A ​különleges utazás (Olga, a papírlány 1.) 20 csillagozás

Elisabetta Gnone: A különleges utazás

Olga ​Papel karcsú, mint a nádszál, és hihetetlen történeteket tud mesélni, amelyekről azt állítja, személyesen élte át őket. Az ő világában megeshet, hogy a borz beszél, a nyúl tutajosnak áll, a medve pedig szabó szeretne lenni. Igaz mindez? Vagy csak kitaláció? A bölcs Tomeo, a falu fodrásznője azt állítja, hogy Olga a gyerekkora kísérteteiből szövi történeteit, hogy ne kelljen többé félnie tőlük.
Olga meg akarja vigasztalni Brucót, érzékeny lelkű barátját, ezért egy papírlányról szóló új történetbe kezd. Őt is Olgának hívják, és elhagyja a faluját, hogy Ausolia varázslónő normális, hús-vér emberré változtassa. Kalandos útja során találkozik a nyomkereskedővel, a hőlégballonon lakó fiúval, és egy különleges cirkuszi társulattal is. Vajon rálel a varázslónőre? És milyen áron válhat emberré?
A W.I.T.C.H. és a Fairy Oak világhírű írójának legújabb sorozata a képzelet erejéről mesél minden korosztálynak.

Részlet a regényből:
Ez egy igaz történet. Arról… (tovább)

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2020
320 oldal · ISBN: 9789634864424 · Fordította: Todero Anna
>!
Móra, Budapest, 2018
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634861201 · Fordította: Todero Anna

Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Elisabetta Gnone: A különleges utazás

"…-Nem találtam senkit, aki olyan, mint én.
– Ez kellemetlen – jegyzete meg Ausolia bosszúsan. – Vagyis felfedezted, hogy teljesen egyedi vagy?
Olga felkapta a fejét. Mennyire másképp hangzott így a dolog: teljesen egyedi. Ő mindig másnak, furcsának, elhibázottnak, alkalmatlannak, csúnyának érezte magáz. Sosem jutott eszébe, hogy egyedi. Egyedi! – ez tetszett neki."

Szeretem a meséket, és minden olyan történetet, ahol a képzelet szárnyal. Lehetek hercegnő, manó, sárkány (♥), vagy akár egy egyszerű papírlány.

Minden könyvben keresem a tanulságot, a tanítást, az okosságot.
És bizony nem hiába van a mondás, miszerint, „aki keres, az talál”.

Ebben a kötetben két mese is megbúvik és bizony, mint két testvér, néhol civódva, de egymáshoz jól alkalmazkodva, egy egységé teszik a könyvet.
Mert alap esetben ez egy mese, egy leánykáról, aki egyszerű és szinte árva, mégis bölcsebb a körülötte lévő felnőtteknél, és a történeteivel nem csak szórakoztat, de tanít is.

A mese a mesében, pedig szól egy papírlányról, aki olyan akar lenni, mint az átlag, és ezért megtesz minden tőle telhetőt.
Kalandos útja során sok akadályt kell leküzdenie, társakra lel, és néhol ellenségre, próbákat áll ki, de mindvégig okul és tanul, míg a végén….nos ezt nem árulom el, ha érdekel olvasd el a könyvet.

Azt hiszem ez a kötet engem is megtanított valamire, még pedig arra, hogy az egyediség nem bűn, és aki annak tartja csak saját magát csapja be. Ugyanis nincs olyan, hogy átlagos, csak egyedi van. Mindannyian különbözünk a másiktól, arcunk és jellemünk sem hasonló. Mert még az egypetéjű ikreknél is van egy apró mozzanat ami más, ami megkülönbözteti őket.

Tehát mi a normális? És ki az egyedi?

Ezt mindenki eldönti maga.

Én abban hiszek ez a mese csodálatos, mert nem csak tanít, de tripla élvezet nyújt az olvasója számára. Valamint nem rest megerősíteni hitemben, sose késő mesét olvasni, nincs korosztályhoz, vagy nemhez kötve.

Ha vágyik „kis” lelked egy szuper történetre, akkor nagyon jó szívvel ajánlom neked!

Számomra kedvenc és nagyon várom a következő részét!♥

Gyula_Böszörményi IP>!
Elisabetta Gnone: A különleges utazás

Immár számomra vitathatatlan tény, amit eddig csupán sejtettem, miszerint az 1965-ben született Elisabetta Gnone olasz írónő gyermekkorában megbotlott a szőnyeg sarkában. Esetleg valamely szertehagyott játékban, vagy egyszerűen csak a kibomlott cipőfűzőjében – ez mellékes. A lényeg, hogy megbotlott, beleesett a nagy, ódon állótükörbe, át is bucskázott rajta, és egyenesen Tükör országba, azon belül is a nyúl üregének legmélyére érkezett, ahonnan azóta is küldözgeti feljegyzéseit mindarról, amit ott tapasztal. Részletesebben erről itt írtam https://librarius.hu/2018/12/11/elisabetta-gnone-kulonl…

1 hozzászólás
Annamarie P>!
Elisabetta Gnone: A különleges utazás

Nagyon érdekes ez a történet. Elég szélsőséges érzések keringenek bennem, de határozottan állítom, hogy jó kis könyv ez, csak nem egészen a kedvenc stílusom.
Olga Papel, a tizenegy éves törékeny kislány varázslatos meséket tud mesélni. Ámuló szemekkel hallgatják barátai, de mint kiderül az egész falu titkon nyomában jár, hogy részese lehessen az eseményeknek.
Olga, egy Olga nevű lányról mesél, aki papírból készült, és szeretné, ha a nagy varázsló igazi, hús-vér gyerekké varázsolná. Kalandos, hosszú utazás vár a kislányra, melyben sokszor a megsemmisülés határára jut. De egyben rengeteg érdekes barátra talál, meglepőbbnél meglepőbb események, próbák várnak rá, melynek egyik hozadéka, hogy a papírlány azt is megtapasztalja, hogy mindenki más, és mássá akar válni. Az abszurditás határán zajló utazás tulajdonképpen az önelfogadás felé vezet. Én egyáltalán nem éreztem benne didaktikus jelleget, a szabad választás lehetősége mindvégig megmarad a kislány számára, a kényszerítő tényezők is csak jelezve vannak. A mese nagyon puhán vezeti rá hallgatóságát a bennünk rejlő értékek erejére. Szerintem abszolút helye van a kisiskolások könyvei között.

Ami miatt nem lett kedvencem, az leginkább az Alice csodaországban hangulat. De túl az abszurditásokon, nekem zavaró volt a rengeteg szereplő is, ami csak a kapkodás és a zavarodottság érzését erősítette bennem. Természetesen a végére ez a zavar eltűnt, de olvasás közben azért kattogott az agyam, hogy hány éveseknek lehetne ezt olvasni? Tökéletes rajzfilm lehetne belőle!

ViviPapp>!
Elisabetta Gnone: A különleges utazás

Nagyon kedves történet volt, szívesen olvasnám az unokahúgaimnak.
Úgy éreztem én ebből már kinőttem, de a fiatal, olvasnivágyó és az olvasással ismerkedő gyermekeknek tökéletes lehet ez a történet, amely tele van fordulattal, igazságokkal, bátorsággal, tanító gondolatokkal.

Hintafa P>!
Elisabetta Gnone: A különleges utazás

Pikareszk kaland- és fejlődésregény az utazás, amiben mi is csatlakozunk Olga hallgatóságához, hogy meséje segítségével változtassa át közönségét. Mély és nagyon színes érzelmeket hív elő. Mégis sokféleképpen lehet részt venni a történetben. Ha arra van szükség, akkor egy érdekes, változatos tájakra kalauzoló kaland, de lélekigazítóként adja át az igazi varázslatot, aminek a végén -ettől is különleges ugyebár az út- mindenki hazatér az otthonába, önmagába.

Nagyon nehéz gyerekeknek az önazonosságról, saját magunk elfogadásáról beszélni. Hol vannak ilyenkor a hangsúlyok, a prioritások? A gyenge papír, aki az út során komoly külső és belső -szinte már valószerűtlennek tűnő- változásokon esett át mégis ép és egész és végre jól van úgy, ahogy van, hiszen felfedezte saját belső tájainak szépségeit. Egy apró ugrás csupán a mindezekből előbújó gondolat, hogy a papírra vetett könyvek, gondolatok, ezen keresztül a mesék milyen hatalmas, akár elsöprő erővel tudnak hatni az életünkre. A gondolatok, amiket egy-egy történet hatására megformálódnak könnyen alakulnak át álmokká, reménnyé, szalmaszállá, ami kihúzhat sokféle gödörből.

Aki ezt megtapasztalja az a későbbiekben is ugyanúgy fogja kutatni a hasonlóan euforikus élményeket.

Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2019/01/25/olga_papel

Zoe27>!
Elisabetta Gnone: A különleges utazás

Akik már olvasták a Fairy Oak vagy a W.I.C.H. sorozatot, azok számára nem lesz meglepetés az írói stílus, ám azok akik nem olvastak még eddig tőle történetet ( mint például én) sem fog csalódást okozni ez a sorozat indító könyv.
Igazi mesevilág, amely még felnőttek számára is élvezhető.
A két történetet a szerkesztők különféleképpen szedték, így hamar szembeötlően külön választható a kettő.
(Számomra Olga valósága kissé sivár volt, de az is lehet, hogy csak a korom miatt éreztem így.)
A könyv soraiban felelhetők nagyon szép vagy nagyon igaz gondolatok.
Izgatottan várom Olga következő kalandját!

Oláh_Zita P>!
Elisabetta Gnone: A különleges utazás

Ez a kötet is azok közé tartozott, amelyeket el kellett olvasnom. Gyerektörténet egy papírlányról, és mégis mennyivel árnyaltabb és összetettebb. Olga utazása során szemet gyönyörködtető rajzokban lehet részünk, nevethetünk, sírhatunk, tanulhatunk, elgondolkodhatunk az élet fontos és kevésbé fontos kérdésein. Gyerekeknek, felnőtteknek, útkeresőknek, kicsinyhitűeknek egyszóval mindenkinek jó szívvel ajánlom.

2 hozzászólás
dianna76 P>!
Elisabetta Gnone: A különleges utazás

A cím és a külső nagyon kecsegtető, s a beltartalomban sem kell csalódnia az embernek. Érdekes volt a kettősség – a történet a történetben –, ami nem is annyira kettősség, hiszen nagyon szorosan összefügg, s egyre-másra hasonlóságokat lehet felfedezni pl. a szereplőket illetően is. Kellett pár oldal, mire ráhangolódtam. Nagyon tetszett az alapötlet, mely szerint egy papírkislány útra kel a varázslóhoz, hogy hús-vér gyermekké változtassa. Természetesen mindez nincs ingyen. Már eleve az odajutás is nehézségekbe ütközik, így biztosítva a kalandot. Mikor megjelent a történetben a cirkusz, kicsit megijedtem. Nem kedvelem a cirkuszt semmilyen formában! :) spoiler Akadt is (jó)pár oldal ezáltal, ami számomra rontotta az olvasmányélményt, és laposította a történetet, megállította az izgalomfolyamot. Ezeken túljutva ismét lelkesen és érdeklődve olvastam a könyvet. A történetnek nagyon fontos és szép mondanivalója van. Ezt a legvégére tartogatta a szerző, de a mese közben is olvashatunk szép gondolatokat.
Az illusztrációk – ahogy a történet spoiler is – egyediek. Nekem tetszettek, mert van egy különleges hangulatuk. Csak jobban követhették volna a cselekményszálat a helyüket illetően.
Összességében jó volt ez a meseregény, szívesen olvastam.

>!
Móra, Budapest, 2018
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634861201 · Fordította: Todero Anna
emma07>!
Elisabetta Gnone: A különleges utazás

Ez egy csoda könyv! Imádtam ezt a kislányt, a kalandokat, az illusztrációról nem is beszélve. Biztosan beszerzem a folytatást is!

pipacs181>!
Elisabetta Gnone: A különleges utazás

Minden nézőpont kérdése. Selejtes, hibás valaki, vagy épp ezért különleges és egyedi.
Neked milyen adottságod van?
Nekem semmilyen-válaszolnám én is. Ezen még gondolkozom kell…


Népszerű idézetek

Zoe27>!

– El ne felejtsem feljegyezni a noteszembe, hogy a valóság olykor túltesz a fantázián – mondta, és lesimította papírruháját, amelybe belekapott a szél. – Még az én fantáziámon is!

116. oldal

Zoe27>!

Egyetlen fehér ceruza is alkothat remekművet.

121. oldal

Oláh_Zita P>!

…-Nem találtam senkit, aki olyan, mint én.
– Ez kellemetlen – jegyzete meg Ausolia bosszúsan. – Vagyis felfedezted, hogy teljesen egyedi vagy?
Olga felkapta a fejét. Mennyire másképp hangzott így a dolog: teljesen egyedi. Ő mindig másnak, furcsának, elhibázottnak, alkalmatlannak, csúnyának érezte magáz. Sosem jutott eszébe, hogy egyedi. Egyedi! – ez tetszett neki.

292. oldalat

Annamarie P>!

-Mondtam én, hogy fura vagy- dünnyögte a fejét csóválva- De persze jó értelemben.

155. oldal

Zoe27>!

Aludt és álmodott, és néha a frissen kiolvasott könyv lapjai közé álmodta magát; érezte a papír puhaságát és a nyomdafesték szagát.

15. oldal

Zoe27>!

– Arra gondolsz, túl sokat beszélek? – kérdezte Olga.
– Hidd el, tudom, hogy ez nem adottság, inkább hiba. De csak azért beszélek annyit, mert te meg folyton hallgatsz. Ha mondanál valamit, csöndben maradnêk. Például mi lenne, ha megmondanád, mikor érünk oda? Kezdem már unni, hogy itt kell kuporognom a fa tetején. Nem vagyok én rigó!
– Holnap – felelte Ik.

124. oldal

Zoe27>!

– Szegényke – dünnyögte Mimma.
– Csitt, kislány, ne szólj közbe – korholta kedvesen a tanár. – Ez nagyon érdekes rész. Mindenkivel megtörténhet, hogy efféle helyzetbe kerül.
– Hogy magára marad a tengerparton? – gúnyolódott Carabi úr, aki a kétkedők táborát gyarapította.
– Hogy elveszettnek érzi magát – pontosított a tanár. – Szeretném tudni, hogyan mászik ki ebből egy magányos, érzékeny kislány. Nem könnyű! Nem igaz? – fordult Olga felé.
A lány elmosolyodott.
– Jól jegyezzék meg – mondta –, semmi és senki nem vész el örökre.

136. oldal

Zoe27>!

– Ők rosszak, te meg jó vagy. És mindig a jók győznek.

21. oldal

Zoe27>!

Az összes versre emlékezett, amit valaha megtanult, és mindet megtanította a lányának. Így, verssorról verssorra ismerte meg Olga a rímeket és az évszakokat, az élet szakaszait, a versmértékeket és a feltétlen szeretet, a hangsúlyokat és a féktelen örömöket, a strófákat és a háborúkat, a hősöket, a földeket, az állatokat, amik jöttek és mentek; de kutyákról, macskákról vagy pulykákról egyetlen költeményt sem hallott.

62. oldal

Zoe27>!

Mivel még csak pár napja volt úton, a papírlányban élénken élt a lelkesedés és a remény, és egy pillanatra sem fordult meg a fejében, hogy feladja.
„ Korai volna még hazamenni – biztatta magát. – Ez a szederbokor csak az első az akadályok sorában, amelyekkel az utam során találkozom. Nem adhatom át magam a kétségbeesésnek. – Meg azt is gondolta: – Ha az álmokat könnyű volna valóra váltani, nem is álmok volnának!" – és hasonlókat.

82. oldal


A sorozat következő kötete

Olga, a papírlány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tea Stilton: Az óceán gyermeke
Geronimo Stilton: Az internet kalóza
Sir Steve Stevenson: Kémek a Norvég-tengeren
Sir Steve Stevenson: A Medúza-szirt
Paola Zannoner: A láthatatlan állatkölyök
P. D. Baccalario: Century – A kőcsillag
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Arthur Ransome: Fecske-völgy
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái
Scott Westerfeld: Behemót