Rutherford ​Park 16 csillagozás

Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Lélegzetelállítóan ​gyönyörű könyv.” – Kate Furnivall, Az orosz szerető című bestseller szerzője

A Cavendishek számára Rutherford Park több, mint egy hely, amit az otthonuknak hívhatnak. Merev szabályok és elfojtott szenvedélyek által vezérelt életük szimbóluma a pazar, kastélynak is beillő ház.
A grófné, Lady Octavia úgy él itt, mint egy aranykalitkába zárt madár. A házasságba ő hozta a pénzt, a férje, William a rangot – a férfit is valósággal gúzsba köti, hogy címéhez és ígéreteihez híven éljen. A fiuknak, Harrynek az apja nyomdokaiba illene lépnie, ám ő a saját álmait szeretné követni, leghőbb vágya, hogy repülőgép-pilóta legyen. Eközben az alagsorban egy cselédlány olyan titkot rejteget, amely foltot ejthet az ősi és nemes Cavendish néven…
1913 karácsonyának éjjelén Octavia félreérthetetlen helyzetben pillantja meg a férjét és annak gyönyörű, botrányos életű unokatestvérét. A kis cseléd a hóban gázolva indul a folyónak, hogy így hozza mindenki tudtára a… (tovább)

>!
I.P.C., Budapest, 2016
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636355760 · Fordította: Sümegi Szilvia

Kedvencelte 1

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
pieta4
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Milyen egy előkelő vidéki angol udvarházban az élet? Megtudhatjuk Rutherford Park alapján. Megtudhatjuk, hogy ki mit tehet illetve mit kellene tennie helyzete/pozíciója szerint. A kastély urait ugyanúgy szabályok, viselkedési normák kötik gúzsba, mint az őket szolgálókat, de mindig akad valahol egy kis folt, egy kis törés, ami mindent megváltoztathat.
Szívesen olvasnám tovább a család történetét!

>!
Katalin_Bartha
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Sokáig gondolkoztam mit írjak. Az egész regény olyan mint egy William Turner festmény. Mintha az lett volna az írónő feladata, hogy beszéljen az egyik képéről, aztán mindez 300 oldalban sikerült. Magyarán nem sok minden történt a könyvben, egy statikus kép, egy pillanat ábrázolása, az egész egy utolsó kétségbeesett lélegzetvétel volt, mielőtt a viktóriánus erkölcsök és a társadalom végleg feladja a küzdelmet és elsüllyed a világtörténelem tengerében.
Nekem nem igazán jött át, és a visszamenőleges elbeszélésmód sem. Ez nem igazán nekem írt történet, mindenesetre nem szokványos.

>!
Rodwen P
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Bár a bájos borító miatt vettem meg a könyvet, a történet sajnos nem nyerte el a tetszésemet. Nagyon lassan haladtam vele, sokszor teljesen elábrándoztam olvasás közben. Amikor egy kicsit érdekesre fordultak volna a dolgok, akkor épp vége lett a fejezetnek. Igyekeztem legalább egy szereplőt megkedvelni, de itt ez sem sikerült. Az utolsó fejezetek tartogattak némi kis izgalmat, de összességében nekem ez kevés volt.

>!
silverlight78
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

De jó lett volna, ha jó lett volna! A hangulata tényleg Downton Abbey, korhű és hiteles, de ez kevés, ha közben szinte semmi nem történik. Engem zavart, hogy nem volt egy igazi főhőse a sztorinak, picit mindenkiről szólt, ezáltal viszont nem volt egy szereplő sem, akiért izgulni tudtam volna.

>!
Kata0403
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Nahát az a nagy helyzet, hogy csak az ábécé kezdőbetűs kihívás miatt vettem le a könyvtárból a polcról és azt gondoltam, hogy ez tuti egy nagyon csöpögősen-nyálas romantikus maszlag.
Hát igen. Itt nyert értelmet a ne a borítója alapján a könyvet dolog! Csodálatos volt!!!

>!
Duduci
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Nem is tudom, nem is tudom. Annyi bizonyos, hogy nagyon nehezen indultak be a történések, és ha történt is igazán valami fontos, lényeges az nagyon lassan bontakozott ki. Nem is értem, hogy miért az utolsó 80 oldalra lett izgalmas és feszültséggel teli a regény, ahol egyszerre annyi minden történt, mint az azt megelőző 200 oldalon. Evelyn Waugh Utolsó látogatására hajazott nekem a könyv, az is ilyen lassú folyású családregény.
Alapjában tetszett: Nekem mindig is bejött ez az angol arisztokráciát bemutató merev falú világ (bár nem szívesen éltem volna benne, mint nő). Jó társadalom- és korrajz. Bár a történet szövése nem hordozott semmi újdonságot, a fordulatok nem leptek meg, sőt néha olyan jó lett a végére mindenki, hogy az már túl szép, még úgy is, hogy az I. világháború aránya ott lebegett a fejük felett. Állítólag folytatásos? Oh, jaj, nem biztos, hogy el fogom olvasni, abban már gyanítom túl sok lesz a könny, a szomorúság. Ennyi egyelőre épp elég lesz!

>!
SzVera
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Többet vártam ettől a könyvtől. Hát nem Downton Abbey, de nem is Tyneford ház…önálló könyv, de nekem középszerű. Nem szerettem meg a szereplőket és a tájat sem igazán, nem vált részemmé, éppen ezért lassan is haladtam vele. Gondolataim el-elkalandoztak az olvasás közben, mondhatni ez nem az én könyvem. Az előkelő angol úriházi élet érdekelt volna, de összehangolódásunk nem történt meg, sajnálom ez nálam csak három csillag.


Népszerű idézetek

>!
Kata0403 

William biztos volt benne, hogy ez az egész csak vihar egy pohár vízben…

236. oldal, 7. fejezet (I. P. C., 2016)

>!
Kata0403 

Azt mondták, Reszneki idegen, pedig egész életében Yorkban élt, ahogy előtte az apja is, és azzal védekezett, hogy a családja nyolcvan évvel ezelőtt jött el Magyarországról. A cselédek közül senki sem tudta pontosan, hol van ez a Magyarország, de azt tudták, hogy közelebb fekszik Németországhoz, mint Anglia.

307-308. oldal, 10. fejezet (I. P. C., 2016)


Hasonló könyvek címkék alapján

Barbara Taylor Bradford: Cavendon Hall
William Makepeace Thackeray: Hiúság vására
Henry James: Egy hölgy arcképe
Bánffy Miklós: Erdélyi történet I-III.
George Călinescu: A fekete komód
Romain Gary: Lady L.
Giuseppe Tomasi di Lampedusa: A párduc
P. G. Wodehouse: Talált pénz
Tamási Áron: Czímeresek
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A félkegyelmű