51. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
89. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Flox ​őszi bolondságai (Fairy Oak 6.) 115 csillagozás

Elisabetta Gnone: Flox őszi bolondságai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mindig így történik, valaki egy szeptemberi napon elkövet valami furcsaságot, amely még a furcsábbnál is furcsább, és attól a pillanattól, egy hónapon keresztül, de néha akár két hónapig is, Fairy Oakban minden eltér a normális kerékvágástól. Ezt úgy nevezik „ a Szezonális Bolondságok Tánca”. Mulatságos, ami ezekben a napokban történik, ugyanakkor csodálatos is, mert mindenki a legtöbbet adja önmagából, már ami a fantáziát, az erőt, az ügyességet, no és a ….furcsaságokat illeti.
Még a fák is ismerik a tréfát. Mintha az egész Völgyet megbabonázták volna. Floxnak pedig van ezzel kapcsolatban egy elmélete: elég, ha belenézünk a táncoló szemébe, azonnal megértjük…
De ezt hagyjuk meg inkább Floxnak: árulja el ő a titkot. Flox természetesen a szivárvány színeiben pompázó kislány, Viní és Babú legjobb barátnője. Ez a történet róla szól és a barátságról, amely bárhova is fordulsz, ott terem előtted, és amely időnként véraláfutásos, lilás nyomot hagy, de nem csak a bőrödön…

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
280 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632456645 · Fordította: Lénárd Csilla · Illusztrálta: Alesia Martusciello, Roberta Tedeschi

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Vanília Periwinkle (Babú) · Pervinka Periwinkle (Viní) · Feli · Flox Pollimon · Lalla Tomelilla · Acanti Bugle

Helyszínek népszerűség szerint

Fairy Oak


Kedvencelte 26

Most olvassa 12

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

PKatica>!
Elisabetta Gnone: Flox őszi bolondságai

Most egész gyorsan belerázódtam, így gyorsan ki is olvastam. Flox mindig is az egyik kedvencem volt, örültem, hogy végre van egy könyv hozzá is, bár azt hittem, ez teljes mértékben róla fog szólni. Persze nem volt baj, hogy nem róla szólt, sőt, így még jobban tetszett. Csavaros volt, és talán ez a második legjobb rész eddig a sorozatban.

Camelia>!
Elisabetta Gnone: Flox őszi bolondságai

Hát mint a többi része a sorozatnak ez is nagyon jó volt. :)
Izgalmas, szerethető.
A szereplők is egytől egyik az ember szívéhez nőttek. :)
Nem volt kedvencem mert mindenkit egyaránt szerettem. :)
És mint már olyan sokszor mondtam, az eddigi könyvek értékelésénél ide is leírom, hogy aki beleolvas, azt elfogja valami megmagyarázhatatlan varázs.
És egyszeriben ő is a könyvben terem. Az utcán te magad is repülni akarsz majd. És hazafelé a suliból, ráűlsz a táskádra, és megmondod neki, hogy vigyél haza. Azt várod, hogy egyszer csak majd felemelkedik, és elrepül veled együtt, hogy neked ne kelljen gyalogolni. :D
Kb ilyen gondolatok keringtek bennem az olvasás közben és után. :D

schesztiஐ P>!
Elisabetta Gnone: Flox őszi bolondságai

Nagyon sokáig olvastam, nehezen haladtam vele és nem is hiányzott, amikor nem olvastam… Pedig bűbájos! Kicsit lehet, hogy sok nekem ez a négy kiegészítő kötet, bár az alapgondolat tetszik: Haboldogleszekfelismeredmertelmondomrögtönneked visszatérve a tündérek közé négy estén át mesél Fairy Oak-ról, a megkedvelt szereplők kalandjairól, szokásairól, a trilógia eseményei után zajló életükről, mindennapjaikról.

A cím alapján valami kicsit bolondosabb, mulatságosabb történetre számítottam, és bár egészen különleges(en szép) volt a befejezése, inkább volt számomra melankólikus, amolyan búcsú-szagú. Amilyen maga az ősz.

Azt hiszem, senki nem került hozzám közelebb, a szívemnek még mindig Viní és Babú a legkedvesebb; bár itt még azt imádtam nagyon, ahogy Flox és Viní segítettek egymásnak. :) Na jó, Flox-ot azt hiszem, nagyon bírnám a színes egyéniségével. :))

Beatrice8 P>!
Elisabetta Gnone: Flox őszi bolondságai

Ezt már kicsit később olvastam, utolsónak a többinél is később és mostmár igazán feltűnt, hogy gyerek könyv

KleineKatze>!
Elisabetta Gnone: Flox őszi bolondságai

Egy újabb bájos történet Fairy Oak falucskájából, ami egyre inkább azt ülteti el bennem, mennyire szeretnék én is ott lakni, ennek a nagy családnak a tagja lenni. Nincs is jobb abban az évszakban olvasni egy könyvet, amikor annak története is játszódik. Sokkal könnyebb volt azonosulni a szereplőkkel, az érzéseikkel, hiszen én is pont azt élem át nap mint nap, amiről Flox a színek kis boszorkánya mesél október végén.
Időtlen időkig tudnám olvasni a Fairy Oak csodás kis világáról szóló meséket, szomorú vagyok, hogy már csak egy van hátra!

Atara>!
Elisabetta Gnone: Flox őszi bolondságai

Ez a rész annyira nem fogott meg, mint az előzőek, az elején nehezen haladtam vele, megint olyan összevisszaságnak, kuszának tűnt minden.
A könyv hangulata viszont továbbra is csodás, gyönyörűen visszaadja az ősz színeit, szinte magam előtt láttam az őszi erdőt és a sok szép színes falevelet, Fairy oak utcáit.

Lahara IP>!
Elisabetta Gnone: Flox őszi bolondságai

Jaj, ez nagyon tetszett! Flox nagyon szimpatikus karakter az öltözködési stílusával és a színekhez való viszonyulásával, meg úgy egyébként. Meg az egész könyvnek olyan jó hangulata van. Csupán egyet nem tudok, vajon mikor játszódik? Még ha kitalált világ, akkor is.Kicsit olyan mori girl típusú könyv. Kíváncsi leszek a befejező részre.

just_eszti P>!
Elisabetta Gnone: Flox őszi bolondságai

Egyre jobban tetszenek ezek a könyvek, és nagyon sajnálom, hogy nem sokára be kell fejeznem a sorozatot. Floxot eddig is nagyon szerettem, és örülök, hogy kapott egy külön könyvet :)
A kis rejtélyek közül eddig ez a kedvencem, sokszor megmosolyogtatott off


Népszerű idézetek

Ingryd>!

„Minél magasabbra szállsz, annál kerekebbnek látod a világot”, mondta valamikor egy tündér, aki már nincs közöttünk. És ezzel azt akarta mondani, hogy minél magasabbra mégy, annál jobban rálátsz a dolgokra. Én a magam részéről mindig azt gondoltam, hogy ha az ember egy kicsit „fő a saját levében”, ugyanezt az eredményt éri el.

271. oldal

viri98>!

– Nem. Nem. Neki nem csillog a szemében az a fény.
– Milyen fény?
– Majd figyeljétek meg – fejtegette a kis boszorkány –, hogy aki az Évszakok Bolondos Táncát ropja, annak különleges fény csillog a szemében. Olyan, mint a naplemente, de nyugtalan és vibráló, mint… – az égre emelte a tekintetét és egy pillanatra elgondolkodott –, mint a viaszban haldokló gyertya lángja! – mondta végül. – Erős és elillanó, mint az üstökös csíkja, aranyló, mint ősszel a juharfák és a gyertyánok levele.

Kapcsolódó szócikkek: Flox Pollimon
ginny13>!

Vanília azt állította, hogy Flox úgy látja a színeket, mint a matematikusok a számokat vagy a költők a szavakat.

Kapcsolódó szócikkek: Flox Pollimon · Vanília Periwinkle (Babú)
latti>!

Augusztusban a tenger meleg volt, és a gyerekek órákon keresztül lubickolhattak. Úszkáltak és játszottak a sziklák között, lemerültek a víz alá, hogy meglessék a halakat, gyötörték a rákokat, lerepültek a sziklákról, a fiúk időnként rákká változtak és megcsipkedték a hullámokon ringatózó lányok talpát, akik viszonzásul medúzává változtak és menekülésre kényszerítették a fiúkat.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Feli
latti>!

Egy mogyoróliget felé vettem az irányt, hogy begyűjtsem esti élelmemet. Nem sok idő volt hátra az esti találkozóig. Egy vén diófa tetején gubbasztó madárcsapat ezernyi szólamban dalolta melódiáját, és magasan, valahol sokkal magasabban, ludak szálltak a nap felé. A nyár a végéhez közeledett, pontosan úgy, mint akkor.
Elmosolyodtam. Még hátra volt két mese, két alkalom, hogy emlékezhessek…

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Feli
Cheril>!

– Ez egy sötétlila szél… – mondta – és… és… végeillata van.

222. oldal

ginny13>!

– HA MÉG EGY JUHARFALEVÉL ÁTHULLIK AZ ÉN ERESZCSATORNÁMBA, MINDKETTŐTÖKET PÁZSITSEPRŰVÉ VARÁZSOLLAK, ÉS VELETEK FOGOK SÖPÖRNI!

Ingryd>!

Hát igen, tündérnek, édesanyának vagy Tomelilla néninek kell lenni ahhoz, hogy megértsük, mi zajlik egy ráncolódó homlok, egy elnyújtott sóhaj, egy lesütött tekintet, egy türelmetlen láb, egy váratlan ásítás mögött. Van, aki „szalmafaroknak” hívja, mások „piszkos lelkiismeretnek”. Mi, tündérek, csak „Mardosófurdalásnak” nevezzük.
A Mardosófurdalás ott kóborol a fejedben, és egyfolytában rikoltozik, úgy, hogy mindenki hallhassa: „MOST AZTÁN JÓL MEGCSINÁLTAD! MOST AZTÁN JÓL MEGCSINÁLTAD!” És nem hagyja abba, még éjszaka sem. Sőt éjszaka még kegyetlenebbül viselkedik, és azon kívül, hogy azt kiabálja: „Most aztán jól megcsináltad!”, azt is kiabálja: „ÚGYIS RÁJÖNNEK! ÚGYIS RÁJÖNNEK! HOLNAP MINDENKI MEGTUDJA!”

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lalla Tomelilla
timcsigirl>!

– Nos, ha ősszel nem tudunk megsárgulni, mint a juharfa, vagy pirosodni, mint a szőlő, akkor is lehetőségünk van a magunk sajátos módján elbúcsúzni a naptól, és azt mondani: „viszlát, viszlát” az újabb évnek, ami elmúlt. (…) Arra vágyunk, hogy olyan tetteket hajtsunk végre, amik teljes erőbedobást, ügyességet, ihletet, tehetséget, fantáziát és miért is ne, szépséget követelnek meg…-- sorolta Flox lelkesen. – Érezni akarjuk, hogy élünk, most még inkább, mint máskor, nagyra törő terveket szövögetünk, és amit csinálunk, abba egy csomó energiát fektetünk, mert… Nos, mert tudjuk, hogy hamarosan eljön a tél, leszáll a csend, a sötétség, és következik a hosszú álom…

276. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ősz · tél
Ingryd>!

– Szerintem tetszeni fog neked: ez egy „prizma”, azaz egy szilárd test, vagy pontosabban „poliéder”. Jó, mi? Megtanultam a leckét, és most arra használom, hogy megtanítsam neked a művészi varázslatok csodát. Ugye szép?
Pervinka mozgatni próbálta a prizmát a Flox ablakán behatoló fényben.
– Egyszerűen hihetetlenfantasztikusan szép! – jelentette ki. – A fehér fény behatol, és az írisz színeiben jön ki belőle, pontosan úgy, mint amikor esik az eső, és közben süt a nap.

244. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Flox Pollimon · Pervinka Periwinkle (Viní)

A sorozat következő kötete

Fairy Oak sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Bökös Borbála: Szmirkó
Nyulász Péter: Helka
Tea Stilton: Az erdők hercegnője
Angie Sage: Repülés
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete
J. R. R. Tolkien: A babó
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
Beatrice Bottet: A baglyok titka
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás