A ​szerelem 40 szabálya 50 csillagozás

Elif Shafak: A szerelem 40 szabálya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ella ​negyvenéves, jómódú, a sorsával tökéletesen elégedett amerikai háziasszony, aki férje és három gyermeke kiszolgálásának szenteli életét, és még azt se nagyon bánja, hogy a férje rendszeresen megcsalja. Egy napon a nagylányával folytatott vita után rádöbben, hogy tulajdonképpen boldogtalan, és nagyon hiányzik a szerelem az életéből. Mivel gyermekei már nem igénylik állandó figyelmét, távmunkát vállal egy neves könyvkiadónál. Első feladatául egy ismeretlen szerző könyvének értékelését kapja. A történet a XIII. századi Anatóliában játszódik, és regényes formában beszéli el Rumi, a híres muszlim hittudós és misztikus költő életét, aki gyökeres átalakuláson megy át, amikor megismerkedik egy furcsa vándordervissel, a különleges képességeket birtokló tebrizi Semsszel. Ella félve közelít a számára idegen regénybeli világhoz, hamarosan azonban magával ragadja a cselekmény, és lenyűgözi a szúfi miszticizmus. Ahogy e-mailben levelezni kezd a szerzővel, szinte azonnal érthetetlen… (tovább)

Szerelem címmel is megjelent.

Elif Şafak: Aşk

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Európa, Budapest, 2020
500 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635040889 · Fordította: Csáki-Sipos Kata, Nagy Marietta
>!
Európa, Budapest, 2020
504 oldal · ISBN: 9789635042425 · Fordította: Csáki-Sipos Kata, Nagy Marietta

Enciklopédia 99

Szereplők népszerűség szerint

Aziz Z. Zahara · Dzseláleddin Rumi · Ella Rubinstein · Sakálfejű · Semsz · Sivatag Rózsája

Helyszínek népszerűség szerint

Bagdad


Kedvencelte 2

Most olvassa 10

Várólistára tette 110

Kívánságlistára tette 104

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Réka0128 P>!
Elif Shafak: A szerelem 40 szabálya

Fantasztikus volt. ♥

Amikor először felfigyeltem a könyvre a csodaszép borító keltette fel a figyelmem, majd @Kitabu_hu értékelése még jobban meghozta a kedvem hozzá. Alapjáraton nem szoktam ilyen típusú történeteket olvasni, úgyhogy picit félve álltam neki, de végül teljesen pozitívan csalódtam. Az első pár fejezet után jöttem rá, hogy a Ella sztorija mellett egy 13. században játszódó komplett cselekményszál is megjelenik. Ezen a ponton elkezdtem kételkedni, hogy vajon mennyire fog ez a rész lekötni, de aztán egyre jobban elmélyedtem Semsz és Rumi történetében. Nagyon sok olyan gondolat és tanulságos kis történet volt benne, ami mélyen megragadott. Amikor végül befejeztem egy kicsit szomorú és egyben elégedett is voltam, mert ez így volt kerek egész. Az biztos, hogy ha valakinek nincs egy bizonyos fokú nyitottsága a spirituális és vallási témák fele, annak bizony nem ajánlom ezt a könyvet.
Ella nagyon szerethető karakter volt és végig reménykedtem abban, hogy sikerül megtalálnia a boldogságot és a szerelmet, amire annyira vágyott. Semsz volt az, aki igazán közel került a szívemhez. Nem egyszer az jutott eszembe, hogy ha most Semsz élne, akkor biztosan leülnék vele beszélgetni. :) Nagyon csodáltam azt a különleges és mély kapcsolatot, ami Rumi és közte kialakult.
Nem bántam meg, hogy a kezembe vettem ezt a könyvet, mert maradandó élményt nyújtott. Örülök, hogy ezzel a kötettel együtt beszereztem az írónő egy másik regényét is, mert megtetszett a stílusa és szeretnék még tőle olvasni.

4 hozzászólás
Niitaa P>!
Elif Shafak: A szerelem 40 szabálya

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/02/elif-shafak-sze…

"Különleges élmény volt olvasni A szerelem 40 szabályát. A könyv olvasása sok időt felölelt: eleinte nem ragadta meg olyannyira a fantáziámat, nem volt képes a figyelmemet maximálisan lekötni, hiszen a saját elveim nem azonosultak a benne foglaltakkal, emellett teljesen más is volt, mint amire számítottam. Aztán hirtelen azon kaptam magam, hogy már nem azért olvasom lassan, mert túl idegen a személyemhez, hanem azért, mert olyannyira elvesztem a sorok között, hogy minden egyes szót külön megrágtam, megforgattam magamban, hogy teljes valójában átérezhessem a benne húzódó erőt. Kitártam a lelkem, amely éhes talajként szolgált az elvetni kívánt gondolatoknak. A történet felén egy kicsivel túl éreztem úgy, hogy megtaláltam a második értelmezhetőségi szintet a szavak mögött, még annak ellenére is, hogy az én hitvilágom sokkal inkább Elláéval egyezik meg, semmint a belső könyvben szereplők lelkületével. S bár kezdetben úgy éreztem, a kerettörténet nem kapott elég figyelmet, idővel ez az érzet is átalakult. Minden a helyére került.
Csodálatos, nem mindennapi történetben lehetett részem Elif Shafak által. Könyve elgondolkodtató, spirituális élmény, amelyet meg kell élni. Lassú folyású, kissé nehéz felvenni a stílusjegyeket, de ha az olvasó képes a benne foglaltakat nyitott szívvel fogadni, akkor hitrendszerétől függetlenül meg fogja benne találni azokat a gondolatokat, amiket a saját életére is ki tud vetíteni. S a mély tartalom mellett megjelent benne a könyves világ egyik legszebb motívuma is: láthatóvá válik, hogyan formálja az ember lelkét egy-egy elolvasott könyv, miként fejlődik a személyisége a leírt szavak útján. Ella felismerte, hogy Aziz könyve milyen üzenetet rejt a számára. Engedte, hogy a gondolat megfoganjon benne, majd édes szeretettel addig ápolta gondosan, míg az szárba nem szökött.
Találjátok meg ti is magatokat Elif Shafak történetében és engedjétek, hogy hatással legyen a személyiségetekre! Ez a könyv megtanít arra, hogy ne féljünk változni és változtatni. Nincs olyan, hogy már késő. Ha az ember úgy érzi, megért a következő lépésre, akkor tegye meg. Élessze fel a lelkében rejtőző szúfit és élje meg az élete minden percét a legnagyobb belső összhangban.
Teljes szívvel ajánlom ezt a történetet azok számára, akik szeretnének kicsit elmélyedni az iszlám vallásban és kultúrában. Nagy lelki utazásban lesz részük azoknak, akik nyitott elmével állnak a sorokban foglaltakkal szemben. "

Kitabu_hu P>!
Elif Shafak: A szerelem 40 szabálya

Hivatalosan is Elif Shafak rajongó lettem!♥
A 10 perc 38 màsodperc nagyon magasra tette a lécet, de A szerelem 40 szabályának bőven sikerült megugrania.
Csodálatos történet, ami nem is igazán a szerelemről, hanem az útkeresésről, a teljes élethez való eljutásról szól, ami a szerelemmel megegyező érzésben teljesedik ki. A változást soha nem késő elkezdeni, mint ahogy azt a párhuzamos szálon futó történet Ellája is bizonyítja.
Azt viszont leszögezném, hogy akiben nincs egy minimális spiritualitás iránti érdeklődés, annak valószínűleg nem fog annyira tetszeni, mert 90%-ban ezen a szàlon mozgunk.
Rumi és Semsz baràtságának szemüvegén át rétegről rétegre bomlik le az emberi gyarlóság és mutatkozik meg, hogy hogyan is kellene emberséggel élnünk.
Ebben a történetben is nagy szerep jut a társadalom peremére szorultak felemelésének, az egyenlőség erősítésének, látszik, hogy ez igazi szívügye az írónőnek.♥
Imádtam minden sorát, rengeteg idézetet írtam ki magamnak, ami nálam mindig beszédes.
Szerettem nagyon! Szeressétek ti is, egy csodálatos élménnyel lesztek gazdagabbak!

3 hozzászólás
kávésbögre P>!
Elif Shafak: A szerelem 40 szabálya

A könyv elején úgy éreztem magam, mint amikor Ella megkapta a kéziratot: hát ez nagyon távol áll az én világomtól, nem erre számítottam, nem biztos, hogy nekem való ez a könyv. De kíváncsi vagyok, meg olyan szép a borítója, tovább olvasom, aztán meglátjuk.
Milyen jól tettem… Egy kincs ez a könyv. Az elején kicsit szokatlan volt, hogy ugrálunk 2008 és a 13. század között, de aztán belejöttem ebbe a váltott szemszögbe: kifejezetten tetszett, hogy a „regénybeli regény” több szemszögből íródott, így több oldalról láthattuk azt a történetet. Ellának nagyon szurkoltam, hogy ki tudjon lépni abból az életből, amibe belefásult, Rumi karakterét nagyon izgalmasnak találtam: és a nagy közös pont kettejükben, hogy mekkora (de mekkora!) fejlődésen mentek keresztül a könyv végére.
Nagyon szépen bomlik ki a történet, minden szereplő, aki megjelenik a kötetben, hozzátett egy kicsit a végkifejlethez… Nagyon jó volt :)
Semsz viszont nagyon sok helyen idegesített (ezért a fél csillag levonás, mert néha tényleg olyan volt, mint valami idegesítő rokon: muszáj elviselned, mert része a történetnek…). Sokszor éreztem arrogánsnak, nagyképűnek, és van is egy ilyen ismerősöm, aki valami spirituális maszlag mögé bújtatja azt, hogy istennek képzeli magát…
Ez volt az első könyvem Elif Shafak-tól, de nem az utolsó. Véletlenül akadtam rá erre a könyvre egy Európa Kiadó akciójában, amiért nagyon hálás vagyok! :)

Andee_Sis>!
Elif Shafak: A szerelem 40 szabálya

A borítóba szerettem bele! A fülszöveg is tetszett. Nagyon nem azt kaptam, amit vártam, de a végén nem bántam meg.
Azért (is) olvasunk, hogy szélesítsük a látókörünket, feszegessük a határainkat és néha-néha kilépjünk a komfortzónánkból.
Ez a könyv nekem tökéletes választás volt ehhez.

snowwolf P>!
Elif Shafak: A szerelem 40 szabálya

Tetszett az Ezeregyéjszaka meséihez hasonó történetszövés: mese a mesében, a több szereplő szemszögéből átélt történet, a szúfi misztika: a Teremtő (bárhogyan nevezzük is) iránti, az egó önfeladásával járó szenvedélyes odaadás. Igaz történeten alapul: off.

Zavart, hogy majdnem Coelho szintjén íródott, de szerencsére megúszta, és fűszeres, szép keleti történetet olvastam, szerintem az írónő legjobb könyve.

A címe egy kicsit zavaró: nekem a Szürke ötven árnyalata jutott róla eszembe, szerencsére semmi köze hozzá, és nem is önsegítő kézikönyv kezdőknek vagy jómódú, unatkozó, középkorú háziasszonyoknak (fülszöveg félreértése), akik az életükből hiányzó szenvedélyt (hogy ne fogalmazzak másként) égő szemű ifjú muzulmán hittérítők segítségével akarják pótolni.

A szúfi misztika terminológiája szerint a szerelem Isten és a világmindenség iránt érzett mély, élő, az egész lényt átitató szeretet. A perzsa misztikusoknál ez kimondottan érzéki formát is ölthet, ugyanis náluk nincs olyan mély szakadék hit és érzékiség között, mint például a keresztényeknél.

Egy töredék Rúmitól:

Légy maga a Nap!
Malik Tóth István fordítása

Az igaz keresőnek meg kell haladnia azokat az örömöket és gyönyöröket, amelyek Isten dicsőségének csupán sugarai és tükörképei. Nem szabad megelégednie ilyen dolgokkal, még ha ezek a dolgok Istenéi is, Isten kegyelméből erednek és Isten gyönyörűségének ragyogásával bírnak, hiszen nem örökkévalóak. Isten vonatkozásában örökkévalóak, az ember vonatkozásában azonban nem.
Gondolj a házakra ragyogó nap sugaraira! A nap sugarai ezek, fénysugarak, de a naphoz tartoznak, nem pedig a házakhoz. Amikor a nap lenyugszik, a napsugarak sem lesznek jelen többé.
Mit kell tennünk tehát? Magává a Nappá kell válnunk, hogy örökre eloszoljon minden félelmünk az elkülönültségtől.

https://terebess.hu/keletkultinfo/rumi.html

3 hozzászólás
Belle_Maundrell >!
Elif Shafak: A szerelem 40 szabálya

Örök hála az Európa kiadónak, amiért újra megjelentették ezt a könyvet egy ilyen gyönyörűséges borítóval, ami felkeltette a figyelmemet, mert különben lehet, hogy egy csodás élménnyel lettem volna szegényebb.
Teljesen lenyűgözött a történet. Azonnal magával ragadott az egzotikus, különleges atmoszférája, és Elláéhoz hasonló lelkesedéssel vesztem el a tizenharmadik századi Törökországban. Nagyon szeretem az ilyen „kettő az egyben” könyveket, amikor a kerettörténeten belül abban is elmélyülhetünk, amit a főszereplő olvas vagy ír, és most nem is tudtam eldönteni, hogy Ella vagy Semsz és Rumi története fogott meg jobban. Így együtt volt tökéletes mindkettő.
Egy picit tartottam tőle, hogy Ella személyiségfejlődése nem lesz-e elnagyolt, de nagyon szép fokozatosan végig lehetett követni, ahogy megváltoztatta A szerelem 40 szabálya és az Azizzal való levelezés. Egyébként rájöttem, hogy szeretem az ilyen írásban kibontakozó szerelmeket, amikor a szereplők nem is tudják, hogy néz ki a másik, és így tényleg a lelkét ismerik és szeretik meg. Az meg csak a hab a tortán, ha még jól is néz ki az illető. Persze mindig jól néz ki, micsoda szerencse. :)
Az írónő nagyon szépen ábrázolta az érzelmeket, teljesen átjött minden, és én meg tudtam érteni Ella döntését. spoiler
A múltbéli szál is nagyon érdekes volt, engem egyáltalán nem zavart, hogy ennyire spirituális volt, és a vallás körül forgott az egész. Semsz nagyon izgalmas karakter, és érdekes volt megfigyelni, hogy a sok különböző szereplő hogy viszonyult hozzá. Ha már szereplők; a könyv második felére egy kicsit sokalltam őket, amikor egyre többen kaptak külön nézőpontot, de ez tényleg jó volt arra, hogy több szemmel lássuk Semsz és Rumi kapcsolatát.
Rumit egyébként nem éreztem annyira karakteresnek, pedig nagyon kíváncsi voltam rá, hogy ábrázolja az írónő, de végülis ez még nem a költő Rumi volt, csak az oda vezető úton ismertük meg. (Azóta terveztem olvasni tőle valamit, hogy véletlenül belefutottam a Caer című rövidfilmbe, szóval most kaptam egy újabb löketet.)
Nagyon érdekesnek tartottam, hogy az egész történet a szerelem fogalma körül forgott, és hogy kontextustól függően mennyire sokféleképpen lehetett értelmezni. De akár az isten iránti szeretetről, akár a hétköznapi értelemben vett szerelemről legyen is szó, mindenképpen olyan gondolatokat fogalmazott meg, amiket könnyen a magunkévá tehetünk és átérezhetünk, tökmindegy, milyen nézeteket vallunk.
Egész végig teljes lelki nyugalomban olvastam, mert biztosra vettem, hogy nem fog meglepetés érni azok után, hogy Aziz könyvének végét, tehát Semsz és Rumi történetét egyszerűen ki lehet következtetni abból, ahogy kezdődik, Elláékét meg adottnak tartottam. Én kis naiv, ennél nem is tévedhettem volna nagyobbat. spoiler De még így nagyon pozitív érzésekkel tettem le a könyvet, valahogy kielégítő volt a befejezés. Úgy éreztem, Ella végre megtalálta az útját, és minden, amin keresztülment, csak megerősítette. spoiler
Ez volt az első olvasásom Elif Shafaktól, de biztos, hogy nem az utolsó. Teljesen elvarázsolt a stílusa, nagyon szépen és hangulatosan ír, és gyönyörű gondolatokat közvetít. Annyival jobban szeretem az ilyen könyveket, amik bármiféle erőlködés nélkül hatnak rám és gondolkodtatnak el, mint az erőltetten életbölcselkedőket, amikor szinte érzem, ahogy a szerző megizzadva ráncigálja elém a tanulságot. Mindenképpen fogok még mást is olvasni Shafaktól, hátha kiderül, hogy ő lesz az új kedvenc íróm.

szofisztikáltmacska>!
Elif Shafak: A szerelem 40 szabálya

Nem számítottam rá, hogy ez a könyv ennyire mély, már-már filozofikus jellegű lesz. A cím nem hazudik, valóban végigmegyünk a szerelem 40 szabályán. Nem tudom egyébként, hogy mennyire releváns itt a szerelem szó használata, mert sok esetben én inkább szeretetre cseréltem volna, kontextusát tekintve sok helyütt jobban illett volna szerelem helyett.
Rumi és Semsz története bármennyire is szerelminek tűnhet, inkább lelki eredetű, a szerelem inkább a jelen síkjában játszik szerepet Ella életében.
Bevallom őszintén, számomra néhol túl elvont volt a történet, túl sok volt az elmélkedés és az okos, bölcs gondolatok sodrásában néha elveszítettem az érdeklődésemet a cselekmény iránt. Ez csak az én hibám, sok-sok év egyházi oktatás után a fülemen jönnek ki a magvas gondolatok hitről és Istenről.
A könyv egyébként a muszlim vallásra épül, de igazából annyira egyetemleges gondolatokat fogalmaz meg, hogy nem igazán lehetne bármelyik egyház tanításait ráhúzni, sőt, nem is igazán a hiten vagy a valláson van a hangsúly, hanem az egyéni fejlődésen, jobbá váláson, önmagunk megismerésén.
Aki szeret sokat elmélkedni olvasás közben, ne adj' isten egy kicsit spirituálisabb beállítottságú, az imádni fogja ezt a regényt. Ne olcsó és közhelyes, instant bölcsességekre gondoljatok, ez a könyv tényleg mély és értékes témákat feszeget. Mellette pedig a szerző ezen regényében is fontos szerephez jutnak a társadalom peremén élő emberek. És persze ezúttal sem maradt ki a katarzis a végéről, gyönyörű befejezéseket képes írni ez a nő, még úgy is, hogy igazából a szív szakad bele.
Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2020/03/10/elif_sha…

Széni>!
Elif Shafak: A szerelem 40 szabálya

ambivalensek az érzéseim a kötettel kapcsolatban. tetszett is, meg nem is. teljesen másra számítottam, azt sejtettem, hogy nem lesz romantikában csöpögő, könnyed történet, de ennyi mély, magasztos, földtől elrugaszkodott gondolatra, eszmére nem számítottam. első olvasásra lehet valami mást kellett volna választanom az írónőtől, mert ha most hagynám magam, akkor lehet, hogy A szerelem 40 szabálya elijesztene a szerző további könyveitől. szóval, én nem ezt ajánlom első olvasásnak tőle, azt hiszem.
nem volt könnyű olvasmány (bár általában ez a „könyv a könyvben" formátum amúgy is szokott nekem nehézséget okozni), mégis olvasmányosnak éreztem, de biztos vagyok benne, hogy jókor is olvastam; valahogy most fogékony voltam a könyvre. szeretem, amikor azt érzem egy könyv elolvasása után, hogy: na, ilyen könyvet se találok még egyet a könyvesboltok polcain, de megkockáztatom, hogy hasonlót se. A szerelem 40 szabálya is ilyen. azonban nem vagyok teljesen elégedett, nem okozott katarzist, pedig nagyon ígéretesen indult, faltam a lapokat, alig tudtam letenni. aztán talán belefáradtam kicsit a sok spirituális, misztikus részekbe, néhol nekem már túl elvont volt, itt-ott elnyújtott (például a borral kapcsolatos „próba"). az első 200-300 oldalon még nem zavart, de utána már egyre inkább. lusta voltam összeszámolni, hogy hány oldalt foglalt el A szerelem törvénye, és mennyi szólt Elláról, de – bármennyire érdekesnek is találtam Aziz „regényét" – én sokkal többet szerettem volna eltölteni a realitások talaján, mélyebben megismerni Ella gondolatait, érzéseit, esetleg múltját, ahogy Aziz személyét is (például jobban érdekelt volna annak a története, hogyan lett szúfi Aziz-ból, amelyből egy csipetnyit kapunk is, de nekem kevésnek bizonyult).
szerintem sokkal inkább a szeretet 40 szabálya, nem a szerelemé. a fülszöveg lehetett volna sejtelmesebb is, kicsit így levett az olvasási élményből. Ella története – így, ennyi információval, párbeszéddel, amennyit kaptunk belőle – közhelyes lett volna, írhatnám úgy is, hogy tucattörténet. Aziz „regénye" önmagában sokak számára érdektelen lett volna, kevesebb ember vette volna le a polcokról. azonban így egyben, egymással szépen összefonva, barátságosabbnak hat és több olvasó kezébe belekerül(het) és mindkettővel megismerkedhet. ha nem lett volna benne A szerelem törvénye ilyen formában Shafak regényében, én például magamtól sosem vettem volna le egy könyvespolcról és sosem olvastam volna el, pedig végső soron tetszett. érdekes volt, hogy Ella oldaláról megismertük a nőt, aki elhagyja a családját, A szerelem törvényén keresztül pedig beleláttunk abba, hogy érzi magát spoiler
jócskán van a könyvben hit és vallás, de nem éreztem erőltetettnek, el tudtam vonatkoztatni, máshogy szemlélni azokat a részeket, kicsit átfordítani, átértelmezni magamban, és így „zsebre tenni”. azt hiszem, ahogy Ella többször elolvasta A szerelem törvénye c. könyvet, nekem is újra kellene kezdenem A szerelem 40 szabálya olvasását, hogy még jobban megértsem, hogy jobban a sorok mögé lássak, és sokkal több magvas gondolatot, élettanítást, életre nevelést vigyek magammal a szúfizmusból, miszticizmusból.
talán a regénnyel a legnagyobb bajom a terjedelem felosztása: nekem túl sok volt a vallás, a spiritualitás, A szerelem törvénye. Shafak stílusa, írásmódja tetszett, fogok még próbálkozni a könyveivel, bízva abban, hogy a többi kötetében kicsit jobban, kellemesebben, emészthetőbben csepegteti a filozófiát és a spiritualitást.

Coralie>!
Elif Shafak: A szerelem 40 szabálya

off
Sajnos lassabban haladtam vele, mint szerettem volna, ami biztosan nem a könyv hibája, hanem a 2020-as évé. Szerencsére a közepe felé már kezdtem felvenni a ritmust (bár odáig eljutni jó sokáig tartott), és onnantól rázódtam bele igazán. Ez volt az első Shafak könyvem, tetszik a stílusa, a hangulata, szépen összerakott, kerek történet. Igazából az író meg is érdemelné rá az öt csillagot is, csak volt egyetlen rész, amivel nem értettem egyet és ami miatt Semsz karaktere valahogy szétesett. spoiler
A 40 szabály viszont nagyon tanulságos, örök igazság, érdemes a mindennapok során azok szerint élni.


Népszerű idézetek

Európa_Könyvkiadó KU>!

Akinek nincs ideje a mesékre, annak arra nincs ideje, hogy megértse a világot.

Kapcsolódó szócikkek: mese
Niitaa P>!

Hagyd, hogy az élet magával sodorjon. Ne rágódj amiatt, hogy felborult a megszokott rend körülötted, feje tetejére állt az egész életed. Honnét tudod, hogy nem lesz-e jobb az élet fejjel lefelé?

151. oldal

2 hozzászólás
Európa_Könyvkiadó KU>!

Felesleges időtöltés azon rágódnod, vajon hová vezet az út. Neked csupán az a feladatod, hogy megtedd az első lépést. A többi úgyis jön magától.

Európa_Könyvkiadó KU>!

A szerelem önmagában külön világ. Vagy benne vagy, a középpontjában, vagy kívülállóként csak vágyódsz utána.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Niitaa P>!

Előfordulhat, hogy az ember egy fedél alatt él valakivel, egy ágyban alszik vele, mégis szenved a hiányától. Ezek szerint az ember nem csak az után sóvároghat, aki távol van tőle. A közvetlen közelében lévők után is epekedhet.

270. oldal

Niitaa P>!

– Alapvetően minden ember egy nyitott könyv, amely arra vár, hogy elolvassák. Mindannyian két lábon járó, lélegző könyvek vagyunk, csak tisztában kell lennünk önmagunkkal – feleltem.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Niitaa P>!

Szerintem nincs abban semmi kivetnivaló, ha bánatos az ember. Míg a képmutatás és a színlelés boldoggá teszi az embert, az igazság ismerete komorrá és bánatossá tesz minket. Általában a komolyabbak és higgadtabbak azok az emberek, akiknek több tudás van a birtokában.

154. oldal

Niitaa P>!

Ahol az ember él, ott mindenütt van háború és erőszak, és lesz is.

280. oldal

Kapcsolódó szócikkek: erőszak · háború
Európa_Könyvkiadó KU>!

A szerelem egyfajta időszámítás. Ha a „szerelem előtt”, és a „szerelem után” ugyanazok az emberek maradunk, az azt jelenti, hogy nem szerettünk igazán. Ha szeretsz valakit, a legnagyobb dolog, amit megtehetsz érte, hogy megváltozol!

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
Kitabu_hu P>!

(…) minél jobban vágysz rá, hogy mások elfogadjanak és tiszteljenek, annál jobban fog majd bántani a kritikájuk és a pletykáik.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lisa Wingate: Elrabolt életek
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Francine Rivers: Hang a szélben
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Deborah Moggach: Tulipánláz
Ayşe Kulin: Szarajevó rózsája
Kate Morton: Az elfeledett kert
Lucinda Riley: Napnővér
Madeline Miller: Akhilleusz dala
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság