A ​lélek botanikája 82 csillagozás

Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Elizabeth ​Gilbert új regényének középpontjában a szerelem, az erotika, a kalandok és a tudományos felfedezések állnak. A szegény angol családból származó botanikus, Henry Whittaker a kininkereskedelem révén komoly vagyonra tesz szert, és feleségével együtt kivándorol Amerikába. Itt születik meg lányuk, Alma Whittaker, aki nemcsak apja rengeteg pénzét, de eszét is örökli. Gondos botanikai kutatásai és tanulmányai révén Alma egyre mélyebben elmerül az evolúció rejtélyeiben, amikor is váratlanul betoppan az életébe Ambrose Pike, a tehetséges illusztrátor. Az orchidearajzok mestere egy egészen más irányba, a spiritualitás és a csodák világába vezeti a nőt. Alma a tiszta ész logikáját követő tudós, Ambrose művész. Ami kettőjüket összeköti, az a tudás iránti vágy: hogy a maguk módján megértsék a világ működését.

A lélek botanikája nagyívű regény – egy nagyívű századról. Hatalmas térbeli ugrások jellemzik; az olvasó Londonból indulva eljut Peruba, Philadelphiába, Tahitire… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Partvonal, Budapest, 2014
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283574 · Fordította: Balázs Laura, Dudás Éva

Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Alma Whittaker · Ambrose Pike · Beatrix Whittaker · Dees van Devender · Francis Welles tiszteletes · Hanneke de Groot · Henry Whittaker · Holnap Reggel · Manu nővér · Prudence Whittaker


Kedvencelte 17

Most olvassa 9

Várólistára tette 97

Kívánságlistára tette 118

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Larawyn
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Nagyon cseles ez a borító! A halvány rózsaszín árnyalat és a virágszirmok szépen elrejtik a titkot, amit csak az ismerhet meg, aki vállalja a fáradtságot és nekigyürkőzik a szorosan szedett soroknak, apró betűknek.
Szeretem az ilyen emberi motivációkat és a lélek mélységeit elemezgető történeteket. Liz Gilbert könnyed humoránál, és nyílt gondolkodásánál jobbat pedig el se tudok képzelni hozzá!

1 hozzászólás
>!
tonks 
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Elképzelem, ahogy a könyv ötlete ott lebeg a levegőben, ki tudja mióta, néha lomhán halad, néha sebesen, hogy aztán Elizabeth Gilbert észrevegye és megragadja. Ezt a regényt neki kellett megírnia, érződik minden mondatban. Olvasás közben voltak olyan pillanatok, hogy biztos voltam benne, hogy ez lesz a következő A Könyv az életemben, imádtam olvasni, megnyugtatott a tudat, hogy 500+ oldal sűrű, apró betűkkel szedve, hogy sokáig ki fog tartani. Régóta tervben volt már az olvasása, de azt hiszem, ezt most kellett olvasnom, annyira egybevág sok minden a történetből az életemmel, aktuális dilemmáimmal, hogy már-már hátborzongató. A történetben volt 1-2 megbicsaklás (a közepe…), ami miatt mégsem lesz abszolút kedvenc, de az első fele egyszerűen zseniális, az utolsó felének a témaválasztása pedig nagyon érdekes volt. Örülök, hogy megismerkedhettem Alma Whittaker-rel, a botanikával és egy izgalmas és kalandos korral.

>!
Timcsibaba77
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Majdnem szépirodalom műfajba sorolnám. Nem is gondoltam volna, hogy az írónőnek nemcsak az Ízek,imák, szerelmek alkotása hagyhat ekkora nyomot bennem. Szerintem talán ez a kosztümös 1700–1800-as évek kézenfekvőbb alkotása lett. És megragadta abszolúte a figyelmemet. Tökéletes olvasmány volt. Egy dolgot sajnáltam, hogy spoiler nem derült ki Alma férjétől kapott nászajándék titka a boríték, vajon mi állhatott benne. Mint növényrajongó, teljesen bezsongatott a könyv. Rengeteg mellékszállal átszőtt színes ismeretterjesztő olvasmány is volt egyben.

>!
theodora 
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

A könyv sok témát ölel fel – a 18-19. századi utazások és a természettudományos élet izgalmas témáin (evolúció, női tudósok, biológia) túl a vallás, a hit és az élet értelmének keresését is feldolgozza. Akánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretnek hasonló történelmi utazáson részt venni. A borító színe ne tévesszen meg, ez egyáltalán nem egy szirupos, romantikus történet ;)

>!
papeerzsepi P
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Az ilyen történetekért érdemes olvasni! Tömény élet! Minden benne van, ami egy életben lehet. Habos-babos regényekkel ellentétben itt minden le volt írva. A születés és a halál, az elfogadás és az elengedés, a só és bors,és a cukor is. Az élet minden öröme és fájdalma benne van.
Az pedig, hogy biológusok voltak benne számomra még szerethetőbbé teszi, hiszen ez pont a biológia kisgyermekkorában játszódik, amikor a természettudósok elkezdték egyre jobban megfigyelni a minket körölvevő természetet és szépen lassan a természettudományoktól egyre jobban elkülönült a biológia, azon belül is a botanika. Mindenképp a kívánságlistámon marad a könyv.

>!
Maggie
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

A könyvet Páromtól kaptam, aki azt mondta, azért vette meg, mert beleolvasott, és valahol egy férfi és egy nő olyan szépen beszélt egymással benne, hogy ez megtetszett neki. Ezen felbuzdulván nekikezdtem – ami az ilyen fajta romantikától nem is állhatna távolabb. Szerinte Jane Austenes lesz a könyv – tévedett. Austen fiatal, csacska szereplőihez képest Alma teljesen más. Valahogy mégis magával ragadott a történet..egy hihetetlen történetnek lehetünk megfigyelői, amely az egész világon átível. Járunk Angliában, Hollandiában, Peruban, Amerikában, Tahitin.. gyönyörű vidékeken, érdekes emberek között. És lássuk be, még a morcos Henry-t is tudjuk szeretni, hát nem mindenki ilyen apára vágyna?

Nagyon tetszett, hogy végre egy olyan könyvet is olvashattam, ahol nem sikerül mindenkinek minden, ami egy kicsit valóságszagúbb… Ami leírja, hogy nem mindenki érte el minden célját a halála idejéig, de ettől még lehet boldog.. Illetve, hogy vannak dolgok, amik elérése mellett egyszerűen elmegyünk, pedig milyen sokat érnek!!!
Leginkább azoknak ajánlanám a könyvet, akik egy merengős, filozofálós történetre, nem pedig egy rózsaszín habra várnak ( megtévesztő a borító, ugye? ), illetve azoknak, akik szeretik a növényeket. :)

>!
KoŁibri
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Ő volt az 500. olvasmányom. Keresve se találtam volna méltóbbat erre a pozícióra.

1 hozzászólás
>!
Jeffi P
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

A könyv ugyanis nagyon kellemes és tanulságos olvasmány, az 1800 –as évekről, a botanikáról, az amerikai helyzetről, a hajózásról és ez így elég lett volna. Nem kellett volna már Darwint belekeverni a dologba. Így is úgy éreztem, hogy a rengeteg adat, vagy éppen ismeret felfedése, és megnevezése (mohák neve stb.), néha a történet rovására ment. Megakasztotta a dolgot, hogy annyi ismeretlen dolgot és megjegyzendő dolgot, dobot be. Valahogy túl zsúfolt lett a könyv ettől. Ennek ellenére jó könyv, csak nem teljesen éreztem azt, hogy valóban regény. Főleg mert a mesélő (narrátor), néha úgy a fejezet elején elejti azokat a dolgokat, amik a fejezet végén bebizonyosodik, de akkor már nem koppansz akkorát, hiszen már tudtad… mert leírta az elején. -.-”

Bővebben a blogomban: http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2017/01/elizabeth-gilber…

>!
geszti
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Különleges élmény ez a könyv. Számomra teljesen ismeretlen világ a botanika világa… az pedig, hogy éppen ebbe ágyazza bele az élet, a létezés legfontosabb kérdéseit, igazán érdekessé teszi a történetet. Erős jellemek, különleges helyszínek, rengeteg információ, szívemnek kedves stílusban megírva.
„ – Nos, gyermek, a te szenvedéseddel azt teszel, amit akarsz – jegyezte meg gyengéden Hanneke. – Az csakis a tiéd. De elmondom, én mit teszek az enyémmel. Megfogom a nyaka szőrénél, a földre hajítom, és eltaposom a csizmám sarkával. Javaslom, hogy tanuld meg követni a példám.” :)

>!
Farkas_Szonja
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája

Gondban vagyok az értékeléssel, jó volt ezt a könyvet olvasni, és mégsem. Voltak benne szórakoztató és kevésbé szórakoztató részek, némely szál azonban indokolatlanul hosszúra nyúlt. Tetszik a témaválasztás, a főhősnőnk egy intelligens, művelt tudós, aki, amilyen nagyszerűen boldogul a botanika világában, annyira bukdácsol a hétköznapi életben. Gilbert elnézően kezeli Alma furcsaságait, telve van szimpátiával az ő sajátosan furcsa, megnyerő karakterével szemben, és ezt át is tudja adni az olvasónak. Alma élete akkor érkezik fordulóponthoz, amikor rádöbben, hogy igazából egy szeszélyes, öregedő teremtés, aki aranykalitkában élte az életét, mindenféle kockázat nélkül. És akkor kockáztat. De ez nem jár semmiféle dicsőséggel, sem érzelmi, sem értelmi szinten, Alma alaptermészete sem változik meg, mégis tetszik az az elégedettség, amivel a regény végén visszatekint az életére, és belátja, hogy minden megaláztatás és kihagyott lehetőség (itt jön be a Darwin-szál) dacára, szép életet élt.

>!
Partvonal, Budapest, 2014
526 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155283574 · Fordította: Balázs Laura, Dudás Éva

Népszerű idézetek

>!
Hajnalcsillag

Azt hiszem, bárki, aki azt állítja, sosem érezte őrültnek magát, az hazudik.

242. oldal

>!
zsófcsa

Hiszek abban, hogy félig vakok vagyunk, és teli hibákkal. Úgy hiszem, nagyon keveset értünk, és a nagy részét annak is rosszul. Úgy hiszem, hogy az életet nem lehet túlélni – ez nyilvánvaló! –, de ha szerencsések vagyunk, egész sokáig el lehet viselni. Ha pedig nem csak szerencsések, de makacsok is vagyunk, az életet néha még élvezni is lehet.

520. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alma Whittaker
>!
Aurora_Michaelis P

…a te szenvedéseddel azt teszel, amit akarsz – jegyezte meg gyengéden Hanneke. – Az csakis a tiéd. De elmondom, én mit teszek az enyémmel. Megfogom a nyaka szőrénél, a földre hajítom, és eltaposom a csizmám sarkával. Javaslom, tanuld meg követni a példám.

171. oldal, 11. fejezet

>!
Zsonyka

És amin nem lehet változtatni, azt sztoikus nyugalommal el kell viselni.

139. oldal

>!
Aurora_Michaelis P

Sose halaszd a teendőidet másnapra, Alma, abban a reményben, hogy a következő nap majd több időd lesz rájuk – mivel másnap is ugyanannyi órával fogsz rendelkezni, mint aznap, és ha egyszer elmaradtál a teendőiddel, sosem fogod utolérni magad.

154. oldal, 11. fejezet

>!
Hajnalcsillag

Semmi sem olyan fontos, mint a méltóság, lányok. Az idő majd megmutatja, ki az, akiben ott lakozik, és ki az, akiből hiányzik.

93. oldal

>!
Sisyll

– Mindannyian szenvedésre születünk – jegyezte meg George válaszképp. Szomorú sors erre a világra születni.
– Lehet, hogy így van – felelte Alma óvatosan, meglepődve a férfi heves szavain. Ám meg kell találnunk magunkban a türelmet és a beletörődést, mellyel elviselhetjük az előttünk álló nehéz feladatokat.

194. oldal

>!
nagytimi85

— A húgod egy keresztény mártír, aki időről időre élvez egy kis keresztre feszítést. Ismerem ezt a típust, kedvesem. Ahogy arra már bizonyára magad is rájöttél, vannak emberek, akik legalább annyi élvezetet merítenek mások megsegítéséből és az önfeláldozásból, mint megint mások a fosztogatásból és öldöklésből. Az ilyen idegesítő példányok ritkák, de azért léteznek.

488. oldal (Partvonal, 2016)

>!
nagytimi85

Az emberi elme, ha lelkiismeretesen pallérozzák, bármire képes lehet, amire felszólítjuk. Csupán szorgalom kérdése az egész.

83. oldal (Partvonal, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: szorgalom

Hasonló könyvek címkék alapján

Diana Gabaldon: Az utazó 1–2.
Renée Rosen: Babaarc
James Fenimore Cooper: Vadölő / Az utolsó mohikán
James Fenimore Cooper: Nyomkereső / Bőrharisnya
Kenneth Roberts: Északnyugati átjáró
Alexandre Dumas: A fekete tulipán
Kerstin Gier: Zafírkék
Audrey D. Milland: Scarlett – Ahonnan a szél fújt
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / A beszélő köntös
Egri Zsanna – Hauser Tamás – Kocsis Nagy Noémi – Violet C. Landers – Saláth Barbara – Szamilák Tünde – Tiszlavicz Mária: Egy őrült történet