A ​boldogság neve Jónás 10 csillagozás

Eliška Horelová: A boldogság neve Jónás

A Prága környéki buszállomáson „ott felejtenek” egy kutyát. Több se kell Radkának (vágya öt kutya, tíz macska) – máris mentőakcióba kezd, és barátaival fű alatt megszökteti a „dingót”. Ám nehéz egy élő kutyát titokban tartani, s még nehezebb megtartani, ha a spórolós, elszánt szülők hallani se akarnak róla. Radkának intők, mulatságos és kínos helyzetek, otthoni-iskolai büntetések árán kell megtanulnia, a boldogságot – még ha Jónásnak hívják is – nem adják ingyen.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Piknik könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 1986
286 oldal · ISBN: 9631140433 · Fordította: Prókai Margit · Illusztrálta: Adolf Born

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Teetee>!
Eliška Horelová: A boldogság neve Jónás

Az elmúlt hetekben (hónapokban?) elég komoly olvasási és még komolyabb értékelésírási válságban szenvedtem, és abban bíztam, ez a könyv majd segít.
Kemény egy euróért szereztem meg egy ilyen könyvbazáros Facebook-csoportból, a postaköltség több volt, de így is össz-vissz 2,20-ért az enyém lett.
Emlékeztem rá, hogy ezt a könyvet annak idején könyvtárból kivéve olvastam, és hogy nagyon élveztem, sőt, még a naplómba is írtam róla, mert ez a könyv hatodikosokról szól, és pont hatodik és hetedik között olvastam a szünidőben, amikor éppen azt gyászoltam, hogy soha többet nem leszek már hatodikos.
A könyv főhőse Radka, aki nagyon szereti az állatokat, de az apukája nem engedi, hogy otthon állataik legyenek – bár aztán kalandos körülmények között mégis lesz egy Ördög nevű macskájuk.
Jónás viszont egy kutya, akit a prágai gazdája a felemelt ebadó miatt nemes egyszerűséggel otthagyott egy közeli település buszmegállójában, és amikor Radka meghallja Jónás történetét, azonnal meg akarja menteni.
Ezt az alapsztorit ugyanolyan kedvesnek és szórakoztatónak találtam, mint annak idején, volt benne sok vicces jelenet, és az iskolai mindennapok is nagyon ismerősek voltak. De persze így már jóval a hatodik után azért feltűntek olyan szomorú részletek is, hogy mennyire természetesnek veszi minden szereplő (a gyerekek és a tanárok is), hogy az apák helyenként elverik a gyerekeiket. Meg azzal a megjegyzéssel se tudtam mit kezdeni, hogy „tetszik nekem Fidel Castro, szeretném, ha apunak is körszakálla lenne”, hogy ez most egy fricska akart lenni a cenzúrának vagy éppen is ezzel pipálta ki a kötelező „propagandát” a szerző?
off

ChEebor>!
Eliška Horelová: A boldogság neve Jónás

Érdekes könyv, gyerekes, de mégis arról szól, hogy még a legkisebb sikerért is keményen meg kell dolgozni. A történet és elmesélése jó, vicces de mégis kicsit komoly is, az illusztrációk pedig nagyon jól kiegészítik a szöveget.

Mileva>!
Eliška Horelová: A boldogság neve Jónás

Tökéletesen hozza a csehszlovák gyerekfilmek hangulatát! Az illusztráció pedig a csehszlovák rajzfilmeket idézi, csodás.


Hasonló könyvek címkék alapján

Karel Čapek: Egy kis foxi élete
František Nepil: Saját manccsal írtam
Josef Čapek: Történetek a kutyusról meg a cicusról
Karel Čapek: Dásenka, avagy egy kölyökkutya élete
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Bella Swift: A kiskutya, aki unikornis akart lenni
Kántor Kata: A szagtalan betörő
Timo Parvela: Miú és Vau esti meséi
Philip Reeve: Sen és a száguldó szán
Bálint Ágnes: Szeleburdi család