart) az olyan kifejezések, mint a „stressz”, „lottószelvény” vagy a „parti”.
Sorsfordító történetek aranyos sorozat, kíváncsi leszek mi lesz a következő kicsavart mese (remélem a Csipkerózsika :D ). Eddig mindegyik mese tetszett, de ez a legjobban :)

csak_olvass P>!
Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem

Igazság szerint én nagyon szerettem ezt a regényt, méltó és erőteljes történetet kapott Hamupipőke. Végre olyan erős hercegnővé vált ő is, mint modernkori társai. A történet érdekes és izgalmas, nagyon szerettem olvasni. Az új főgonosz jelenléte rendkívül üdítő, a játszmák és a politikai vonal sokat lendített a történeten. A karakterek igazán érdekesek és izgalmasak, nagyon örültem, hogy Elizabeth Lim nem csak a jól ismert szereplőkkel operált, hanem újakat is talált ki. Nekem nagyon tetszett ez a könyv, bátran ajánlom mindenkinek.

Bővebben itt olvashattok a könyvről:
https://csakolvassblog.blogspot.com/2020/11/elizabeth-l…


Népszerű idézetek

Málnika >!

Ha az életedet a haragra építed, sosem ismered meg a boldogságot.

389. oldal (Manó Könyvek, 2020)

Málnika P>!

“Ne aggodalmaskodj – mondta magának. – Élvezd ki a pillanatot!”

285. oldal (Manó Könyvek, 2020)

Málnika P>!

Kemény munka és állhatatosság, Hamulány, az visz előre.

164. oldal (Manó Könyvek, 2020)

Caledonia_Valley P>!

– …Légy bátor, kedvesem. A boldogság felé vezető út nem mindig könnyű…

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hamupipőke · Lenore
csfannie P>!

Ha valaki közelről megnézi, észreveheti, hogy a párnára, amin az üvegcipellő áll, egy szó van hímezve. Egy szó, mely Hamupipőke és a herceg szerint még hatalmasabb, mint a mágia, az álmok, a boldog befejezés és a remény.
A szeretet.

konyvmolyblog>!

Nem ez a lényeg? Olyan sok minden felett nincs hatalmunk – mások büszkeségét és ármánykodását, a betegséget, a halált nem tudjuk befolyásolni. Hát nem kellene megragadnunk a boldogságot, amikor az megadatik?

Caledonia_Valley P>!

Az év ezen időszakának legfőbb eseménye közelgett – minden hajadon lány hivatalos volt a bálba, melyet György király palotájában rendeztek.

(első mondat)

konyvmolyblog>!

– De ne felejtsd el, hogy a boldogság nem csak egy mosoly. Ha erőlteted, nem lesz igazi.

pupsegal>!

– […] Ez az egész olyan, mint egy tündérmese – „és boldogan éltek, amíg meg nem haltak”. – […] – A valódi élet nem ilyen. A valódi életben rá kell jönnöd, hogy Károly hercegnek rettenetesen hagymaszagú a lehelete minden egyes vacsora után, szőrös szemölcsök vannak a hátán, és utálja a kutyákat.

254. oldal

konyvmolyblog>!

Valahányszor úgy érezte, elég erős, hogy kibírja rosszindulatukat, mindig új módját találták, hogy bánthassák.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Christo: To Kill a Kingdom – Egy birodalom végzete
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
Melissa Grey: A lány éjfélkor
Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve
Soman Chainani: Jók és Rosszak Iskolája
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Kiera Cass: The One – Az Igazi
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 6 és 1/2. – Mia karácsonya