A ​legnagyobb lovag (William Marshal 1.) 102 csillagozás

Elizabeth Chadwick: A legnagyobb lovag

„Bámulatos ​aprólékossággal ábrázolja a történelmi eseményeket… a szereplők érdekesek, a cselekmény lebilincselő és rendkívül élvezetes.”
– Barbara Erskine

William Marshall, a kevés kilátással bíró, nincstelen lovag kilép az ismeretlenség homályából, amikor megmenti Aquitániai Eleonóra, II. Henrik király félelmetes feleségének az életét. A királynő hálából kinevezi a trónörökös tanítójává. De a királyi kegy nem csak hírnevet és jutalmat hoz, hanem konfliktusokba sodorja és irigyeket szül. William befolyása a szeszélyes és ingatag Henrik hercegre és ifjú feleségére kiváltja a kevésbé kegyben álló udvaroncok neheztelését, akik szövetkeznek ellene, hogy megbuktassák.

Elizabeth Chadwick a történelmi tények és a fantázia szülte regényesség lebilincselő elegyével kelti életre Anglia legnagyobb hőseinek egyikét. Jogos helyére állítja a középkor delelőjén, és rajta keresztül a nyolcszáz év alatt mit sem változó politikai zűrzavarokat, győzelmeket, botrányokat és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2005

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
586 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632453965 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
586 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632452425 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

William Marshal · Ancel Marshal


Kedvencelte 17

Most olvassa 5

Várólistára tette 141

Kívánságlistára tette 99

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

mazsof>!
Elizabeth Chadwick: A legnagyobb lovag

Nem tudom, én vagyok-e elfogult, de eddig még nem olvastam rossz történelmi regényt. Így volt ez A legnagyobb lovaggal is, bár nem is vártam mást, mivel ez már a második olvasás volt. Mivel sok év eltelte után kijött az új rész, szerettem volna újraolvasni. Az írónő jól szövi a valós és a fiktív szálakat, mindent jól összehangolt, nem maradnak fekete foltok a történetben. William Marshal fiatalkorát ismerjük meg, ezt a fő életutat követve pedig a 12. századi Anglia politikai hátterét és zűrzavarait. Olvasmányos, izgalmas, számomra letehetetlen történet, ajánlom minden történelem rajongónak. :)

2 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Elizabeth Chadwick: A legnagyobb lovag

Nyomasztó és vontatott. Mintha egy hatalmas lexikonba eresztettek volna túl bő lére egy eseménysort. Annak ellenére, hogy megszámlálhatatlan csatajelenetet, hatalmi harcot vázol fel, egyáltalán nem izgalmas, száraz iskolai tananyagnak hat. A romantikus szálak is íztelenek, a lezárás lóg a levegőben. Kétszer kezdtem el, alig értem a végére. Kár érte.

7 hozzászólás
Agatha>!
Elizabeth Chadwick: A legnagyobb lovag

Még vén fejjel is nagyon romantikusnak találom a lovagokat fényes szép páncélban, izmos csatamének hátán, amint törik a lándzsát, és akikért hölgyek titokban vagy kevésbé titokban sóhajtoznak.
Tudom én, hogy a lovagkor nagyon sok eleme abszolút nem romantikus, de ezt most hagyjuk.
Ez a történet szerencsére ezeket a bizonyos realisztikus vonásokat csak mértékkel tárja elénk, inkább bepillantást enged a történelem fontosabb eseményein keresztül, hogy hogyan is éltek a várakban, mi volt a lovagok feladata, az udvarban milyen intrikákkal kellett megküzdeni, és úgy általában, milyen nehéz volt még a király élete is.
Az elején főszereplőnk, William huszas éveinek elején jár, amikor családi kapcsolatok révén lovag lesz, sok tornán vesz részt, és így szerez hírnevet. Aztán egy véletlen folytán kapcsolatba kerül a királynéval, aki egész életében fontos patrónusa lesz.
A királynő bizalmába fogadja, gyermekei a jövendő király(ok) kiképzője lesz, szeme előtt nőnek fel fiatalemberekké, és válnak a királyi hatalom örököseivé, ezáltal egymás riválisaivá.
Igazán eseménydús volt ez az időszak: az urak hol egyik, hol másik örökös pártjára álltak, mikor kit tartottak esélyesnek, elfoglalták egymás várait, igyekeztek minél befolyásosabb családba benősülni, és úgy általában nemigen ülhettek nyugodtan megszerzett babérjaikon.
William egy nagyon szerethető főszereplője volt mindennek: igazi lovagként egész életében szerelmes volt királynőjébe, hű volt a neki tett fogadalmához, becsülettel szolgálta királyát, és sosem azon az úton haladt, amelyik az elveinek ellentmondott.
A feleségül pedig szerencsésen egy okos, a politikához értő fiatal nőt választott, aki igazi társa lett otthon és az udvarban is – alig várom, hogy olvassam a folytatást, megismerjem ennek a bonyolult sakkjátszmának – aminek a neve uralkodás – az újabb szereplőit, na meg hogy milyen újabb ellenségek kerülnek elő, hogy boldog életüket szétzúzzák.

Habók P>!
Elizabeth Chadwick: A legnagyobb lovag

Olvasható, helyenként élvezhető történelmi regény. nem dicsőíti a korántsem lovagias lovagkort, ír az állandó rajtaütésekről, a politikai csatározásokról, a háborúkról, a királyok és fiaik szinte mindenkori ellenségeskedéséről, a gyerekhalandóságról, szóval mindarról, amitől nem szeretnék ott élni. Még akkor sem, ha kamaszkori hősöm, az Oroszlánszívű követője lehetnék. (Akiből egyébként rég kiábrándultam volna – ha tudok . De a kamaszkori illúziók sokszor győznek.)

Silvana>!
Elizabeth Chadwick: A legnagyobb lovag

Nálam abszolút kedvenc lett. Nem tudtam letenni. Tele van izgalommal, hatalmi harccal, lovagi tornával egy csipetnyi szerelemmel. Kell ennél több?

1 hozzászólás
Peetagey>!
Elizabeth Chadwick: A legnagyobb lovag

Csak én nem értem, hogy miért a második kötettel kezdték a fordítást? És hogy miért nincs első rész? Értem én, hogy az William apjáról szól, de azért na! Ha már megírták, nyilván nem a semmiért született meg a történet! Nem? (…) Még nagyon az elején egy pontot akartam neki adni, de ahogy haladtunk a vége felé, egyre jobban tetszett. Nem sokkal Isabelle felbukkanása előtt, mert azért lássuk be, az a lány nagyon sokat dobott az élvezhetőségen!
[Bővebben: http://ertekelesek-minden-mennyisegben.blogspot.hu/2017…]

nagy_anikó>!
Elizabeth Chadwick: A legnagyobb lovag

A középkori történelem soha nem volt a szívem csücske, talál azért, mert mindig csak a királyokról, uralkodóházakról tanultunk és nem a lovagokról. Most, hogy Henrik király legnagyobb lovagjáról olvashattam ( mint az utószóból kiderült valós személy és a történet is igaz alapokra van építve) azt mondom, hogy kezdem megszeretni ezt a korszakot. A könyv minden sorát élveztem. Volt benne minden és más szemszögből, mint a történelemkönyvben.
Marshall életén keresztül ismerhettem meg a királyok és családjuk életét, ellentéteit, viszálykodásaikat családon belül és kívül. A lovagi tornák varázsát és nehézségeit, az udvari etikettet, az intrikákat, az ármánykodást, a cselszövést. A kor házassági szokásait és lehetőségeit. A keresztesháborúkat és egyéb polgárháborúkat.
De legfőképpen Marshall természetét, vallásosságát, emberségét, szerelmeit, ragaszkodását, elveit, hűségét mindenek felett. Amikor felesége egy nagyon talpraesett lány lesz, és Marshall is megfogadta a királynő tanácsait (amelyekkel egy jó házasság reményében látta el őt) mondhatom boldogan olvastam a történet hátralevő részét.
Azért azt be kell vallanom, hogy egy-egy királyi utódot és pár nemes urat bizony néha nagyon meg tudtam volna fojtani.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Elizabeth Chadwick: A legnagyobb lovag

Megtörtént, valós történelmi eseményeket és személyeket feldolgozó történelmi regényt olvashattam, nagyon tetszett. Ez is egy olyan könyv volt, ami közben és utána arra késztetett, hogy kutakodjak az akkori történelmi események után, az angol királyi házak és uralkodók valóságában.
Magával ragadó, regényes stílusban íródott, teljesen beszippantott, szinte én is ott voltam a szereplőkkel, eme sötét középkori, vérzivataros időkben.
Kalandos, izgalmas idők voltak, harcok a hatalomért, vagyonért, összeesküvések, ármánykodások, de mellette elfértek az érzelmek és a szerelem is.
Nagyon jól szórakoztam, miközben olvastam.

Gabye>!
Elizabeth Chadwick: A legnagyobb lovag

Lehet elég lenne annyit írnom, hogy munkanapon inkább fent maradtam éjfélig, de kiolvastam :-D De hogy kicsit korrektebb értékelés legyen – elfogultan imádom az angol történelmi regényeket, és ez bizony a 12- században játszódó izgalmas de mégis fact based kalandregény. A főszereplő szerethető de nem izomagyú szuperhős, megvannak a maga gyarlóságai és gyengeségei. A történet szépen felépített, izgalmakkal, fordulatokkal teli még akkor is, ha az ember tisztában van a törtenelmi háttérrel, mert annyira emberközelivé teszi az írónő, hogy velük élsz, és aggódsz vagy épp örülösz az újabb és újabb fejlemények kapcsán. Sodró lendületű, megfelelő arányban adagolja az udvari intrikákat, háborús helyzeteket és a szerelmi szálat ami egy könnyen, gyorsan emésztehtő kombót képez. Igazi kaikapcsolódás volt.

33 hozzászólás
molybaba>!
Elizabeth Chadwick: A legnagyobb lovag

Fantasztikus volt! *.*
Először kicsit féltem a könyvtől, mert nem tudtam, hogy mire számítsak. Egy fantasztikusan megírt történelmi regény, amiben a kor emberi érzelmei és gondolatmenete is bele van fűzve. Egyszerűen elképesztő volt. Nagyon élveztem a könyvet.
Érdekes volt olvasni a lovagok életéről és a kor intrikáiról. Ami a legjobban tetszett, az a lovagi hűség bemutatása.
Egyszerre a régi és az új generáció megjelenítése volt a leglenyűgözőbb. A régi értékek és a hűség fogalma szembeállítva a modern generációval végig főszerepet kapott a könyvben. Bemutatásra került a hűség akkori jelentése egy olyan korban, amikor már kezdte elveszteni a régi fényét értékként a társadalomban.
Ugyanakkor nagyon tömény és hosszú volt a történet. De máris beszereztem a folytatást :D
(Az nem értem, hogy melyik könyv az első rész. A moly.hu szerint ez a második rész. Mi az első? Vagy csak elírás? o.o)


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell >!

Azután végigmérte a pónit. – Ha nem veszed sértésnek, milord, nagy kutyákat tenyésztesz manapság.

555. oldal

Luna_Iceshard>!

A bizalom méreggel teli kehely, gondolta, annak is, aki a bort tölti, és annak is, aki megissza.

302. oldal

Luna_Iceshard>!

Utolsó gondolata az volt, hogy a „testvéri szeretet” olyan kard, amelyet rendszeresen olajozni, élezni kell és a legnagyobb tisztelettel és óvatossággal kell bánni vele, ha egyáltalán bármi hasznát akarja venni. És hogy kétélű.

47. oldal

3 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

Harcolj az uradért, harcolj a becsületéért, de sose feledd, hogy magadért is harcolsz!

24. oldal

bazsalikom P>!

Ha egy hazugságot elég gyakran és kellő meggyőződéssel ismételgetnek, döntőbb bizonyítéknak tűnik, mint maga az igazság, ahogy erről alkalmam volt meggyőződni.

539. oldal

bmgrapes I>!

Csak egy zöldfülű bolond hiszi azt, hogy az igazi csatában becsületességre számíthat.

88. oldal

Belle_Maundrell >!

– (…) ha egyszer elül a por… – ismételte meg, alig láthatóan megrázva a fejét. – Néha visszanéz az ember, és látja, hogy a port az útra hulló törmelék okozta, és lehetetlen visszatérni ugyanazon az úton.
A férfi elgondolkodva nézte. – Ha másokat is magunkkal viszünk, vissza kell fordulnunk, és meg kell keresnünk a törmeléket megkerülő utat.
– És mi van, ha én nem is akarom?
William elmosolyodott. – Nem állítottam, hogy könnyű megkeresni a kerülő utat.

287. oldal

Belle_Maundrell >!

Semmi sem üli meg úgy a lelket, mint a szabadság elvesztése.

214. oldal

Belle_Maundrell >!

– Csak játék, de minden játék gyakorlat, amely az eléthez kell…, és az élet is játék, ahol kemény szabályok uralkodnak.

178. oldal


A sorozat következő kötete

William Marshal sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: Az idők végezetéig
Robin LaFevers: Sötét diadal
Graham Shelby: A penge éle
Bernard Cornwell: Az ördöglovas
Alison Weir: Aragóniai Katalin
Bernard Cornwell: Az utolsó királyság
Bernard Cornwell: A tél királya
Philippa Gregory: Három nővér, három királyné
Mark Twain: Egy jenki Arthur király udvarában
Rebecca Gablé: Fortuna mosolya