Észak ​és Dél 263 csillagozás

Elizabeth Gaskell: Észak és Dél Elizabeth Gaskell: Észak és Dél Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

A ​"Phillis" és az „Édesek és mostohák” után életművének meghatározó darabjával, a televíziós sorozatból is ismert „Észak és Dél” című regénnyel folytatódik az angol romantikus irodalom közkedvelt írónője -Elizabeth Gaskell- bemutatása.
Észak- és Dél-Anglia világa között aligha tátongott akkora szakadék, mint a 19. században. A délangol vidékek háborítatlan békéjében a puritán helstone-i lelkészlak ember és természet mesevilága volt. Itt cseperedett hölggyé Margaret Hale, a hajdan csillogó életről álmodott egykori szépség és a szerény, lelkiismeretes, ám gyámoltalan lelkész leányaként. Mások gondozására, s így közmegbecsülésre épülő életük egy csapásra semmivé lesz, amikor az apa megvallja megingását az egyházban. Lelkiismereti okokból föladja hivatalát, s ezzel véget vet a család délvidéki idilljének. Költözni kényszerülnek, s a lombzúgásos, madárfüttyös vidéki életből meg sem állnak a füstös-kormos, arctalan munkástömegekben hullámzó Miltonig.
Észak-Anglia az ipar és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1855

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Lazi Könyvkiadó klasszikusai Lazi

>!
Lazi, Szeged, 2013
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632672106 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa
>!
Lazi, Szeged, 2008
476 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639690950 · Fordította: Leyrer Ginda, Mártha Bence
>!
Artemisz, Sopron, 2007
524 oldal · ISBN: 9789630622981 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

John Thornton · Margaret Hale · Nicholas Higgins · Edith Lennox · Henry Lennox · Mrs. Hannah Thornton · Mrs. Shaw · Richard Hale

Helyszínek népszerűség szerint

Cromer · Helstone


Kedvencelte 69

Most olvassa 13

Várólistára tette 245

Kívánságlistára tette 171

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

„…elvettem a könyvet, és beleolvastam. De az isten szerelmére, másról sem fecsegett, csak tőkéről és munkáról, munkáról és tőkéről, amíg el nem aludtam rajta. Még azt sem tudtam eldönteni soha, melyik melyik; a könyv pedig úgy beszélt róluk, mint holmi jó és rossz tulajdonságokról. Pedig én csak azt szerettem volna tudni, milyen jogaik vannak az embereknek, legyenek gazdagok vagy szegények; hiszen mindnyájan emberek vagyunk.”

Tulajdonképpen nem tudom miért olvastam el.
De ha már nálam volt, a „belelapozokból” a végig olvasom lett.

Nem bántam meg, mégsem tudom hova tenni igazán a kötetet.
Az eleje ugyan kicsit untatott, nagyon sok leírás van benne, de egy idő után kiélesedett számomra a történet és már nem zavart igazán semmi sem.
És bár minden kezdet nehéz, erről a történetről elmondható, hogy egy igazi édes- szomorú lány regény, mely a szívedhez nő és nem ereszt.
Szól újrakezdéről, reményről és reménytelenségről, egy apró, de annál értékesebb szerelemről és legfőképpen elvekről és hagyományokról.

Sokszor megálltam, néhol csak pislogtam, bele se akartam igazán gondolni, hogy egy adott cselekedett milyen vissza vonhatatlan eseményeket és érzelmeket vált ki és a mi lett volna ha kezdetű mondat felsejlik az olvasó gondolatai között….

Értékesnek érzem alapvetően a művet, a csillagozástól függetlenül….kell hozzá egy bizonyos hangulat….egy érzés és akkor nagyon értékes olvasmányként könyvelném el.

Egyenlőre nem tudom újra olvasom e valaha….de nélküle is szegényebb lennék…..

Nüx_Játékterme P>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Körülbelül 7 éve láttam a BBC sorozatot, aztán valamiért most újra megjött a kedvem a megnézéséhez, és teljesen beszippantott (nálam ez azt jelenti, hogy egy ideig heti 2-szer biztos, hogy végignézem). Amikor már telítődtem a filmmel, akkor jött az elhatározás, hogy elolvasom, és cseppet sem bántam meg. Fantasztikus könyv, nagyon tetszett, és egyáltalán nem voltak számomra unalmas részei. Ennél a történetnél is igaz, hogy a filmben azt látjuk, ami a jéghegy csúcsa, a könyv pedig a víz alatti kb. 90%-ot tartalmazza.

Egy dolgot azonban le akarok szögezni. Richard Armitage olyan érzékenységgel és művészi finomsággal formálta meg Mr Thorntont, hogy azt kell, hogy mondjam, majdnem túltett könyv-Thorntonon. A zárójelenet kifejezetten jobban tetszett a filmben, mint a könyvben. Arról nem is beszélve, hogy folyton az az interjúrészlet jár a fejemben, amikor Armitage a sorozat végi csókjelenetről beszél, és azt mondja, it still makes me tingle.
Me too, Richard. Me too.

1 hozzászólás
Youditta>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Jó, jó tényleg néhol kicsit unalmaskás, de mégis ez egy olyan regény, amiért én úgy szeretem a viktoriánus irodalmat. Benne volt minden eleme, próbálta az írónő fenntartani az izgalmat a végéig, hogy mi lesz Margaret és a két fiatalember sorsa. Persze, persze tudjuk már a közepén, hogy mi lesz a vége, teszünk pár kanyart, néhány nem annyira várt fordulat is előbukkan, de azért elaltatni nem tudott Elizabeth, hiába akart. Mondjuk nem is a nagy csattanókra számítok ilyenkor, hanem a kor hangulatára, és azt tökéletesen megkaptam.

4 hozzászólás
Nefi P>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Egy édes-bús angol lányregény az újrakezdésről, a reményről, a reménytelenségről, és az időközben szárba szökkenő szerelemről.
Az eleje kicsit vontatott, és van benne leírás bőven, de aztán kialakul a regény fő íve, mely főleg az elvekről, értékekről és azok felvállalásáról szól.
És bár gyakran vonnak párhuzamot közte és Austen között, de Austen ritkán ír a munkásokról, a munkanélküliségről, és a peremen élőkről. Gaskell felvállalja ezt a komoly témát, és ez sokkal realisztikusabbá, valóságosabbá teszi az egész történetet.
Kissé lassan folyó mű, de ez is a varázsa, így folyamatosan nyílik ki a világ mind Margaret, mind az olvasó számára.

2 hozzászólás
Trixi>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Még szerencse, hogy ismerem és szeretem a sorozatot, mert egy ilyen első fejezet után nem hiszem, hogy tovább olvastam volna a könyvet. A második fejezetnél kezdtem megérkezni a történetbe, akkor kezdtem ráérezni, arra, amit szeretek az írónő stílusában. Értem, hogy miért lett ez ennyire híres, van benne némi társadalom kritika – a vidék és a város, a gyárosok és a munkások, azaz észak és dél ellentéte. De mégis – talán pont az ismertsége miatt – nehezebben csúszott, mint az írónő „ismeretlen” könyvei. Azok méltatlanul el vannak felejtve, pedig nagyon jók. Kíváncsi voltam, hogy a sorozat és a könyv vége mennyiben lesz más (mert azt tudtam, hogy át lett variálva), és bizony a rétestészta után a végkifejlet elég hirtelen jött, volt amit lezáratlannak éreztem. Szóval (még 1x) értem én, hogy híres könyv, tán jogos is, és annak ellenére, hogy tetszett, mégsem ez lesz a kedvenc Gaskell regényem.

Sapadtribizli P>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Sajnálom, de ez nem az én könyvem.
A történettel nincs baj, érdekes volt az ipari forradalom korszakából olvasni egy könyvet, bár úgy érzem, ennek az aspektusnak is csak a felszíne volt kicsit megkaparva. Szívesen olvastam volna többet a sztrájkról, a gyárosok-munkások kapcsolatáról, vagy éppen kapcsolatainak hiányáról, de e helyett olvashattam egy tökéletes nő és egy tökéletes férfi kibontakozó kapcsolatáról. Engem ritkán tud meggyőzni a tökéletesség (idegennek tartom), és most sem tudott… Bár tény, ami tény, a szereplők skálája, magatartás-stílusa elég sokszínű, bár néha úgy éreztem, hogy minden szereplő kapott egy-egy színt ebből a sokszínűségből. És még kicsit modorosnak is éreztem helyenként a párbeszédeket, és oldaltöltésnek a leírásokat.
A fejezetek előtti mottók érdekesek voltak, a történet nagyjából olvastatja magát, bár számomra túl sok volt az olyan kijelentés, hogy „nő vagy, ezért ne menj temetésre”, meg hasonlók…Hiába, nem az én könyvem, vagy csak rosszkor talált meg (lehet, fiatalabban sokkal jobban tetszett volna… Ez már soha nem fog kiderülni :) )

avidreader>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Nehéz szívvel olvastam végig a regényt. Igaz, jelen van a romantikus szál, de sokkal nagyobb hatással volt rám az iparosított atmoszféra és annak termékei, amellyel Margaret szembesül. Mindennek nyomorúsága erőteljesebben nehezedik az olvasó szívére, de mégis elmondhatom, hogy nagyon tetszett Észak és Dél története.
A londoni arisztokraták problémái olyan kicsinyesnek tűntek a miltoniak mindennapi küzdelméhez képest, és ezt Margaret is felismeri, arisztokratikus attitűdje elhalványodik olyan szempontból, hogy esélyt ad magának, hogy nyitott legyen egy teljesen új világ megismerésére: az egyszerű gyári munkástól a gyári tulajdonosig kommunikál, ezáltal beilleszkedik egy új társadalomba, helyi kifejezéseket és üzleti szakkifejezéseket is szívesen tanul. Eleinte sem volt ellenszenves karakter, de időközben a hibáit sikerült kijavítania, és ezt nagyon megbecsülendőnek találtam.
Az utolsó pár oldalon történik az, amire az olvasó számít, pedig már azt hittem, tényleg egyedülálló gazdag nagynéni szerepét tölti be Margaret a végén. :D
A végkifejlet számomra nagyon gyorsan lezajlott, még olvastam volna tovább… :)

mokus33>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Sajnos rosszkor talált meg ez a könyv, mert időhiány miatt nem tudtam elmerülni benne. Pedig ezt a könyvet úgy kell olvasni, elmerülve a cselekményben, átgondolva a mondanivalóját. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, mert pont az ilyen könyvekbe szeretem beleásni magam, de ez így, hogy egyszerre csak 2-3 oldalt sikerült olvasnom, azt is csak kapkodva, nem sikerült.
Ugyanakkor meglepett a regény, mert nem teljesen ezt vártam. Azt hittem, hogy kapok majd egy papkisasszonyt, aki azon rágódik, melyik lovagjelöltnek mennyi az éves jövedelme, de Margaret Hale ennél jóval kifinomultabb, mélyérzésűbb lány volt. Talán a kor, amiben a regény játszódik, már valamennyire túllépett ezen az általános problémakörön, és a nők nyitottak voltak másra is, Margaret legalábbis igen. Jelen esetben a társadalmi egyenlőtlenségekre, az osztályok közötti különbségekre, a vidék és város ellentétes működésére, a különböző helyeken élő emberek problémáira. Ez frissé és érdekessé tette a történetet, a romantikus vonalon túl kellően színesítette a regényt. Valószínűleg az írónőnek pontosan ez volt a célja, úgy érzem, nála a romantika csak másodlagos volt. Fontosabbnak találta a társadalmi különbségek boncolgatását, ráadásul más érzelmeket domborított ki jobban, hősei vívódásának középpontjában a szerelmen kívül a becsületesség, a saját erkölcsi szabályaiknak való megfelelés, valamint a mások felé történő önzetlenség, a rászorulókkal való megértő bánásmód sokkal erőteljesebb volt. Nagyon jól bemutatta a regény, hogyan lett egy vidéki, kicsit szertelen papkisasszonyból az élet gyötrelmeinek, tragédiáinak hatására egy komoly, megfontolt ifjú hölgy. Margaret rengeteg pofont kapott az élettől, természetesen ez átformálta, bár néha úgy éreztem, sajnos túl melankolikus lett, ez nem tett jót a karakterének.
Emellett a rengeteg mondanivaló mellett a szerelmi szál picit erőltetett volt, kicsit összecsapottnak éreztem, de ettől függetlenül megható volt az érzelmeikkel kapcsolatos vívódásuk. A vége kifejezetten hirtelennek és kidolgozatlannak tűnt, szívesen olvastam volna ezt a jelenetet picit másképp, de spoiler

lettielena>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Kérem szépen az úúúúúúgy volt… hogy igazából nem is akartam megnézni… de ott ragadtam a TV előtt és sikerült az utolsó részt elcsípnem… De azért nem bánom, mert bármennyiszer képes vagyok azt az utolsó pár percet megnézni izgulva és vigyorogva.
Utána pedig mit tehettem volna? Hát persze, hogy megnéztem egyszer, kétszer, sokszor az egész mini sorozatot. Nincs mit ezen magyarázni, szeretem.

Végre benn volt a könyvtárban és én büszkén, felemelt fejjel kihozhattam. Alig vártam, hogy nekiálljak, csak hát az időhiányom ismét közbeszólt, így elég csigatempóban haladtam. A napok végén már türelmetlen voltam, mert ismét a kezemben akartam tartani és olvasni Margaret kalandjait.

Szeretnék még az írónőtől olvasni, mert begyünnek az ilyen típusú könyvek.

Kristin_M_Furrier IP>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Nem igazán tudom miért, de számomra nem jönnek át az érzelmek, az írónő tollából.
Olyan érzésem van, mintha nem lennének szereplőink, különböző személyiségeink, csak „egy hangon ” mesél, míg a végére nem ér.
Pedig az alapötlet nagyon jó, de nem jön át. Olyan nagyon nem, hogy olvasás közben meg kellett néznem a filmet.
A film nagyon jól átadja, bár pár információ eltér. Tehát ez egy jó történet, csak hiányzik belőle az érzelem. Az élet. Az izgalom. Az átérezhetőség…


Népszerű idézetek

Chivas>!

Az emberek csak azt tudják, mit tettél, de nem ismerik az indítékaidat,…

Sapadtribizli P>!

„Bízd rá magad a titkos kézre, mely
másfele vezet, mint amerre mennél.

És mindig állj készen a változásra:
Apály-dagály: nincs nagyobb törvény ennél.”
Ismeretlen arab szerző verse

XVI. fejezet, A halál árnyékában; a fejezet mottója

mdmselle I>!

Éppen ma reggel dugtam pár frissen szedett rózsát virágjával lefelé a vizes köcsögbe, mert, gondoltam magamban, talán vendég jön, és semmi sem esik olyan jól utazás után az embernek, mint a rózsával illatosított forrásvíz.

7 hozzászólás
mdmselle I>!

Mintha egy vékony aranyszál ragyogott volna föl balszerencséje sötétjében…

1 hozzászólás
Sapadtribizli P>!

„E földi létben nincs mosoly,
mely ne egy könny testvére lenne”
Elliot

XXI. fejezet, A sötét éjszaka; a fejezet mottója

Manawydan>!

De papa, ő az első gyáros, az első üzletember, akit módomban áll közelebbről tanulmányozni! Ő az életem első osztrigája, hát hadd vágjak hozzá legalább savanyú képet, amíg lenyelem!

188. oldal (2013-Lazi Kiadó)

Kapcsolódó szócikkek: John Thornton · Margaret Hale · Richard Hale
Trixi>!

Én bizony belefáradtam ebbe a folytonos küzdelembe: mindenki eltapossa a másikat, csak hogy minél gyorsabban meggazdagodjon.

Nymeria994>!

A fiatalok olyankor kezdik érezni, milyen rejtelmes dolog is az idő múlása, amikor először ébrednek tudatára, hogy a megszokott dolgok is megváltoznak. Később már korántsem érezzük olyan rejtelmesnek a dolgot. Én már magától értetődőnek tekintem a változást minden dologban. Az én számomra már megszokott dolog a mulandóság, neked még új és lehangoló.

465. oldal, 46. fejezet - Egykor és most (Artemisz, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: Margaret Hale · mulandóság · változás
ppeva P>!

…elvettem a könyvet, és beleolvastam. De az isten szerelmére, másról sem fecsegett, csak tőkéről és munkáról, munkáról és tőkéről, amíg el nem aludtam rajta. Még azt sem tudtam eldönteni soha, melyik melyik; a könyv pedig úgy beszélt róluk, mint holmi jó és rossz tulajdonságokról. Pedig én csak azt szerettem volna tudni, milyen jogaik vannak az embereknek, legyenek gazdagok vagy szegények; hiszen mindnyájan emberek vagyunk.

251. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nicholas Higgins
Trixi>!

[…] kevés jó szó van mostanában, ám rossz annál inkább.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Charlotte Brontë: Villette
Charlotte Brontë: A lowoodi árva
Thomas Hardy: Távol a világ zajától
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Jane Austen: Tartózkodó érzelem
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Jane Austen: Jane Austen összes regénye 1–2.
Charles Dickens: Közös barátunk
Virginia Woolf: Orlando
Margaret Mitchell: Elfújta a szél