Big ​Magic 68 csillagozás

Kreatív élet, félelem nélkül!
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Az Ízek, imák, szerelmek írónőjének lelkesedése szinte tapintható és ragályos – történetei és saját tapasztalatain alapuló tanácsai olyanok, mintha a legjobb barátnőnk szólna hozzánk játékos, beszélgető stílusban. A New York Times sikerkönyveinek írónője izgalmas kulisszatitkokat árul el a regényírás folyamatáról, saját félelmeiről és kudarcairól. Legújabb írása nemcsak íróknak vagy művészi hajlammal megáldott olvasóknak szól, hanem mindenkinek, aki inspirációra és bátorításra vágyik, hogy követhesse kíváncsiságát, és végre belevághasson életkortól, nemtől függetlenül abba, amire a lelke mélyén mindig is vágyott.

Eredeti mű: Elizabeth Gilbert: Big Magic (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Partvonal, Budapest, 2016
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155283802 · Fordította: Balázs Laura

Enciklopédia 39

Szereplők népszerűség szerint

Marcus Aurelius · Bolyai János · művész · Platón


Kedvencelte 14

Most olvassa 20

Várólistára tette 116

Kívánságlistára tette 143

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Virág_Blogger P
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

„Hagyd abba a siránkozást! Nem a világ hibája, hogy művész akartál lenni. Nem a világ feladata, hogy élvezze a filmeket, amiket készítesz, és semmiképp sem a világ felelőssége, hogy fizessen az álmaidért. Senki sem kíváncsi a sirámaidra. Ha kell, lopj egy kamerát, de fejezd be a nyafogást és takarodj vissza dolgozni!” /Werner Herzog/

Az Év Könyve kártyámat ugyan már kijátszottam idén, azért a Big Magic mellett sem mehetek el úgy, hogy nem ragasztok rá egy „Év Könyve 2.” címkét. Nem rajongok kimondottam az önsegítő könyvekért, és mielőtt bárkit is félrevezetnék, elárulom, ez sem ért el áttörést – nem fogok ezentúl több ilyet venni kézbe, például, de annyi biztos, hogy így egyszem magában teljesen elbűvölt, és nagy kedvencem is lett. Nem akart semmit belémsulykolni, nem akarta kitépni az agyam a helyéről, és egy másik, pozitívabbat tenni be a helyére, ami csak silány mása az eredetinek… egyszerűen csak tárgyilagosan festett egy képet az írásról, a jó részéről és árnyoldalairól egyaránt, a buktatókról, a kitartásról, kreativitásról, segítséget nyújtott, de nem nyomta erőszakosan a képembe a mondandóját. Szerettem, hogy az írónő nem csupán száraz adatokkal dobálózik benne, hanem a saját, vagy akár más életéből vett történetek elmesélésével szemlélteti az aktuálisan felvetett témát; hogy nem szaknyelvi blablával kopogtat az egyszerű emberek ajtaján, hanem beveti a fergetegesen jó stílusát, ami mondanom sem kell, sokkalta eredményesebb a másik lehetőségnél. Na, egy szó mint száz, engem teljesen megvett ez az iromány, ráadásul inspirált, motivált, úgyhogy a rendeltetését is beteljesítette, ami pedig az én esetemben sosem egyszerű kihívás. Jó szívvel ajánlom mindenki figyelmébe!

Bővebb gondolataimat a könyvről a blogomon olvashatjátok: http://neverletmegobyviranna.blogspot.hu/2016/12/elizab…

2 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

Minden írni vágyónak a kezébe adnám ezt a könyvet.

Elizabeth Gilbert nem csinál mást a kötetben, mint veszi a kreativitással és művészettel kapcsolatos kliséket, és egyesével kilyukasztja ezeket a lufikat.
Szenvedni kell, hogy jót alkothass – pukk.
A műved szent és sérthetetlen – pukk.
Csak akkor lehetsz művész, ha tanultad valahol – pukk.
A siker az egyetlen elfogadható cél egy művésznek – pukk.

Elizabeth felszabadít egy csomó elvárás alól. Nekem leginkább az tetszett, hogy rengeteg saját történettel támasztja alá, hogy miért is nem kell a kreativitást valami halálosan komoly dologként kezelni. Ráadásul nem kell feltétlenül ennek szentelned az életed, a rendes állásod mellett is simán kiélheted művészi hajlamaidat.

Persze sokaknak úgy tűnhet, Elizabeth evidenciákat sorol, de nekem segített sok mindenre másképp tekintenem. Sőt, nem csak a kreativitásra, hanem szerintem az élet más területére is alkalmazhatók a tanácsai.

>!
Kathryn
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

Egy szó: imádtam!!! :)
Kedvenc lett :)) Ez kellett most nekem!

(De ez nem azt jelenti, hogy elfogom olvasni az „Eat, Pray, Love”-ot, mert tuti nem :D)

Bővebben: http://simplexautumn.blogger.hu/2017/05/05/konyv-big-magic

>!
Neelah P
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

A borító szerelem volt első látásra – majdnem mindegy volt, hogy miről szól, amikor először belefutottam, tudtam, hogy kell. Aztán láttam, hogy valamilyen útmutató a kreatív élethez. Oké, még így is szimpi volt, úgyhogy beszereztem.
Elkezdtem olvasni. Az első tíz oldal után kissé csalódottan vettem tudomásul, hogy az egész olyan, mint a Titok. Ami a maga műfajában érdekes, de ettől a kötettől mást vártam. De azért olvastam tovább rendületlenül. Aztán ahogy pörögtek az oldalak, úgy lett egyre szimpatikusabb az egész. Mire befejeztem, kedvenc lett; olyan kedvenc, amit biztosan rongyosra olvasok majd. És nem azért, mert úttörő vagy páratlan könyv lenne. Semmi olyat nem tudtam meg belőle, amit nem tudtam előtte. És mégis.
Azt hiszem, a legnagyobb erőssége, a hangulata. Meg az üzenete, persze. Ha alkotni akarsz, alkoss! Hogy a kutya nem figyel rád? Ki nem kakkantja le? Csináld, mert élvezed. Mert jó. És játssz. Mert az élet egy játék. A kreatív élet meg pláne.
Imádtam az anekdotákat és azt a lazaságot, amivel az írónő dolgozik. Tetszettek a gondolatai, nagyon sokkal tudtam azonosulni. Az egyik kedvencem, amikor arról mesélt, hogy még az első könyvei után is dolgozott, mert nem akarta, hogy az írás nehézzé és görcsössé váljon, csak mert ráhárult a kenyérkeresés terhe. Imádtam az ilyen egyszerű igazságokat, örülök, hogy valaki ezeket összeszedte és az arcunkba tolta. Mint szárnypróbálgató író, úgy érzem, sokat kaptam ettől a könyvtől, és biztosan a közelemben tartom a jövőben is. :))

>!
molly_ P
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

Kis túlzással azt is mondhatnám, hogy ez a könyv lett az én Bibliám. :D
Nem vagyok az önsegítő könyvek híve, még egyet sem találtam, ami úgy igazán elgondolkodtatott volna, vagy ráébresztett volna valamire… és aztán jött ez! Először is, köszönöm, hogy ilyen eszméletlen szép borítója van, különben talán soha nem figyelek fel rá.
Nem megyek bele hosszas elemzésekbe, egyszerűen jó érzés volt olvasni ezt a könyvet és kész. Minden egyes alkalommal felvidított, amikor elővettem. A lehető legjobbkor talált meg, akkor, amikor hosszú ideje zéró lelkesedést éreztem úgy nagyjából minden iránt… Számomra nagyon inspiráló volt – ezért pedig már önmagában megérdemli tőlem az 5 csillagot.

4 hozzászólás
>!
tonks P
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

Sosem gondoltam volna, hogy egy önsegítő könyvet a kezembe veszek azzal a céllal, hogy adjon nekem valamit, valami pluszt. Szeretem a színes dolgokat, úgyhogy Elizabeth Gilbert könyve mágnesként vonzotta a tekintetemet, úgyhogy mikor az életem a folytonos hegyek-völgyek váltakozásában egy ideje megrekedt a völgyben, gondoltam miért is ne?
Számomra nem volt egyszerű olvasmány, amin végig lehet szaladni, de szerencsére jó volt olvasni. Tetszett az elképzelés, hogy az ötletek lebegnek, keringenek a levegőben, aztán rátalálnak az emberükre, tetszett Gilbert stílusa, féltem, hogy magas lóról osztja majd az észt, de nem.
Mivel alapvetően optimistán élem az életem, így a völgyeimből ha lassan is, de hatékonyan cammogok a hegytetők felé és ez a könyv segített most kicsit gyorsítani a tempómon. Jó volt azt érezni, hogy jó helyen vagyok a munkában (kreatív énemet kamatoztathatom itt rendesen és ezért nagyon hálás lehetek) és újra elkezdtem írni, ami már évek óta nem sikerült igazán. Mert úgy éreztem, nem vagyok elég jó az íráshoz, úgyhogy a legjobb gondolat az volt számomra, hogy maga az írás a fontos, nem pedig az, hogy valami tökéleteset írjunk. (Érdekes összecsengés van ebben a tekintetben Lauren Grahammel is, akit múlt héten olvastam. Szóval mintha a sors a képembe ordítana, hogy "pötyögjél már a billentyűzeten te szerencsétlen, mert attól jobban érzed majd magad.")
Nyilván az írás van középpontban, de most azt hiszem a kolléganőm zongorista fiához vándorol majd a könyv, mert ő aztán fél a kreativitásától.

>!
Mariann_Czenema P
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

Vannak pillanatok, mikor egy könyv beszippantja az olvasó lelkét, mégpedig oly módon, hogy két érzelem közzé esel: egyre gyorsabban falod az oldalakat, mert annyira magadénak érzed a szerző minden sorát, gondolatát; egyúttal lassítanád is az iramot, hogy sose érj a végére.
Ismerős érzés, remélem.

Hát én most teljesen így jártam Elizabeth Gilbert könyvével, ami kapcsán megsúgom: én még nem olvastam a világhírű regényeit! Nem, engem két blogger inspirált olvasásra, Via és Lobo, akik nemrég szintén olvasták ezt a művet, valamint nálam gyaníthatóan jobban ismerik Gilbert munkásságát.
De olvasás során rájöttem, hogy lehet, hogy nem is baj, hogy én fordítva, a kevésbé jellemző művel kezdtem az ismerkedést az írónővel. Hiszen nincs mihez hasonlítsak, a filmváltozatok meg pláne nem dobogtatják meg a szívemet, tehát csak az volt, hogy kinyitottam a kötetet, és egyúttal – ezt már utólag látom be – a szívemet, lelkemet is.

Ha van, amiért lehet ezt a művet kárhoztatni, és ezt egyesek kifejezetten hosszan meg is teszik a goodreadsen, hogy nincs egységes szerkezete, teljes útvonala. A már említett Via önfejlesztő könyve példának okáért jóval átgondoltabb felépítésű. Gilbert műve engem meglepő módon kétféle stílusra emlékeztet, egyrészt a különféle pszichológiai előadásokat egy kötetbe gyűjtő könyvekre, lásd Popper Péter, Csernus Imre, Vekerdy Tamás, amikor az adott témák között van átfedés, és némi kötőerő, de ezt nem biztos, hogy a nem szakértő olvasó látja, érti, érzi.
Másrészről, mivel kissé transzcendens Elizabeth megközelítése a kedvenc könyvem, Weöres Teljesség feléje, illetve a hírhedt Vonzás törvénye, a Titok munkássága, irányultsága hasonlít hozzá.
Persze egyik sem teljesen, száz százalékban, de innen-onnan hasonló gondolatáramok, elképzelések egymásra hangoltsága olvasható ki, fedezhető fel, és ezért is működött jól nálam Gilbert műve.

(hosszabban, Elizabeth TED videójával itt olvashatsz a könyvről:
http://czenema.blogspot.hu/2016/09/elizabeth-gilbert-bi… )

4 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

„ Kreatív élet, félelem nélkül! ”

Fantasztikusan megírt könyv, egy csipetnyi humorral megspékelve.
Sok félelem és önbizalom hiánnyal rendelkezem, pedig idén kezdtem meg a divattervező szakot.
Sokat segít az elindulásban és többször elő fogom venni, mondhatni második Bibliám lett.
Kedves írónő, első könyvem volt Öntől, de nem az utolsó az biztos.
A tanácsok és a történetek egy igen erős, szabad szellemű, hiteles embert takarnak.
Pontosan erre volt most szükségem. Ahogy mondani szokták jó helyen voltam, jó időben, vagy valami ilyesmi. :D
Persze semmit nem aludtam az éjjel, egyszerűen képtelen voltam abba hagyni az olvasást.
Ma reggel pedig egy példánnyal a kezembe sétáltam be divatrajzra és adtam a tanár kezébe, hogy ezt bizony neki is el kell olvasnia .
Jó pontnak nem számít, de amíg ezt olvassa, táska rajzolás helyett, az asztal alatt folytathatom az olvasást. :D

>!
Damara
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

Nem vagyok az önsegítő könyvek híve, mindig is azt vallottam, hogy segíts magadon isten is megsegít, de…
Először is megláttam ezt a könyvet a könyvtárban már nagyon régen, és persze a borítója miatt elkezdte foglalkoztatni a fantáziámat. Hosszú ideig szemeztem vele, mire úgy döntöttem, oké, jössz velem és kész.
Aztán a polcomon megint ugyanennyi időt kellett várakozni, míg egyszer csak egyik nap belém csapott , hogy mikor, ha nem most, nagyon nagy szükségem van valami bölcs tanácsra. Bár tényleg nem vártam tőle, épp a legjobbkor került a kezembe és (igen, tiszta elcsépelten hangzik egy önsegítő könyv esetében) nagyon sokat segített. Sokkal több volt , mint útmutatás a kreatív élethez. Számomra útmutatás volt magához az élethez. Volt amiben megerősített, volt ahol rájöttem mekkora hülye voltam eddig, valamihez pedig segített megadni a kezdő lökést.
Szóval nem, nem forgatta fel alapjaiban az életemet és a szemléletemet, továbbra is maradok az aki voltam, viszont egy bölcsebb, megvilágosodott verzióban.

3 hozzászólás
>!
Sisyll
Elizabeth Gilbert: Big Magic

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

Ezt a könyvet olvasni olyan volt, mintha mindennap kicsit leültem volna beszélgetni az írónővel, mint két barátnő. Mesélt kicsit az életéről, miközben egyfolytában a hátsómat, rugdosta hogy mikor akarok már letenni erről a félelem dologról, mikor a kreativitásomról van szó.
Mert bevallom vétkes vagyok, és félénk.
Kezdjük egy kisebb példával: Titkos kert. Annyira vártam, hogy nekem is legyen és mikor a kezem közé került alig bírtam letenni. Megpróbáltam mindennap időt szánni a relaxáló kreatív percekre. Azonban elkezdtem nézegetni mások színezéseit és a lelkesedésem, illetve a színes oldalak száma elkezdett csökkenni. Megijedtem, hogy én olyanokat nem tudok. Nem volt kedvem bepiszkolni az egyébként is szép rajzokat. Pedig tudom, hogy nem az a lényeg, hanem, hogy a bennem rejlő kreativitást gondozzam és hagyjam, hogy nekem tegyen jót, nem pedig az,hogy az enyém legyen a leggyönyörűbb a világon.
Fotózás detto. Imádom, az olvasás mellett lévő kinőhetetlen hobbim. És bár a barátaim és szeretteim nagyon támogatnak és szeretik a fotóimat, valahogy mindig mikor látok egy jobb fotót elgondolkozom, fogok-e valaha hasonlót alkotni. Pedig itt sem ez a lényeg.
És Liz ebben próbál segíteni, erre próbál a Big Magicben ráébreszteni. Mindannyiukban van kreativitás, ilyen vagy olyan. Fontos, hogy ne hagyjuk elveszni és engedjük ki a palackból. Ne mások, magunk miatt. A folyamatok, a teremtés öröme miatt. Bármi legyen is az.
A könyvre visszatérve: imádom Liz stílusát, humorát, pozitivitását, életszemléletét. Tetszettek az anekdotái. Természetesen, ha az ember egyben nyomja le, elég csömör lehet a lélekbonbon, de ha csak napi egy-két fejezetre veszi elő az ember, akkor talán maradandóbb az íze.
Tehát Big Magicet mindenkinek, aki úgy érzi ideje valahogy letenni a félelmet. :)


Népszerű idézetek

>!
Kemese_Fanni_ I

Nos, a trükk a következő: fejezd be a nyafogást.

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

1 hozzászólás
>!
Damara

És ne felejtsd el – mások veled kapcsolatos véleménye nem a te dolgod.

117. oldal

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

>!
Kemese_Fanni_ I

Az élet egyik egyszerű és nagyszerű törvénye, hogy amit gyakorolsz, abban egyre jobb leszel.

136. oldal

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

>!
Kemese_Fanni_ I

(…) sosem leszel képes bármi érdekeset létrehozni az életedből, ha nem hiszel benne, hogy jogod van legalább megpróbálni.

91. oldal

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

>!
csokitorta P

Ha körbenézel magad körül, mindenhol ennek a bizonyítékát láthatod: az emberek nem fejeznek be dolgokat. A legjobb szándékkal vágnak bele ambiciózus projektekbe, aztán beleragadnak a bizonytalanság, a kétség és a szőrszálhasogatás mocsarába – majd feladják.
Ha képes vagy arra, hogy befejezz valamit – csupán arra, hogy befejezd! –, máris mérföldekkel megelőzted a többieket.

166. oldal

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

>!
Lulma

Ne add fel az álmaidat abban a pillanatban, amikor a dolgok már nem mennek olyan könnyedén vagy nem olyan kifizetődőek.
Mert ez az a pillanat, ahol az érdekes kezdődik.

231. oldal

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

>!
Kemese_Fanni_ I

Az egód csodás szolga, de borzalmas főnök – mert az egyetlen dolog, ami után az ego folyamatosan ácsingózik, az az elismerés. És mivel nincs annyi elismerés a világon, ami kielégítené, az ego mindig is csalódott lesz. Ha nem figyelsz rá, a csalódottság belülről fog szétrohasztani.

232. oldal

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

>!
Virág_Blogger P

Hagyd abba a siránkozást! Nem a világ hibája, hogy művész akartál lenni. Nem a világ feladata, hogy élvezze a filmeket, amiket készítesz, és semmiképp sem a világ felelőssége, hogy fizessen az álmaidért. Senki sem kíváncsi a sirámaidra. Ha kell, lopj egy kamerát, de fejezd be a nyafogást és takarodj vissza dolgozni!

/Werner Herzog/

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

>!
Mariann_Czenema P

Egy bizonyos életkor felett – mindegy, mivel és hogyan töltötted az idődet – megszerezted a doktori fokozatot az életből.

105. oldal, Inkább próbáld ki ezt!

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!

1 hozzászólás
>!
Damara

Tudjuk, hogy a félelem egy elhagyatott sírkert, ahol az álmaink csonttá aszalódnak a tűző napon.

19-20. oldal

Elizabeth Gilbert: Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül!


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert J. Ringer: Ne hagyd magad
Frank Bettger: Benjamin Franklin sikertitka
Gretchen Rubin: Boldogságterv
Zig Ziglar: Viszlát a Csúcson!
Joshua Fields Millburn – Ryan Nicodemus: Minimalisták
Jack Canfield – Mark Victor Hansen: Merj nyerni!
Spencer Johnson: Hová lett a sajtom?
Gretchen Rubin: Jobban, mint valaha
M. R. Kopmeyer: Hogyan érhetjük el céljainkat?
Keith Cameron Smith: 10 szokás, ami gazdaggá tesz