Gyönyörű ​idegenek 24 csillagozás

Elizabeth Klehfoth: Gyönyörű idegenek

Vajon hova tűnhetett Grace Fairchild, a gazdag ingatlanmágnás, Allister Calloway felesége? Miért hagyja hátra egy jómódú, gyönyörű fiatalasszony csodás otthonát és két kicsi gyermekét? Egyáltalán: önként távozott, vagy valami szörnyűség történt a család tóparti házában?
A tizenhét éves Charlie egész eddigi életét ezekkel a megválaszolatlan kérdésekkel töltötte. Az anyja hiánya okozta fájdalom és tehetetlen gyűlölet elől menekülve minden erejével arra koncentrál, hogy iskolájában, az előkelő Knollwood gimnáziumban kivívja az őt megillető helyet a kiváltságosok között. Amikor a titkos társaság a sorai közé fogadná, Charlie gondolkodás nélkül elfogadja az ajánlatot. A kivételezettek közé azonban nem egyszerű bejutni. Charlie-nak részt kell vennie a Játékban, egy ördögi és kockázatos kincsvadászatban, amivel nem csupán önmagát és a barátait sodorhatja veszélybe, hanem életveszélyes titkokat bolygathat meg. Mert ha kiderül az igazság, Charlie egész világa darabjaira hullhat.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Alexandra, Pécs, 2020
478 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634476917 · Fordította: Bótyik Bettina Zora
>!
Alexandra, Pécs, 2020
478 oldal · ISBN: 9789634477129 · Fordította: Bótyik Bettina Zora

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ProKontra P>!
Elizabeth Klehfoth: Gyönyörű idegenek

A Gyönyörű idegenek című könyv tipikusan az az ifjúsági dráma és thriller, amit én kifejezetten preferálok, és, amiben szeretek elmerülni olvasás közben. Olyan “adalékanyagok” vannak benne, ami beszippant és szinte pislogás nélkül darálom az oldalakat. Van benne feszültség, rejtély, izgalom, egy kis romantika és egy fantasztikus végkifejlet.
(Ha valaki szereti szereti a Pretty little liars és a Gossip Girl sorozatokat, akkor nekik kifejezetten ajánlom, imádni fogják.)
Teljes értékelés:
https://prokontra.net/2020/11/02/elizabeth-klehfoth-gyo…

>!
Alexandra, Pécs, 2020
478 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634476917 · Fordította: Bótyik Bettina Zora
21 hozzászólás
pribrgre P>!
Elizabeth Klehfoth: Gyönyörű idegenek

@prokontra_blog és @sulereka93 off ajánlására olvastam el ezt a könyvet, de sajnos nálam nem ért el akkora sikert mint náluk, elég vegyes érzéseim vannak a történettel kapcsolatban…
A főszereplőnk, Charlie végig unszimpatikus volt, abszolút nem izgatott a sorsa. :D A spoiler múltja sokkal izgalmasabb volt, de bánatomra arról kevesebbet olvashattam.
A legnagyobb problémám viszont az volt, hogy csak vártam és vártam a csavarokat, csattanókat, de sajnos nem jöttek.. :D :D
Nem szeretem a kiszámítható könyveket, imádom ha leesik az állam olvasás közben, és ez az élmény most hiányzott.
A negatív dolgok ellenére viszont nagyon olvastatta magát, és kellemes kikapcsolódást is nyújtott, úgyhogy összességében nem bántam meg, hogy elolvastam, de én többet vártam tőle.

7 hozzászólás
Réka0128 P>!
Elizabeth Klehfoth: Gyönyörű idegenek

„A titkok összekötnek bennünket. Ez a kötelék pedig a mennyekig emelhetett bennünket, de pont ilyen könnyedén el is pusztíthatott minket.”

Erre a könyvre @ProKontra által találtam rá és rögtön felkeltette a figyelmem, mivel csupa jót írt róla, plusz az értékelésében azt is kiemelte, hogy a Pretty Little Liars című sorozat szerelmesei imádni fogják. Na hát igaza is lett, mert valóban imádtam az elejétől a végéig. :D Azt azért leszögezném, hogy ez a könyv nem misztikus és szerintem nem is kifejezetten thriller, inkább egy ifjúsági dráma némi thriller vonással. Rendkívül izgalmas és feszült történet, tele rejtélyekkel és sötét titkokkal. A cselekmény két idősíkon játszódik, a jelenben a főszereplő, míg a múltban a szülei szemszögéből ismerhetjük meg a történéseket. Egy percig sem unatkoztam olvasás közben, mert mindig jött egy újabb fordulat, ami nem kis meglepetést tudott okozni.
A főszereplő, Charlie egy gazdag családból származó tinédzser lány, aki egy elit gimnáziumba jár. Először féltem, hogy tipikusan az az igazi elkényeztetett és beképzelt csaj lesz, de szerencsére ennél sokkal többet tartogat a karaktere. :) A barátnői is szimpatikusak voltak, de a többi diák nem igazán… Charlie szülei közül Grace volt az, akit megkedveltem, Alistairről pedig nem igazán volt valami jó véleményem.
Végezetül pedig annyit, hogy aki egy lendületes és titokzatos sztorira vágyik, annak mindenképp ajánlom. PLL rajongóknak pedig kötelező! ;)

16 hozzászólás
KöfférTzitzah P>!
Elizabeth Klehfoth: Gyönyörű idegenek

Ismered a barátaidat, ugye? Évek, vagy vagy akár évtizedek óta ott vannak melletted, együtt estek át az élet kisebb-nagyobb dolgain, jóban-rosszban kitartatok egymás mellett. Tudod, kinek mi az életcélja, legtitkosabb vágya, tudod, hogy ki volt az első szerelmük, mi volt a legnagyobb kudarcuk.

Ugyanígy ismered a családodat is, sőt, valószínűleg még jobban. Egy élet óta egymás mindennapjainak részesei vagytok, és akárki akármit tett, nem hagyhatod ott őket, mert a vérségi kötelék mindig megmarad, mindörökre összefonja sorsotok fonalát. Családod tagjai mentőövek a legmélyebb óceánban, vagy éppen kéretlen horgonyok, melyek kötelét nem lehet elszakítani még a legélesebb késsel sem.

De tényleg így van? Ismered őket, azokat az embereket, akik már az első találkozásotok, vagy a te megszületésed előtt is léteztek? Tudod, hogy reagálnának kritikus helyzetekben, vagy mit lennének hajlandóak megtenni, ha számukra komoly dolog forogna kockán? Vagy már olyan közel tartod a fényképüket a szemedhez, hogy a közelségtől vakká váltál személyiségük igazi voltára? Van olyan, hogy annyira közel állsz valakihez, hogy már nem is látod lénye bizonyos részeit?

Charlie mindezen kérdéseket az utolsó utáni pillanatban teszi fel magának, amikor már az a legnagyobb rejtély, hogy ő ismeri-e saját magát. Ki akar lenni: egy színvonalas gimnázium elit illegális klubjának tagja, vagy szembemenjen azzal, ami ezzel jár: mások megalázásával, kihasználásával, elnyomásával? Ahogy kiválasztják az „A” jelöltjei közé, és különböző veszélyes – sokszor erkölcstelen – tettet kell végrehajtania, megismerkedik szülei élettörténetével is, és rájön, hogy évekkel ezelőtt eltűnt édesanyja és távolságtartó édesapja talán mégsem azok, akiknek ismerni vélte őket.

Nagyon izgalmas lenne a történet, mert az alapja kiváló, és az események is megdöbbentőek, de a főszereplő, Charlie valahogy az egészet elrontja. Pontosabban a személyisége kiforratlan, egyszerűen kiismerhetetlen, és az esetek többségében az olvasónak fogalma sincs róla, hogy mit gondol, mi lesz a következő lépése. Amin azt hinnénk, hogy oldalak rágódna, annak maximum két mondatot szentel, és aminek érzelmileg mélyen kellene érintenie, az semmilyen hatással nincs rá. Először azt gondoltam, hogy szociopata, aztán rájöttem, hogy ezzel akarta az írónő a meglepő fordulatokat igazán ütőssé tenni: hogy fogalmunk sincs róla, Charlie lépése ezek után mi lesz. Ehelyett kaptunk egy olyan tizenéves lányt, akinek borzasztóan vérszegény a karaktere, és ráadásul érthetetlenek a tettei is. Sajnos a többi szereplő is eléggé egydimenziós, mindenkinek van valamilyen jellemvonása, ami alapján Charlie már le is írja őket, és ez köszön vissza az egész történet folyamán. Egyedül a lány szülei tartogatnak meglepő vonásokat, de még ők sem eleget ahhoz, hogy megmentsék ezt a könyvet. Átjön a mondanivaló és a lényeg, de Charlie borzasztó narrátor az érzelmi sivársága miatt. Lehetett volna jól is ábrázolni ezt a jegességet, de nem sikerült. Miatta minden fakó színben látszik, minden tompított, és nem magyarázat erre az, hogy az apja is ilyen, mert ő legalább leírja, mit érez, míg Charlie 5 másodpercig sem vesz emberi számításba igazán senkit.

A főszereplő személyiségét leszámítva nincs probléma a könyvvel, remek az indítása és tartja a kellő izgalomszintet ahhoz, hogy kíváncsiak legyünk, mi fog történni ezután. A drámai történések botrányt vetítenek előre, a meleg helyzetek feszültséget okoznak. A vége is ütős, vagy minimum sokkoló, tehát szinte minden adott egy jó kis ifjúsági thrillerhez. Egyszer mindenképpen megéri elolvasni, de vannak ennél sokkal mélyebb nyomot hagyó drámai művek is. Azoknak ajánlom, akik kedvelik a Pretty Little Liarst, valamint a Riválisokat, és kifejezetten ilyen hangulatú olvasmányt keresnek.

link

eenca P>!
Elizabeth Klehfoth: Gyönyörű idegenek

Kezdjük, rögtön a pontozással, nálam ez a könyv inkább 3,75 (gyenge 4-es), amit itt 4*-ra kerekítve jelenik meg.

Nos kezdjük ott, hogy ebben a történetben nincs túl sok szereplő viszont leginkább Charlie-ra van kihegyezve minden és szerintem ez nem igazán tett jót a regénynek. Nálam nem feltétel, hogy mindenképpen szeressek valakit egy regényben, viszont az igen, hogy a karakterek ki legyenek dolgozva.

Témáját tekintve én egy pörgősebb történetre számítottam, aztán igen hamar rájöttem, hogy ez nem így lesz. Gondoltam is, hogy most valamiért úgy látszik vonzom azokat a történeteket amik azt feszegetik, hogy a döntéseink hogyan hatnak másokra és ezáltal vissza ránk. Ez mindenképpen egy pozitívum, mert emaitt nem a már megszokott írásmóddal találkozunk. Viszont nekem problémám volt az egyensúllyal, a jelen túl sok volt, de mégis kevés. Charlie részeivel kapcsolatban arra jutottam, hogy olyan ez, mint amikor azt mondjuk, hogy sokat beszél, de keveset mond, és emaitt én nem érzem azt, hogy megfelelően ki lett bontva, hogy miért döntött úgy ahogy a könyv végén (ez nekem kicsit összecsapott és kevés). Azok a részek, amiket mások narráltak szerintem sokkal jobban sikerültek és itt lehetett volna azokból többet és a jelenből kevesebbet vagy másképp.
Az epilógus meg a könyv terjedelméhez képest meg elég nyúlfarknyi és én hiányoltam pár szereplőt belőle.

Összességében nem volt ez egy rossz könyv és szerintem fontos témát feszeget, hogy vajon a pénz és a származás mentesít-e minden felelősség alól és védelmet nyújt-e ha hibáztál, de valahogy nálam mégsem lett az igazi. Úgy érzem ebből többet / mást ki lehetett volna még hozni Charlie személyiségén keresztül, amire érdekes módon nem jutott elég idő…

3 hozzászólás
basilisk>!
Elizabeth Klehfoth: Gyönyörű idegenek

Többet vártam a könyvtől. A címnek semmi köze a tartalomhoz. Egy kis nyomozás, több idősík és egy nem túl szimpatikus főszereplő. Elég hamar leesik az olvasónak, mi történt valójában, Charlie viszont elég lassan rakja össze a mozaikdarabkákat. Sok jelenetet – főleg az iskolai események egy részét – csak helykitöltésnek érezem, a romantikus szálat is beleértve. A múltban játszódó részek viszont kimondottan izgalmasak és pörgősek voltak, kár, hogy inkább Charlie és barátai kapták a főszerepet. A végkifejlet elég rövidke összecsapott lett.

Renáta_G>!
Elizabeth Klehfoth: Gyönyörű idegenek

… Elizabeth Klehfoth nagyon jó stílusban ír. Olvasmányos, pergő, de ez a könyv nem az igazi pörgős thriller, sokkal inkább ifjúsági dráma egy kis thrilleres beütéssel. A főszereplő lassan rakta össze, hogy mi is a helyzet, de az olvasónak hamar összeáll a kép. Bár szórakoztató volt, emiatt annyira nem hagyott bennem mély nyomot a kötet és hiányoztak az igazán érdekes csavarok is. Ettől függetlenül, aki nem nagyon izgalmas thrillerre vágyik, az meg fogja találni a számításait kötettel. Talán én lettem valamikor túl idős az ifjúsági kötetekhez. :)

Bővebben: https://www.kulturpara.hu/2021/02/gyonyoru-idegenek.html

Mia_ú>!
Elizabeth Klehfoth: Gyönyörű idegenek

Misztikusnak nem nagyon nevezném. Thrillernek, kriminek is csak egy kicsit, bár jelen van végig ez a vonal, mégsem a legmeghatározóbb elemei a könyvnek. Inkább nőknek ajánlanám. Rejtélyre épülő, ifjúsági dráma, főleg női szemszögből. Jó írás, bár nekem valami hiányzott belőle…

melittaszel>!
Elizabeth Klehfoth: Gyönyörű idegenek

Izgalmas volt, bár nem az a klasszikus young/ new adult könyv amit olvasni szoktam.
Érdekes volt végigkísérni Charlie érzelmi fejlődését és összehasonlítani a történet eleji főhőst a történet végivel.
Ez a regény megbolygatja a morális kérdéseket.


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sara Shepard: Tökéletes
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Robert McCammon: Egy fiú élete
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Victoria Schwab: Egy sötét duett
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete
Sara Shepard: A perfekcionisták
Lauren Oliver: Tünékeny lányok