Észak ​és Dél 227 csillagozás

Elizabeth Gaskell: Észak és Dél Elizabeth Gaskell: Észak és Dél Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

A ​"Phillis" és az „Édesek és mostohák” után életművének meghatározó darabjával, a televíziós sorozatból is ismert „Észak és Dél” című regénnyel folytatódik az angol romantikus irodalom közkedvelt írónője -Elizabeth Gaskell- bemutatása.
Észak- és Dél-Anglia világa között aligha tátongott akkora szakadék, mint a 19. században. A délangol vidékek háborítatlan békéjében a puritán helstone-i lelkészlak ember és természet mesevilága volt. Itt cseperedett hölggyé Margaret Hale, a hajdan csillogó életről álmodott egykori szépség és a szerény, lelkiismeretes, ám gyámoltalan lelkész leányaként. Mások gondozására, s így közmegbecsülésre épülő életük egy csapásra semmivé lesz, amikor az apa megvallja megingását az egyházban. Lelkiismereti okokból föladja hivatalát, s ezzel véget vet a család délvidéki idilljének. Költözni kényszerülnek, s a lombzúgásos, madárfüttyös vidéki életből meg sem állnak a füstös-kormos, arctalan munkástömegekben hullámzó Miltonig.
Észak-Anglia az ipar és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1855

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Lazi Könyvkiadó klasszikusai

>!
Lazi, Szeged, 2013
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632672106 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa
>!
Lazi, Szeged, 2008
476 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639690950 · Fordította: Leyrer Ginda, Mártha Bence
>!
Artemisz, Sopron, 2007
524 oldal · ISBN: 9789630622981 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa

Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

John Thornton · Margaret Hale · Nicholas Higgins · Edith Lennox · Henry Lennox · Mrs. Hannah Thornton · Mrs. Shaw · Richard Hale

Helyszínek népszerűség szerint

Cromer · Helstone


Kedvencelte 59

Most olvassa 10

Várólistára tette 225

Kívánságlistára tette 131

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

„…elvettem a könyvet, és beleolvastam. De az isten szerelmére, másról sem fecsegett, csak tőkéről és munkáról, munkáról és tőkéről, amíg el nem aludtam rajta. Még azt sem tudtam eldönteni soha, melyik melyik; a könyv pedig úgy beszélt róluk, mint holmi jó és rossz tulajdonságokról. Pedig én csak azt szerettem volna tudni, milyen jogaik vannak az embereknek, legyenek gazdagok vagy szegények; hiszen mindnyájan emberek vagyunk.”

Tulajdonképpen nem tudom miért olvastam el.
De ha már nálam volt, a „belelapozokból” a végig olvasom lett.

Nem bántam meg, mégsem tudom hova tenni igazán a kötetet.
Az eleje ugyan kicsit untatott, nagyon sok leírás van benne, de egy idő után kiélesedett számomra a történet és már nem zavart igazán semmi sem.
És bár minden kezdet nehéz, erről a történetről elmondható, hogy egy igazi édes- szomorú lány regény, mely a szívedhez nő és nem ereszt.
Szól újrakezdéről, reményről és reménytelenségről, egy apró, de annál értékesebb szerelemről és legfőképpen elvekről és hagyományokról.

Sokszor megálltam, néhol csak pislogtam, bele se akartam igazán gondolni, hogy egy adott cselekedett milyen vissza vonhatatlan eseményeket és érzelmeket vált ki és a mi lett volna ha kezdetű mondat felsejlik az olvasó gondolatai között….

Értékesnek érzem alapvetően a művet, a csillagozástól függetlenül….kell hozzá egy bizonyos hangulat….egy érzés és akkor nagyon értékes olvasmányként könyvelném el.

Egyenlőre nem tudom újra olvasom e valaha….de nélküle is szegényebb lennék…..

Nüx_Játékterme P>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Körülbelül 7 éve láttam a BBC sorozatot, aztán valamiért most újra megjött a kedvem a megnézéséhez, és teljesen beszippantott (nálam ez azt jelenti, hogy egy ideig heti 2-szer biztos, hogy végignézem). Amikor már telítődtem a filmmel, akkor jött az elhatározás, hogy elolvasom, és cseppet sem bántam meg. Fantasztikus könyv, nagyon tetszett, és egyáltalán nem voltak számomra unalmas részei. Ennél a történetnél is igaz, hogy a filmben azt látjuk, ami a jéghegy csúcsa, a könyv pedig a víz alatti kb. 90%-ot tartalmazza.

Egy dolgot azonban le akarok szögezni. Richard Armitage olyan érzékenységgel és művészi finomsággal formálta meg Mr Thorntont, hogy azt kell, hogy mondjam, majdnem túltett könyv-Thorntonon. A zárójelenet kifejezetten jobban tetszett a filmben, mint a könyvben. Arról nem is beszélve, hogy folyton az az interjúrészlet jár a fejemben, amikor Armitage a sorozat végi csókjelenetről beszél, és azt mondja, it still makes me tingle.
Me too, Richard. Me too.

1 hozzászólás
Youditta>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Jó, jó tényleg néhol kicsit unalmaskás, de mégis ez egy olyan regény, amiért én úgy szeretem a viktoriánus irodalmat. Benne volt minden eleme, próbálta az írónő fenntartani az izgalmat a végéig, hogy mi lesz Margaret és a két fiatalember sorsa. Persze, persze tudjuk már a közepén, hogy mi lesz a vége, teszünk pár kanyart, néhány nem annyira várt fordulat is előbukkan, de azért elaltatni nem tudott Elizabeth, hiába akart. Mondjuk nem is a nagy csattanókra számítok ilyenkor, hanem a kor hangulatára, és azt tökéletesen megkaptam.

4 hozzászólás
Nefi>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Egy édes-bús angol lányregény az újrakezdésről, a reményről, a reménytelenségről, és az időközben szárba szökkenő szerelemről.
Az eleje kicsit vontatott, és van benne leírás bőven, de aztán kialakul a regény fő íve, mely főleg az elvekről, értékekről és azok felvállalásáról szól.
És bár gyakran vonnak párhuzamot közte és Austen között, de Austen ritkán ír a munkásokról, a munkanélküliségről, és a peremen élőkről. Gaskell felvállalja ezt a komoly témát, és ez sokkal realisztikusabbá, valóságosabbá teszi az egész történetet.
Kissé lassan folyó mű, de ez is a varázsa, így folyamatosan nyílik ki a világ mind Margaret, mind az olvasó számára.

2 hozzászólás
Sapadtribizli P>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Sajnálom, de ez nem az én könyvem.
A történettel nincs baj, érdekes volt az ipari forradalom korszakából olvasni egy könyvet, bár úgy érzem, ennek az aspektusnak is csak a felszíne volt kicsit megkaparva. Szívesen olvastam volna többet a sztrájkról, a gyárosok-munkások kapcsolatáról, vagy éppen kapcsolatainak hiányáról, de e helyett olvashattam egy tökéletes nő és egy tökéletes férfi kibontakozó kapcsolatáról. Engem ritkán tud meggyőzni a tökéletesség (idegennek tartom), és most sem tudott… Bár tény, ami tény, a szereplők skálája, magatartás-stílusa elég sokszínű, bár néha úgy éreztem, hogy minden szereplő kapott egy-egy színt ebből a sokszínűségből. És még kicsit modorosnak is éreztem helyenként a párbeszédeket, és oldaltöltésnek a leírásokat.
A fejezetek előtti mottók érdekesek voltak, a történet nagyjából olvastatja magát, bár számomra túl sok volt az olyan kijelentés, hogy „nő vagy, ezért ne menj temetésre”, meg hasonlók…Hiába, nem az én könyvem, vagy csak rosszkor talált meg (lehet, fiatalabban sokkal jobban tetszett volna… Ez már soha nem fog kiderülni :) )

mokus33>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Sajnos rosszkor talált meg ez a könyv, mert időhiány miatt nem tudtam elmerülni benne. Pedig ezt a könyvet úgy kell olvasni, elmerülve a cselekményben, átgondolva a mondanivalóját. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, mert pont az ilyen könyvekbe szeretem beleásni magam, de ez így, hogy egyszerre csak 2-3 oldalt sikerült olvasnom, azt is csak kapkodva, nem sikerült.
Ugyanakkor meglepett a regény, mert nem teljesen ezt vártam. Azt hittem, hogy kapok majd egy papkisasszonyt, aki azon rágódik, melyik lovagjelöltnek mennyi az éves jövedelme, de Margaret Hale ennél jóval kifinomultabb, mélyérzésűbb lány volt. Talán a kor, amiben a regény játszódik, már valamennyire túllépett ezen az általános problémakörön, és a nők nyitottak voltak másra is, Margaret legalábbis igen. Jelen esetben a társadalmi egyenlőtlenségekre, az osztályok közötti különbségekre, a vidék és város ellentétes működésére, a különböző helyeken élő emberek problémáira. Ez frissé és érdekessé tette a történetet, a romantikus vonalon túl kellően színesítette a regényt. Valószínűleg az írónőnek pontosan ez volt a célja, úgy érzem, nála a romantika csak másodlagos volt. Fontosabbnak találta a társadalmi különbségek boncolgatását, ráadásul más érzelmeket domborított ki jobban, hősei vívódásának középpontjában a szerelmen kívül a becsületesség, a saját erkölcsi szabályaiknak való megfelelés, valamint a mások felé történő önzetlenség, a rászorulókkal való megértő bánásmód sokkal erőteljesebb volt. Nagyon jól bemutatta a regény, hogyan lett egy vidéki, kicsit szertelen papkisasszonyból az élet gyötrelmeinek, tragédiáinak hatására egy komoly, megfontolt ifjú hölgy. Margaret rengeteg pofont kapott az élettől, természetesen ez átformálta, bár néha úgy éreztem, sajnos túl melankolikus lett, ez nem tett jót a karakterének.
Emellett a rengeteg mondanivaló mellett a szerelmi szál picit erőltetett volt, kicsit összecsapottnak éreztem, de ettől függetlenül megható volt az érzelmeikkel kapcsolatos vívódásuk. A vége kifejezetten hirtelennek és kidolgozatlannak tűnt, szívesen olvastam volna ezt a jelenetet picit másképp, de spoiler

lettielena>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Kérem szépen az úúúúúúgy volt… hogy igazából nem is akartam megnézni… de ott ragadtam a TV előtt és sikerült az utolsó részt elcsípnem… De azért nem bánom, mert bármennyiszer képes vagyok azt az utolsó pár percet megnézni izgulva és vigyorogva.
Utána pedig mit tehettem volna? Hát persze, hogy megnéztem egyszer, kétszer, sokszor az egész mini sorozatot. Nincs mit ezen magyarázni, szeretem.

Végre benn volt a könyvtárban és én büszkén, felemelt fejjel kihozhattam. Alig vártam, hogy nekiálljak, csak hát az időhiányom ismét közbeszólt, így elég csigatempóban haladtam. A napok végén már türelmetlen voltam, mert ismét a kezemben akartam tartani és olvasni Margaret kalandjait.

Szeretnék még az írónőtől olvasni, mert begyünnek az ilyen típusú könyvek.

Boglarina>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Ha csak pár hónappal ezelőtt olvasom el a könyvet, biztos más szempontból figyelem – érzelmek, női karakter, jellemfejlődés –, most viszont első számú nézőpontom nem tudott más lenni, mint a történelmi háttér, persze nagyon erősen jelen is van, ez bizony messze nem csak egy szerelmi regény!
Némi „büszkeség és balítélet-ség”-et felfedeztem a regényben, ez nem volt tudatos, és azért van kb 50 év különbség a két regény között, szóval nem koppintás, de társadalmi előítéletekről és büszkeségekről mesél a könyv, melyben végül Észak és Dél értékrendje elkezdett egymáshoz közeledni.
Jane Austen ugyan jobb lélektani mesélő, de Elizabeth Gaskell által sok újat sikerült megtudnom a 19. századi Anglia társadalmáról.

3 hozzászólás
Kristin_M_Furrier IP>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Nem igazán tudom miért, de számomra nem jönnek át az érzelmek, az írónő tollából.
Olyan érzésem van, mintha nem lennének szereplőink, különböző személyiségeink, csak „egy hangon ” mesél, míg a végére nem ér.
Pedig az alapötlet nagyon jó, de nem jön át. Olyan nagyon nem, hogy olvasás közben meg kellett néznem a filmet.
A film nagyon jól átadja, bár pár információ eltér. Tehát ez egy jó történet, csak hiányzik belőle az érzelem. Az élet. Az izgalom. Az átérezhetőség…

Keikorca P>!
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél

Gyöngyszem ez a könyv. Annyira csodálatosan szenved benne minden egyes szereplő, hogy abba tényleg egészen belepistul az ember szíve.
Ki gondolná, hogy egyszerű döntés, majd költözés képes fenekestül felforgatni mindent. Pedig ez történik, ha az üde és kissé tunya Délről fogjuk magunkat és felköltözünk a koszos és füstös, viszont nagyon is nyüzsgő Északra, ahol úriemberek helyett is „csak” gyárosok vannak. Vagy mégsem?
Miss Hale és Mr. Thornton kettőse magával ragadó, miközben valóban komoly társadalmi kérdések és problémák jelennek meg a történetben.
A közel 500 oldal minden egyes sorát imádtam, és azt hiszem Mr. Thornton szerelme az egyik legszebb, amiről eddig olvastam.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Sapadtribizli P>!

„Bízd rá magad a titkos kézre, mely
másfele vezet, mint amerre mennél.

És mindig állj készen a változásra:
Apály-dagály: nincs nagyobb törvény ennél.”
Ismeretlen arab szerző verse

XVI. fejezet, A halál árnyékában; a fejezet mottója

Chivas>!

Az emberek csak azt tudják, mit tettél, de nem ismerik az indítékaidat,…

mdmselle I>!

Éppen ma reggel dugtam pár frissen szedett rózsát virágjával lefelé a vizes köcsögbe, mert, gondoltam magamban, talán vendég jön, és semmi sem esik olyan jól utazás után az embernek, mint a rózsával illatosított forrásvíz.

7 hozzászólás
mdmselle I>!

Mintha egy vékony aranyszál ragyogott volna föl balszerencséje sötétjében…

1 hozzászólás
Sapadtribizli P>!

„E földi létben nincs mosoly,
mely ne egy könny testvére lenne”
Elliot

XXI. fejezet, A sötét éjszaka; a fejezet mottója

Manawydan>!

De papa, ő az első gyáros, az első üzletember, akit módomban áll közelebbről tanulmányozni! Ő az életem első osztrigája, hát hadd vágjak hozzá legalább savanyú képet, amíg lenyelem!

188. oldal (2013-Lazi Kiadó)

Kapcsolódó szócikkek: John Thornton · Margaret Hale · Richard Hale
Nymeria994>!

A fiatalok olyankor kezdik érezni, milyen rejtelmes dolog is az idő múlása, amikor először ébrednek tudatára, hogy a megszokott dolgok is megváltoznak. Később már korántsem érezzük olyan rejtelmesnek a dolgot. Én már magától értetődőnek tekintem a változást minden dologban. Az én számomra már megszokott dolog a mulandóság, neked még új és lehangoló.

465. oldal, 46. fejezet - Egykor és most (Artemisz, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: Margaret Hale · mulandóság · változás
Christa23>!

Mondják, vas van a vérben, s én hiszem,
Jól is van úgy, ha csak néhány kis szem;
De az ővében, s ezt biztosra mondom,
Nem is vas, de acél kell hogy folyjon.

ppeva P>!

…elvettem a könyvet, és beleolvastam. De az isten szerelmére, másról sem fecsegett, csak tőkéről és munkáról, munkáról és tőkéről, amíg el nem aludtam rajta. Még azt sem tudtam eldönteni soha, melyik melyik; a könyv pedig úgy beszélt róluk, mint holmi jó és rossz tulajdonságokról. Pedig én csak azt szerettem volna tudni, milyen jogaik vannak az embereknek, legyenek gazdagok vagy szegények; hiszen mindnyájan emberek vagyunk.

251. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nicholas Higgins
mazsa>!

Lelkére ránehezedett a szomorúság, ha felidézte az elmúlt időket; most nem számított szép volt-e igazából ez az idő, vagy sem, csak az, hogy elmúlt, és soha többé nem tér vissza.

II. fejezet - Rózsák és tövisek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Charlotte Brontë: Villette
Charles Dickens: David Copperfield I-II.
Charles Dickens: Szép remények
Charles Dickens: Copperfield Dávid
Charles Dickens: Nagy várakozások
Charlotte Brontë: A lowoodi árva
Jane Austen: Tartózkodó érzelem
Charles Dickens: Közös barátunk
Elliot György: A raveloei takács
Sarah Waters: A szobalány