Rutherford ​Park (Rutherford Park 1.) 20 csillagozás

Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Lélegzetelállítóan ​gyönyörű könyv.” – Kate Furnivall, Az orosz szerető című bestseller szerzője

A Cavendishek számára Rutherford Park több, mint egy hely, amit az otthonuknak hívhatnak. Merev szabályok és elfojtott szenvedélyek által vezérelt életük szimbóluma a pazar, kastélynak is beillő ház.
A grófné, Lady Octavia úgy él itt, mint egy aranykalitkába zárt madár. A házasságba ő hozta a pénzt, a férje, William a rangot – a férfit is valósággal gúzsba köti, hogy címéhez és ígéreteihez híven éljen. A fiuknak, Harrynek az apja nyomdokaiba illene lépnie, ám ő a saját álmait szeretné követni, leghőbb vágya, hogy repülőgép-pilóta legyen. Eközben az alagsorban egy cselédlány olyan titkot rejteget, amely foltot ejthet az ősi és nemes Cavendish néven…
1913 karácsonyának éjjelén Octavia félreérthetetlen helyzetben pillantja meg a férjét és annak gyönyörű, botrányos életű unokatestvérét. A kis cseléd a hóban gázolva indul a folyónak, hogy így hozza mindenki tudtára a… (tovább)

>!
I.P.C., Budapest, 2016
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636355760 · Fordította: Sümegi Szilvia

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Levandra P
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Ezt a könyvet már olvastam. De az lehetetlen! Pedig a család neve, a történet, a cselekmény mind ismerősként köszön rám. Még maga Rutherford Park is. A karakterekről már nem is beszélve, annyira emlékeztetnek más történet szereplőire.

http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/09/elizabeth-cook…

2 hozzászólás
>!
pieta4
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Milyen egy előkelő vidéki angol udvarházban az élet? Megtudhatjuk Rutherford Park alapján. Megtudhatjuk, hogy ki mit tehet illetve mit kellene tennie helyzete/pozíciója szerint. A kastély urait ugyanúgy szabályok, viselkedési normák kötik gúzsba, mint az őket szolgálókat, de mindig akad valahol egy kis folt, egy kis törés, ami mindent megváltoztathat.
Szívesen olvasnám tovább a család történetét!

>!
klaratakacs P
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

A vontatottsága és felszínessége ellenére szerettem ezt könyvet, még akkor is, ha ez is Downton Abbey koppantás volt, bár egy kicsit korábbi időszakra téve a történetet. Jó volt, hogy nemcsak a főurak, hanem a személyzet mindennapi élete is megjelent a műben.
A szereplők közül viszont egyet sem tudtam megszeretni, mindegyikük sodródó, jórészt felelőtlen, döntésképtelen, nem találtam egyetlen kemény, vagy önazonosan viselkedő személyiséget sem. Octavia állt hozzám legközelebb, a beletörődő feleség, aki legalább belekóstol a jóba, miután rájön helyeztének fonákságaira, hogy a férje spoiler, a spoiler.
A történet meg kissé semmilyen, nincsenek meg a nagy amplitudók, melyet az adott szereplők mozgatásával meg lehetett volna valósítani.

3 hozzászólás
>!
Manawydan
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Sokáig gondolkoztam mit írjak. Az egész regény olyan mint egy William Turner festmény. Mintha az lett volna az írónő feladata, hogy beszéljen az egyik képéről, aztán mindez 300 oldalban sikerült. Magyarán nem sok minden történt a könyvben, egy statikus kép, egy pillanat ábrázolása, az egész egy utolsó kétségbeesett lélegzetvétel volt, mielőtt a viktóriánus erkölcsök és a társadalom végleg feladja a küzdelmet és elsüllyed a világtörténelem tengerében.
Nekem nem igazán jött át, és a visszamenőleges elbeszélésmód sem. Ez nem igazán nekem írt történet, mindenesetre nem szokványos.

>!
Rodwen P
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Bár a bájos borító miatt vettem meg a könyvet, a történet sajnos nem nyerte el a tetszésemet. Nagyon lassan haladtam vele, sokszor teljesen elábrándoztam olvasás közben. Amikor egy kicsit érdekesre fordultak volna a dolgok, akkor épp vége lett a fejezetnek. Igyekeztem legalább egy szereplőt megkedvelni, de itt ez sem sikerült. Az utolsó fejezetek tartogattak némi kis izgalmat, de összességében nekem ez kevés volt.

>!
silverlight78
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

De jó lett volna, ha jó lett volna! A hangulata tényleg Downton Abbey, korhű és hiteles, de ez kevés, ha közben szinte semmi nem történik. Engem zavart, hogy nem volt egy igazi főhőse a sztorinak, picit mindenkiről szólt, ezáltal viszont nem volt egy szereplő sem, akiért izgulni tudtam volna.

>!
Kata0403
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Nahát az a nagy helyzet, hogy csak az ábécé kezdőbetűs kihívás miatt vettem le a könyvtárból a polcról és azt gondoltam, hogy ez tuti egy nagyon csöpögősen-nyálas romantikus maszlag.
Hát igen. Itt nyert értelmet a ne a borítója alapján a könyvet dolog! Csodálatos volt!!!

>!
Duduci
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Nem is tudom, nem is tudom. Annyi bizonyos, hogy nagyon nehezen indultak be a történések, és ha történt is igazán valami fontos, lényeges az nagyon lassan bontakozott ki. Nem is értem, hogy miért az utolsó 80 oldalra lett izgalmas és feszültséggel teli a regény, ahol egyszerre annyi minden történt, mint az azt megelőző 200 oldalon. Evelyn Waugh Utolsó látogatására hajazott nekem a könyv, az is ilyen lassú folyású családregény.
Alapjában tetszett: Nekem mindig is bejött ez az angol arisztokráciát bemutató merev falú világ (bár nem szívesen éltem volna benne, mint nő). Jó társadalom- és korrajz. Bár a történet szövése nem hordozott semmi újdonságot, a fordulatok nem leptek meg, sőt néha olyan jó lett a végére mindenki, hogy az már túl szép, még úgy is, hogy az I. világháború aránya ott lebegett a fejük felett. Állítólag folytatásos? Oh, jaj, nem biztos, hogy el fogom olvasni, abban már gyanítom túl sok lesz a könny, a szomorúság. Ennyi egyelőre épp elég lesz!

>!
levendula_92
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Őszintén szólva még régebben, mikor megjelent elkezdtem olvasni, de valahogy annyira nem tetszett, nem kötött le, hogy inkább úgy döntöttem félreteszem, majd lesz vele valami… pár héttel ezelőtt Angliában játszódó, laza történetre vágytam, s akkor megláttam a polcomon a Rutherford parkot… úgy voltam vele, hogy adok neki egy második esélyt (minden könyv/Írónő megérdemli) és most, hogy elolvastam nagyon nagyon örülök neki, hogy újra elővettem!!! Sajnos nem kapott túl jó pontokat se a molyon se a goodreads-en talán ez is volt az oka, hogy nem tudtam hamarabb rászánni magam, hogy elolvassam. Az tény, hogy nem egy titkokkal, izgalmakkal teli arisztokrata család életét kapjuk, de valahogy még így is lekötött és alig vártam, hogy olvashassam. Van benne egy-két zavaró tényező, de mindezek ellenére nagyon tetszett. Engem teljes mértékben beszippantott a könyv, s élveztem, hogy megismerhettem a Cavendish család életét. S nem utolsó sorban jó érzés volt, hogy visszakaptam egy kicsiny szeletet a Downton Abbey stílusából. Izgalommal várom a következő részt, remélem nem csalódok.

>!
SzVera
Elizabeth Cooke: Rutherford Park

Többet vártam ettől a könyvtől. Hát nem Downton Abbey, de nem is Tyneford ház…önálló könyv, de nekem középszerű. Nem szerettem meg a szereplőket és a tájat sem igazán, nem vált részemmé, éppen ezért lassan is haladtam vele. Gondolataim el-elkalandoztak az olvasás közben, mondhatni ez nem az én könyvem. Az előkelő angol úriházi élet érdekelt volna, de összehangolódásunk nem történt meg, sajnálom ez nálam csak három csillag.


Népszerű idézetek

>!
Kata0403

William biztos volt benne, hogy ez az egész csak vihar egy pohár vízben…

236. oldal, 7. fejezet (I. P. C., 2016)

>!
Kata0403

Azt mondták, Reszneki idegen, pedig egész életében Yorkban élt, ahogy előtte az apja is, és azzal védekezett, hogy a családja nyolcvan évvel ezelőtt jött el Magyarországról. A cselédek közül senki sem tudta pontosan, hol van ez a Magyarország, de azt tudták, hogy közelebb fekszik Németországhoz, mint Anglia.

307-308. oldal, 10. fejezet (I. P. C., 2016)


A sorozat következő kötete

Rutherford Park sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Barbara Taylor Bradford: Cavendon Hall
William Makepeace Thackeray: Hiúság vására
Henry James: Egy hölgy arcképe
Bánffy Miklós: Erdélyi történet I-III.
George Călinescu: A fekete komód
Romain Gary: Lady L.
Giuseppe Tomasi di Lampedusa: A párduc
P. G. Wodehouse: Talált pénz
Tamási Áron: Czímeresek
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A félkegyelmű