A ​tökéletes ló 10 csillagozás

Elizabeth Letts: A tökéletes ló

Rendkívüli ​történet néhány felbecsülhetetlen ló hősies megmentéséről, a II. világháború idejéből.

A háború kaotikus végnapjaiban egy kis csapat, a harcba már belefáradt amerikai katona foglyul ejt egy német kémet, és elképesztő felfedezést tesz: a kém táskája üres, csak néhány fénykép van benne gyönyörű fehér lovakról, amelyeket elloptak, és egy titkos, az ellenséges vonalak mögött lévő telepen őriznek. Hitler összegyűjtötte a világ legszebb telivér lovait, hogy kitenyéssze a tökéletes katonalovat – a lovak uralkodó faját. Az éhező orosz hadsereg közeledte miatt azonban nagy a veszélye annak, hogy az állatokat hamarosan levágják és megeszik.
Bár csak néhány órájuk van, az USA egyik utolsó nagy lovasa, Hank Reed ezredes – George Patton tábornok jóváhagyásával – merész döntést hoz, és belekezd egy titkos mentőakcióba. Reed kicsiny, de elszánt csapata, néhány átállt némettel kiegészülve versenyt fut az idővel, s az ellenséges vonalakon átlopakodva megpróbálja az… (tovább)

Eredeti cím: The Perfect Horse

>!
Alexandra, Pécs, 2019
398 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634472445 · Fordította: Sóskuthy György
>!
Alexandra, Pécs, 2018
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634472445

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
Elizabeth Letts: A tökéletes ló

Sajnálom, de muszáj azzal kezdenem az értékelést, hogy borzasztó nagy átverésnek érzem a fülszöveget, mert egy izgalmas, kalandos regényt ígér, akár csak a Hadak útján, miközben egy iszonyatosan részletgazdag, már-már unalomba csapó történetet nyom a képedbe. Az, ami a fülszövegben le van írva, jó esetben is 100 oldal (a könyv közepén), a többi csak töltelék, Ádámtól-Évától elkezdve. Nem vitatom, rengeteg munkája lehetett az írónőnek, amire ennyi adatot összegyűjtött (erről tanúskodik a majdnem 50 oldalnyi jegyzet és bibliográfia is), ettől függetlenül ez ilyen formában rettenetesen tömény volt. Pedig a lipicaiak megmentése, illetve általánosságban a lovak helyzete a II. világháborúban olyan téma, amiről keveset olvasunk vagy tudunk, ergo még lenne is olvasóközönsége, de ahhoz, hogy ez eladható legyen, máshogy kellene tálalni – legalábbis számomra.
Nem mondom, hogy ne olvassátok el a könyvet, mert érdemes megismerni Witeź és társai történetét, de részemről marad a könyvtári példány.

2 hozzászólás
BBetti86 >!
Elizabeth Letts: A tökéletes ló

Két rétegnek biztosan nagyon fog tetszeni ez a kötet – a nyilvánvalóbbal kezdem. A lórajongóknak. Annyi szeretettel és érzéssel van írva benne a lovakról, hogy nekem nem egyszer könny szökött a szemembe. Magam is nagyra tartom ezeket a nemes állatokat, örököltem szintén lórajongó apám szenvedélyét. Letts képes volt karaktert adni ezeknek az állatoknak, és bár a velük történtek passzív elszenvedői, mégis fontos szereplők a történetben. Nagy kedvencem lett a büszke és nemes Witez (lengyel származású paripa, a lengyelek pedig átvették magyarból a vitéz főnevet – eddig én se tudtam ezt, de ezt is megtanultam e kötetből). Mindegyikük más vérmérseklet, más karakter, más emberek életében játszik fontos szerepet. Hosszan tudnék írni arról, miért olyan csodálatosak a lovak, de helyette csak ajánlom ezt a kötetet. Bátorságból, hűségből, kitartásból jelesre vizsgáztak e négylábúak.
A másik csoport a történelmet kedvelő olvasótábor. Bár Letts viszonylag regényszerűen mondja el a történteket, ez egy komoly kutatómunkával készült történelmi dokumentumregény. Dátumokkal, fotókkal, tényanyaggal. Még arra is kiterjedt a szerző figyelme, hogy széles spektrumon mutassa az eseményeket és a szereplőket. Ha név szerint említ pl. egy amerikai katonát, neki ismerni fogjuk a múltját, jelenét, jövőjét is. Szerettem, hogy a tényszerűség nem ment a stílus rovására: nem lett se száraz, se adatszerű. A fotók pedig különösen jót tettek a kötetnek: élvezet volt látni is ezeket az embereket és lovakat.
Különben a kötet nem csak a lovak megmentésének amerikai akciójáról szól. Az csak csepp a tengerben. Végig követhetjük a németek lótenyésztő programját, a háború alatti időszakot és a szerző a szereplők és lovak utóéletének is alaposan utánajárt. Kiemelt helyen van a VH és a lovak megmenekítése, de a cselekmény több ennél.
Számomra érdekes volt az is, hogy a náci elveket hogyan akarták a lovak tenyésztésébe is bevinni. Fajelmélet a lovaknál… sírjak vagy nevessek?
Helyette inkább örülni fogok, hogy ezekért a gyönyörű állatokért volt, aki az életét kockáztatta és kiállt mellettük. Örülök, hogy olvashattam e hősökről. Közben pedig tanultam is, mert a II. VH egy olyan fejezetét és következményeit (pl. amerikai sereg lovas osztagainak sorsa) is megismertem, amelyek eddig fel sem ötlöttek bennem. Pedig, olyan személyiségeknek is fontos szerepe van a történetben, mint Patton tábornok.

5 hozzászólás
Közösség_Tappancs>!
Elizabeth Letts: A tökéletes ló

Nem azt kaptam, amire számítottam, de cseppet sem bánom ezt. A lovakról kevésbé esik szó benne, sokkal inkább a háborúra helyezi a hangsúlyt. A lovak iránt érzett rajongásom azonban nem hagyta, hogy félbe hagyjam – az eleinte igen nehezen emészthető könyvet. Eredmény? Felkeltette az érdeklődésemet a történelmi eseményekkel foglalkozó könyvek iránt. Így, hogy nem a politikára volt kihegyezve, sokkal izgalmasabb volt számomra. Én személy szerint hálás vagyok a szerzőnek ezért. (A fél pont levonás a megtévesztésért jár. :) )

Magical>!
Elizabeth Letts: A tökéletes ló

Figyelem! A cím megtévesztő. Itt nem egy könnyed nyári leány limonádét fogunk olvasni a szép dús füvű legelőn vágtázó lovakról, miközben a szél bele-bele kap a sörényébe és tovább szálldogál vele a nyerítése. Itt bizony kemény háború van. Igazi szereplőkkel, igazi törtnettel. Érdekes volt. Szépnek nem nevezném, mert nem mindenki járt szerencsével. (Sőt!) Ajánlom mindenkinek akit egy kicsit is érdekel a történelem vagy a Bécsi Spanyol lovasiskola. Nekem személy szerint tetszett és gyorsan is tudtam vele haladni.


Népszerű idézetek

Sippancs P>!

A háború sok dolgot tett tönkre, de az egyik legsúlyosabb áldozat az volt, hogy elveszett a remény a békés világra.

226. oldal

Kapcsolódó szócikkek: háború
Sippancs P>!

A rettenetes háború megszámlálhatatlan, szívszorító eseménye között az agyonlőtt, agyonhajszolt és legyilkolt, ártatlan lovak nem a legsúlyosabb atrocitásokat jelentették. De az ártatlan, kizárólag az ember gyönyörűségére és élvezetére tartott háziállatok megölése valahogy mégis kihangsúlyozta, milyen barbár és aljas mélységekbe engedte magát süllyedni az emberiség.

245. oldal

Sippancs P>!

Reed jól ismerte az istálló friss szénaillatát, éppúgy, mint a tenyeréből répát evő ló bajuszszálainak csiklandozását. Ismerte az esés előtti, végtelenül hosszú pillanatot, és a durva földet érést, ami a szuszt is kiszorítja. Tudta, mit érez az ember egy lóháton töltött nap után – az izzadtság sós ízét, a piszkot a körme alatt, és a gondoktól megtisztult elmét. És mindenekelőtt azt is tudta, amiről a lovaskatonák soha nem beszéltek egymás között. Ezek a cserzett arcú, szűkszavú, kemény férfiak, akik hozzászoktak, hogy parancsokat kapjanak és adjanak, pontosan tudták: ha valaki elég hosszú ideig él, eszik, alszik és lélegzik együtt a lovakkal, akkor azok a részévé válnak, és a lelke örökre megváltozik.

128-129. oldal

Sippancs P>!

Mint ahogy Hitler meg akart szabadulni az „alsóbbrendű fajoktól”, és a különböző germán csoportokat egyetlen „árja fajjá” akarta összeolvasztani, úgy Rau is azt tervezte, hogy a szelektív tenyésztés tudományát alkalmazva kiírtja az I. világháború vége után kialakult lipicai vérvonalakra jellemző egyedi vonásokat, és egységesíti őket: tiszta fehér, fenséges, teljesen egyforma, katonai célokra ideális lófajtát hoz létre belőlük. Hitlerhez hasonlóan az egykor tősgyökeres osztrák lovaknak jellegzetesen német vonásokat kívánt adni.

78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler · lipicai ló
BBetti86 >!

Hank már húsz éve élt e doktrína szerint, és az embereit is arra nevelte, hogy szeressék és gondozzák a lovaikat. A huszadik századi amerikai lovasságnál a harci szellem, a bajtársiasság és az összetartás a négylábú katonákra is kiterjedt.

127. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Katherine Arden: A boszorkány éjszakája
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Christie Golden: Arthas: A Lich Király felemelkedése
Michael Morpurgo: Hadak útján
Holdas Sándor: Különös vadászat
Monty Roberts: Shy boy
Szvetlana Alekszijevics: Utolsó tanúk
James Herriot: Egy állatorvos történetei
James Herriot: Az élet dicsérete
Anne Frank – Ernst Schnabel: Anne Frank naplója / Anne Frank nyomában