A ​lélek botanikája 113 csillagozás

Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Elizabeth ​Gilbert új regényének középpontjában a szerelem, az erotika, a kalandok és a tudományos felfedezések állnak. A szegény angol családból származó botanikus, Henry Whittaker a kininkereskedelem révén komoly vagyonra tesz szert, és feleségével együtt kivándorol Amerikába. Itt születik meg lányuk, Alma Whittaker, aki nemcsak apja rengeteg pénzét, de eszét is örökli. Gondos botanikai kutatásai és tanulmányai révén Alma egyre mélyebben elmerül az evolúció rejtélyeiben, amikor is váratlanul betoppan az életébe Ambrose Pike, a tehetséges illusztrátor. Az orchidearajzok mestere egy egészen más irányba, a spiritualitás és a csodák világába vezeti a nőt. Alma a tiszta ész logikáját követő tudós, Ambrose művész. Ami kettőjüket összeköti, az a tudás iránti vágy: hogy a maguk módján megértsék a világ működését.

A lélek botanikája nagyívű regény – egy nagyívű századról. Hatalmas térbeli ugrások jellemzik; az olvasó Londonból indulva eljut Peruba, Philadelphiába, Tahitire… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Partvonal, Budapest, 2016
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283574 · Fordította: Balázs Laura, Dudás Éva
>!
Partvonal, Budapest, 2014
526 oldal · ISBN: 9786155783302 · Fordította: Balázs Laura, Dudás Éva
>!
Partvonal, Budapest, 2014
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283574 · Fordította: Balázs Laura, Dudás Éva

Enciklopédia 84

Szereplők népszerűség szerint

Francis Welles tiszteletes · Alma Whittaker · Ambrose Pike · Beatrix Whittaker · Dees van Devender · George Hawkes · Hanneke de Groot · Henry Whittaker · Holnap Reggel · Manu nővér · Prudence Whittaker · Retta Snow

Helyszínek népszerűség szerint

Tahiti · Matavai-öböl


Kedvencelte 21

Most olvassa 9

Várólistára tette 122

Kívánságlistára tette 136

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Timcsibaba77>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Majdnem szépirodalom műfajba sorolnám. Nem is gondoltam volna, hogy az írónőnek nemcsak az Ízek,imák, szerelmek alkotása hagyhat ekkora nyomot bennem. Szerintem talán ez a kosztümös 1700–1800-as évek kézenfekvőbb alkotása lett. És megragadta abszolúte a figyelmemet. Tökéletes olvasmány volt. Egy dolgot sajnáltam, hogy spoiler nem derült ki Alma férjétől kapott nászajándék titka a boríték, vajon mi állhatott benne. Mint növényrajongó, teljesen bezsongatott a könyv. Rengeteg mellékszállal átszőtt színes ismeretterjesztő olvasmány is volt egyben.

2 hozzászólás
Kabódi_Ella P>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

„Az ember persze igyekszik megtenni mindent, amit lehet, és a sztoicizmusban méltóság rejtőzik, ám voltak pillanatok, amikor szinte alig lehetett elviselni a világ bánatát, és a szeretet zsarnoksága néha könyörtelenebb volt, mint az erőszak bármely formája.”

Nagyívű, tömény írás. Gilbert munkássága nem egészen ismeretlen számomra, és a borító szín- és hangulatvilága is megtévesztett, ergo: nem azt kaptam, amit gondoltam, hogy kapni fogok.

Nem tűnik első ránézésre olyan súlyosnak, de ha az ember felüti a könyvet, rögtön szembesül a sűrűn szedett, apróbetűs sorok tömegével. Nem titkolom el: fáradságos menet. Nyelvezetét, témáját, mondanivalóját tekinte majdhogynem szépirodalmi alkotás, ami feltétlenül pozitív irányba billenti nálam a mérleget. Ráadásul sok kutatómunkát, utánajárást igényelt, hogy ilyen hiteles tudjon lenni.

A regény magával ragadó, okos, tartalmas és minden részletre kiterjedően átgondolt. Ezernyi értékes és értelmes gondolatot megfogalmaz és közvetít. Rámutat a tudomány hihetetlen csodáira, feltárja előttünk azokat a maga olvasmányos, klasszikus értelemben vett romantikus módján. Az elejétől a végéig körülbelül száz év eseményeit öleli fel. Olvasás közben impozáns történelmi korba csöppennünk, még impozánsabb társaságba és bejárhatjuk a fél világot.

Alma életútja egyfajta figyelmeztető fáklya. Egy olyan asszony képe lebeg a szemünk előtt, akire felnézhetünk. Lám, egy nő is elérhet bármit, amit csak akar. Csak azt az egyet nem, hogy szeressék és szerethessen. Bár a józan, kíméletes írói szívvel megírt végkicsengés nem ezt sugallja, mégis érezzük, szomorú és nehéz teher Alma keresztje.
Ambrose tragikus sorsán keresztül azzal is szembesülhetünk, hogyan bánik az erős és kivételezett azzal, amit talán szeret (legalábbis kíván), de meg nem ért. Az „akarom” dacos követelése dolgozott itt mindenekfelett. A megértés vágya túl későn jött.
A Prudence-problémára nem lelünk választ, de azt hiszem, ez evidens. Nem mindenre van válasz. Az irgalomra és az önfeláldozásra való képesség bennünk a megmagyarázhatatlan isteni, a nagyon is röghöz kötött emberi ösztönök mellett. Az utóbbi tart minket életben, de az előbbi miatt érdemes egyáltalán életben maradni.

Alma Whittaker története olyan kétségbeejtően emberi, amivel Gilbert alaposan meghökkentett. Fogalmam sem volt róla, hogy így is tud mesélni. Ilyen megejtő, természetes ihletéssel. Ilyen józan rálátással, kendőzetlen igazmondással, gyönyörű, érzékletes, intelligens irodalmi stílusban. Lenyűgöző írás. Ha alkotna még hasonlót, én szívesen olvasnám.

Larawyn>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Nagyon cseles ez a borító! A halvány rózsaszín árnyalat és a virágszirmok szépen elrejtik a titkot, amit csak az ismerhet meg, aki vállalja a fáradtságot és nekigyürkőzik a szorosan szedett soroknak, apró betűknek.
Szeretem az ilyen emberi motivációkat és a lélek mélységeit elemezgető történeteket. Liz Gilbert könnyed humoránál, és nyílt gondolkodásánál jobbat pedig el se tudok képzelni hozzá!

2 hozzászólás
tonks>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Elképzelem, ahogy a könyv ötlete ott lebeg a levegőben, ki tudja mióta, néha lomhán halad, néha sebesen, hogy aztán Elizabeth Gilbert észrevegye és megragadja. Ezt a regényt neki kellett megírnia, érződik minden mondatban. Olvasás közben voltak olyan pillanatok, hogy biztos voltam benne, hogy ez lesz a következő A Könyv az életemben, imádtam olvasni, megnyugtatott a tudat, hogy 500+ oldal sűrű, apró betűkkel szedve, hogy sokáig ki fog tartani. Régóta tervben volt már az olvasása, de azt hiszem, ezt most kellett olvasnom, annyira egybevág sok minden a történetből az életemmel, aktuális dilemmáimmal, hogy már-már hátborzongató. A történetben volt 1-2 megbicsaklás (a közepe…), ami miatt mégsem lesz abszolút kedvenc, de az első fele egyszerűen zseniális, az utolsó felének a témaválasztása pedig nagyon érdekes volt. Örülök, hogy megismerkedhettem Alma Whittaker-rel, a botanikával és egy izgalmas és kalandos korral.

theodora>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

A könyv sok témát ölel fel – a 18-19. századi utazások és a természettudományos élet izgalmas témáin (evolúció, női tudósok, biológia) túl a vallás, a hit és az élet értelmének keresését is feldolgozza. Akánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretnek hasonló történelmi utazáson részt venni. A borító színe ne tévesszen meg, ez egyáltalán nem egy szirupos, romantikus történet ;)

papeerzsepi>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Az ilyen történetekért érdemes olvasni! Tömény élet! Minden benne van, ami egy életben lehet. Habos-babos regényekkel ellentétben itt minden le volt írva. A születés és a halál, az elfogadás és az elengedés, a só és bors,és a cukor is. Az élet minden öröme és fájdalma benne van.
Az pedig, hogy biológusok voltak benne számomra még szerethetőbbé teszi, hiszen ez pont a biológia kisgyermekkorában játszódik, amikor a természettudósok elkezdték egyre jobban megfigyelni a minket körölvevő természetet és szépen lassan a természettudományoktól egyre jobban elkülönült a biológia, azon belül is a botanika. Mindenképp a kívánságlistámon marad a könyv.

KoŁibri>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Ő volt az 500. olvasmányom. Keresve se találtam volna méltóbbat erre a pozícióra.

1 hozzászólás
BBetti86 >!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Nagyívű regény, egy életút alapos rajza tudománnyal és érzelmekkel. Ugyan a kelleténél jobban érzek benne egy feminista vonalat, de inkább tetszett, mint sem.
A hősnő Alma Whittaker, de a történet már az apjával elkezdődik. Egy szegény kertész fia, aki milliomossá lett. A növények és a kereskedelem kitöltötte az életét, a házassága is sok tekintetben üzleti tranzakció volt, aminek az egyetlen megmaradt gyümölcse lett Alma. Vagyon, neveltetés is jutott a lánynak, aki a férfiak korában komoly tudományos munkát végzett el – a mohákat tanulmányozva.
A regény első fele, Henry vagyonosodása és története kifejezetten szórakoztató. Kalandregényes, olvastatta magát. Idegen tájak, tengerei kalandok, gyakorlatból tanulás. Még Alma gyerekkora is olvasóbarát módon van megírva, de aztán kezd elméleti és filozofikus lenni. Alig történik valami, de annyit elmélkednek és gondolkodnak, hogy abba a fejem is belefájdult.
A történelmi részei is lekötöttek. A tudományos expedíciók, a feltűnő valóban élt személyek. Csak azért haragszom kicsit, mert spoiler Nem merész azért egy ilyen jelentős munka elsőségét így másítani? Legalább Alma felfogása józan és szimpatikus, ha maga a szerző fordulata nem is tetszett.
Ami még zavart: Alma szexualitásának alapos bemutatása. Valahogy nem illett a regénybe, hogy Alma ugyanúgy felfedezi a kis kamrájában az önkielégítés csínját-bínját, mint a mohák típusait. Ok, nem volt aszexuális lény, de mégis, milyen regény akar ez lenni? Olyan komolytalannak és furcsának tűnik egymás mellett a regény elméleti, tudományos felfedezős része és a szexuális leírásai.
A karaktereit alaposan kidolgozta a szerző, és olvasás közben fel sem tűnt, milyen szappanoperás fordulatokat is bevet. spoiler Valahogy annyira lassan haladnak az események, annyira lelki és elméleti a kötet, hogy ezeken csak utólag értem rá merengeni.
Az eleje határozottan tetszett, aztán egyre kevésbé, ahogy mentek előre az események. A borítója viszont csodaszép, ha kicsit csalás is. Alma munkásságából kiindulva mohának kellene a búra alatt lennie…

1 hozzászólás
Maggie>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

A könyvet Páromtól kaptam, aki azt mondta, azért vette meg, mert beleolvasott, és valahol egy férfi és egy nő olyan szépen beszélt egymással benne, hogy ez megtetszett neki. Ezen felbuzdulván nekikezdtem – ami az ilyen fajta romantikától nem is állhatna távolabb. Szerinte Jane Austenes lesz a könyv – tévedett. Austen fiatal, csacska szereplőihez képest Alma teljesen más. Valahogy mégis magával ragadott a történet..egy hihetetlen történetnek lehetünk megfigyelői, amely az egész világon átível. Járunk Angliában, Hollandiában, Peruban, Amerikában, Tahitin.. gyönyörű vidékeken, érdekes emberek között. És lássuk be, még a morcos Henry-t is tudjuk szeretni, hát nem mindenki ilyen apára vágyna?

Nagyon tetszett, hogy végre egy olyan könyvet is olvashattam, ahol nem sikerül mindenkinek minden, ami egy kicsit valóságszagúbb… Ami leírja, hogy nem mindenki érte el minden célját a halála idejéig, de ettől még lehet boldog.. Illetve, hogy vannak dolgok, amik elérése mellett egyszerűen elmegyünk, pedig milyen sokat érnek!!!
Leginkább azoknak ajánlanám a könyvet, akik egy merengős, filozofálós történetre, nem pedig egy rózsaszín habra várnak ( megtévesztő a borító, ugye? ), illetve azoknak, akik szeretik a növényeket. :)

geszti>!
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Különleges élmény ez a könyv. Számomra teljesen ismeretlen világ a botanika világa… az pedig, hogy éppen ebbe ágyazza bele az élet, a létezés legfontosabb kérdéseit, igazán érdekessé teszi a történetet. Erős jellemek, különleges helyszínek, rengeteg információ, szívemnek kedves stílusban megírva.
„ – Nos, gyermek, a te szenvedéseddel azt teszel, amit akarsz – jegyezte meg gyengéden Hanneke. – Az csakis a tiéd. De elmondom, én mit teszek az enyémmel. Megfogom a nyaka szőrénél, a földre hajítom, és eltaposom a csizmám sarkával. Javaslom, hogy tanuld meg követni a példám.” :)


Népszerű idézetek

Hajnalcsillag>!

Azt hiszem, bárki, aki azt állítja, sosem érezte őrültnek magát, az hazudik.

242. oldal

zsófcsa>!

Hiszek abban, hogy félig vakok vagyunk, és teli hibákkal. Úgy hiszem, nagyon keveset értünk, és a nagy részét annak is rosszul. Úgy hiszem, hogy az életet nem lehet túlélni – ez nyilvánvaló! –, de ha szerencsések vagyunk, egész sokáig el lehet viselni. Ha pedig nem csak szerencsések, de makacsok is vagyunk, az életet néha még élvezni is lehet.

520. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alma Whittaker
Belle_Maundrell>!

Könyvtára láttán a Mediciek irigykedve könnyekben törtek volna ki, az itt található könyveket többször is kiolvasta.

338. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alma Whittaker · könyv · könyvtár · Medici család
Aurora_Michaelis P>!

Sose halaszd a teendőidet másnapra, Alma, abban a reményben, hogy a következő nap majd több időd lesz rájuk – mivel másnap is ugyanannyi órával fogsz rendelkezni, mint aznap, és ha egyszer elmaradtál a teendőiddel, sosem fogod utolérni magad.

154. oldal, 11. fejezet

Aurora_Michaelis P>!

…a te szenvedéseddel azt teszel, amit akarsz – jegyezte meg gyengéden Hanneke. – Az csakis a tiéd. De elmondom, én mit teszek az enyémmel. Megfogom a nyaka szőrénél, a földre hajítom, és eltaposom a csizmám sarkával. Javaslom, tanuld meg követni a példám.

171. oldal, 11. fejezet

Zsonyka>!

És amin nem lehet változtatni, azt sztoikus nyugalommal el kell viselni.

139. oldal

Belle_Maundrell>!

Milyen hatalmas és lenyűgöző dolog az élet!

306. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
Belle_Maundrell>!

– […] Tudta, hogy létezik egy szín, melyet swissennek neveznek, ami egyfajta világos türkiz? Csak az éjjeli lepkék látják.

247. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ambrose Pike · kék · lepke
Belle_Maundrell>!

1849 kora nyarán Dick Yancey hírt adott arról, hogy egy eseménytelen utazás után szerencsésen megérkeztek Tahitira. (Alma tudta, hogy ez korántsem jelenti azt, hogy az utazás egyszerű vagy könnyű lett volna: Dick Yancey szemében bármely út, mely nem végződött hajótörésben vagy kalóztámadásban, eseménytelennek számított.)

303. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1849 · Dick Yancey · Tahiti
Belle_Maundrell>!

Az egyik idősebb matróz, aki hosszú évekig élt a Déltengereken, azt mesélte Almának, hogy amikor a tahitiak kiválasztottak egy csillagot, hogy a navigációjuk során azt kövessék, azt az aveiájuknak nevezték – az útmutatás istenének. A Mars, például, a vörös csillag: fetia ura. A hajnalcsillag fetia ao: a fény csillaga. A tahitiak rendkívüli navigátorok, mondta neki a matróz leplezetlen csodálattal. Tudnak navigálni egy csillagtalan, hold nélküli éjjelen is, mondta, eligazodnak pusztán az óceán áramlatait érezve. Tizenhat különféle szelet ismernek.

356. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csillag · Tahiti

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: A kígyó árnyéka
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
S. A. Chakraborty: Bronzváros
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó
Mackenzi Lee: Úriemberek kézikönyve: a bujaságtól az erényekig
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.
Karen Hawkins: A makrancos hercegnő
Charles Martin: Hegyek között