Éva ​három lánya 23 csillagozás

Elif Shafak: Éva három lánya

Isztambulból Oxfordba, és vissza Isztambulba – lebilincselő történet hűségről és barátságról, hagyományról és modernségről, szerelemről és árulásról.
Peri gazdag háziasszony, éppen vacsoravendégségbe tart egy impozáns isztambuli házba a tengerparton, amikor egy koldus kis híján kitépi a kezéből a retiküljét. A dulakodás közben kihullik a táskából egy régi fénykép – három fiatal nőt és egy egyetemi oktatót ábrázol. Egy olyan szerelem régi emléke ez, amit Peri a legszívesebben kitörölne az emlékeiből. Peri tizennyolc éves korában Oxfordba került egyetemre – ekkor járt életében először külföldön. Az ateista Shirin és a buzgó muszlim Mona lettek a legjobb barátnői, akikkel az iszlámról és a feminizmusról vitatkoztak, kedvenc tanára pedig a lázadó szellemű Azur, aki Istenről beszélt hallgatóságának.
És volt egy botrány is, amely véget vetett minden jónak…

>!
Európa, Budapest, 2017
480 oldal · ISBN: 9789634058748 · Fordította: Csáki-Sipos Kata, Nagy Marietta
>!
Európa, Budapest, 2017
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634057048 · Fordította: Csáki-Sipos Kata, Nagy Marietta

Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
cseri P
Elif Shafak: Éva három lánya

Nem minden Shafak-könyvvel voltam megelégedve, ami eddig a kezembe került, de ezzel nagyon. El is határoztam, hogy hacsak nem rontja el nagyon a végére, akkor én erre ötöst adok. Az ötös megvan, bár vannak hiányérzeteim. Nagyon jó a történet, és érdekesek a problémafelvetések. Sajnos a történetet hiányosnak éreztem abból a szempontból, hogy még sokkal többet szerettem volna megtudni. spoiler A felvetett kérdésekre pedig természetesen nincs válasz, de hát miért is lenne egy regényben. Alaptéma a vallás, de közéletről is szó van, és ha kiidéztem volna bizonyos mondatokat, amit lustaságból nem tettem, még véletlenül azt hittétek volna, hogy Magyarországról szól, pedig Törökországról. A komoly témák mellett viszont egy bámulatosan könnyedén megírt, fordulatos regény, én nagyon élveztem az olvasását.

6 hozzászólás
>!
Larawyn
Elif Shafak: Éva három lánya

Vallás, politika, identitás, filozófia… olyan kényes témákba tud belesétálni ez a nő végtelen eleganciával, hogy csak csodálni tudom. Szeretem az írásai líraiságát, ahogy a felvetett kérdéseket finoman körbejárja, ahogy bemutatja a bizonytalanságot, kételkedést, elfogadást, és a sokszínűség fontosságát. Újabb kedvenc Shafak könyvem született.

>!
Manawydan
Elif Shafak: Éva három lánya

Óh, te jó ég! Az év egyik nagy olvasásán vagyok túl. Shafak ezúttal sem okozott csalódást, az egész könyv a jelen kor filozófiájának nagy kérdésével foglalkozik, amire igazából nincs egyetemes válasz, amíg világ a világ és amíg legalább két ember él a Földön. Elkezdtem ide idézeteket kiírni – szokásomtól eltérően – de az egész könyvet ki lehetne írni. Az örök téma Nyugat és Kelet harca, modernitás és tradíciók, Isten és annak hiánya ütközik meg egymással a regényben. Van e àtmenet vagy mindenàron döntést kell hoznunk? Kapunk e erre valaha megnyugtató választ, melyik a helyes út… Talán sosem volt aktuálisabb ez a téma, mint most, az identitását kereső XXI. századi Európában, és az átalakulóban lévő arab-török világban az utolsó nagy lélegzetvétele előtt.

>!
Nikolett_Cseri
Elif Shafak: Éva három lánya

Elif Shafak könyvére nagyon sokat vártam..a nemzetközi könyvfesztiválon már majdnem megvettem angolul, de a kiadó májusra ígérte a magyar kiadást, így kivártam. Novemberig kellett várnom, de megérte.
Ismételten egy olyan történetet kaptam, amilyenre vártam. Gyönyőrűen megfogalmazott gondolatok, csodaszép írás, igazi szépirodalom.
Ha egy mondattal kellene összegeznem a könyvet, akkor Adyt idézném: „Hiszek hitetlenül Istenben, mert hinni akarok”
Nagyon aktuális témát feszeget a könyv. A vallás szerepe és fontossága, az iszlám és más vallások, a hívek közti különbségek nagyon fontossá válnak napjainkban. Bár itt egy muzulmán lány szemszögéből látjuk az útkeresést, szerintem bármilyen vallási közegben felnőtt ember hasonló gondolatokkal lehet tele. Hogy kinél, melyik vallásnál van az igazság? Erre most sem kapunk választ, de jobb kérdéseket tudunk feltenni a könyv elolvasása után.

>!
Vailem
Elif Shafak: Éva három lánya

Egy könyv, ami az első pillanattól beszippant, mint egy örvény és nem ereszt az utolsó szóig, de még utána sem igazán. Folyamatosan fenntartja a feszültséget és nem engedi lankadni a figyelmet, mindezt nem akciókkal, mozgalmas cselekményekkel teszi, hanem a lélekre van ilyen hatással. Nyughatatlanság, örök kételyek, napjaink társadalmi, kulturális, aktuálpolitikai kérdései, ami az olvasót is megérinti és ha nem elég óvatos nyomot is hagy benne.

>!
Ilonceeka
Elif Shafak: Éva három lánya

Ezt a könyvet most nem fogom csillagokkal értékelni. Nem ez volt az első Safak-olvasmányom. Szeretem, ahogy ír. Az „Éva három lánya” azonban megdöbbentett, mert bár ugyanaz az olvasmányos stílus és egy másik kultúra „jó íze” köszön vissza a lapokról, mégsem kerültem „kapcsolatba” a szereplőivel. Egyikkel sem. Végig közömbösek voltak számomra. Ezzel együtt ajánlom, hogy olvassatok Safak-ot, ismerkedjetek meg vele!

>!
bernadett166
Elif Shafak: Éva három lánya

Mit mondhatnék egy könyvről, amiben elfért a világ minden vallása, emberek kelettől nyugatig, filozófusok, ateisták és bigott hívők. Isten minden oldalon vagy talán sehol? Peri és Azur….és a harmadik út, a kételkedés. A torkomban ragadt ez a történet, képtelen vagyok megemészteni éppúgy, mint kiadni magamból.
Talán ez lesz az első könyv életemben, amit ahogy befejeztem, kezdek is előlről!

>!
Bellefleur
Elif Shafak: Éva három lánya

Nem tudtam letenni a könyvet, az első oldaltól fogvatartott és nem eresztett. Az írónő jóleső feszültséggel tartja fent az olvasó érdeklődését; pontosan eltalálta az egyensúlyt a hitviták, filozófiai és társadalmi kérdések boncolgatása és a regény cselekménye között. Hitelesen bemutatta a mai Isztambult és a muszlim nők helyzetét a 21. század elején. Igazán megszerettem a főszereplőt, és annak ellenére tudtam vele azonosulni, hogy származásunk, vallásunk és nemzetünk is különböző.
Elif Shafak ismét remekelt, a Bolhapalota c. regénye után ez a műve kedvencem lett.


Népszerű idézetek

>!
alkalmasint

Gyakran érzett rá késztetést, hogy megragadjon egy szappanos vízzel teli vödröt, és felmossa vele az utcákat, a köztereket, kitakarítsa a kormányt, a parlamentet, a bürökráciát.

10. oldal

>!
Larawyn

Ha azt mondod nekem, hogy a dolgokat úgy kellene elfogadnom, ahogy vannak… és ezeknek a nemzeteknek is, mint az engedelmes, jó feleségeknek fel kellene adniuk az álmaikat… a vágyaikat… akkor ostobábban állsz hozzá a nemzetközi kapcsolatokhoz – és ami azt illeti, a nőkhöz –, mint gondoltam.

180. oldal

>!
alkalmasint

Ekkor döbbent rá, hogy képes lenne megölni valakit. Mindig sejtette, hogy stresssz hatására a legszelídebb és legbájosabb nők is agresszívvé válhatnak. És mivel magát nem tartotta sem szelídnek, sem bájosnak, úgy vélte, benne jóval nagyon a potenciál, hogy elveszíti az önuralmát.

9. oldal

>!
alkalmasint

Isten köztudottan rettentően szeszélyes, és nagyon könnyű elszomorítani, mégsem sértődik meg soha. A megbántás és a megsértődés emberi sajátosság.

9. oldal

>!
Manawydan

Milyen különös, hogy ha az ember meggondolja, míg a pillanatok elenyésznek, a szíveket megcsalják, a testek megöregednek, az ígéretek semmivé foszlanak, és még a legerősebb meggyőződések is elhalványulnak, addig egy fénykép, a valóság és a hazugság kétdimenziós leképezése nem változik, mindig hűséges.

116. oldal

>!
Manawydan

A vallás nevében megölik Istent. A fegyelem és a tekintély kedvéért megfeledkeznek a szeretetről.

121. oldal

>!
alkalmasint

Megannyi étel és kacagás. Politizálás és dohányzás. Elegáns cipők és ruhák, de mindenekelőtt dizájnertáskák. A nők úgy parádéztak a kézitáskájukkal, mintha messzi-messzi csatákban szerzett trófeákat mutogatnának egymásnak. […] A soron következő társadalmi összejövetelen ugyanezen hölgyek árgus szemekkel vizslatták egymás kézitáskáját, és megpróbálták kitalálni a luxuscikk márkáját és eredetiségét- vagy megtippelni a koppintás minőségét. Ez hatalmas erőfeszítésbe tellett. Elsősorban optikai erőfeszítésbe.

16-17. oldal

>!
Hence

– Tudod, miért nem vagyok oda a mennyországáért?
– Miért?
– Látom azokat az embereket, akik oda fognak jutni, akik imádkoznak és böjtölnek, és úgy tűnik, mindent megtesznek, amiről úgy vélik, meg kell tenniük. A legtöbbjük tele van elbizakodottsággal és önhittséggel! Én pedig felteszem magamnak a kérdést, hogyha ezek fognak a mennybe jutni, akkor én tényleg ott akarok-e lenni? Akkor inkább békésen égek majd a saját kis poklomban. Persze, nyílván forró, de legalább ott nincs képmutatás és álszentség.

122. oldal

>!
Jacket

Isten egy térkép nélküli útvesztő volt, középpont nélküli kör, olyan kirakós játék, amelynek sehogyan sem állnak össze a darabjai. Ha valamiképpen sikerülne megfejtenie ezt a talányt, és megfejtené az érthetetlen értelmét, logikát látna az őrületben, meglátná a rendet a káoszban, akkor talán ő maga is boldog lehetne.

53. oldal - Éva három lánya (Európa, 2017)

>!
bernadett166

Hallgass rám, Egér, két fajta férfi van: akik összetörik a szívünket, és akik összerakják. Az első típusba szeretünk bele, de a második típushoz megyünk hozzá.

251. Oldal Az ifjúság


Hasonló könyvek címkék alapján

Alisír Nevái: Ferhád és Sirin
Osman Nuri Topbaş: Iszlám
Biacsi Mónika – Ivanics Mária (szerk.): A török népek vallásai
Tasnádi Edit (szerk.): Júnusz Emre emlékkönyv
K. Pintér Tamás – Sudár Balázs: Oszmán-török építészet Magyarországon
Osman Nuri Topbaş: Az isteni szeretet titka
Helen Rose Ebaugh: A Gülen-mozgalom
Osman Nuri Topbaş: A Kegyelem prófétája, Mohamed
Kajguszuz Abdál: Bolondok könyve
Buket Uzuner: Isztambuliak