25. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Big ​Magic 175 csillagozás

Kreatív élet, félelem nélkül!
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Az Ízek, imák, szerelmek írónőjének lelkesedése szinte tapintható és ragályos – történetei és saját tapasztalatain alapuló tanácsai olyanok, mintha a legjobb barátnőnk szólna hozzánk játékos, beszélgető stílusban. A New York Times sikerkönyveinek írónője izgalmas kulisszatitkokat árul el a regényírás folyamatáról, saját félelmeiről és kudarcairól. Legújabb írása nemcsak íróknak vagy művészi hajlammal megáldott olvasóknak szól, hanem mindenkinek, aki inspirációra és bátorításra vágyik, hogy követhesse kíváncsiságát, és végre belevághasson életkortól, nemtől függetlenül abba, amire a lelke mélyén mindig is vágyott.

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Partvonal, Budapest, 2021
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283802 · Fordította: Balázs Laura
>!
Partvonal, Budapest, 2016
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155283802 · Fordította: Balázs Laura
>!
Partvonal, Budapest, 2016
256 oldal · ISBN: 9786155783319 · Fordította: Balázs Laura

Enciklopédia 40

Szereplők népszerűség szerint

William Shakespeare · Marcus Aurelius · Platón · Bolyai János


Kedvencelte 34

Most olvassa 22

Várólistára tette 204

Kívánságlistára tette 232

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Virág_Blogger>!
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

„Hagyd abba a siránkozást! Nem a világ hibája, hogy művész akartál lenni. Nem a világ feladata, hogy élvezze a filmeket, amiket készítesz, és semmiképp sem a világ felelőssége, hogy fizessen az álmaidért. Senki sem kíváncsi a sirámaidra. Ha kell, lopj egy kamerát, de fejezd be a nyafogást és takarodj vissza dolgozni!” /Werner Herzog/

Az Év Könyve kártyámat ugyan már kijátszottam idén, azért a Big Magic mellett sem mehetek el úgy, hogy nem ragasztok rá egy „Év Könyve 2.” címkét. Nem rajongok kimondottam az önsegítő könyvekért, és mielőtt bárkit is félrevezetnék, elárulom, ez sem ért el áttörést – nem fogok ezentúl több ilyet venni kézbe, például, de annyi biztos, hogy így egyszem magában teljesen elbűvölt, és nagy kedvencem is lett. Nem akart semmit belémsulykolni, nem akarta kitépni az agyam a helyéről, és egy másik, pozitívabbat tenni be a helyére, ami csak silány mása az eredetinek… egyszerűen csak tárgyilagosan festett egy képet az írásról, a jó részéről és árnyoldalairól egyaránt, a buktatókról, a kitartásról, kreativitásról, segítséget nyújtott, de nem nyomta erőszakosan a képembe a mondandóját. Szerettem, hogy az írónő nem csupán száraz adatokkal dobálózik benne, hanem a saját, vagy akár más életéből vett történetek elmesélésével szemlélteti az aktuálisan felvetett témát; hogy nem szaknyelvi blablával kopogtat az egyszerű emberek ajtaján, hanem beveti a fergetegesen jó stílusát, ami mondanom sem kell, sokkalta eredményesebb a másik lehetőségnél. Na, egy szó mint száz, engem teljesen megvett ez az iromány, ráadásul inspirált, motivált, úgyhogy a rendeltetését is beteljesítette, ami pedig az én esetemben sosem egyszerű kihívás. Jó szívvel ajánlom mindenki figyelmébe!

Bővebb gondolataimat a könyvről a blogomon olvashatjátok: http://neverletmegobyviranna.blogspot.hu/2016/12/elizab…

2 hozzászólás
Tünde_JLT I>!
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

Az olvasási idő ne tévesszen meg senkit: ez a könyv varázslatos, ahogy a címe is sugallja. Szerettem volna, ha minél tovább velem marad a könyv, épp emiatt csak pár fejezetet olvastam belőle naponta. Tetszett, hogy rengeteg példát hoz, amelyeken keresztül sokkal érthetőbb volt a mondanivalója és kevésbé valóságtól elrugaszkodott.
Szerintem még sokszor előfogom venni, mert az élet bármely területén alkalmazhatóak a tanácsai.

5 hozzászólás
Annamarie P>!
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

Hogyan születhetnek meg grandiózus ötletek a szimpla kíváncsiságból? Mi kell ahhoz, hogy nagyot és egyedit alkossunk, ami ráadásul önmagunk számára is energiát, sikert és örömet ad? Hogyan léphet be életünkbe a szenvedély az élet legkülönösebb zónáiban? Ezekkel az érdekes kérdésekkel foglalkozik a neves írónő, aki saját életének példáján keresztül igazolja, hogy mit lehet kezdeni a bennünk rejlő talentumokkal. Kicsit amerikai, kicsit hóbortos, végtelenül optimista, de milyen is lehetne egy jó önsegítő könyv?

Részletesen itt írok erről: https://annamarie-irkal.blogspot.com/2021/07/gilbert-el…
Köszönöm @Nikolett0907 -nek, hogy kölcsön adta nekem a kötetet! ♡

1 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

Minden írni vágyónak a kezébe adnám ezt a könyvet.

Elizabeth Gilbert nem csinál mást a kötetben, mint veszi a kreativitással és művészettel kapcsolatos kliséket, és egyesével kilyukasztja ezeket a lufikat.
Szenvedni kell, hogy jót alkothass – pukk.
A műved szent és sérthetetlen – pukk.
Csak akkor lehetsz művész, ha tanultad valahol – pukk.
A siker az egyetlen elfogadható cél egy művésznek – pukk.

Elizabeth felszabadít egy csomó elvárás alól. Nekem leginkább az tetszett, hogy rengeteg saját történettel támasztja alá, hogy miért is nem kell a kreativitást valami halálosan komoly dologként kezelni. Ráadásul nem kell feltétlenül ennek szentelned az életed, a rendes állásod mellett is simán kiélheted művészi hajlamaidat.

Persze sokaknak úgy tűnhet, Elizabeth evidenciákat sorol, de nekem segített sok mindenre másképp tekintenem. Sőt, nem csak a kreativitásra, hanem szerintem az élet más területére is alkalmazhatók a tanácsai.

Niitaa P>!
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/09/elizabeth-gilbe…

"Nem hittem volna, hogy bárminemű meghatározó tapasztalattal fog szolgálni. Abban a hitben voltam, hogy elolvasom, néhol felcsillan a szemem egy-egy jó tanács láttán, majd haladok tovább előre. Ehelyett kinyitotta azt a kaput, amit nem is tudtam, hogy lelakatoltam. Résnyire tárta, s csak rajtam múlik, hogy mit teszek: visszacsukom, mintha mi sem történt volna, vagy mély levegőt véve szélesre tárom. A Big Magic által megtaláltam a saját kreativitási forrásom. Elizabeth Gilbert szavai hatására megtaláltam azt, amit eddig kerestem. Hiába voltam szkeptikus az elején vele, mégis képes volt segíteni az én korlátozott elmémen is.
De azért megjegyezném, hogy nem voltam végig ennyire elragadtatva. Az utolsó fejezetek már nehezen csúsztak, kezdtem úgy érezni, hogy sok volt az okítás, hiszen lényegében ugyanazt a pár dolgot ismételgette, különböző köntösben megformálva.
Mégis, ha egyben tekintek rá, úgy érzem, maradandót alkotott, melyet egyik regénye sem múlhat felül.
Minden blogger számára kötelező olvasmánynak kiáltanám ki, hogy megtanulják az alapokat, s megtalálhassák azt az erőt, ami szükséges a későbbiekben, ha ők is maradandót szeretnének alkotni, s akkor is ha nem. "

Neelah>!
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

A borító szerelem volt első látásra – majdnem mindegy volt, hogy miről szól, amikor először belefutottam, tudtam, hogy kell. Aztán láttam, hogy valamilyen útmutató a kreatív élethez. Oké, még így is szimpi volt, úgyhogy beszereztem.
Elkezdtem olvasni. Az első tíz oldal után kissé csalódottan vettem tudomásul, hogy az egész olyan, mint a Titok. Ami a maga műfajában érdekes, de ettől a kötettől mást vártam. De azért olvastam tovább rendületlenül. Aztán ahogy pörögtek az oldalak, úgy lett egyre szimpatikusabb az egész. Mire befejeztem, kedvenc lett; olyan kedvenc, amit biztosan rongyosra olvasok majd. És nem azért, mert úttörő vagy páratlan könyv lenne. Semmi olyat nem tudtam meg belőle, amit nem tudtam előtte. És mégis.
Azt hiszem, a legnagyobb erőssége, a hangulata. Meg az üzenete, persze. Ha alkotni akarsz, alkoss! Hogy a kutya nem figyel rád? Ki nem kakkantja le? Csináld, mert élvezed. Mert jó. És játssz. Mert az élet egy játék. A kreatív élet meg pláne.
Imádtam az anekdotákat és azt a lazaságot, amivel az írónő dolgozik. Tetszettek a gondolatai, nagyon sokkal tudtam azonosulni. Az egyik kedvencem, amikor arról mesélt, hogy még az első könyvei után is dolgozott, mert nem akarta, hogy az írás nehézzé és görcsössé váljon, csak mert ráhárult a kenyérkeresés terhe. Imádtam az ilyen egyszerű igazságokat, örülök, hogy valaki ezeket összeszedte és az arcunkba tolta. Mint szárnypróbálgató író, úgy érzem, sokat kaptam ettől a könyvtől, és biztosan a közelemben tartom a jövőben is. :))

molly_>!
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

Kis túlzással azt is mondhatnám, hogy ez a könyv lett az én Bibliám. :D
Nem vagyok az önsegítő könyvek híve, még egyet sem találtam, ami úgy igazán elgondolkodtatott volna, vagy ráébresztett volna valamire… és aztán jött ez! Először is, köszönöm, hogy ilyen eszméletlen szép borítója van, különben talán soha nem figyelek fel rá.
Nem megyek bele hosszas elemzésekbe, egyszerűen jó érzés volt olvasni ezt a könyvet és kész. Minden egyes alkalommal felvidított, amikor elővettem. A lehető legjobbkor talált meg, akkor, amikor hosszú ideje zéró lelkesedést éreztem úgy nagyjából minden iránt… Számomra nagyon inspiráló volt – ezért pedig már önmagában megérdemli tőlem az 5 csillagot.

4 hozzászólás
Camelia>!
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

„Munkálkodj teljes szívvel, mert – és ezt megígérem – egy reggel, ha nap, mint nap így cselekszel, talán hirtelen azon kapod magad, hogy kivirágoztál.”

Életem egyik legjobb, ha nem a legjobb könyve.
És most nem olyan szempontból mondom ezt, hogy ennek volt a legjobb a cselekménye.
Nem, közel sem, viszont a mondani valója magasan kiemelkedik mind közül.
Az elején nem is gondoltam, hogy ez ilyen önsegítő könyv lesz, csak egyszerűen megfogott a borító.
DE! Ez a könyv a legjobbkor jött az életembe.
Igaz nem írónak készülök. egyenlőre De ennek ellenére nagyon sok dolgot ki tudtam szedni belőle, ami igaz. És amire majd én is szeretnék figyelni a jövőben.

Annyira érződik, hogy az írónő belerakta szívét lelkét. És az, hogy személyes story csak dob a dolgon. Jó volt olyan élményeit olvasni, aki már megélte ezt.
Nagyon sok igazság van a könyvben. Olyan dolgok, ami miatt az egész életünket végig idegeskedjük, pedig nem kéne. Ne feledd az embereknek nincs idejük foglalkozni veled.
Úgy odaadnám ezt a könyvet néhány embernek.
Azoknak is el kéne olvasni, akik az idegeskedős kategóriába tartoznak és a másik végletnek is. Akik direkt keltenek feltűnést.
Emberek, felesleges, senki nem veszi észre. :D

Imádtam ezt a könyvet. Ez által nagyon sok pozitív energiát nyertem és megtanultam, hogy igazán ne érdekeljen mit csinálnak mások, foglalkozzak magammal. Legyek kreatív!
Légy kreatív és olvasd el te is! :D

tonks>!
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

Sosem gondoltam volna, hogy egy önsegítő könyvet a kezembe veszek azzal a céllal, hogy adjon nekem valamit, valami pluszt. Szeretem a színes dolgokat, úgyhogy Elizabeth Gilbert könyve mágnesként vonzotta a tekintetemet, úgyhogy mikor az életem a folytonos hegyek-völgyek váltakozásában egy ideje megrekedt a völgyben, gondoltam miért is ne?
Számomra nem volt egyszerű olvasmány, amin végig lehet szaladni, de szerencsére jó volt olvasni. Tetszett az elképzelés, hogy az ötletek lebegnek, keringenek a levegőben, aztán rátalálnak az emberükre, tetszett Gilbert stílusa, féltem, hogy magas lóról osztja majd az észt, de nem.
Mivel alapvetően optimistán élem az életem, így a völgyeimből ha lassan is, de hatékonyan cammogok a hegytetők felé és ez a könyv segített most kicsit gyorsítani a tempómon. Jó volt azt érezni, hogy jó helyen vagyok a munkában (kreatív énemet kamatoztathatom itt rendesen és ezért nagyon hálás lehetek) és újra elkezdtem írni, ami már évek óta nem sikerült igazán. Mert úgy éreztem, nem vagyok elég jó az íráshoz, úgyhogy a legjobb gondolat az volt számomra, hogy maga az írás a fontos, nem pedig az, hogy valami tökéleteset írjunk. (Érdekes összecsengés van ebben a tekintetben Lauren Grahammel is, akit múlt héten olvastam. Szóval mintha a sors a képembe ordítana, hogy "pötyögjél már a billentyűzeten te szerencsétlen, mert attól jobban érzed majd magad.")
Nyilván az írás van középpontban, de most azt hiszem a kolléganőm zongorista fiához vándorol majd a könyv, mert ő aztán fél a kreativitásától.

julcseee P>!
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

Ez egy olyan könyv, aminek úgy állsz neki, legalábbis én biztosan, hogy nem tudod pontosan miről fog szólni. Önsegítő könyv, oké. Na de, mi az a Big Magic? És végül kapsz egy olyan könyvet, amit imádsz. Én legalábbis imádom. Maga az a koncepció, hogy az ötletek kvázi „önálló entitások”, amik megtalálnak téged, és ha elhanyagolod, ha nem valósítod meg, akkor elmegy szépen máshoz, ez valami elképesztő :) És hihetetlen, valljuk be, de én basszus elhiszem! Úgy írta meg az írónő ezt a könyvet, hogy elhiszed, hogy alig várod, hogy nekivágj valaminek, hogy alig várod, hogy téged is megtaláljon egy ötlet,és érezd azt a bizsergést, amit ő érez ilyenkor. Ajánlom a könyvet, mindenkinek :)


Népszerű idézetek

Tündér_Lala>!

És ne felejtsd el – mások veled kapcsolatos véleménye nem a te dolgod.

117. oldal

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

2 hozzászólás
Kemese_Fanni_ IP>!

Nos, a trükk a következő: fejezd be a nyafogást.

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

4 hozzászólás
Camelia>!

Munkálkodj teljes szívvel, mert – és ezt megígérem – egy reggel, ha nap, mint nap így cselekszel, talán hirtelen azon kapod magad, hogy kivirágoztál.

64. oldal

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

1 hozzászólás
Kemese_Fanni_ IP>!

Az élet egyik egyszerű és nagyszerű törvénye, hogy amit gyakorolsz, abban egyre jobb leszel.

136. oldal

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

1 hozzászólás
korneliak>!

Tartsd nyitva a szemedet. Hagyd, hogy a kíváncsiságod vezéreljen. Tegyél fel kérdéseket. Szaglássz körbe. Légy nyitott.

Varázslat - Az ötlet eltűnik (Partvonal, 2016)

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

1 hozzászólás
Kemese_Fanni_ IP>!

[…] sosem leszel képes bármi érdekeset létrehozni az életedből, ha nem hiszel benne, hogy jogod van legalább megpróbálni.

91. oldal

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

Lulma>!

Ne add fel az álmaidat abban a pillanatban, amikor a dolgok már nem mennek olyan könnyedén vagy nem olyan kifizetődőek. Mert ez az a pillanat, ahol az érdekes kezdődik.

231. oldal

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

korneliak>!

Véleményem szerint óriási emberszeretetről árulkodik, ha emlékeztetünk valakit arra, hogy képes egyedül megtenni valamit, a világ nem tartozik neki automatikusan köszönettel, és az illető nem annyira gyenge és esetlen, mint amilyennek hiszi magát. […] Van abban valami varázslatos, ha valakit segíthetünk a teljes önbecsüléséhez vezető úton, különösen akkor, ha ebből valami újszerű és merész dolog születik.

Engedély - Werner Herzog közbeszól (Partvonal, 2016)

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

csokitorta>!

Ha körbenézel magad körül, mindenhol ennek a bizonyítékát láthatod: az emberek nem fejeznek be dolgokat. A legjobb szándékkal vágnak bele ambiciózus projektekbe, aztán beleragadnak a bizonytalanság, a kétség és a szőrszálhasogatás mocsarába – majd feladják.
Ha képes vagy arra, hogy befejezz valamit – csupán arra, hogy befejezd! –, máris mérföldekkel megelőzted a többieket.

166. oldal

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

Virág_Blogger>!

Hagyd abba a siránkozást! Nem a világ hibája, hogy művész akartál lenni. Nem a világ feladata, hogy élvezze a filmeket, amiket készítesz, és semmiképp sem a világ felelőssége, hogy fizessen az álmaidért. Senki sem kíváncsi a sirámaidra. Ha kell, lopj egy kamerát, de fejezd be a nyafogást és takarodj vissza dolgozni!

/Werner Herzog/

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint János: Minden nap ajándék
Demi Lovato: Légy erős!
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka
Jack Canfield: A siker alapelvei
Brené Brown: Élj szívvel-lélekkel
Ellen DeGeneres: Szórakozol velem?!
Jen Sincero: Vagány vagy!
Zig Ziglar: Viszlát a Csúcson!
Austin Kleon: Lopj úgy, mint egy művész!
Austin Kleon: Mutasd meg magad!