Koronavírus 48 csillagozás

Egy könyv a vírusról gyerekeknek
Elizabeth Jenner – Kate Wilson – Nia Roberts: Koronavírus

Ez a könyv fontos kérdésekre ad választ olyan egyszerű nyelven, amely könnyen befogadható 4-10 éves gyerekek számára is:
– Mi a koronavírus?
– Hogyan lehet elkapni ezt a vírust?
– Mi történik, ha valaki megfertőződik?
– Miért aggódnak most az emberek annyira emiatt a vírus miatt?
– Van-e gyógyszer?
– Miért van zárva olyan sok hely most? Az óvodák, iskolák is?
– Miért nem szabad most találkozni a nagypapával, nagymamával?
– Miért nem találkozhatok a barátaimmal?
– Mit tehetek én, hogy segítsek?
– Mi fog történni a jövőben?

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2020
30 oldal · Fordította: Rét Viktória · Illusztrálta: Axel Scheffler

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Tarja_Kauppinen IMP
Elizabeth Jenner – Kate Wilson – Nia Roberts: Koronavírus

Gyakorlatias, informatív könyv. Elmondja a lényeget érthetően és egyenesen. Nem bazsalyog, nem bájolog, nem hülyíti itt a népet csillámpónikkal meg akármikkel (egy gyerekkönyv továbbra sem a fura lényektől és/vagy a bazsalygástól lesz gyerekkönyv, hanem attól, hogy gyerekek számára releváns témákat dolgoz fel értelmesen).

Benne vannak a tünetek, a megelőzés, minden. Nagy erénye, hogy nem lihegi túl a dolgot. Nem a non-stop maszkviselés véd meg (csak mutatóba látunk néhány maszkot a könyvben: a tudósokon, akik a védőoltást kutatják, és a mentősökön – összesen 4 db maszk van benne, és 5 pár gumikesztyű – az egészben!), hanem elsősorban az, ha nem tartozunk a veszélyeztetett csoportba (idősek és krónikus betegek). És a karantén sem arról szól, hogy hetekig szurkolunk az életünkért a szobában, és szellőztetés után bonyolult ördögűző szertartásokat végzünk, hanem arról, hogy kerüljük az érintkezést (https://moly.hu/idezetek/1247090). Minden szempontból nagyon rendben van ez a könyv, ráadásul még ingyenes is. Töltsétek le és olvassátok el a gyerekekkel és a nagyival (vele feltétlenül!), érdemes.

És ráadásul a Pipp és pollis/graffalós csávó illusztrálta!

4 hozzászólás
>!
Málnika P
Elizabeth Jenner – Kate Wilson – Nia Roberts: Koronavírus

”Ami most történik, mindenkinek furcsa. Mindenkinek az egész világon. De ha vigyázunk, és mindannyian otthon maradunk, ezzel mindent megteszünk, hogy megfékezzük a koronavírus terjedését.”

Ez a kis rajzos, színes tájékoztató gyerekkönyv érthetően bemutatja a koronavírust a fiatal korosztály számára, akik még talán érthetetlenebbül állhatnak az előtt, hogyan változott meg ilyen hirtelen, egy eddig ismeretlen szó miatt, teljesen az életünk. A vírus, annak terjedése, az ellenanyag, a gyógyszerek, az oltóanyag és a vírus terjedését gátoló otthonmaradás is mind közérthetően, könnyen befogadhatóan kerülnek ismertetésre. Kifejezetten tetszik, hogy a kiadvány a járvány lelki vetületére is fókuszál, kiemelve, hogy a szomorúság vagy épp az unatkozás teljesen normális érzések ebben a helyzetben, és arra biztatja a gyerekeket, hogy merjenek beszélni aggodalmaikról, amelyre sajnos a legtöbb felnőtt sem képes. A festett jövőkép azonban némiképp túlidealizált, a járványhelyzetnek várhatóan nem úgy lesz vége, hogy egyik napról a másikra teljesen visszatér az életünk a régi kerékvágásba, és az ajtón kirohanva vidáman játszhatunk újra együtt. Ráadásul ez az élettapasztalat, az átélt elemi bizonytalanság mindannyiunkat megváltoztat majd, nem beszélve arról, hogy a családot esetlegesen érintő személyi és/vagy anyagi veszteség szintén sok gyermek életére jelentős hatással lehet majd. Attól eltekintve, hogy abba a tévhitbe ringat, hamarosan minden egy csapásra olyan lesz, mint néhány hónapja, egy igazán informatív, hiánypótló írás gyerekeknek korona idején.

2 hozzászólás
>!
bokrichard
Elizabeth Jenner – Kate Wilson – Nia Roberts: Koronavírus

Tisztelt Nép!

Tudom, hogy az elmúlt években megbuktunk a PISA teszten, sőt sokan azt sem tudják mi az (itt nem erre a csoportra értem, akik itt vagyunk). Sokan épp emiatt pánikolnak azért, ami most van, és akár napjában 2-3-szor is meghallgatnak egymásnak tökéletesen ellentmondó információhalmazokat, majd azt sem tudják mit csináljanak, és hogyan. Amit tehát én, mint orvos tudok tanácsolni: olvassátok el ezt a kis könyvecskét. Kb. 15 perceteket veszi el az életetekből, de még mindig jobb, mint hogyha 10-20-30-40 évetek menne el a levesbe. E kis gyerekkönyvecske nagyon megtévesztő is lehet, mert gyereknek íródott, 4-10 évesek számára, és sokan feltehetik a kérdést: én felnőttként miért olvassam ezt el? Azért, mert ebben egyértelműen és világosan leírják a mit, a miértet, a teendőket minden megosztó hülye görbe, és számadat nélkül, pusztán csak azt, ami minket érint.
(A könyvről: végre az én stílusomat vallják. Nem akarom magam fényezni, de amióta dolgozom ebben a szakmában rengeteg gyermeket láttam el a kis csecsemőtől, a serdülőkorúig, és azt vettem észre, hogy ha értelmesen beszélsz velük, jobban megértik, mint a „guguguzás”-ból, a rainbow dashből, és hasonlókból. Nem kell a gyermekeket hülyének nézni, mi magunk felnőttek sokkal hülyébbek vagyunk náluk.) Tehát, még egyszer, hogy mindenki értse: aki tudni akar arról mi folyik a világban (és az orrokban), akkor olvassa ezt, mert megéri!!
Köszönöm, aki elolvassa, főként a könyvet, és nem ezt!
Dr. Bók R.
#nokesztyűésmaszkazutcán

12 hozzászólás
>!
meseanyu P
Elizabeth Jenner – Kate Wilson – Nia Roberts: Koronavírus

Szerintem ez egy nagyon korrekt, informatív könyvecske, érdemes letölteni, beszélgetni róla a gyerekekkel. Még felnőttként is megnyugtató így összefoglalva látni a tudnivalókat. Axel Scheffler illusztrációi meg most is nagyon szerethetőek. Kicsit az jön ki az egész könyvből, szövegből, képből egyaránt, hogy komolyan kell venni a helyzetet, de nem kell pánikolni. Én ezt a hozzáállást jónak találom.

>!
Molymacska P
Elizabeth Jenner – Kate Wilson – Nia Roberts: Koronavírus

Koronavírusról gyerekkönyv, hát ezt el kell olvasnom. Mivel ingyenesen letölthető, ezért ajánlom mindenkinek elolvasásra, mert tényleg érdekes.
A könyv azt dolgozza fel az apróságok számára, hogy mi is az a koronavírus, és az ezzel kapcsolatos problémaköröket járjuk végig. Ami tetszett benne, hogy nagyon alaposan (gyerekekhez mérten) mutatja be mind a vírus terjedését, mind pedig a mögöttes dolgokat, hogy hogyan dolgoznak a megoldáson, hogy otthon kell maradni, hogy kétségek vannak az emberekben. Valamennyire gyakorlatias könyv, segít abban, hogy óvodás-kisiskolás korú gyerekeket lefoglalja, megoldást kínál a „segítésben”
Ami tetszett benne, hogy egyszerű könnyen érthető információkat közöl a helyzet megértésére. Emiatt sokszor úgy éreztem, szívesen adnám akár felnőttek kezébe is, hogy tisztán, egyszerűen megérthessék ők is (ál és rémhírek nélkül), hogy mi folyik itt. Nem mondom, hogy számomra sok új információt tartalmazott, de ismerek olyan embert, aki számára igen.
Az illusztrációk nagyon aranyosak. Egyszerűek, a Pagonynál több ilyen stílusú mesekönyv kijött és igazán tetszetős. Nem mellékesen pedig a képekkel kicsit az elfogadást is próbálják bemutatni, hogy az ember együtt tud dolgozni más bőrszínű, máshonnan származó személyekkel. Ez azért is fontos számomra, mert most a vírus miatt minden idegennel kicsit elutasítóbbak vagyunk, de ez a könyv mégis megmutatja, hogy ő is ember, ő is ugyanúgy szorong a helyzet miatt és hogy ne közösítsd ki.
Nagyon hasznos kiadvány, és mindenképpen szeretném, ha ezt minél többen elolvasnák. Ingyenesen elolvasható és letölthető kiadványok, és még egyszer szeretném megjegyezni, hogy nem csak gyerekeknek, de egy gyors olvasásra a felnőtteknek is ajánlott ez a kis könyvecske. Ártani biztos, hogy nem árt, ám letisztultsága segíthet kicsit rendezni a helyzettel kapcsolatos gondolatainkat (gyerekkel és anélkül is) :)

>!
Bea_Könyvutca P
Elizabeth Jenner – Kate Wilson – Nia Roberts: Koronavírus

Ez egy szuper könyv a koronavírusról, ami nem csak a gyerekeknek válhat hasznára, hanem bizony sok felnőttnek is. Világosan, tisztán, érthetően, és főként egyszerűen, nem túlbonyolítva és nem ijesztgetve tájékoztat mindarról, amit a vírusról tudni érdemes.
https://konyvutca.blogspot.com/2020/05/elizabeth-jenner…

>!
Borka_V_Szabó IP
Elizabeth Jenner – Kate Wilson – Nia Roberts: Koronavírus

Lehet ezt kevesebbre értékelni, mint 5 csillag? Nem, most nem lehet. :) Hálás vagyok, hogy megírták, illusztrálták, lefordították, betördelték és aztán mindenki számára ingyen olvashatóvá tették. :) Köszönjük a kisgyermekesek nevében!

4 hozzászólás
>!
sztinus P
Elizabeth Jenner – Kate Wilson – Nia Roberts: Koronavírus

Ez egy helyes, informatív könyv a jelenlegi helyzetről. Az én hibàm, hogy ezeket a rajzokat annyira nem szeretem.
Szakmailag helyesnek érzem.
Ami nagyon tetszett benne, hogy beszél az érzèsekről.

>!
dianna76 P
Elizabeth Jenner – Kate Wilson – Nia Roberts: Koronavírus

Aranyos, és gyerekeknek kellően informatív. A taknyon megütköztem. Érthetően bemutatja a koronavírust, ismerteti a járvány által kialakult helyzetet, intézkedéseket. Jók az ok-okozati összefüggések, és a mi miért történik, mit miért kell leírások is. Nem utolsó sorban pedig nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre. Hihetetlen, hogy pár oldalba minden fontos belefért, s még illusztrációk is színesítik. spoiler Megnéztem Kőnig doki videóját is. :)

>!
Pagony, Budapest, 2020
30 oldal · Fordította: Rét Viktória · Illusztrálta: Axel Scheffler
>!
Oláh_Zita P
Elizabeth Jenner – Kate Wilson – Nia Roberts: Koronavírus

Ebben a helyzetben szerintem sokan kiművelték már magukat ebben a témában,amennyire lehetett. Ez a kis könyv nemcsak a tényeket foglalja össze,hanem a mentális egészségünkkel is foglalkozik, ami ugyanolyan fontos, mint a testi egészség. A lelki segítő vonalak függeléke szuper ötlet.


Népszerű idézetek

>!
Tarja_Kauppinen IMP

A legtöbben kimehetnek az utcára, ha be kell vásárolniuk, vagy ha sportolni mennek, de nagyon kell vigyázniuk, hogy senkihez ne menjenek közel.

18. oldal

>!
Borka_V_Szabó IP

Ami most történik, mindenkinek furcsa.
Mindenkinek az egész világon.


Hasonló könyvek címkék alapján

Brian Ward: Járványok
Hervé Namias – Paulette Vène: Reménysugarak
Tittel Kinga: Mesélő Budapest
Bálint Ágnes: Lepke az írógépen
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
L. A. Levinova – K. A. Szapgir: Pipacska és Kockapaci újabb kalandjai
Charlie Bood: A természet csodái 1.
Emma Speare – Leslie Colvin: Az élővilág kisenciklopédiája
Aleksandra Mizielińska – Daniel Mizieliński: Föld alatt / Víz alatt
Rainer Köthe: Macskák