A ​lélek botanikája 96 csillagozás

Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Elizabeth ​Gilbert új regényének középpontjában a szerelem, az erotika, a kalandok és a tudományos felfedezések állnak. A szegény angol családból származó botanikus, Henry Whittaker a kininkereskedelem révén komoly vagyonra tesz szert, és feleségével együtt kivándorol Amerikába. Itt születik meg lányuk, Alma Whittaker, aki nemcsak apja rengeteg pénzét, de eszét is örökli. Gondos botanikai kutatásai és tanulmányai révén Alma egyre mélyebben elmerül az evolúció rejtélyeiben, amikor is váratlanul betoppan az életébe Ambrose Pike, a tehetséges illusztrátor. Az orchidearajzok mestere egy egészen más irányba, a spiritualitás és a csodák világába vezeti a nőt. Alma a tiszta ész logikáját követő tudós, Ambrose művész. Ami kettőjüket összeköti, az a tudás iránti vágy: hogy a maguk módján megértsék a világ működését.

A lélek botanikája nagyívű regény – egy nagyívű századról. Hatalmas térbeli ugrások jellemzik; az olvasó Londonból indulva eljut Peruba, Philadelphiába, Tahitire… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Partvonal, Budapest, 2014
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283574 · Fordította: Balázs Laura, Dudás Éva

Enciklopédia 80

Szereplők népszerűség szerint

Alma Whittaker · Ambrose Pike · Beatrix Whittaker · Dees van Devender · Francis Welles tiszteletes · George Hawkes · Hanneke de Groot · Henry Whittaker · Holnap Reggel · Manu nővér · Prudence Whittaker · Retta Snow

Helyszínek népszerűség szerint

Tahiti


Kedvencelte 19

Most olvassa 7

Várólistára tette 115

Kívánságlistára tette 123

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Timcsibaba77>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Majdnem szépirodalom műfajba sorolnám. Nem is gondoltam volna, hogy az írónőnek nemcsak az Ízek,imák, szerelmek alkotása hagyhat ekkora nyomot bennem. Szerintem talán ez a kosztümös 1700–1800-as évek kézenfekvőbb alkotása lett. És megragadta abszolúte a figyelmemet. Tökéletes olvasmány volt. Egy dolgot sajnáltam, hogy spoiler nem derült ki Alma férjétől kapott nászajándék titka a boríték, vajon mi állhatott benne. Mint növényrajongó, teljesen bezsongatott a könyv. Rengeteg mellékszállal átszőtt színes ismeretterjesztő olvasmány is volt egyben.

1 hozzászólás
Larawyn>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Nagyon cseles ez a borító! A halvány rózsaszín árnyalat és a virágszirmok szépen elrejtik a titkot, amit csak az ismerhet meg, aki vállalja a fáradtságot és nekigyürkőzik a szorosan szedett soroknak, apró betűknek.
Szeretem az ilyen emberi motivációkat és a lélek mélységeit elemezgető történeteket. Liz Gilbert könnyed humoránál, és nyílt gondolkodásánál jobbat pedig el se tudok képzelni hozzá!

1 hozzászólás
tonks>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Elképzelem, ahogy a könyv ötlete ott lebeg a levegőben, ki tudja mióta, néha lomhán halad, néha sebesen, hogy aztán Elizabeth Gilbert észrevegye és megragadja. Ezt a regényt neki kellett megírnia, érződik minden mondatban. Olvasás közben voltak olyan pillanatok, hogy biztos voltam benne, hogy ez lesz a következő A Könyv az életemben, imádtam olvasni, megnyugtatott a tudat, hogy 500+ oldal sűrű, apró betűkkel szedve, hogy sokáig ki fog tartani. Régóta tervben volt már az olvasása, de azt hiszem, ezt most kellett olvasnom, annyira egybevág sok minden a történetből az életemmel, aktuális dilemmáimmal, hogy már-már hátborzongató. A történetben volt 1-2 megbicsaklás (a közepe…), ami miatt mégsem lesz abszolút kedvenc, de az első fele egyszerűen zseniális, az utolsó felének a témaválasztása pedig nagyon érdekes volt. Örülök, hogy megismerkedhettem Alma Whittaker-rel, a botanikával és egy izgalmas és kalandos korral.

theodora P>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

A könyv sok témát ölel fel – a 18-19. századi utazások és a természettudományos élet izgalmas témáin (evolúció, női tudósok, biológia) túl a vallás, a hit és az élet értelmének keresését is feldolgozza. Akánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretnek hasonló történelmi utazáson részt venni. A borító színe ne tévesszen meg, ez egyáltalán nem egy szirupos, romantikus történet ;)

papeerzsepi>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Az ilyen történetekért érdemes olvasni! Tömény élet! Minden benne van, ami egy életben lehet. Habos-babos regényekkel ellentétben itt minden le volt írva. A születés és a halál, az elfogadás és az elengedés, a só és bors,és a cukor is. Az élet minden öröme és fájdalma benne van.
Az pedig, hogy biológusok voltak benne számomra még szerethetőbbé teszi, hiszen ez pont a biológia kisgyermekkorában játszódik, amikor a természettudósok elkezdték egyre jobban megfigyelni a minket körölvevő természetet és szépen lassan a természettudományoktól egyre jobban elkülönült a biológia, azon belül is a botanika. Mindenképp a kívánságlistámon marad a könyv.

Maggie>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

A könyvet Páromtól kaptam, aki azt mondta, azért vette meg, mert beleolvasott, és valahol egy férfi és egy nő olyan szépen beszélt egymással benne, hogy ez megtetszett neki. Ezen felbuzdulván nekikezdtem – ami az ilyen fajta romantikától nem is állhatna távolabb. Szerinte Jane Austenes lesz a könyv – tévedett. Austen fiatal, csacska szereplőihez képest Alma teljesen más. Valahogy mégis magával ragadott a történet..egy hihetetlen történetnek lehetünk megfigyelői, amely az egész világon átível. Járunk Angliában, Hollandiában, Peruban, Amerikában, Tahitin.. gyönyörű vidékeken, érdekes emberek között. És lássuk be, még a morcos Henry-t is tudjuk szeretni, hát nem mindenki ilyen apára vágyna?

Nagyon tetszett, hogy végre egy olyan könyvet is olvashattam, ahol nem sikerül mindenkinek minden, ami egy kicsit valóságszagúbb… Ami leírja, hogy nem mindenki érte el minden célját a halála idejéig, de ettől még lehet boldog.. Illetve, hogy vannak dolgok, amik elérése mellett egyszerűen elmegyünk, pedig milyen sokat érnek!!!
Leginkább azoknak ajánlanám a könyvet, akik egy merengős, filozofálós történetre, nem pedig egy rózsaszín habra várnak ( megtévesztő a borító, ugye? ), illetve azoknak, akik szeretik a növényeket. :)

KoŁibri>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Ő volt az 500. olvasmányom. Keresve se találtam volna méltóbbat erre a pozícióra.

1 hozzászólás
BBetti86 >!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Nagyívű regény, egy életút alapos rajza tudománnyal és érzelmekkel. Ugyan a kelleténél jobban érzek benne egy feminista vonalat, de inkább tetszett, mint sem.
A hősnő Alma Whittaker, de a történet már az apjával elkezdődik. Egy szegény kertész fia, aki milliomossá lett. A növények és a kereskedelem kitöltötte az életét, a házassága is sok tekintetben üzleti tranzakció volt, aminek az egyetlen megmaradt gyümölcse lett Alma. Vagyon, neveltetés is jutott a lánynak, aki a férfiak korában komoly tudományos munkát végzett el – a mohákat tanulmányozva.
A regény első fele, Henry vagyonosodása és története kifejezetten szórakoztató. Kalandregényes, olvastatta magát. Idegen tájak, tengerei kalandok, gyakorlatból tanulás. Még Alma gyerekkora is olvasóbarát módon van megírva, de aztán kezd elméleti és filozofikus lenni. Alig történik valami, de annyit elmélkednek és gondolkodnak, hogy abba a fejem is belefájdult.
A történelmi részei is lekötöttek. A tudományos expedíciók, a feltűnő valóban élt személyek. Csak azért haragszom kicsit, mert spoiler Nem merész azért egy ilyen jelentős munka elsőségét így másítani? Legalább Alma felfogása józan és szimpatikus, ha maga a szerző fordulata nem is tetszett.
Ami még zavart: Alma szexualitásának alapos bemutatása. Valahogy nem illett a regénybe, hogy Alma ugyanúgy felfedezi a kis kamrájában az önkielégítés csínját-bínját, mint a mohák típusait. Ok, nem volt aszexuális lény, de mégis, milyen regény akar ez lenni? Olyan komolytalannak és furcsának tűnik egymás mellett a regény elméleti, tudományos felfedezős része és a szexuális leírásai.
A karaktereit alaposan kidolgozta a szerző, és olvasás közben fel sem tűnt, milyen szappanoperás fordulatokat is bevet. spoiler Valahogy annyira lassan haladnak az események, annyira lelki és elméleti a kötet, hogy ezeken csak utólag értem rá merengeni.
Az eleje határozottan tetszett, aztán egyre kevésbé, ahogy mentek előre az események. A borítója viszont csodaszép, ha kicsit csalás is. Alma munkásságából kiindulva mohának kellene a búra alatt lennie…

1 hozzászólás
Jeffi P>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

A könyv ugyanis nagyon kellemes és tanulságos olvasmány, az 1800 –as évekről, a botanikáról, az amerikai helyzetről, a hajózásról és ez így elég lett volna. Nem kellett volna már Darwint belekeverni a dologba. Így is úgy éreztem, hogy a rengeteg adat, vagy éppen ismeret felfedése, és megnevezése (mohák neve stb.), néha a történet rovására ment. Megakasztotta a dolgot, hogy annyi ismeretlen dolgot és megjegyzendő dolgot, dobot be. Valahogy túl zsúfolt lett a könyv ettől. Ennek ellenére jó könyv, csak nem teljesen éreztem azt, hogy valóban regény. Főleg mert a mesélő (narrátor), néha úgy a fejezet elején elejti azokat a dolgokat, amik a fejezet végén bebizonyosodik, de akkor már nem koppansz akkorát, hiszen már tudtad… mert leírta az elején. -.-”

Bővebben a blogomban: http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2017/01/elizabeth-gilber…

geszti>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Különleges élmény ez a könyv. Számomra teljesen ismeretlen világ a botanika világa… az pedig, hogy éppen ebbe ágyazza bele az élet, a létezés legfontosabb kérdéseit, igazán érdekessé teszi a történetet. Erős jellemek, különleges helyszínek, rengeteg információ, szívemnek kedves stílusban megírva.
„ – Nos, gyermek, a te szenvedéseddel azt teszel, amit akarsz – jegyezte meg gyengéden Hanneke. – Az csakis a tiéd. De elmondom, én mit teszek az enyémmel. Megfogom a nyaka szőrénél, a földre hajítom, és eltaposom a csizmám sarkával. Javaslom, hogy tanuld meg követni a példám.” :)


Népszerű idézetek

Hajnalcsillag>!

Azt hiszem, bárki, aki azt állítja, sosem érezte őrültnek magát, az hazudik.

242. oldal

zsófcsa>!

Hiszek abban, hogy félig vakok vagyunk, és teli hibákkal. Úgy hiszem, nagyon keveset értünk, és a nagy részét annak is rosszul. Úgy hiszem, hogy az életet nem lehet túlélni – ez nyilvánvaló! –, de ha szerencsések vagyunk, egész sokáig el lehet viselni. Ha pedig nem csak szerencsések, de makacsok is vagyunk, az életet néha még élvezni is lehet.

520. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alma Whittaker
Aurora_Michaelis P>!

Sose halaszd a teendőidet másnapra, Alma, abban a reményben, hogy a következő nap majd több időd lesz rájuk – mivel másnap is ugyanannyi órával fogsz rendelkezni, mint aznap, és ha egyszer elmaradtál a teendőiddel, sosem fogod utolérni magad.

154. oldal, 11. fejezet

Aurora_Michaelis P>!

…a te szenvedéseddel azt teszel, amit akarsz – jegyezte meg gyengéden Hanneke. – Az csakis a tiéd. De elmondom, én mit teszek az enyémmel. Megfogom a nyaka szőrénél, a földre hajítom, és eltaposom a csizmám sarkával. Javaslom, tanuld meg követni a példám.

171. oldal, 11. fejezet

Zsonyka>!

És amin nem lehet változtatni, azt sztoikus nyugalommal el kell viselni.

139. oldal

Hajnalcsillag>!

Semmi sem olyan fontos, mint a méltóság, lányok. Az idő majd megmutatja, ki az, akiben ott lakozik, és ki az, akiből hiányzik.

93. oldal

Sisyll>!

– Mindannyian szenvedésre születünk – jegyezte meg George válaszképp. Szomorú sors erre a világra születni.
– Lehet, hogy így van – felelte Alma óvatosan, meglepődve a férfi heves szavain. Ám meg kell találnunk magunkban a türelmet és a beletörődést, mellyel elviselhetjük az előttünk álló nehéz feladatokat.

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alma Whittaker · George Hawkes
Belle_Maundrell >!

Milyen hatalmas és lenyűgöző dolog az élet!

306. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
Belle_Maundrell >!

Könyvtára láttán a Mediciek irigykedve könnyekben törtek volna ki, az itt található könyveket többször is kiolvasta.

338. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alma Whittaker · könyv · könyvtár · Medici család
Hajnalcsillag>!

A helyesírása több volt, mint önkényes, és a központozása boldogtalan sóhajtásokra szolgáltatott okot.

11. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.
Renée Rosen: Babaarc
James Fenimore Cooper: Vadölő / Az utolsó mohikán
James Fenimore Cooper: Nyomkereső / Bőrharisnya
Kenneth Roberts: Északnyugati átjáró
Alexandre Dumas: A fekete tulipán
Kerstin Gier: Zafírkék
Audrey D. Milland: Scarlett – Ahonnan a szél fújt
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / A beszélő köntös
Egri Zsanna – Hauser Tamás – Kocsis Nagy Noémi – Violet C. Landers – Saláth Barbara – Szamilák Tünde – Tiszlavicz Mária: Egy őrült történet