A ​szerető anya 7 csillagozás

Elisabeth Badinter: A szerető anya

Az ​anyai szeretet szent dolog. Többszörösen is az: a gyermek – és ki nem volt gyermek, kinek ne lenne, vagy ki ne akarna gyermeket – világra hozója, szükségleteinek kielégítője, elsődleges támasza, nevelője és tanácsadója, mindez az édesanya, ahogyan a magyar kifejezés olyan érzékletesen jelöli. Édes, mert az általa nyújtott örömök megédesítik személyét és a vele való kapcsolatot. Jelenléte, feltétlen odaadása annyira természetes életünkben, hogy nem is tudunk, nem is merünk arra gondolni, hogy mindez esetleg másképp is lehetne. Arra, hogy az anya talán nem szereti mindig gyermekét, talán nem is akarja gondozni, talán nem akarja magát feláldozni miatta. Tudjuk persze, hogy vannak ilyenek: a kicsinyüket elhagyók, a rosszul nevelők, azok, akik nem akarnak sohasem teherbe esni. Őket azonban a társadalom negatív ítélete sújtja. Ha nem is mindig a törvény, annál gyakrabban a közvélemény bírálata: az anyaság a természet követelménye, amelynek engedelmeskedni kell. Aki nem ezt teszi, a… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Artemisz Könyvek Csokonai

>!
Csokonai, Debrecen, 1999
310 oldal · ISBN: 9632601408 · Fordította: Szekeres András

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

postmodjane>!
Elisabeth Badinter: A szerető anya

Az anyaság története Franciaországban, ez pontosabb alcíme lehetne a kötetnek.
Nem mondom, hogy nem volt hasznos, viszont azt sem, hogy olyan eget rengetően meghatározó művet olvastam, ami ugyanakkor hiánypótló a maga nemében.
A Biblia nőképe Éva és Mária alakja által van jelen.
A filozófusok nézeteinek összefoglalójában Rousseau Emiljének párja, Sophie nevelése, anyává formálása érdekes; emellett Freud is szerepet kap; sőt, Freud elméletének kritikája is.
Már amiatt megérte elolvasni, hogy tudatosít: az anyai érzés tanulandó, tanulható volt minden korban, meghatározása – ahogyan ma sem- sosem volt problémamentes. Képek kapunk a gyermekek családbeli szerepének óriási változásáról a bérdajkaság intézményének meghatározó voltáról, az apa szerepének változásáról egyaránt.

Hiányzik belőle egy, a magyar viszonyokra reflektáló tanulmány és egy ugyanilyen bibliográfia. (Ezt Krász Lilla és Deáky Zita közös kötetében viszont megtalálható.)

2 hozzászólás
Lappantyú>!
Elisabeth Badinter: A szerető anya

Nagyszerű, forrásokkal, példákkal és számszerű adatokkal gazdagon ellátott munka az anyaság (elsősorban franciaországi) modern kori kultúrtörténetéről. Bár kitekint a középkorra is, főleg a katolikus egyház házasságról és gyermekekről alkotott képére*, de lényegében a 18. századból indul, amikor a kisgyerek még mindig fogyóeszköz volt. Megmutatja, hogy a bőszen védelmezett „hagyományos", sőt, „természetes" családmodell mennyire új, mesterséges képződmény, hogy a családi viszonyok és a szülők felé támasztott társadalmi elvárások évszázadról évszázadra annyira újrarendeződnek, hogy az anyjuk is nehezen ismerne rájuk. Nyomon követhetjük, hogyan alakult ki a Szent Anyai Szeretet és a Szent Gyermeki Ártatlanság koncepciója. Badinter filozófus, így elsősorban erről az oldaláról ragadja meg a problémát, de az se fog csalódni, aki inkább szociológiai vagy kultúrtörténeti érdeklődésből olvassa el a munkáját: végig gyakorlati problémákra fókuszál és remekül érvel, látszik, hogy alaposan ismeri az összes forrását, Aquinói Szent Tamástól Freudig. Külön tetszett, hogy igyekszik a mindenkori átlagember felfogását, érzéseit is érthetően felvázolni. Mivel háromszáz évet foglal össze háromszáz oldalban, nem ás a dolgok legmélyére, inkább ismeretterjesztő, összefoglaló jellegű könyv, így elég sok mindennek kellett más forrásból utánaolvasnom, de kiindulópontnak tökéletes a család-/anyatörténeti kutakodáshoz, különösen, ha a francia viszonyok érdeklik az embert. Magyar nyelven szerintem kifejezetten hiánypótló munka.

*Leegyszerűsítve: A szerelmi házasság nemkívánatos, mert olyankor a házastársak hajlamosak túl sokat és túl nagy élvezettel szexelni, a gyerekek meg bűnösek és sokat kell verni őket, hogy ember legyen belőlük, akármit is magyarázott Jézus arról, hogy övék a mennyek országa.

Mileva>!
Elisabeth Badinter: A szerető anya

Tárgyilagosan, történeti szempontból, kívülről tekint egy olyan alapvető, mindenkit érintő és meghatározó jelenségre, mint az anyaság. Egyedi szemléletű, hiánypótló.


Hasonló könyvek címkék alapján

Meaghan O'Connell: Anya lettem
Sheila Heti: Változások könyve
Jodi Picoult: A nővérem húga
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Mártonffy Zsuzsa: Akiknek két anyja van
Sándor Erzsi: Anyavalya
Nagy Katalin: Kettőnk titka
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Kovács Kornélia: Anyaság a csillámpónin túl
Colleen Hoover: Verity