Eat, ​Pray, Love 34 csillagozás

One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love

Elizabeth Gilbert’s fourth and latest book – a #1 best selling memoir about the year she spent traveling around the world in search of personal restoration after a difficult divorce.

Eredeti megjelenés éve: 2006

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Bloomsbury Modern Classics

>!
Penguin, New York, 2010
446 oldal · ISBN: 9780143118435
>!
Bloomsbury, London, 2010
350 oldal · ISBN: 9781408810101
>!
Penguin, New York, 2007
446 oldal · ISBN: 9780143113997

5 további kiadás


Kedvencelte 12

Most olvassa 19

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
adricca P
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

Két nagy baj van ezzel a könyvvel.

Az egyik, hogy iszonyatosan túl van írva. De többnyire minden mondata túl van írva. Szép dolog, hogy a fáma szerint Gilbert kapott egy szerződést, miszerint menjen világ körüli útra nyugodtan, mert a megírt kalandjait kiadja a kiadója, de azt kiköthették volna apró betűvel, hogy nem szószámra fizetnek. (Ha szószámra fizettek, akkor nem szóltam.) Rettenetesen sokat fecseg az író, mindent megfogalmaz háromféleképpen, mindenről van még egy anekdotája, mindennek leírja a történelmi és az elméleti hátterét is, mindenről eszébe jut még valami. Van humora Elizabeth Gilbertnek, ez kétségtelen, de olyanfajta embernek képzelem a könyv alapján, akinek ha két viccén nevetnek, végtelen viccmesélésbe kezd, ami egy idő után már nem vicces, csak fárasztó. Erős öt oldalban össze tudnám foglalni, hogy mi történt ebben a könyvben, és biztos vagyok benne, hogy rendesen meghúzva fele oldalszámon feszesen el lehetne mesélni a történetet és át lehetne adni az üzenetet is. És akkor nem kéne a római szökőkutak története, az olasz nyelvészeti kisesszé, a jógikus meditációk leírásai, a balinéz füvesember második felesége meg még megannyi felesleges dolog közül kibányászni mind a kevéske cselekményt, mind a kevéske mondanivalót.
Mert amit Gilbert üzen (ti. hogy – spoiler – szeresd és fogadd el magad, élvezd az életet és fordíts figyelmet a spirituális fejlődésedre), valljuk be, nem egy radikális újdonság. Az amerikai self help-könyvek jutottak eszembe: általában azok is tíz oldalnyi tudományt duzzasztanak fel háromszázra. Gilbert egyébként is hozta a legrosszabb amerikaiakról szóló sztereotípiáimat a vég nélküli, sekélyes, mindenkivel pacsizós és mindenkit azonnal legjobb barátjává fogadós fecsegésével.

A másik baj meg az, hogy:

Ez egy memoár, elvileg, csak épp semmilyen szinten nem sikerült felkeltenie az érdeklődésemet a főszereplő iránt. Híres emberek (ön)életrajzait szeretem olvasni, mert általában letettek valamit az asztalra (híres alatt ezúttal nem a celebeket értem, persze). Szép teljesítmény az is, hogy valaki egy évig utazik teljesen egyedül a világban, közben megbékél önmagával és a múltjával, megtanul meditálni és boldog szerelemben köt ki. Ezen kívül különösebben izgalmas dolog nem történt a könyvben. Ha én is pont ilyen élethelyzetben lennék, ha pont ezek a dolgok nyomasztanának, ha pont hasonló személyiség lennék, ha pont hasonlóan gondolkoznék vagy ha pont ezekre a helyekre szeretnék elutazni, talán jobban lekötöttek volna a „kalandok”. Így viszont nem tudott érdekelni, Elizabeth Gilbert házassága, válása, orgazmikus pizzaevése, olasz nyelvtanfolyama, meditációs élményei, hólyaghurutja, stb. Eleve sem ismertem, végig idegen embernek éreztem, és nem is került közel hozzám a könyve egyetlen mondata sem.

Igaz, hogy angolul jóval lassabban olvasok, mint magyarul, de régen untam és éreztem végtelenül hosszúnak könyvet utoljára ennyire.

2 hozzászólás
>!
mokata P
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

Elképesztő, ahogy ez a könyv olvastatja magát. Még emésztenem kell, meg kijegyzetelni bizonyos mondatokat és jól megrágni. Még találkozunk :)

>!
valencica7
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

Huh. Végre befejeztem. Kicsit nyögvenyelősen ment, nagyon-nagyon rég óta olvasom.. igazából nagyon jó érzés túl lenni rajta. Először a filmet láttam, már régen, de emlékeztem, hogy akkor tetszett, így gondoltam, hogy elolvasom.. emiatt a történet nem volt igazán új, de sok-sok részlettel kiegészült.

De valahogy vegyesek az érzelmeim… imádok utazni, imádok kultúrákat megismerni, emiatt nagyon-nagyon tetszett az egész. Viszont az India résznél nagyon megakadtam, nagyon SOK volt. Lehet magyarul gördülékenyebb ment volna, de így nagyon lassan haladtam vele, nem kötött le. A másik két rész viszont nagyon tetszett, volt, hogy Balin felpörögtek az események.

Tetszett, tetszett… de nem tudok átsikalani az indiai szenvedéseimen. :( Így csak 3és fél…

EDIT: Most rákerestem a filmre… uhh, hát hogy lehet hogy Felipét Javier Bardem játszotta, te jó ég.. Annyira-annyira nem passzol szerintem a könyvbeli karakterhez. :(

>!
Mustamakkara
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

Pozitív csalódás. Vicces, néhol elgondolkodtató és nem utolsósorban érdekes.

>!
Dilaida P
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

Habár kimondottan tetszett ez a könyv, nehéz az értékelését megfogalmaznom.

Egészen más típusú regény, mint amiket korábban olvastam, abból a szempontból, hogy itt a cselekmények, történések háttérbe szorulnak a gondolatok és érzések, érzelmek kifejezésével szemben (ami miatt különösen kíváncsi vagyok, milyen filmet tudtak készíteni belőle, de ez más lapra tartozik). Ezt nem tartom sem pozitívnak, sem negatívnak, csak egyszerű ténynek, annak viszont örülök, hogy egy ilyen könyvvel is találkozhattam.

Logikusan és praktikusan van felépítve, többnyire könnyen olvasható, és a humora is tetszett, nem beszélve a mondanivalóról, és arról a sok-sok érdekes ismeretről, amit a különböző kultúrákról (és még annyi minden másról) tanulhattam belőle. Mindezek ellenére valami visszatartott attól, hogy négy csillagnál jobbat adjak rá. Azt hiszem, ez nem a könyv minőségét, érdemeit csorbítja, inkább csak a személyes érzéseimről van szó. A főszereplővel ugyanis furcsa kapcsolatom volt mindvégig: egyszer nagyon közel éreztem magamhoz, máskor pedig megmutatkozott, hogy egymás ellentétei vagyunk, és cseppet sem tudtam azonosulni bizonyos tetteivel, véleményeivel. Amit viszont minden művészeti ágban nagyra értékelek és izgalommal követek figyelemmel, az a szereplők fejlődése, változásai, és Liz esetében találkozhatunk is ilyesmivel. spoiler

Tekintve, hogy nekem abból a szempontból is újdonságot jelentett a kötet, hogy ez volt az első angolul olvasott regényem, mindenképpen emlékezetes marad a számomra, még ha nem is Liz külső-belső utazásai, hanem a nyelvi kérdés miatt. Mindenesetre örülök, hogy pár éve megkaptam ajándékba, mert én magam nem vettem volna meg, viszont kár lett volna kihagynom.

>!
Bloomsbury, London, 2007
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780747585664
>!
Aerandir
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

Azt vettem észre, hogy sok (legalábbis a szokásos semennyihez képest) (ön)életrajzot olvasok mostanában. Most nem akarom elkezdeni analizálni magam, hogy keresem a helyem, vagy miért vagyok kíváncsi hogy, más mit csinál, hogyan gondolkozik. Mindenesetre nagyon jó volt, hogy Liz ilyen nyíltan leírta az élményeit. Természetesen főleg a vallással kapcsolatos viszonyára gondolok. (Az nem igazán érdekel, hogy egy amerikai nő hogyan eszi magát degeszre Olaszországban.) Tetszik ez az elfogadó és nyílt hozzáállása, hogy nem ragaszkodik egyik valláshoz sem. Annak különösen örültem, hogy nem akart megtéríteni, csak azt írta le, hogy ő mit csinált, és vele mi történt. De mégis volt olyan, hogy becsapottnak éreztem magam, mert hiába álltam úgy hozzá, hogy ő ezt élte át, mindegy milyen okból; a nagy megvilágosodás-jeleneteket nem tudtam elhinni. A legjobb esetben is csak azt tudtam rá mondani, hogy „hát én is hallucinálnék, ha ezt az önkínzó életmódot kellene folytatnom”. Ezzel együtt érdekes volt. Azt nem mondom, hogy én is megvilágosodtam tőle, de mindenképpen örülök, hogy elolvastam.

>!
mimihopps
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

Mozgalmas történetnek mondanám, hiszen nem sokunk jut el ilyen helyekre, ami nagyobb részben köszönhető a támogatóknak (mint az kiderült). Tetszett a lelki egyensúly kialakulása, amely abszolút a „véletleneken” alapult. Vagy mondhatjuk, hogy tényleg nincsenek véletlenek? Mindenki megtaláltja a számára fontos „lépcsőfokokat” amiket meg kell lépnünk. Picit nem tetszett az elején a sok negatívum-sírás-rívás-és-mindenkit-utálok-mert-nem-én-vagyok-a-hibás-csak-mások kategória, amely végére átívelt a teljesen ellenkezőre. Ahogy megmondta a főhősnőnk is, mindent túl kell élni, hiába így vagy úgy – negatívan vagy pozitívan érnek minket a dolgok…..attraversiamo!


Népszerű idézetek

>!
Mustamakkara

People think a soul mate is your perfect fit, and that's what everyone wants. But a true soul mate is a mirror, the person who shows you everything that's holding you back, the person who brings you to your own attention so you can change your life. A true soul mate is probably the most important person you'll ever meet, because they tear down your walls and smack you awake. But to live with a soul mate forever? Nah. Too painful. Soul mates, they come into your life just to reveal another layer of yourself to you, and then they leave. And thank God for it.

198. oldal Book Two - India - 48

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

>!
acelcsipke

I’m here. I love you. I don’t care if you need to stay up crying all night long, I will stay with you. There’s nothing you can ever do to lose my love. I will protect you until you die, and after your death I will still protect you. I am stronger than Depression and I am braver than Loneliness and nothing will ever exhaust me…

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

>!
indigo

We search for happiness everywhere, but we're like Tolstoy's fabled beggar, who spent his life sitting on a pot of gold, begging for pennies from every passerby, unaware that his fortune was right under him the whole time. Your treasure – your perfection – is within you already. But to claim it, you must leave the busy commotion of the mind and abandon the desires of the ego and enter into the silence of the heart. The kundalini shakti – the supreme energy of the divine – will take you there.
This is what everyone has come here for.

207. oldal

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

>!
Szilvi_A_Világ_Ura

I love my pizza so much, in fact, that I have come to believe in my delirium that my pizza might actually love me, in return.

27.

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

>!
indigo

There are only two questions that human beings ever fought over all across history: „How much do you love me?” and „Who is in charge?”.
Everything else is somehow manageable. But these two questions of love and control undo us all, trip us up and cause war, grief and suffering.

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

>!
Mustamakkara

There's a wonderful old Italian joke about a poor man who goes to church every day and prays before the statue of a great saint, begging, „Dear saint – please, please, please … give me the grace to win the lottery.” This lament goes on for months. Finally the exasperated statue comes to life, looks down at the begging man and says in a weary disgust, „My son – please, please, please … buy a ticket.”

234. oldala. Book Two - India - 58

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

4 hozzászólás
>!
Aerandir

And three, of course, is the number representing supreme balance, as anyone who has ever studied either the Holy Trinity or a simple barstool can plainly see.

1. oldal, Introduction

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

>!
mokata P

Having a baby is like getting a tattoo on your face. You really need to be certain it's what you want before you commit.

Italy, 2. fejezet

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

1 hozzászólás
>!
Szilvi_A_Világ_Ura

(…) sometimes the best way to get over someone is to get under someone else.

61.

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

>!
adricca P

There's a power struggle going on across Europe these days. A few cities are competing against each other to see who shall emerge as the great twenty-first-century European metropolis. Will it be London? Paris? Berlin? Zurich? Maybe Brussels, center of the young union?

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Fante: Ask the Dust
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury
Sarah J. Maas: Empire of Storms
Marissa Meyer: Cress (angol)
Ilona Andrews: Magic Slays
Colleen Hoover: It Ends with Us
Cassandra Clare: Lady Midnight (angol)
Katie McGarry: Pushing the Limits